Het ontwerp voor mijn Active House is klaar

Het ontwerp voor mijn Active House is klaar

De afgelopen weken is er veel denk- en tekenwerk verricht. Alle kennis die ik heb over duurzaam bouwen, gezond binnenklimaat, bouwfysica, en mijn eigen ideeën over hoe een woning fijn kan aanvoelen en functioneren, heb ik geprobeerd samen te brengen in één ontwerp. 

En dat is nog niet eenvoudig. Want er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar welke is de juiste? Een korte, directe weg is niet noodzakelijk beter dan een kleine omweg die door een prachtig landschap voert en de zo reis veel prettiger maakt.

Mijn vorige blog sloot ik af met de mededeling dat ik de keus zou maken tussen 2 opties: een eigen ontwerp uitwerken en laten bouwen, of me aansluiten bij het ontwerpproces van een andere aannemer die zelf een Active House starterswoning aan het ontwikkelen is. De keuze is uiteindelijk gevallen op het uitwerken van mijn eigen ontwerp. Deze is ingegeven door het feit dat ik nu al zo lang bezig ben met mijn eigen woning. Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed. Ik wil nu alle touwtjes zelf in handen houden, zelf alle beslissingen maken. Geen compromissen sluiten, niet me aanpassen aan de wensen van een ander. Geen gulden middenweg kiezen om diverse smaken en keuzes een plek te kunnen geven. Nee, dit wordt míjn woning.

Ik heb wel eens de vraag gekregen (meer dan eens eigenlijk) of ik nu niet een of ander kunstwerk aan het creëren ben, zo afgestemd op mijn smaak dat alleen ik er normaal in zal kunnen wonen, maar verder onverkoopbaar zal blijken als ik ooit zal willen verhuizen. Nu is dat natuurlijk een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat het om mijn eigen woning gaat. Maar ik denk dat de vraagstellers niet helemaal begrijpen wat ik aan het doen ben. Ik ben niet een excentriek architectonisch kunststuk aan het ontwerpen. Ik maak een Active House. Per definitie een woning waarin het heel aangenaam vertoeven is. Dat ik hier zoveel tijd en moeite in stop zegt niet noodzakelijk iets over mijn excentrieke smaak, maar meer over de kwaliteit van de huidige standaard manier van bouwen. Namelijk dat daar nog wel een paar slagen te winnen zijn.

In mijn beleving zullen potentiële kopers, mocht ik ooit willen verhuizen, bij een bezichtiging mijn woning inlopen, en verliefd worden op het gevoel dat ze krijgen binnen. Niet noodzakelijk op het ontwerp zelf (hoewel dat natuurlijk ook aantrekkelijk wordt), maar op het binnenklimaat, dat ze waarschijnlijk niet eens bewust meemaken. Op het licht, de lucht, de ruimte.

Ik vertelde in een eerder blog al over de workshop integraal ontwerpen die ik in januari heb georganiseerd. Hierin werd met verschillende partijen twee dagen nagedacht over hoe een optimaal Active House vormgegeven zou kunnen worden. Hierbij werd niet getornd aan de beoordelingscriteria van een Active House, die zijn te lezen in de Active House Specificaties. Er werd meer nagedacht over kwaliteitsaspecten die meer ontwerptechnisch van aard zijn, zoals een beukmaat van minimaal 6 meter vanwege de flexibiliteit die dit biedt bij de indeling, en een centrale schacht waar trap en licht van boven wordt gecombineerd en die zo het hart van de woning vormt. Bijna alle conclusies uit die workshop zijn meegenomen in het ontwerp van mijn woning.

Het ontwerp van Bas' woning

Wat nu nog rest is het invullen van het ontwerp met concrete producten en materialen: waarvan worden mijn muren gemaakt, welke kozijnen komen erin, welke installaties, etc. Ik ben al in gesprek met verschillende leveranciers, en zal dit de komende tijd blijven doen. Ik heb een goed idee van wat ik wil, nu moet ik dat nog zien af te stemmen met wat er op de markt te krijgen is.

Ik zal de komende tijd blijven vertellen over keuzes die ik maak en waarom. Hopelijk kan ik zo als inspiratiebron dienen voor architecten, adviseurs en ieder ander die met Active House aan de slag wilt. Mocht u daar niet op willen wachten en nu al meer willen lezen over hoe u een Active House kunt ontwerpen, download dan gratis de Active House Ontwerprichtlijnen, die eind maart  voor het eerst in het Nederlands zijn verschenen.

Bas Hasselaar is projectmanager bij SBRCURnet. Deze blog verscheen eerder op de website van Active House.
Meer over kansrijke bouwconcepten voor de energietransitie leest u in het nieuwste relatiemagazine van SBRCURnet.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c137 c225
Parametrisch ontwerpen van een Active House

Parametrisch ontwerpen van een Active House

02-09-2020 om 10:01 uur
timer 2 min

Een parametrisch ontwerp van de schil van een Active House kan de aannames van een bouwfysisch adviseur snel checken. ...

Lees verder »

c21 c134 c137 c225 c243
Zomerse zoektocht naar duurzamere gebouwde omgeving

Zomerse zoektocht naar duurzamere gebouwde omgeving

03-05-2019 om 11:00 uur
timer 1 min

Gezocht voor pitches tijdens bbq: producten die bijdragen aan een duurzamere energieleverende gebouwde omgeving.

Lees verder »

c21 c137 c225 c236 c245
Verregaande digitalisering maakt woning betaalbaar of zelfs gratis

Verregaande digitalisering maakt woning betaalbaar ...

09-04-2019 om 17:09 uur
timer 3 min

Een huurhuis volgehangen met elektronica kan dankzij allerlei extra diensten veel opleveren. Laat jij Big Brother ...

Lees verder »

c137 c160 c225
'Biobased bouwen wordt mainstream'

'Biobased bouwen wordt mainstream'

24-05-2016 om 11:00 uur

Consumenten worden steeds kritischer. Ze gaan niet alleen bewuster om met voeding. Een groeiend aantal mensen kijkt ...

Lees verder »

c137 c225
Kennispaper belicht integraal ontwerpen

Kennispaper belicht integraal ontwerpen

10-05-2016 om 13:00 uur

De gratis kennispaper ‘Integraal ontwerpen met Active House’ vat de belangrijkste bevindingen uit ...

Lees verder »

c54 c137
ZEN voor jezelf

ZEN voor jezelf

28-04-2016 om 15:30 uur

Harm Valk: Misschien wel de mooiste en moeilijkste uitdaging voor een bouwprofessional: je eigen huis bouwen. Wij kregen die ...

Lees verder »

c137 c225
Lancering van Active House ontwerprichtlijnen nadert

Lancering van Active House ontwerprichtlijnen ...

10-03-2016 om 08:00 uur

Dit voorjaar verschijnt de ‘Active House Ontwerprichtlijnen’, een praktische handleiding om de Active ...

Lees verder »

c137 c225
Keuzestress

Keuzestress

09-03-2016 om 13:00 uur

Keuzestress. Volgens de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz wordt deze vorm van stress veroorzaakt ...

Lees verder »

c137 c225
Houd hier rekening mee

Houd hier rekening mee

15-09-2015 om 15:30 uur

Ik kom in een heel fijn huis te wonen. Een huis waar veel aandacht is gegeven aan het binnen- en buitenklimaat, ...

Lees verder »

c137 c225
Struisvogels

Struisvogels

16-07-2015 om 13:00 uur

Recent ben ik, samen met een aantal andere partijen, waaronder constructeur en installateur, gevraagd mee te denken ...

Lees verder »

c137 c225
Opgelost

Opgelost

02-07-2015 om 13:00 uur

Als je denkt dat je de oplossing hebt, is dat dan wel de oplossing?

Lees verder »

c137 c225
Frisse lucht

Frisse lucht

03-06-2015 om 11:00 uur

Als mij de vraag zou worden gesteld (en die heb ik mezelf vaak genoeg gesteld): "Hoe ziet het ideale ventilatiesysteem ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up