De week van… Anne-Marie Rakhorst

timer4 min
De week van… Anne-Marie Rakhorst

Van 17 tot 20 oktober maakte Anne-Marie Rakhorst (uiterst links op de foto) deel uit van de Nederlandse delegatie in Quito, Ecuador bij de UN Habitat III conferentie over huisvesting en duurzame stadsontwikkeling. Het programma was vol, indrukwekkend en gaf volop inspiratie. 

Maandag

Na een (vlieg)reis van zo’n 12 uur arriveerde de Nederlandse delegatie in Quito. De delegatie bestond uit Jan van Zanen, voorzitter VNG en burgemeester van Utrecht, en Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht, naast mensen van Buitenlandse Zaken en Rijkswaterstaat, de Delta Coalition en de Human Cities Coalition (HCC). Van die laatste is Anne-Marie Rakhorst vicevoorzitter van de Raad van Toezicht. “Nederland is een belangrijke partner van de Verenigde Naties en de New Urban Agenda die hier officieel is gepresenteerd. Alles staat hier in het teken van deze agenda.” Aan Habitat III namen zo’n 30.000 mensen deel. Het doel van de Verenigde Naties is de New Urban Agenda leidend te maken voor duurzame stadsontwikkeling, in het besef dat in 2050 ongeveer 70% van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving woont.

Dinsdag

“Een van de hoogtepunten voor mij was het project van de HCC in Quito. Onder de noemer ‘La routa de l’experiensa’ heeft de coalitie daar een wijk aangepakt. De bewoners hadden er een gevoel van onveiligheid en ook het onderlinge contact en de saamhorigheid waren ver te zoeken. Om dat te verbeteren, is de openbare ruimte opgewaardeerd. Zo zijn muren en huizen geschilderd: daaraan heb ik zelf ook bijgedragen. Daarnaast is er groen geplant en straatmeubilair geplaatst. Pakhuis De Zwijger, dat deel uitmaakt van HCC, heeft een gemeenschapsgebouw ingericht en films vertoond over Habitat III en bijvoorbeeld hoe steden zijn te beschermen tegen water. Die wijk van Quito is door dit initiatief echt gerevitaliseerd. Zelfs Joan Clos, de secretaris generaal van UN Habitat, is komen kijken! Ter afronding was een straatfeest waar de bewoners ook allemaal aan meededen, echt geweldig.”

Woensdag

Habitat III had naast grote plenaire bijeenkomsten veel kleinere inhoudelijke seminars en presentaties. “Met de conferentie-app kon ik elke dag mijn programma samenstellen. Dat leverde dilemma’s op, want er was zo veel te zien en te doen. Het was voor de Nederlandse delegatie waarvan ik deel uitmaakte belangrijk om op een groot aantal evenement aanwezig te zijn, dus ook dat bepaalde mijn agenda voor de dagen. Ik heb diepe bewondering voor al die mensen van de Nederlandse delegatie die erin geslaagd zijn om Nederland zo goed in de kijker te spelen bij iedereen. Er is echt heel hard gewerkt."

De Week Van… Anne-Marie RakhorstIn de hierboven genoemde wijk in Quito vertelt Anne-Marie (midden) gepassioneerd over haar plannen en ideeën.

"Ik pitchte woensdag voor de HCC op de conferentie van de Delta Coalition, ook een Nederlands initiatief. Die conferentie ging over hoe je steden die in een delta liggen kan beveiligen tegen overstromingen. Het doel van mijn pitch was om deelnemers te werven voor mijn eigen workshop vanuit de HCC over financieren van stadsontwikkeling. Er zijn duizenden miljarden euro’s nodig om steden over de hele wereld veerkrachtiger te maken.”

Donderdag

“Alles stond tijdens Habitat III in het teken van de duurzaamheid. De New Urban Agenda is de nieuwe stedelijke agenda voor de toekomst. Daarmee zijn mensen wereldwijd nu al volop mee bezig. Ik noem Bangladesh en Mozambique waar ze de agenda implementeren. Voor Nederland is de agenda ook nieuw. In de komende 10 tot 15 jaar moet het gebeuren en uitgevoerd worden. De tijd van praten is echt voorbij, de sustainable development goals – dat wij hebben vertaald naar 'de 17 doelen die je deelt' – is een helder programma."

We zijn nu al succesvol en daar ben ik echt trots op, maar we kunnen nog veel meer bereiken'

Anne-Marie Rakhorst

"Dat geldt ook voor de aanpak volgens de New Urban Agenda. We moeten dit volledig implementeren in elke stad, elke gemeente en in elk bedrijf. Dat moeten we nu regelen om over 15 jaar klaar te zijn. Ik denk dat het een van de grootste opgaves van onze tijd is. Als we dat kwalitatief goed en snel doen, kunnen we die kennis en ervaring uitstekend exporteren. We zijn nu al succesvol en daar ben ik echt trots op, maar we kunnen nog veel meer bereiken.”

Vrijdag

Na de afsluiting van Habitat III met een groots slotfeest wachtte de terugreis van meer dan 14 uur. Anne-Marie meldde nogmaals dat zij zeer onder de indruk is van de Utrechtse burgemeester Van Zanen. “Hij heeft voor elkaar dat ‘zijn’ stad ook een voortrekkersrol inneemt door pensioenfonds ABP duidelijk te maken dat zij moet stoppen met investeren in fossiele brandstoffen.”

Tekst: Tom de Hoog

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c148 c225 c243
Onderzoek: 'COP minstens zo hoog voor natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen'

Onderzoek: 'COP minstens zo hoog voor natuurlijke ...

12 mei om 10:00 uur
timer 5 min

Welke wet- en regelgeving geldt bij het implementeren van natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen en wat is ...

Lees verder »

c21 c138 c185 c190 c225
Constructeurs verdiepen zich in maatschappelijk verantwoorde constructies

Constructeurs verdiepen zich in maatschappelijk ...

11 mei om 16:51 uur
timer 2 min

Het vak van de constructeur staat op donderdag 3 juni in de volle spotlights tijdens de online Dag van de Constructeur. ...

Lees verder »

c21 c168 c183 c225 c261
Datadag zoomt in op businesscases gebouwde omgeving

Datadag zoomt in op businesscases gebouwde omgeving

11 mei om 15:01 uur
timer 3 min

Na de eerste succesvolle Datadag Mobiliteit staat op donderdag 20 mei het onderwerp data opnieuw in de schijnwerpers ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c265
Uitwisseling warmte en koude op bedrijventerreinen biedt veel kansen

Uitwisseling warmte en koude op bedrijventerreinen ...

11 mei om 11:01 uur
timer 5 min

Welke mogelijkheden zijn er voor jou en je bedrijf om de overtollige warmte of koude van andere bedrijven uit ...

Lees verder »

c21 c225 c268
Nieuw: digitaal magazine Industrialisatie

Nieuw: digitaal magazine Industrialisatie

10 mei om 07:00 uur

Vers van de pers: het digitale magazine Industrialisatie van Duurzaam Gebouwd. Je leest de uitgave gratis in onze ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c244
KNB Jaarverslag 2020: meer circulaire keramische geveloplossingen

KNB Jaarverslag 2020: meer circulaire keramische ...

7 mei om 08:00 uur

Coronajaar 2020 stond voor de Nederlandse industrie van gebakken bouwmaterialen overwegend in het teken van energietransitie ...

Lees verder »

c21 c225
Lees gratis het Digitale Magazine van Biind!

Lees gratis het Digitale Magazine van Biind!

7 mei om 06:30 uur

In dit nummer van het Digitale Magazine van Biind krijg je weer volop inspiratie. Vooral door goede voorbeelden ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Gebruik van methaan uit biogas voor de energietransitie 

Gebruik van methaan uit biogas voor de energietransitie 

6 mei om 15:00 uur

Wat is de betekenis van methaangas en de omzetting daarvan in waterstof bij het koolstofvrij maken van de energievoorziening? ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c244 c277 c278
‘Zoekend, tastend en innoverend vinden we onze weg’

‘Zoekend, tastend en innoverend vinden ...

6 mei om 13:00 uur
timer 8 min

Fred Schoorl, directeur van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), is toegetreden tot de jury ...

Lees verder »

c21 c225 c243
Betaalbare starterswoning wel degelijk mogelijk

Betaalbare starterswoning wel degelijk mogelijk

6 mei om 09:41 uur

Een energieneutrale starterswoning voor 150.000 tot 200.000 euro is wel degelijk haalbaar. Dit concludeert Develop ...

Lees verder »

c21 c225 c245
WHO bevestigt rol aerosolen bij besmetting coronavirus

WHO bevestigt rol aerosolen bij besmetting coronavirus

4 mei om 12:53 uur

Hoewel het al een poosje werd geroepen door wetenschappers, heeft wereldgezondheidsorganisatie WHO nu ook de rol ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c268
Efficiënte prefab vloer voor industriële woningbouw

Efficiënte prefab vloer voor industriële ...

3 mei om 10:01 uur
timer 1 min

De nieuwe VBI Integraalvloer met geïntegreerde technische installaties kan een hulpmiddel zijn om het woningtekort ...

Lees verder »

Reacties

Fantastisch en wij werken hier in Nederland en buitenland volop aan de ontwikkeling van nieuwe digitale infrastructuur om woningen Veiliger gezonder energiezuiniger comfortabel te maken. SmartHomes zijn voor een stad een bottom-up beweging waarmee het succes gemaakt zal worden. Wees de volgende BeNext

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up