De week van… Jan Willem van de Groep

De week van… Jan Willem van de Groep

Inspirator, aanjager, verbinder, innovator, ondernemer en dj: Duurzaam Gebouwd-expert Jan Willem van de Groep is het allemaal. De overvolle agenda van deze gedreven vernieuwer laat zien dat hij veel ballen in de lucht houdt. 

Maandagochtend 10.00 uur

De week start met een overleg bij PricewaterhouseCoupers. “Ik verken of hun onderzoek voor de windmolenindustrie te vertalen is naar het onderzoeksgebied de bouw en specifiek Nul-op de-Meter. Dit gesprek is een verkenning naar de mogelijkheid en kosten. En, of er behoefte aan is.”

Maandagmiddag 13.30 uur

Na een voorbereidend gesprek voor een lezing die Jan Willem geeft voor ROC Twente, bezoekt hij oud-schaatser en ondernemer Marnix ten Kortenaar in Wezep. “Hij heeft een zeezoutbatterij ontwikkeld. Ik bekijk hoe ik hem kan helpen met het opschalen van het idee. Uitermate relevant voor de ontwikkeling van een energieneutrale gebouwde omgeving.”

Dinsdag 13.00 uur

’s Ochtends langs bij Knauf om te zien welke producten bouwinnovatie aanjagen. Daarna naar congrescentrum Antropia voor overleg met zijn zakelijk partners van start-up Factory Zero. “Voor Factory Zero zoeken we partnerships met partijen, die interessant zijn vanwege de technologie en de competenties die ze in huis hebben. Ons doel is om binnen 5 jaar marktleider te zijn voor woning-make-overs. Per definitie nul-op-de-meter en met een complete aanpak van bestaande huizen op grote schaal (7.000 tot 10.000 per jaar) én op een industriële manier met nieuwe materialen en productietechnologieën.”

Later die middag terug naar het oosten voor het Cobouw Café in de Achterhoek. Die staat in het teken van innovatie en smart industry en wordt gesponsord door Jan Willems onderneming ARXlabs.

Woensdag 10.30 uur

Deze ochtend spreekt Jan Willem met Duurzaam Gebouwd-directeur Wietse Walinga over de Student Challenge in verband met de lancering hiervan tijdens Building Holland 2016, dat volgende week plaatsvindt. De stichting Student Challenge organiseert jaarlijks uitdagingen voor een multidisciplinair samengestelde groep studenten. Dit jaar staat het bedenken en ontwikkelen van een woonplek voor 2 personen voor de maximale prijs van € 25.000 euro op de rol en dat met de kwaliteitseisen van 2030. ‘s Middags volgt een afspraak voor de Stroomversnelling - waarbinnen hij nog een bescheiden rol vervult - en spreekt hij onderzoekers die in opdracht van het ministerie de werking van Energiesprong onderzoeken. 

Donderdagochtend

Na een bezoek aan Saint Gobain is er aansluitend een Stroomversnelling-bespreking ten kantore van ABB. Dan is het naar Amersfoort voor een bespreking met projectmanager Jasper Tamboer van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard.

Donderdag 13.30 uur

Jan Willem geeft een lezing op de jaarlijkse Dijkwerkerdag van de Waterschappen. Hem is gevraagd de Stroomversnellingsaanpak te vertalen naar de opgave van dijkversterking. Eerst legt hij Tamboer uit wat hij de afgelopen 6 jaar heeft gedaan om de bouwwereld wakker te schudden. “De bouwsector was een onderdeel van het probleem. Ik heb geprobeerd om ze een deel van de oplossing te maken. Bijvoorbeeld door naar geïndustrialiseerde oplossingen te kijken.”

Jan WIllem met Jasper Tamboer (links)

Tamboer wil weten waarom bouwers gevoelig waren voor de aanpak van Jan Willem. “Een crisis die op het juiste moment kwam. Daarnaast een deal op basis van grote aantallen. Ik initieerde die deal met 6 woningcorporaties die gezamenlijk 11.000 woningen inbrachten en met 4 grote woningbouwers. Zo ontstond de schaal waardoor bouwers bereid waren om de eerste - onrendabele - ontwikkelfase op zich te nemen.” Vervolgens buigen de heren zich over het versneld goedkoper ophogen en versterken van 700 kilometer dijken in Nederland vóór 2030, geen kinderachtige opgave. “Je moet doelen stellen die net over the edge zijn: dan komt iedereen in beweging!”

Vrijdagochtend

Naar Wonion in Ulft. “Dit is een liefdadigheidsactiviteit. Ik word regelmatig uitgenodigd door woningcorporaties als deze, maar kan dat vanuit mijn bescheiden opdracht van Energiesprong eigenlijk niet meer doen. Dit was wel aardig, omdat ik in het verleden bij deze corporatie heb gewerkt. Ons het gesprek ging over wat de EPV gaat betekenen voor nieuwbouw. Ik bood aan te helpen om bij de bouwers de juiste uitvraag neer te leggen.”

Vrijdag 15.00 uur

Tijd voor ARXLabs in de hoofdzetel Zelhem. “Dit bedrijf is gericht op innovatie in de bouw. Samen met de toeleverende industrie zoeken we naar nieuwe product/marktcombinaties. Binnen ARXLabs organiseren we verschillende labs en studenten vervullen een belangrijke rol. Deze middag gaat het om een lab voor een groep ROC-studenten het Graafschap College. Zij gaan in april op locatie in Zelhem een gebouw renoveren en verduurzamen als studieobject.” ARXLabs heeft ook locaties bij TU Delft en in Shanghai. “De link met China komt door mijn ARXLabs-partner, die prestigieuze designklussen doet in China. Daar proberen we architectuur en design te combineren met innovatie.”

Hij heeft ook een heel andere rol in China. “Ik vlieg daar 4x per jaar heen om als dj vandeGroup (op z’n Engels uitgesproken) te draaien bij modeshows en aanverwante party’s.” Dan wacht het weekend om zijn columns te schrijven voor onder andere Cobouw en… Duurzaam Gebouwd. 

Foto bovenaan: Jan Willem vult ook de rol in van moderator, in dit geval bij het GreenIgloo-congres.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

‘Transitie begint bij je eigen overtuiging dat het anders moet’

‘Transitie begint bij je eigen overtuiging ...

15 apr om 08:00 uur
timer 4 min

Om verduurzaming echt te versnellen, moeten we eerst ons innerlijke vuur aanwakkeren voor verandering. Met die ...

Lees verder »

Merosch wint Ondernemersprijs Midden-Holland

Merosch wint Ondernemersprijs Midden-Holland

25 jan om 10:00 uur
timer 1 min

Adviesbureau maakt van gebouw uit de jaren vijftig een modern, gasloos en energieneutraal kantoor.

Lees verder »

Van inefficiënt kantoor naar energiepositief appartement

Van inefficiënt kantoor naar energiepositief ...

16 jan om 09:00 uur
timer 5 min

Studenten van de TU Delft gaan voor goud tijdens de Solar Decathlon Europe 2019. Hun plan voor modulaire appartementen ...

Lees verder »

Bijzondere herontwikkeling 'Tussen Kasteel en Wijchens Meer'

Bijzondere herontwikkeling 'Tussen Kasteel en ...

14-12-2018 om 15:30 uur
timer 1 min

De tenderprocedure voor het Wijchense project ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’ is gestart. Opmerkelijk ...

Lees verder »

Duurzaam onderhoud en beheer bij corporatie Woningbedrijf

Duurzaam onderhoud en beheer bij corporatie ...

30-10-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Veel woningcorporaties hebben al ervaring met het combineren van duurzaamheid en betaalbaarheid, maar met circulariteit ...

Lees verder »

'Transformatie moet betekenis hebben voor gebied'

'Transformatie moet betekenis hebben voor gebied'

17-10-2018 om 15:30 uur
timer 5 min

Er gaat de komende tijd het een en ander veranderen in de utiliteitsmarkt. Label C en A-eisen voor de kantorenmarkt ...

Lees verder »

Verduurzaming van corporatievoorraad begint bij goede bewonerscommunicatie

Verduurzaming van corporatievoorraad begint ...

15-10-2018 om 15:30 uur
timer 9 min

Door eerst woningen aan te pakken die ná 1970 gebouwd zijn kan de bouw- en vastgoedsector de grootste stappen ...

Lees verder »

Faculteitsgebouw UT Twente transformeert naar gasloos studentenhuis

Faculteitsgebouw UT Twente transformeert naar ...

10-09-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

Het voormalige faculteitsgebouw De Hogekamp op de campus van de Universiteit Twente (UT) in Enschede is omgebouwd ...

Lees verder »

Slimme en energieneutrale wijken hebben flexibele energieprijzen nodig

Slimme en energieneutrale wijken hebben flexibele ...

06-09-2018 om 13:00 uur

Bestaande woonwijken op een slimme en toekomstbestendige wijze energieneutraal te maken: uit het REnnovates onderzoek ...

Lees verder »

Zoekt en gij zult verbinden…!

Zoekt en gij zult verbinden…!

05-09-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

…… en verbinden, dat zullen we! Want wat een mooi nieuws. Een volgende mijlpaal voor Alba Concepts. ...

Lees verder »

Monumentaal pand De Tinfabriek krijgt refresh

Monumentaal pand De Tinfabriek krijgt refresh

04-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Een duurzame en inspirerende omgeving, dat is wat De Tinfabriek uit Naarden beoogt. Het industriële en monumentale ...

Lees verder »

'Je moet de geschiedenis van een gebouw kunnen aflezen'

'Je moet de geschiedenis van een gebouw kunnen ...

31-08-2018 om 08:00 uur
timer 3 min

Voor functieloos vastgoed leek er in het verleden geen andere bestemming dan de sloophamer. Tegenwoordig is dat ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up