‘Betere prestaties door passend daglicht’

‘Betere prestaties door passend daglicht’

Wanneer we genieten van voldoende daglicht hebben we een hogere arbeidsproductiviteit, zijn we minder vaak ziek en zelfs minder vatbaar voor depressie. Die winst ontgaat ook gebouweigenaren niet. Stijgt daarom de vraag naar innovatieve en duurzame lichtoplossingen?

“Om de juiste hoeveelheid licht in je kantoor, school of zorginstelling binnen te krijgen bestaan tegenwoordig verschillende alternatieven”, vertelt directeur Rik van Ogtrop van Hermans Techniek Energy. “Bekende mogelijkheden zijn helder, zuur geëtst en wit gelamineerd glas. Deze technieken hebben met elkaar gemeen dat ze zorgen voor een ongelijke en overvloedige verlichting doordat het daglicht onder een kleine hoek verspreid wordt. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een betere manier om daglicht in gebouwen te laten toetreden, zonder in te boeten aan esthetiek.”

Goed licht en extreme isolatiewaarde

De zoektocht naar innovatie op het gebied van daglichttoetreding bracht de specialist op het gebied van hoogwaardige glasproducten via de producent in Canada naar Noorwegen. “Daar bezocht ik enkele projecten, die waren uitgevoerd met de innovatie Solera. Het grote verschil met andere glasoplossingen is dat het zonlicht niet direct het gebouw ingaat, maar wordt gebroken.”

Door het breken van licht is het mogelijk om het totale spectrum van de goedaardige straling door te laten. “Daarnaast zitten er folies en een honingraat in, die gevuld is met Aerogel, dat een extreem goed isolatiemateriaal is, waardoor het behalen van een u-waarde [warmtedoorgangscoëfficient, red.] van wel 0,22 W/m2.K mogelijk is. Dat is een forse verbetering ten opzichte van het in Nederland steeds populairdere driedubbelglas, dat een u-waarde van 0,7 W/m2.K heeft.”

In Noorwegen wordt Solera al toegepast in woningen en utiliteit. “Ik schat in dat het product zich in Nederland vooral goed leent voor utiliteit  en autarkische private toepassingen. De unieke combinatie van gezond daglicht met een extreme isolatiewaarde is voor veel kantoor-, school- en zorggebouwen een aanwinst.” Naast de onderscheidende eigenschappen op het gebied van daglichttoetreding en isolatie is er nog een voordeel te noemen van de techniek: de installatiehoek. “Wanneer je een normale glasplaat tegen een hoek van bijvoorbeeld 5 graden plaatst, verlies je aan u-waarde omdat het glas op deze manier meer warmte doorlaat, vanwege de kortere convectieweg. Dit is niet het geval bij Solera, omdat de Aerogel en isolatie op zijn plek blijft onder een schuine gevel en er geen warmtestroming plaatsvindt.”

Ambities nog te laag

Het bouwbesluit stelt geen zware eisen aan u-waarde: de aanscherping naar 1,65 W/m2.K is voor veel bedrijven onvoldoende impuls om over te schakelen naar duurzamere glasoplossingen. “Jammer, want de ambitie op dit vlak ligt erg laag. Daardoor zetten we gebouwen neer die niet toekomstbestendig zijn en waar of te veel licht binnenkomt, of te weinig. Dat heeft impact op je personeelskosten.”

Een goede glasoplossing draagt bij aan het energievraagstuk, omdat er minder energie verloren gaat en minder opgewekt hoeft te worden. “De mogelijke winst is groter dan veel mensen denken. Niet alleen op het vlak van vermindering van ziekteverzuim en verhoging van comfort, maar ook om bij te dragen aan het energievraagstuk. Je verliest minder energie en hoeft dus minder op te wekken. Ik verwacht dat de techniek goed scoort bij certificeringen als BREEAM en LEED op het vlak van energie-efficiëntie. Daarnaast is het interessant voor architecten die aan de slag willen met bijzondere ontwerpen en gebouwen maken met schuine gevels. Denk bijvoorbeeld aan The Edge in Amsterdam.”

Wie durft?

De innovatie is nog niet eerder in Nederland toegepast. Als het aan Van Ogtrop ligt, komt daar snel verandering in. “We zoeken voornamelijk onderwijs- of zorginstellingen die de lat hoog leggen op het gebied van juiste daglicht toetreding (lees hogere prestatiecurve) en isolatiewaarde. Als ze hoge eisen hebben op het gebied van optimale werk omstandigheden en energie-efficiëntie en daarbij een BREEAM-certificering ambiëren, dan is het toepassen van 'Solera' een perfect match.”

Foto: via Hermans Techniek

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c128 c160 c171
Flexibel in te delen hoofdkantoor biotechbedrijf

Flexibel in te delen hoofdkantoor biotechbedrijf

10-08-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

Het nieuwe hoofdkantoor van Genmab in Utrecht is geopend. Kenmerken van het gebouw zijn het BREEAM-NL Excellent ...

Lees verder »

c21 c128 c225
Verlichting zonder stroomaansluiting

Verlichting zonder stroomaansluiting

31-07-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Een lampinnovatie functioneert alleen op zonne-energie en heeft geen stroomaansluiting nodig. Het zonnepaneel dat ...

Lees verder »

c21 c128 c143 c225
Gebouwautomatisering zorgt voor slimme basisschool Zaandam

Gebouwautomatisering zorgt voor slimme basisschool ...

31-05-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

De leerlingen van CBS Tamarinde in Zaandam zullen vanaf volgend schooljaar na de zomervakantie les volgen in een ...

Lees verder »

c21 c128 c225
‘Met slim daglicht het verschil maken’

‘Met slim daglicht het verschil maken’

04-05-2018 om 13:00 uur
timer 2 min

Lichtoplossingen als basis voor duurzame, gezonde en energiebesparende gebouwen: dat is de kern van de Hak4t groep ...

Lees verder »

c26 c128
Led-verlichting voor perrons NS Stations

Led-verlichting voor perrons NS Stations

22-02-2018 om 08:00 uur

De perronverlichting op 250 stations in Nederland wordt verduurzaamd. Van Dorp Railinfra vervangt de oude verlichting ...

Lees verder »

c128 c225
Duurzaam distributiecentrum in beeld

Duurzaam distributiecentrum in beeld

08-01-2018 om 09:30 uur

Eerder publiceerde Duurzaam Gebouwd al een artikel over het nieuwe duurzame distributiecentrum New Logic VI in ...

Lees verder »

c128 c225
AEG Professional Lighting nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

AEG Professional Lighting nieuwe partner Duurzaam ...

05-09-2017 om 11:00 uur

Sinds kort is AEG Professional Lighting partner van Duurzaam Gebouwd. Salesmanager Gert-Jan Plaisier stelt het ...

Lees verder »

c26 c128
Kleedkamer uitgerust met biodynamische verlichting

Kleedkamer uitgerust met biodynamische verlichting

17-08-2017 om 08:00 uur

In de kleedkamer van de thuisclub en spelerstunnel van Vfl Wolfsburg werd nieuwe verlichting geïnstalleerd. ...

Lees verder »

c128 c225
Lichtoplossing krijgt upgrade

Lichtoplossing krijgt upgrade

01-08-2017 om 08:00 uur

Een lichtoplossing die al 25 jaar in de markt staat krijgt een upgrade van 169 lumen per watt. Het betreft de E-Line ...

Lees verder »

c128 c225
Volkswagen Arena krijgt nieuwste verlichtingstechnologie

Volkswagen Arena krijgt nieuwste verlichtingstechnologie

24-07-2017 om 13:00 uur

De Volkswagen Arena in het Duitse Wolfsburg wordt voorzien van de nieuwste verlichtingstechnologieën en –infrastructuren. ...

Lees verder »

c128 c225
Optimaal blauw licht voor recordpoging

Optimaal blauw licht voor recordpoging

26-05-2017 om 09:30 uur

De recordpoging van Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden werd uitgelicht met activerend blauw licht van ...

Lees verder »

c128 c169 c225
Herziene normering voor sportverlichting

Herziene normering voor sportverlichting

07-02-2017 om 08:00 uur

Een Europese norm met afspraken over verlichting voor sportvelden en sportzalen wordt herzien. Belanghebbende partijen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up