Roundtable: 'Een gezond gebouw levert bakken met geld op'

timer4 min
Roundtable: 'Een gezond gebouw levert bakken met geld op'

Het binnenklimaat van veel Nederlands vastgoed is aan verbetering toe, in de school- en zorgsector.  Gelukkig is er een positieve trend: steeds meer gebouweigenaren onderkennen de waarde van een gezondere werk- en verblijfomgeving van gebruikers. Kennis over de voordelen van gezonde gebouwen worden steeds breder bekend en daardoor wachten velen niet langer om een investering te doen in toekomstbestendig en gezond vastgoed.

“Voordat we starten met het rondetafelgesprek hoor ik graag wat volgens jullie de definitie is van een gezond gebouw”, trapt marketingverantwoordelijke Mark Hoff van ACS-AFPRO Filters af. Er lijkt een eenduidig antwoord te volgen van de aanwezige topmannen bij de Round Table Gezonde Gebouwen. Hoffs’ organisatie trad als gastheer op bij de door Duurzaam Gebouwd geïnitieerde bijeenkomst. “Het draait om de gebruiker. Hierbij gaat het om zijn beleving en de mate waarin hij zich gelukkig voelt”, luiden de reacties.

Gebruiker in de spotlight

Terwijl nu vaak voor de korte termijn wordt gebouwd, gaat het juist om de lange termijn. “Wanneer je naar de toekomst kijkt, is een investering in een gezond gebouw eenvoudiger te rechtvaardigen”, vindt R-vent commercieel directeur John Rook. Volgens Liag-directeur Thomas Bögl is het zaak dat bouwers de gebruiker centraal stellen. “Meer dan ze nu doen. Een gezond gebouw draagt bij aan de positieve energie van gebruikers en dat zorgt weer voor een hogere arbeidsproductiviteit en een lager ziekteverzuim.”

Inspelen op de behoeften van de gebruiker mag dan eenvoudig klinken, de uitvoering ervan blijkt niet altijd zonder uitdagingen. “Wij inventariseren samen met de gebruiker wat ze graag wensen op de vlakken lucht, licht en ruimte”, vertelt ontwikkelaar Gerard Schröder van Schröder Vastgoed. De drie elementen vormen volgens hem belangrijke onderdelen om een gebouw niet alleen toekomstbestendig, maar ook gezond te maken. “Als vierde pijler kun je de beleving van de gebruiker toevoegen, die is telkens anders.”

Bekijk de SWOT-analyse en de deelnemerslijst van de Round Table Gezonde Gebouwen

Goed (blijven) presteren

Onderbelicht is nog de exploitatiefase van het gebouw, waar winst op diverse vlakken te behalen is. “Wie zorgt dat de installaties optimaal blijven werken, ziet dat terug in een constante lage energierekening” , voegt algemeen directeur R-vent Dirk Breedveld toe. “Wanneer een gebouw presteert zoals het bedoelt is en dit tijdens de gebruiksfase zo blijft, draagt dit bij aan een fijn en gezond binnenklimaat. Dat heeft weer impact op gebruikerservaringen.”

Met deze voordelen in het achterhoofd is het vreemd dat lang niet alle gebouweigenaren van Nederland gezondheid als doelstelling hebben voor hun vastgoed. “Komt dat omdat een gezond gebouw duur is om te ontwikkelen en te onderhouden?”, vraagt Hoff. “Integendeel,” vindt verkoopleider Nederland Maurice Gijzen van ACS-AFPRO Filters. “Als gebruikers en huurders tevredener zijn, zijn ze geneigd om langduriger in het pand te verblijven.” Adviseur bouwconcepten Peter Musters van VBI sluit zich daarbij aan. “Stel nu dat je de arbeidsproductiviteit van je medewerkers kunt verhogen met een bepaald percentage. Al is het maar 1%: we hebben het hier over een enorme omzetstijging. De extra kosten als gevolg van het toekomstbestendig en gezond maken van vastgoed zijn te verwaarlozen als je het over de lange termijn bekijkt.”

Signaal afgeven

Om ieder gebouw gezond te maken heeft Nederland opdrachtgevers en ontwikkelaars met een brede visie nodig. “Om deze opgave in te vullen neemt de vraagzijde de hele kolom mee”, vindt eigenaar Frans Wolfenbuttel, van Wolfenbuttel Advies. “De integrale kolom discussieert dan gezamenlijk over de installaties, de levensduur van grondstoffen en andere elementen.”  Ook Robertson-directeur Anco van Egmond denkt dat de kracht in samenwerking schuilt. “Bij diverse projecten hebben wij laten zien dat we met alle disciplines bij elkaar een gebouw toekomstbestendig kunnen maken. Een meer visionaire opdrachtgever die kijkt naar de lange termijn is zeker een onderdeel van dit succes.” Een andere belangrijke aanjager voor een gezondere Nederlandse vastgoedvoorraad is bewustwording. “Als je je bewust bent van wat een gezond gebouw met je doet, dan beoordeel je kosten anders”, vindt Musters. “De eerste initiatieven om deze bewustwording te creëren komen langzaam naar voren, zoals de onlangs gestarte Happy Building Index. Hier geven eindgebruikers aan wat ze nu precies van een gebouw vinden. Het is nog geen bewijslast of het een goed of slecht gebouw betreft, maar het geeft in ieder geval een signaal.”

Foto bovenaan vlnr: Gerard Schröder, Maurice Gijzen, Anco van Egmond, John Rook, Dirk Breedveld, Thomas Bögl, Peter Musters, Frans Wolfenbuttel, Mark Hoff.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c160 c225 c265
Nationaal Gezonde Scholen Congres hernoemd

Nationaal Gezonde Scholen Congres hernoemd

6 okt om 11:17 uur

Het Nationaal Gezonde Scholen Congres, mede-georganiseerd door Duurzaam Gebouwd, heet vanaf heden het Duurzame ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243 c263
Update PvE Gezonde Kantoren 2021 beschikbaar

Update PvE Gezonde Kantoren 2021 beschikbaar

14 jul om 09:01 uur
timer 2 min

Door de vakanties houden veel kantoren de komende weken een lege aanblik, maar veel bedrijven maken zich wel op ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
Symposium levert toekomstblik op gezonde gebouwen

Symposium levert toekomstblik op gezonde gebouwen

21 mei om 17:00 uur
timer 1 min

Het online symposium ‘Toekomstige markt gezond bouwen’ op 27 mei aanstaande krijg je een toekomstblik. ...

Lees verder »

c21 c125 c160 c225
Inzichten in verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen

Inzichten in verduurzaming en renovatie van ...

30 apr om 15:01 uur
timer 1 min

TKI Urban Energy organiseert dit jaar een webinarreeks over de manieren om bedrijventerreinen te verduurzamen. ...

Lees verder »

c21 c122 c160 c225 c265
Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? Doe mee met het experiment

Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? ...

28 apr om 13:01 uur
timer 2 min

Het project DreamHûs wil een versnelling geven aan de betaalbare verduurzaming van de bestaande sociale ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c277
Grote coalitie ondertekent OSKA Intentieverklaring ‘Klimaatverandering en Koeling gebouwen’

Grote coalitie ondertekent OSKA Intentieverklaring ...

26 apr om 08:34 uur

Hij is ondertekend: de #OSKA Intentieverklaring 'Koeling van gebouwen'. Het klimaat verandert, dus is het zaak ...

Lees verder »

c21 c122 c160 c225
Kingspan presenteert unieke productiemethode voor variabele isolatiedelen

Kingspan presenteert unieke productiemethode ...

20 apr om 08:01 uur

Kingspan introduceert het concept Kingspan ITCS (In Time Correct Shape). Deze methode maakt het mogelijk om variabele ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
'Wij kunnen virussen voor 99,5% afbreken'

'Wij kunnen virussen voor 99,5% afbreken'

16 apr om 09:00 uur

In de strijd tegen schimmels, bacteriën en andere luchtinvloeden zijn er verschillende bewapeningen voor ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243 c265
Mythes warmtepomp ontrafeld in gratis webinar

Mythes warmtepomp ontrafeld in gratis webinar

14 apr om 10:01 uur
timer 1 min

In het webinar ‘Warmtepompen in de bestaande bouw’ wordt uitgelegd hoe warmtepompen voor zowel CO2-reductie ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
Gezonde Gebouwen: niet meer ‘wegrennen’ na een project!

Gezonde Gebouwen: niet meer ‘wegrennen’ ...

12 apr om 16:00 uur
timer 8 min

Gezondheid staat steeds scherper op de maatschappelijke agenda, versneld door de komst van een pandemie die zijn ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243
Energietransitie vergt ook een transitie in de bedrijfsvoering

Energietransitie vergt ook een transitie in ...

8 apr om 16:01 uur
timer 6 min

De energietransitie verloopt traag en daarbij heeft de installatiesector moeite om de afstand tot de particuliere ...

Lees verder »

c21 c135 c160 c185 c225
Routekaart VNG voor verduurzaming door gemeenten

Routekaart VNG voor verduurzaming door gemeenten

7 apr om 11:01 uur
timer 1 min

Gemeenten moeten in een kleine dertig jaar hun maatschappelijk vastgoed verduurzaamd hebben. Makkelijker gezegd ...

Lees verder »

Reacties

Audits tonen aan dat veel bedrijfsgebouwen ver onder de norm presteren en zaken als energie verlies, tocht en ongedierte op logistieke afdelingen tot hoge kosten en schade kunnen leiden. De innovatieve Em-Flex.eu afdichtingen bieden op eenvoudige wijzen een duurzame oplossing voor de meeste actuele problemen. De praktijk is echter dat budgetten van onderhoudsafdelingen meestal onvoldoende financiële ruimte geven om voor duurzame oplossingen te kiezen. Op strategisch management niveau zal gekeken en beslist moeten worden hoe regulier onderhoud juist een belangrijke, positieve bijdrage kan leveren aan het bedrijfsresultaat. Uitgaven voor onderhoud worden dan getransformeerd in investeringen met een ROI < 1-2 jaar.

Een Blowerdoortest kan per klant en locatie aantonen hoeveel tocht en dus ook energie verlies voorkomen kan worden. Op laadbruggen (docklevelers) zijn deze afdichtingen getest en gecertificeerd op 94% afsluiting. (zie hiervoor de test op em-flex.eu)

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up