De week van… Anne-Marie Rakhorst

De week van… Anne-Marie Rakhorst

Van 17 tot 20 oktober maakte Anne-Marie Rakhorst (uiterst links op de foto) deel uit van de Nederlandse delegatie in Quito, Ecuador bij de UN Habitat III conferentie over huisvesting en duurzame stadsontwikkeling. Het programma was vol, indrukwekkend en gaf volop inspiratie. 

Maandag

Na een (vlieg)reis van zo’n 12 uur arriveerde de Nederlandse delegatie in Quito. De delegatie bestond uit Jan van Zanen, voorzitter VNG en burgemeester van Utrecht, en Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht, naast mensen van Buitenlandse Zaken en Rijkswaterstaat, de Delta Coalition en de Human Cities Coalition (HCC). Van die laatste is Anne-Marie Rakhorst vicevoorzitter van de Raad van Toezicht. “Nederland is een belangrijke partner van de Verenigde Naties en de New Urban Agenda die hier officieel is gepresenteerd. Alles staat hier in het teken van deze agenda.” Aan Habitat III namen zo’n 30.000 mensen deel. Het doel van de Verenigde Naties is de New Urban Agenda leidend te maken voor duurzame stadsontwikkeling, in het besef dat in 2050 ongeveer 70% van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving woont.

Dinsdag

“Een van de hoogtepunten voor mij was het project van de HCC in Quito. Onder de noemer ‘La routa de l’experiensa’ heeft de coalitie daar een wijk aangepakt. De bewoners hadden er een gevoel van onveiligheid en ook het onderlinge contact en de saamhorigheid waren ver te zoeken. Om dat te verbeteren, is de openbare ruimte opgewaardeerd. Zo zijn muren en huizen geschilderd: daaraan heb ik zelf ook bijgedragen. Daarnaast is er groen geplant en straatmeubilair geplaatst. Pakhuis De Zwijger, dat deel uitmaakt van HCC, heeft een gemeenschapsgebouw ingericht en films vertoond over Habitat III en bijvoorbeeld hoe steden zijn te beschermen tegen water. Die wijk van Quito is door dit initiatief echt gerevitaliseerd. Zelfs Joan Clos, de secretaris generaal van UN Habitat, is komen kijken! Ter afronding was een straatfeest waar de bewoners ook allemaal aan meededen, echt geweldig.”

Woensdag

Habitat III had naast grote plenaire bijeenkomsten veel kleinere inhoudelijke seminars en presentaties. “Met de conferentie-app kon ik elke dag mijn programma samenstellen. Dat leverde dilemma’s op, want er was zo veel te zien en te doen. Het was voor de Nederlandse delegatie waarvan ik deel uitmaakte belangrijk om op een groot aantal evenement aanwezig te zijn, dus ook dat bepaalde mijn agenda voor de dagen. Ik heb diepe bewondering voor al die mensen van de Nederlandse delegatie die erin geslaagd zijn om Nederland zo goed in de kijker te spelen bij iedereen. Er is echt heel hard gewerkt."

De Week Van… Anne-Marie RakhorstIn de hierboven genoemde wijk in Quito vertelt Anne-Marie (midden) gepassioneerd over haar plannen en ideeën.

"Ik pitchte woensdag voor de HCC op de conferentie van de Delta Coalition, ook een Nederlands initiatief. Die conferentie ging over hoe je steden die in een delta liggen kan beveiligen tegen overstromingen. Het doel van mijn pitch was om deelnemers te werven voor mijn eigen workshop vanuit de HCC over financieren van stadsontwikkeling. Er zijn duizenden miljarden euro’s nodig om steden over de hele wereld veerkrachtiger te maken.”

Donderdag

“Alles stond tijdens Habitat III in het teken van de duurzaamheid. De New Urban Agenda is de nieuwe stedelijke agenda voor de toekomst. Daarmee zijn mensen wereldwijd nu al volop mee bezig. Ik noem Bangladesh en Mozambique waar ze de agenda implementeren. Voor Nederland is de agenda ook nieuw. In de komende 10 tot 15 jaar moet het gebeuren en uitgevoerd worden. De tijd van praten is echt voorbij, de sustainable development goals – dat wij hebben vertaald naar 'de 17 doelen die je deelt' – is een helder programma."

We zijn nu al succesvol en daar ben ik echt trots op, maar we kunnen nog veel meer bereiken'

Anne-Marie Rakhorst

"Dat geldt ook voor de aanpak volgens de New Urban Agenda. We moeten dit volledig implementeren in elke stad, elke gemeente en in elk bedrijf. Dat moeten we nu regelen om over 15 jaar klaar te zijn. Ik denk dat het een van de grootste opgaves van onze tijd is. Als we dat kwalitatief goed en snel doen, kunnen we die kennis en ervaring uitstekend exporteren. We zijn nu al succesvol en daar ben ik echt trots op, maar we kunnen nog veel meer bereiken.”

Vrijdag

Na de afsluiting van Habitat III met een groots slotfeest wachtte de terugreis van meer dan 14 uur. Anne-Marie meldde nogmaals dat zij zeer onder de indruk is van de Utrechtse burgemeester Van Zanen. “Hij heeft voor elkaar dat ‘zijn’ stad ook een voortrekkersrol inneemt door pensioenfonds ABP duidelijk te maken dat zij moet stoppen met investeren in fossiele brandstoffen.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Natuurlijk, het congres voor natuurinclusief bouwen

Natuurlijk, het congres voor natuurinclusief ...

18 okt om 10:00 uur
timer 2 min

We hebben natuur dichtbij nodig voor onze gezondheid en ons geluk. Dat wordt steeds duidelijker, des te meer door ...

Lees verder »

Schoolverduurzaming centraal tijdens seminar

Schoolverduurzaming centraal tijdens seminar

18 okt om 08:00 uur
timer 1 min

De ambities en verduurzaming van schoolbesturen staan centraal tijdens het seminar Duurzame Scholen. In dit artikel ...

Lees verder »

Profileren op congres Gamechangers in de Bouw & Infra

Profileren op congres Gamechangers in de Bouw ...

18 okt om 07:00 uur

In dit artikel praten we je bij over de samenwerkingspartners en een nieuwe sponsor voor het congres.

Lees verder »

'Eigenaarschap als sleutel voor duurzame gebiedsontwikkeling'

'Eigenaarschap als sleutel voor duurzame gebiedsontwikkeling'

17 okt om 15:00 uur
timer 4 min

De komende jaren worden tientallen, zo niet honderden gebieden op de schop genomen om toe te werken naar een volledig ...

Lees verder »

Mensen duurzaam verbinden en in beweging krijgen

Mensen duurzaam verbinden en in beweging krijgen

17 okt om 11:00 uur
timer 3 min

Duurzaamheid is gebaat bij duurzame relaties. Beide vakgebieden maken nadrukkelijk onderdeel uit van het portfolio ...

Lees verder »

Uniforme meetmethode voor circulair bouwen

Uniforme meetmethode voor circulair bouwen

17 okt om 08:00 uur

De ontwikkeling van een uniforme methode voor het bepalen van circulariteit van gebouwen is een feit. Minister ...

Lees verder »

Impact maken bij Duurzaam Gebouwd Congres 2019

Impact maken bij Duurzaam Gebouwd Congres 2019

17 okt om 08:00 uur

Ben jij op zoek naar een mogelijkheid om jouw verhaal te vertellen over de weg naar een duurzamere wereld om samen ...

Lees verder »

Hoe ziet dat eruit, duurzaamheid op een woonboot?

Hoe ziet dat eruit, duurzaamheid op een woonboot?

16 okt om 10:00 uur
timer 5 min

Zo transformeerde een coaster met een bedompt ruim en centrale machinekamer tot een behaaglijk huis en duurzame ...

Lees verder »

Laatste plekken voor masterclass woonzorgconcepten van de toekomst

Laatste plekken voor masterclass woonzorgconcepten ...

16 okt om 08:00 uur

Op 29 oktober aanstaande geven de auteurs van het boek Bouwstenen voor de Toekomst voor de vierde keer een masterclass ...

Lees verder »

Inge Diepman dagvoorzitter Duurzaam Gebouwd Congres 2020

Inge Diepman dagvoorzitter Duurzaam Gebouwd ...

16 okt om 08:00 uur
timer 1 min

Inge Diepman staat op het podium van het Duurzaam Gebouwd Congres 2020 als dagvoorzitter. Zij neemt je mee in ...

Lees verder »

Renoleum zorgt voor circulaire cyclus van linoleum

Renoleum zorgt voor circulaire cyclus van linoleum

15 okt om 13:00 uur
timer 3 min

Vloerproducent bedenkt duurzame oplossing voor 25 miljoen m² gebruikt linoleum in een volledig circulaire ...

Lees verder »

Drenthe aan de slag met energieneutraal 2040

Drenthe aan de slag met energieneutraal 2040

15 okt om 08:00 uur
timer 2 min

Met de 11e editie van het Duurzaam Gebouwd Congres op 6 februari 2020 in het vooruitzicht, laten we in dit artikel ...

Lees verder »

Reacties

Fantastisch en wij werken hier in Nederland en buitenland volop aan de ontwikkeling van nieuwe digitale infrastructuur om woningen Veiliger gezonder energiezuiniger comfortabel te maken. SmartHomes zijn voor een stad een bottom-up beweging waarmee het succes gemaakt zal worden. Wees de volgende BeNext

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up