Keuzestress

Keuzestress

Keuzestress. Volgens de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz wordt deze vorm van stress veroorzaakt doordat iemand overspoeld wordt met informatie, die overwogen moet worden om een ‘goede’ keuze te maken. In deze toestand bevind ik me nu.

In mijn vorige blog 'Wat is eigenlijk een Active House?' schreef ik over mijn plannen om komend halfjaar een ontwerp voor een referentie-Active House te ontwikkelen, dat ik vervolgens ook ga bouwen. Dit naar aanleiding van geluiden uit de markt dat men graag wat concrete voorbeelden wil van wat nu een Active House is, conceptueel. Zodat er een eigen ontwerp op kan worden losgelaten en tevens een goede prestatie gewaarborgd is. Dit alles heeft als doel om het eenvoudiger te maken om een Active House neer te zetten.

Stevige uitdaging

Nu heb ik een vrij goed beeld van de prestaties die ik wil realiseren in mijn nieuwe huis. Voor mij is het dus vrij goed te beoordelen of een ontwerp wel of niet aan mijn wensen voldoet. Ik ben echter sterk gebonden door budget (lees ook hier voor het waarom), wat het een stevige uitdaging maakt om enerzijds een woning te kunnen realiseren voor mij en mijn kinderen dat aan mijn prestatie-eisen voldoet, en anderzijds  ook nog betaalbaar is. Denk niveau starterswoning.

Ik ben nu in contact met 2 aannemers, op verschillende wijzen. De ene is van plan om een starterswoning te ontwikkelen die aan de eisen van Active House voldoet. Deze woning moet schaalbaar, aanpasbaar en bovenal betaalbaar zijn, met als doel kwalitatief hoge Active Houses beschikbaar te maken voor starters op de woningmarkt. Ik ben bij deze ontwikkelingen betrokken als deskundige op het gebied van Active House. Potentieel kan ik het ontwikkelde concept toepassen op mijn eigen woning.

Bij de andere aannemer ligt een ander ontwerp. Dit ontwerp is specifiek op mijn wensen toegespitst, wat ten koste gaat van de flexibiliteit in het ontwerp en de schaalbaarheid. Hier wordt ook geoptimaliseerd op kosten, maar zijn mijn wensen als enige opdrachtgever veel bepalender voor het eindresultaat, omdat ik geen rekening hoef te houden met potentiële andere mensen die een andere indeling van de woning zouden willen.

Beperkende factor

En mijn keuzestress dan? Mijn stress is niet dat ik te weinig kennis van Active House heb om er een te kunnen ontwerpen. Mijn stress is nu dat ik zo veel kennis heb dat ik keuzes moet maken tussen alle mogelijke oplossingen, installaties en materialen. Iedere keer dat ik een leeg vel papier voor me krijg kan ik een nieuw ontwerp maken dat anders is dan het vorige, maar toch voldoet aan mijn wensen. ‘Gelukkig’ heb ik een duidelijke beperkende factor, en dat zijn de kosten. Dit dwingt me om te rationaliseren, te versimpelen en verder te kijken dan de voor de hand liggende oplossingen.

Komende maand ga ik de keuze maken tussen de 2 aannemers. Als ik die gemaakt heb, is er geen weg meer terug. Beiden kunnen mij een goede woning leveren, beiden binnen budget. Ik moet nu alleen nog uitzoeken welke keuze voor mij de juiste zal zijn. Bij de een krijg ik wellicht meer waar voor mijn geld door de mogelijkheid tot opschaling inclusief bijbehorende schaalvoordelen, bij de ander wellicht betere afstemming op mijn individuele wensen.

Deze blog werd eerder geplaatst op de officiële website van Active House.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c137 c225
Parametrisch ontwerpen van een Active House

Parametrisch ontwerpen van een Active House

02-09-2020 om 10:01 uur
timer 2 min

Een parametrisch ontwerp van de schil van een Active House kan de aannames van een bouwfysisch adviseur snel checken. ...

Lees verder »

c21 c134 c137 c225 c243
Zomerse zoektocht naar duurzamere gebouwde omgeving

Zomerse zoektocht naar duurzamere gebouwde omgeving

03-05-2019 om 11:00 uur
timer 1 min

Gezocht voor pitches tijdens bbq: producten die bijdragen aan een duurzamere energieleverende gebouwde omgeving.

Lees verder »

c21 c137 c225 c236 c245
Verregaande digitalisering maakt woning betaalbaar of zelfs gratis

Verregaande digitalisering maakt woning betaalbaar ...

09-04-2019 om 17:09 uur
timer 3 min

Een huurhuis volgehangen met elektronica kan dankzij allerlei extra diensten veel opleveren. Laat jij Big Brother ...

Lees verder »

c137 c160 c225
'Biobased bouwen wordt mainstream'

'Biobased bouwen wordt mainstream'

24-05-2016 om 11:00 uur

Consumenten worden steeds kritischer. Ze gaan niet alleen bewuster om met voeding. Een groeiend aantal mensen kijkt ...

Lees verder »

c137 c225
Kennispaper belicht integraal ontwerpen

Kennispaper belicht integraal ontwerpen

10-05-2016 om 13:00 uur

De gratis kennispaper ‘Integraal ontwerpen met Active House’ vat de belangrijkste bevindingen uit ...

Lees verder »

c54 c137
ZEN voor jezelf

ZEN voor jezelf

28-04-2016 om 15:30 uur

Harm Valk: Misschien wel de mooiste en moeilijkste uitdaging voor een bouwprofessional: je eigen huis bouwen. Wij kregen die ...

Lees verder »

c137 c225
Het ontwerp voor mijn Active House is klaar

Het ontwerp voor mijn Active House is klaar

18-04-2016 om 13:00 uur

De afgelopen weken is er veel denk- en tekenwerk verricht. Alle kennis die ik heb over duurzaam bouwen, gezond ...

Lees verder »

c137 c225
Lancering van Active House ontwerprichtlijnen nadert

Lancering van Active House ontwerprichtlijnen ...

10-03-2016 om 08:00 uur

Dit voorjaar verschijnt de ‘Active House Ontwerprichtlijnen’, een praktische handleiding om de Active ...

Lees verder »

c137 c225
Houd hier rekening mee

Houd hier rekening mee

15-09-2015 om 15:30 uur

Ik kom in een heel fijn huis te wonen. Een huis waar veel aandacht is gegeven aan het binnen- en buitenklimaat, ...

Lees verder »

c137 c225
Struisvogels

Struisvogels

16-07-2015 om 13:00 uur

Recent ben ik, samen met een aantal andere partijen, waaronder constructeur en installateur, gevraagd mee te denken ...

Lees verder »

c137 c225
Opgelost

Opgelost

02-07-2015 om 13:00 uur

Als je denkt dat je de oplossing hebt, is dat dan wel de oplossing?

Lees verder »

c137 c225
Frisse lucht

Frisse lucht

03-06-2015 om 11:00 uur

Als mij de vraag zou worden gesteld (en die heb ik mezelf vaak genoeg gesteld): "Hoe ziet het ideale ventilatiesysteem ...

Lees verder »

Reacties

Ik heb in totaal twee keer een hypotheek gekocht. De eerste keer heb ik gewoon mijn hypotheek afsloten bij een tussenpersoon in mijn stad. Er kwam gigantisch veel op ons af. Uiteindelijk hebben wij ook een paar hele slechte keuze gemaakt of voorgeschoteld gekregen. Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Nu hebben wij gekozen voor begeleiding. Het was (vonden wij) duur maar het zorgde wel voor rust. Liep allemaal goed en ondanks het prijskaartje voor ons het waard. Dankzij een tip op consumentenprogramma kwamen wij uit op http://adviesnederland.nl/hypotheek-afsluiten/. Vanaf daar een afspraak gemaakt en dat ging goed. Wel waren we wat achterdochtig maar gelukkig liep het wel naar wens. Ik begrijp dit artikel dus helemaal. Een nieuwe woning triggert bij mij het ergste haha.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up