'Zonnepanelenprimeur in Vught'

'Zonnepanelenprimeur in Vught'

Om de gewenste energieprestaties te kunnen halen, leggen we steeds vaker zonnepanelen op daken van nieuwbouwwoningen. Maar als bij hoogbouw te weinig dakoppervlak beschikbaar is of panelen komen te liggen in de schaduw van bijvoorbeeld bomen, dan moeten ontwikkelaars en bouwers uitwijken naar andere locaties.

Naarmate de energieprestatie-eisen voor woningen hoger worden, moeten ze – om een bouwvergunning te krijgen – steeds meer duurzame energie opwekken. Terecht! In het streven van de overheid naar bijna energieneutrale gebouwen (BENG) moet het aandeel hernieuwbare energie na 2020 minstens 50% bedragen. En voor zogeheten Nul-op-de-Meterwoningen, die in de totale energiebehoefte van een huishouden kunnen voorzien (niet alleen gebouwgebonden, maar ook huishoudelijk gebruik), is dat maar liefst 100%.

Groene stroom elders opwekken

Meestal leveren zonnepanelen de benodigde hernieuwbare energie voor dergelijke woningen. Afhankelijk van ambities zijn daarvoor 10 tot 20 nodig. Maar wat nou als dat niet kan? Bijvoorbeeld door de schaduw van bomen of door de omliggende bebouwing. Of als er onvoldoende dakoppervlak beschikbaar is, zoals bij hoogbouw? Dan moet je de beoogde groene stroom elders in het gebied of misschien zelfs daarbuiten opwekken. Een zonne-eiland in de wei bijvoorbeeld of op het dak van een nabijgelegen fabriek, sporthal of school.

Op grond van bouwregelgeving is dat heel goed mogelijk. Dat regelt de energieprestatienorm voor maatregelen op gebiedsniveau (EMG). Voorwaarde is dat de afstand tussen een collectieve energieopwekking en elk aangesloten gebouw niet meer dan 10 km bedraagt. Bovendien moet er, volgens de EMG, sprake zijn van een gelijktijdige en samenhangende ontwikkeling tussen enerzijds het gebouw of gebied en anderzijds de energievoorziening.

Primeur in Vught

Met uitzondering van stadsverwarming, warmte- en koudeopslag (WKO) en misschien een enkele windmolen werd deze regeling nog nooit toegepast bij zonnepanelen. Tot voor kort, want het project Stadhouderspark in Vught heeft nu de primeur. Bij de herontwikkeling en transformatie van de voormalige Frederik Hendrikkazerne aan de bosrijke noordzijde van het Brabantse Vught worden de benodigde zonnepanelen niet op de daken van de woningen zelf gelegd. Ze komen op het dak van de voormalige De Gruyterfabriek, even verderop in ‘s-Hertogenbosch.

Op het dak van dit industriële monument werkt Solar Green Point aan Brabants eerste collectieve zonnecentrale. Het dak van de voormalige snoepjesfabriek biedt ruimte aan bijna 1.000 zonnepanelen, goed voor 55.000 kWh per jaar ofwel de stroombehoefte van naar schatting 15 tot 20 huishoudens.

Maar wat een uitkomst is voor deze woningen in Vught, blijkt niet altijd en overal een oplossing te zijn. Er zitten namelijk financiële en fiscale haken en ogen aan. Willen een bank een hypotheek verstrekken voor iets wat je weliswaar technisch en organisatorisch onlosmakelijk verbonden is aan een woning, maar niet behoort tot de onroerende zaak? En stel dat ze dat doen, is de rente daarvan dan aftrekbaar van de belasting? Willen straks bijna energieneutrale en nul-op-de-meter woningen voor iedereen financieel haalbaar zijn, dan moeten deze hobbels snel worden genomen en hebben banken en vooral de fiscus een ei te leggen. 

In zijn volgende blog 'Zonnepanelen werpen hun schaduw vooruit' gaat auteur Bas van de Griendt verder in op deze financiële en fiscale hobbels in. Hij is als manager MVO en Duurzaam Ontwikkelen verantwoordelijk voor de duurzaamheidsagenda van gebiedsontwikkelaar BPD.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

'Gebiedsontwikkeling is pas duurzaam als de gebruiker tevreden is'

'Gebiedsontwikkeling is pas duurzaam als de ...

Vandaag om 16:00 uur

Hoge duurzaamheidsambities voor gebieden, betrokkenheid en samenwerking bij de exploitatiefase en een blik op ...

Lees verder »

150 gasvrije woningen in Park Quatrebras

150 gasvrije woningen in Park Quatrebras

5 dec om 08:00 uur

In de gebiedsontwikkeling Badhoevedorp komen 150 gasvrije woningen in het deelgebied ‘Park Quatrebras’. ...

Lees verder »

Seminar neemt je mee naar een wijk met energieleverende woningen

Seminar neemt je mee naar een wijk met energieleverende ...

31 okt om 08:00 uur

Het seminar Duurzame Energie & Gebiedsontwikkeling op 11 december aanstaande neemt je mee naar een wijk met ...

Lees verder »

Kennisdeling over binnenstedelijke circulaire gebiedsontwikkeling

Kennisdeling over binnenstedelijke circulaire ...

31 aug om 11:00 uur
timer 2 min

In verschillende tenders van gemeenten worden partijen uitgedaagd om met een visie te komen op het circulair ontwikkelen ...

Lees verder »

Dortmundse hoogovenfabriek gerevitaliseerd tot bouwkenniscentrum

Dortmundse hoogovenfabriek gerevitaliseerd tot ...

30 aug om 08:00 uur

De voormalige hoogovenfabriek van ThyssenKrupp Stahl AG en het historische pand Schalthaus in Dortmund worden ...

Lees verder »

Duurzame huurwoningen voor middeninkomens bij Amstelstation

Duurzame huurwoningen voor middeninkomens bij ...

20 aug om 08:00 uur
timer 1 min

Tegenover het Amstelstation worden 200 huurwoningen gebouwd. Hiervan is ongeveer 80% bestemd voor middeninkomens, ...

Lees verder »

Scandinavische Velden in Zierikzee wekt eigen duurzame energie op

Scandinavische Velden in Zierikzee wekt eigen ...

24 jul om 11:00 uur

Aan de noordzijde van Zierikzee verrijst Noorderpolder, een gebiedsontwikkeling die bestaat uit twee deelgebieden: ...

Lees verder »

Flexibele zonnecellen wekken stroom op in de vangrail

Flexibele zonnecellen wekken stroom op in de ...

23 jul om 11:00 uur
timer 2 min

Voor het eerst ter wereld zijn er zonnecellen aangebracht op een vangrail. Het gaat om een stuk van 72 meter op ...

Lees verder »

Gebiedsontwikkeling in Ede met 68 energiezuinige woningen

Gebiedsontwikkeling in Ede met 68 energiezuinige ...

12 jul om 12:00 uur

In deelplan De Zouterij OP ENKA in Ede worden 68 energiezuinige woningen gerealiseerd. Alle woningen zijn verkocht ...

Lees verder »

Langer leven in nieuwe Utrechtse Blue District

Langer leven in nieuwe Utrechtse Blue District

11 jul om 15:00 uur
timer 4 min

Het eerste woon- en werkgebied ter wereld waarin bewoners en gebruikers langer kunnen leven en werken dan in gewone ...

Lees verder »

Arenapoort Amsterdam wordt ‘Paris-proof’ ontwikkeld  

Arenapoort Amsterdam wordt ‘Paris-proof’ ontwikkeld  

3 jul om 13:00 uur

De realisatie van het duurzame Urban Interactive District (UID) komt steeds dichterbij. De gemeente Amsterdam ...

Lees verder »

Maastricht bouwt duurzame wijk ‘bovenop’ snelweg A2

Maastricht bouwt duurzame wijk ‘bovenop’ ...

3 jul om 11:00 uur
timer 2 min

Nadat de barrière, die de snelweg A2 voorheen vormde, ondergronds is gebracht, wordt nu zichtbaar dat de ...

Lees verder »

Reacties

Tja, is een gebouw met zonnnepanelen op het dak nu echt ineens een duurzamer gebouw? In plaats van de regels zo te maken dat iedereen steeds meer zonnepanelen moet plaatsen om te voldoen aan het bouwbesluit zou het beter zijn om de regels zo te maken dat gebouwen steeds zuiniger met energie omgaan. Dat is waar de werkelijke winst te halen valt en waar innovatie op gericht dient te zijn. Ik kan wel 10 kilometer verderop wat zonnepanelen plaatsen, maar is mijn gebouw dan ineens duurzamer geworden? Volgens mij houden we elkaar voor de gek, en doen we de echte innovators die nieuwe, nuttige technieken ontwikkelen voor duurzame gebouwen en zuinige installatietechniek te kort. Het ontwerpen van een zuinig, mooi, en comfortabel gebouw vergt expertise. Het overal maar neerplempen van zonnepanelen niet.

Prima initiatief doch nog een lange weg te gaan. Dit is "slechts" en beperkte oplossing maar woningbezitters (ook buiten deze wijk) laten nog veel geld liggen door a) niet in kaart te brengen hoe/ waar men eenvoudig het energieverbruik en dito nota kan reduceren en b) men vaak denkt in problemen ("energiebesparen en dus minder kosten kan alleen dankzij grote investeringen") Nee dus; wij kunnen de woningbezitter adviseren middels een energiescan waard verbeterpunten de halen zijn. Kleine investering maar het resultaat is veelal verbluffend. Meer info op www.bespaarenergiescan.nl

En waar moet de voormalige De Gruyterfabriek bij een herontwikkeling terecht voor de benodigde energieopwikking?

Beste Bas, In hetzelfde Vught worden Nulopdemeter nieuwbouw woningen ontwikkeld met gebouwgebonden opwek. In principe ligt op dat niveau de technische uitdaging niet enorm hoog meer. De locatie is wel bepalend voor dit bosrijk deel van Brabant. Om nu al te leunen op gebiedsopwek vind ik innovatie remmen. De kunst is juist om installatietechniek te stimuleren om met objectgebonden oplossingen te komen. Maakt het een stuk eenvoudiger om het te realiseren binnen de huidige wet en regelgeving. Ik snap de insteek van dit project wel. Maar nogmaals het is een uitwijkende innovatie strategie. Meer iets voor over 10 jaar (monumenten en cultureel erfgoed). Kunstje nieuwbouw zou wat mij betreft nu al naar NOM kunnen.

@Joris van Dorp, @de Loos, in dit betoog van Bas van de Griendt staat het niet met zoveel woorden maar voor nieuwbouwwoningen met een EPC van 0,4 volgens Bouwbesluit heb je alle energiebesparingsopties benut die voorhanden zijn. En dan nog heb je soms zonnepanelen nodig. Zie mijn blog Naar bijna energieneutrale appartementen (juli 2014) http://www.duurzaamgebouwd.nl/expertposts/20140723-naar-bijna-energieneutrale-appartementen

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up