Meest energieopwekkende gemeentehuis 2016 staat in Panningen

Meest energieopwekkende gemeentehuis 2016 staat in Panningen

Het huis van de gemeente Peel en Maas in Panningen is verkozen tot meest energieopwekkende gemeentehuis van Nederland. Dit gemeentehuis kent een opmerkelijk innovatieve ijsverwarming: de energie die vrijkomt bij het bevriezen van een ondergronds ijsreservoir wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Dat was niet het enige waar het gemeentehuis goed op scoorde, want dankzij goede monitoring wordt gestuurd op veel factoren waardoor het een gezond kantoor genoemd kan worden. De winnaar kreeg uit handen van juryvoorzitter Maurits Groen – duurzaamste persoon van 2015 – de nieuwe draai-trofee voor meest energieopwekkende gemeentehuis van Nederland overhandigd. 

“Het gemeentehuis van Peel en Maas is een prettig, gastvrij en duurzaam”, oordeelt de jury in haar rapport. “Van de akoestiek waren wij erg onder de indruk: zelden bezochten wij een gebouw met zo veel open ruimtes en gemengde functies waar het zo stil en rustig is.” Bij het ontwerp en de bouw van het nieuwe gemeentehuis was de lokale gemeenschap nauw betrokken. “Het is heel mooi om te zien dat er al in de ontwerp- en bouwfase zoveel contact is gezocht met de lokale gemeenschap. Het gevolg is dat burgers niet alleen voor burgerzaken, bouwvergunningen en jeugdzorg in het gemeentehuis terecht kunnen, maar ook om een boek te lenen bij de bibliotheek of om een kop koffie te drinken. Inwoners en ondernemers zijn trots op hun gebouw, dat zij mede hebben vormgegeven.”

IJsverwarming

Volgens de jury is het Huis van de Gemeente Peel en Maas ‘een van de meest efficiënte gebouwen van Nederland’. “Dat begint al met het feit dat de fusiegemeente een bestaand gebouw heeft gekozen als nieuw gemeentehuis. Daarnaast heeft het 55 werkplekken per 100 mensen: dat is heel efficiënt. Iedere vierkante meter die je niet hoeft te bouwen, is het meest energiezuinig.”

Bijzonder innovatief en duurzaam is de ‘ijsverwarming’. “Dit technische hoogstandje zorgt voor verwarming en koeling op een bijzondere manier: de energie die vrijkomt bij het bevriezen van een ondergronds ijsreservoir wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen. De kou wordt in de zomer gebruikt om te koelen”, aldus de jury. “Dat een gemeente verder durft te gaan dan een ‘gewone’ warmte-koudeopslag laat zien dat de organisatie voorop wil lopen op het gebied van duurzaamheid en energieopwekking.”

Het slimme gemeentehuis

Tenslotte wordt er in het gebouw van alles gemonitord: de temperatuur, luchtvochtigheid en het CO2-gehalte worden per ruimte gemeten. “Het is uitzonderlijk dat er zoveel data wordt verzameld en dat er op deze manier op wordt gestuurd”, vindt de jury. “Wij hebben dit bij andere gemeentehuizen niet zo uitgebreid gezien.” Het gevolg hiervan is dat er altijd frisse, gezonde lucht is. Klachten als hoofdpijn, droge ogen en vermoeidheid worden daardoor voorkomen en medewerkers zijn alerter en productiever. “Kortom: een terechte winnaar die wat ons betreft veel meer aandacht verdient. Zelf zijn ze nogal bescheiden, maar wat ze in Panningen hebben gedaan is erg bijzonder en vooruitstrevend.”

Energieopwekkend

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 36 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Maar de term ‘energieopwekkend’ gaat over veel meer dan alleen het milieu. de beoordeling ging het daarom vooral om de samenhang tussen vijf elementen.

1. Gezond

Is er voldoende licht, lucht en groen? Is de akoestiek prettig? Zijn er natuurlijke, gezonde materialen gebruikt? Nodigt het gebouw uit tot bewegen en gezond eten? In een gezond gebouw is het prettig vertoeven, is minder ziekteverzuim en zijn mensen productiever.

2. Sociaal

Is het gebouw goed toegankelijk en gastvrij? Kun je elkaar makkelijk ontmoeten, kennis delen, nieuwe ideeën ontwikkelen, creëren? Voel je je welkom en kun je er goed ontspannen? Wat is de relatie met de directe omgeving, kunnen buurtbewoners ook profiteren van het pand? Een sociaal gebouw is inspirerend, dynamisch en zorgt ervoor dat het geheel meer is dan de som der delen.

3. Energie

Hoe duurzaam is het gebouw? Is het CO2-neutraal, wekt het energie op voor eigen gebruik of misschien zelfs de hele wijk? Een duurzaam, energieopwekkend gebouw bespaart kosten, verhoogt zijn eigen waarde en is onderdeel van de identiteit van een organisatie.

4. Circulair

Welke materialen zijn gebruikt, waar komen die vandaan en waar gaan die aan het einde van hun levensduur naartoe? Put het gebouw natuurlijke bronnen uit of is het onderdeel van een circulaire economie? Wie is eigenaar van wanden, tapijt, klimaatinstallaties en meubilair – de gebruiker of de leverancier? Een circulair gebouw is flexibeler en toekomstbestendiger.

5. Slim

In hoeverre speelt het gebouw in op de behoeften van zijn gebruikers? Hoe wordt het gebruik gemeten en wat gebeurt er met deze data? Werkt de klimaatinstallatie op basis van de hoeveelheid CO2 in de lucht? Gaan de lichten uit als er niemand is? Zijn de ruimtes flexibel in te delen? Is het onderhoud aangepast aan hoe het gebouw wordt gebruikt? Een slim gebouw organiseert de activiteiten in het gebouw op een efficiënte, duurzame manier en zorgt daarmee voor lagere kosten en betere service.

De verkiezing van meest energieopwekkende gemeentehuis is een initiatief van de nieuwe draai – een platform dat met een nieuw perspectief naar gebouwen kijkt en kennis en ervaring deelt over leefbare omgevingen. Uit tien genomineerden en stemming van het publiek kwam een top 2, die door een multidisciplinair team van deskundigen (het E-team) is bezocht en beoordeeld. Naast het juryoordeel weegt de stem van de gebruiker zwaar. Uit gesprekken met ambtenaren en bezoekers van de gemeente, bleek dat gebruikers van het gemeentehuis Peel en Maas het gebouw allemaal met een 8 of 9 beoordeelden.

Bron: de nieuwe draai

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c122 c225 c244
KNB Jaarverslag 2020: meer circulaire keramische geveloplossingen

KNB Jaarverslag 2020: meer circulaire keramische ...

7 mei om 08:00 uur

Coronajaar 2020 stond voor de Nederlandse industrie van gebakken bouwmaterialen overwegend in het teken van energietransitie ...

Lees verder »

c21 c225
Lees gratis het Digitale Magazine van Biind!

Lees gratis het Digitale Magazine van Biind!

7 mei om 06:30 uur

In dit nummer van het Digitale Magazine van Biind krijg je weer volop inspiratie. Vooral door goede voorbeelden ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Gebruik van methaan uit biogas voor de energietransitie 

Gebruik van methaan uit biogas voor de energietransitie 

6 mei om 15:00 uur

Wat is de betekenis van methaangas en de omzetting daarvan in waterstof bij het koolstofvrij maken van de energievoorziening? ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c244 c277 c278
‘Zoekend, tastend en innoverend vinden we onze weg’

‘Zoekend, tastend en innoverend vinden ...

6 mei om 13:00 uur
timer 8 min

Fred Schoorl, directeur van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), is toegetreden tot de jury ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Betaalbare starterswoning wel degelijk mogelijk

Betaalbare starterswoning wel degelijk mogelijk

6 mei om 09:41 uur

Een energieneutrale starterswoning voor 150.000 tot 200.000 euro is wel degelijk haalbaar. Dit concludeert Develop ...

Lees verder »

c21 c225 c245
WHO bevestigt rol aerosolen bij besmetting coronavirus

WHO bevestigt rol aerosolen bij besmetting coronavirus

4 mei om 12:53 uur

Hoewel het al een poosje werd geroepen door wetenschappers, heeft wereldgezondheidsorganisatie WHO nu ook de rol ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c268
Efficiënte prefab vloer voor industriële woningbouw

Efficiënte prefab vloer voor industriële ...

3 mei om 10:01 uur
timer 1 min

De nieuwe VBI Integraalvloer met geïntegreerde technische installaties kan een hulpmiddel zijn om het woningtekort ...

Lees verder »

c21 c120 c160 c225
Inzichten in verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen

Inzichten in verduurzaming en renovatie van ...

30 apr om 15:01 uur
timer 1 min

TKI Urban Energy organiseert dit jaar een webinarreeks over de manieren om bedrijventerreinen te verduurzamen. ...

Lees verder »

c21 c225
Jury Duurzaam Bouwen Awards 2021 is bekend

Jury Duurzaam Bouwen Awards 2021 is bekend

30 apr om 07:00 uur

Experts en prominenten uit de wereld van de wetenschap, architectuur, overheid, bouw- en corporatiesector vormen ...

Lees verder »

c21 c225 c261
Welke kansen biedt het verslimmen van de gebouwde omgeving?

Welke kansen biedt het verslimmen van de gebouwde ...

29 apr om 14:45 uur
timer 3 min

Ben jij er ook bij op 20 mei? Dan staat onze tweede Datadag in het teken van de Gebouwde Omgeving. Dankzij een ...

Lees verder »

c21 c122 c160 c225 c265
Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? Doe mee met het experiment

Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? ...

28 apr om 13:01 uur
timer 2 min

Het project DreamHûs wil een versnelling geven aan de betaalbare verduurzaming van de bestaande sociale ...

Lees verder »

c21 c225 c268
Industrialisatie gaat sneller dan vergunningstrajecten

Industrialisatie gaat sneller dan vergunningstrajecten

26 apr om 14:30 uur
timer 4 min

Met een goede mix van praktijk, toekomst en dilemma’s was het webinar Industrialisatie een schot in de roos. ...

Lees verder »

keyboard_arrow_up