PEP-meeting bij winstgevende herhuisvesting Alliander

PEP-meeting bij winstgevende herhuisvesting Alliander

Jaarlijks organiseert Duurzaam Gebouwd diverse PEP-meetings, exclusief toegankelijk voor partners en experts van Duurzaam Gebouwd. Telkens is de locatie voor dergelijke bijeenkomsten innovatief, inspirerend en vooroplopend op het gebied van duurzaamheid.

Ook deze bijeenkomst vond plaats in zo’n toekomstbestendig paradepaardje: de circulaire herhuisvesting Alliander te Duiven. Moderator en Duurzaam Gebouwd-directeur Wietse Walinga gaf het startschot voor een middag vol presentaties, met als afsluiter een rondleiding.

Vanuit Alliander was projectleider Eugenie Knaap aanwezig om te vertellen over de vernieuwde werkplek. “In 2011 stonden we voor een herhuisvestingsopgave. We moesten twintig procent bezuinigen op onze huisvestingkosten en kregen een andere behoefte aan huisvesting. We merkten dat onze gebouwen niet flexibel en onvoldoende geschikt waren voor deze nieuwe manier van activiteitgericht werken.

Daarom wilde het netwerkbedrijf in het oosten van het land een bestaande locatie renoveren tot een van de kernlocaties. “We hebben vijf ambities in de markt gezet en een uitvraag gedaan. De ambities die we destijds formuleerden waren: circulariteit, energiepositief, nieuwe manier van werken, relatie met het gebied en integraliteit.”

PEP-meeting bij winstgevende herhuisvesting Alliander

Inflexibel wordt flexibel

Bij de invulling en realisatie van deze bouwopgave hielpen onder andere VolkerWessels Vastgoed, RAU architecten en Innax. “Toen Alliander de tender uitschreef, vroeg zij aan de markt welke mogelijkheden beschikbaar waren, gerelateerd aan de vijf ambities, voor deze locatie”, verduidelijkt hoofd ontwikkeling & realisatie André Vink van VolkerWessels Vastgoed over de gunning. “De opgave bestond uit een toename van het aantal medewerkers op de locatie – van 950 naar 1.550 – en dat betekent meer dan 2.000 mogelijkheden om te zitten en te werken. Dat vertaalde zich in 25.000 m2 vloeroppervlak. De vraag die ze stelden: geef ons jullie visie als consortium op een aantal onderdelen, waaronder circulariteit en verbondenheid.”

Om eerstgenoemde handen en voeten te geven stelde het projectteam een grondstoffenpaspoort op. “Alle materialen die hier zijn toegepast moeten, in het geval dat het gebouw afgebroken wordt, hergebruikt kunnen worden. Daarom brachten we van alle materialen in kaart waar ze vandaan komen en hoe ze verwerkt zijn.” Gaandeweg het project zijn innovaties op het pad gekomen en geïmplementeerd. “Zo zijn diverse innovatieve ontwikkelingen uit de bouwsector toegepast, waaronder geopolymeerbeton. Dat was uitstekend bruikbaar voor de voetpaden hier in het terrein.”

PEP-meeting bij winstgevende herhuisvesting Alliander

Beperken energievraag en maximaliseren opwekking

Energiepositiviteit wordt bereikt door de energievraag maximaal te beperken en groene energie op te wekken. “Bijvoorbeeld door pv-panelen. Bij de invulling van het werkconcept is gekeken naar hoe je ervoor kunt zorgen dat het geen eilanden zijn, maar de verschillende onderdelen van het gebouw met elkaar verbonden zijn.” Ook integraliteit was volgens hem een bijzonder belangrijk onderdeel binnen het project. “We hebben de transparante communicatie en samenwerking als bijzonder positief ervaren. Zo wisten we exact van elkaar waar we mee bezig waren, deelden successen en gingen gezamenlijk de uitdagingen aan”, sloot Vink zijn presentatie af.

Het was aan architect Marijn Emanuel van RAU architecten om de deelnemers te overtuigen dat de aarde een eindig materialendepot is. “Het is het enige depot dat we hebben. Daarom moeten we beter naar processen in de ecologie kijken, om daar ons economische model op af te stemmen. Voor ons betekende dat in 2011, toen we startten met deze opdracht, dat we gebouwen als grondstoffenbanken moeten beschouwen.”

De oude gebouwen die op de locatie stonden waren een bron voor de herhuisvestingsopgave. “Die losse gebouwen, moesten één worden”, denkt Emanuel terug. Van het afval is 95% herbestemd, daarmee komt het projectteam tot een goed resultaat als het gaat om circulariteit. We probeerden zoveel mogelijk materialen te behouden. “Zo hebben we de vloeren hergebruikt, de gevels ook, daar is een jas omheen gezet voor de broodnodige isolatie. Uiteindelijk leidde dit tot één gebouw, een kloppend hart van een ensemble.”

(Geldelijke) winst voor Alliander

Voordat de rondleiding startte, sloot directeur Philip Blaauw van Innax de middag inhoudelijk af. “Onze missie is om duurzame gebouwen voor iedereen te realiseren en dat hebben we ook hier gedaan. Ik denk dat de uitdaging die Alliander heeft gesteld, door ambities te formuleren en hier drie consortia bij te betrekken, heeft gewerkt. ”Dat uit zich ook in geldelijke winst. “Alliander had een TCO vastgesteld voor de bouw en 15 jaar onderhoud. Daar zitten we 10 procent onder.”

Na de presentaties gingen de deelnemers in twee groepen uiteen en werden rondgeleid door het pand. Ze konden onder andere de groene gevels in het Atrium, het golvende dak van 6.500 m2 groot, de lamphouders die gemaakt zijn van isolatoren van hoogspanningsmasten en nog veel meer zien. 

Bezoek een evenement van Duurzaam Gebouwd

Bekijk de foto’s van de PEP-meeting bij Alliander op de Flickr-account van Duurzaam Gebouwd. Wilt u een evenement van Duurzaam Gebouwd bezoeken of meer informatie hierover? Bezoek dan de website van Duurzaam Gebouwd.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c135 c140 c286
Bernard Wientjes: ‘De Bouwagenda mag niet verdwijnen in kelders ministerie’

Bernard Wientjes: ‘De Bouwagenda mag niet ...

30 mrt om 11:01 uur
timer 2 min

In de tweede podcast van Duurzaam Gebouwd gaan we uitgebreid in op de doelen en resultaten van De Bouwagenda. ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
Geef jouw input op de circulaire leidraden van Platform CB’23

Geef jouw input op de circulaire leidraden van ...

19 mrt om 09:01 uur
timer 1 min

Het actieteam van Platform CB’23 vraagt nadrukkelijk om feedback vanuit de hele bouwsector op de ‘80%-versies’ ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225 c244
‘Van waardeloos vastgoed naar waardevast flexgoed’

‘Van waardeloos vastgoed naar waardevast ...

11 feb om 10:01 uur
timer 8 min

In de Week van de Circulaire Economie trok het webinar Circulair Bouwen ruim 150 bezoekers, die afkwamen op een ...

Lees verder »

c21 c54 c140 c190
Amsterdamse School 2.0

Amsterdamse School 2.0

22-12-2020 om 08:46 uur
timer 4 min

Hermen Jansen: Levensduur, life-cycle, losmaakbaarheid en duurzaamheid; het langetermijndenken staat weer helemaal centraal in ...

Lees verder »

c21 c54 c140 c278
Groene of grijze circulariteit?

Groene of grijze circulariteit?

26-11-2020 om 15:30 uur
timer 4 min

Daan Bruggink: Cradle2Cradle heeft vanuit de VS in 2002 een heel goede voorzet gegeven en heel veel mensen geïnspireerd ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225 c260
Actuele oogst van circulaire gebouwen biedt inspirerende voorbeelden

Actuele oogst van circulaire gebouwen biedt ...

06-10-2020 om 13:01 uur
timer 2 min

Voor de bouwsector ligt er een forse uitdaging om Nederland in 2050 circulair te maken. De vele circulaire gebouwen ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week van de Circulaire Economie

Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week ...

31-01-2020 om 16:01 uur
timer 3 min

Van maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari 2020 organiseert het Versnellingshuis Nederland circulair! ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
Podcast over circulariteit: slopen is oogsten

Podcast over circulariteit: slopen is oogsten

13-01-2020 om 12:00 uur
timer 1 min

In de derde BlueCity Podcast over de circulaire economie spreekt klimaatjournalist Ties Joosten met Michel Baars ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c225
Gemeenten en de praktijk van circulaire inkoop

Gemeenten en de praktijk van circulaire inkoop

09-01-2020 om 10:00 uur
timer 6 min

De overheid koopt jaarlijks voor ongeveer 73,3 miljard euro in aan werken, diensten en leveringen in. Dat moet ...

Lees verder »

c21 c26 c140
Parkeergarages kunnen de stad uit

Parkeergarages kunnen de stad uit

20-12-2019 om 10:00 uur
timer 1 min

In 2020 wil Ballast Nedam Parking een aantal modulaire parkeergarages een tweede leven geven. “We gaan nog ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c140
Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

04-12-2019 om 14:00 uur
timer 2 min

Je hebt nog een week om je project voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 in te zenden. Een van de winnaars ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

13-11-2019 om 10:00 uur
timer 1 min

Beluister de nieuwe podcast van BlueCity met als gast Axel Hendriks (Beelen sloopwerken). Hoe staat het met de ...

Lees verder »

Reacties

Hoe wordt in Duurzaam Bouwen of misschien nog beter in het nieuwe fenomeen Circulair Bouwen de last meegenomen van gebouwen die in leegstand achterblijven. Worden deze eenheden meegenomen in de footprint binnen de Circulaire Duurzaamheid? En de dagelijkse verplaatsingen van personeel, wat bij grote verhuizingen in aantal fors kan toenemen en a.u.b. het nieuwe werken is daarin niet meteen de oplossende rekeneenheid. Zijn dit onderdelen in het Circulair denken, in de Circulaire economie? Zo ja, ben ik oprecht benieuwd naar de duurzame balans berekening. Zo nee, dan komt circulaire huisvesting van 'bijna volledig hergebruik' toch in een ander daglicht te staan. Natuurlijk het is altijd 'the point of view'. Overigens het oud Hollands: 'niet weggooien wat je nog kan gebruiken' in een modern jasje steken is altijd goed !

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up