Nieuwe impuls voor verlaging gasverbruik woningen 

Nieuwe impuls voor verlaging gasverbruik woningen 

Met de oprichting van het landelijke initiatief Coöperatie Hoom heeft een aantal lokale coöperaties zich als doel gesteld is hun krachten te bundelen om energiebesparingsacties effectiever te maken en zo de verduurzaming van de Nederlandse particuliere woningvoorraad te bespoedigen.

Als de warmtetransitie – die het ministerie van Economische Zaken in 2050 beoogt – ook daadwerkelijk plaatsvindt, dan is die versnelling hard nodig. Want momenteel worden de geplande 300.000 woningen per jaar bij lange na niet gehaald. En dat terwijl energiebesparing in de gebouwde omgeving verreweg de goedkoopste optie is om de Nederlandse klimaatdoelstellingen te realiseren.

Overal hetzelfde doen

Vanaf nu is een aantal lokale energiecoöperaties de nieuwe eigenaar van Hoom. Deze energiebesparingsservice ontstond in 2013 op initiatief van Alliander om woningeigenaren volledig te ondersteunen. Daarbij werd al nauw samengewerkt met lokale energiecoöperaties. In de Coöperatie Hoom bundelen deze hun krachten: daarbij kunnen ze terugvallen op BackHoom, de backofficeorganisatie van Alliander. “Een van de manieren om de transitie te versnellen, is overal hetzelfde te doen en niet lokaal elke keer het wiel opnieuw uit te vinden”, verklaart directeur Jan Schouw van energiecoöperatie BRES in Breda. “Lokaal werk je aan bonding, vertrouwen en netwerken. Bovenlokaal zorg je voor een goed aanbod en een professionele begeleiding en uitvoering.”

Grillige klantreis voor energiebesparing

De klantreis van het investeringsbesluit tot het daadwerkelijk realiseren van energiebesparingsmaatregelen blijkt echter grillig: elke bewoner reageert anders en heeft zo zijn eigen wensen en voorwaarden. “Tussen wens en uitvoering staan vele praktische bezwaren”, verzucht Schouw. “Doorgaans werkt een voorbeeldhuis in de wijk het best. Als de buurman het doet, trekt dat anderen over de streep. Ook zichtbaarheid doet wonderen: zonnepanelen spreken meer tot de verbeelding dan isolatie.”

Bestuurssecretaris Aernoud Olde van HilverZon uit Hilversum onderschrijft Schouws verhaal. “De kracht van de coöperatie is dat we van elkaar kunnen leren, ideeën kunnen uitwisselen en zo onze impact vergroten. Het ultieme wapen daarbij blijft onafhankelijkheid. Daarnaast uiteraard de expertise en ondersteuning die de Coöperatie Hoom en BackHoom-bewoners bieden.”

Solide basis met 9 coöperaties

Volgens directeur Michael Boddeke van coöperatie deA uit Apeldoorn, en beoogd voorzitter van Hoom, zijn er 11 redenen om lid te worden van de landelijke coöperatie. “Het is een waardegedreven organisatie, die goud in handen heeft. We willen werk maken van energiebesparing. De eerste 9 coöperaties die zich nu hebben aangesloten, leggen hiervoor een solide basis. Hoe meer coöperaties zich aansluiten, hoe sterker onze lobby in Den Haag.” Ook hij hamert op het belang van de lokale coöperatie. “Het lokale netwerk blijft hard nodig om stappen te maken.” Het lidmaatschap van de Coöperatie Hoom kost € 100 per jaar.

Inmiddels is BackHoom in zo’n 40 wijken actief. Het beoogt bewoners in hun klantreis te ondersteunen. “Wij begeleiden hen in de keuze voor passende energiebesparende maatregelen”, verklaart BackHoom-directeur Ron de Graaf. “Daarbij berekent een van onze experts welke maatregel het meeste rendement oplevert en kijkt vervolgens wat er moet gebeuren. Vervolgens helpen onze coaches de bewoners om uit de offertes te kiezen. Na oplevering controleren we tevens de kwaliteit van de uitvoering.”

Belang van buurtonderzoek

De Graaf benadrukt het belang van buurtonderzoek. “Wie woont er, wat leeft er. Een goede opname is essentieel voor een goed advies.” BackHoom verzorgt ook een portal waar aangesloten coöperaties precies kunnen volgen hoeveel bewoners meedoen en wat de besparingen zijn als het gaat om CO2, gas en elektra.

Voor de lokale coöperaties ter afsluiting van het startcongres de intentieverklaring ondertekenen, benadrukt Alliander-topman Peter Molengraaf het belang om bewoners mee te krijgen in het proces van energiebesparing. “Het vertrouwen moet van onderop komen. Het is lastig om mensen individueel op hetzelfde moment 1  kant op te krijgen. Ik hoop dat we daarin samen veel vaart kunnen zetten.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c162 c190 c290
Inspiratiedag Renovatie 
dec02

Inspiratiedag Renovatie 

De bouwsector staat voor een fikse renovatie-opgave waarbij thema’s als energie, milieuprestatie en innovatieve, ...

Lees verder »

c21 c120 c190 c225
Claim jouw plek op de Inspiratiedag Renovatie

Claim jouw plek op de Inspiratiedag Renovatie

14 sep om 15:20 uur
timer 1 min

De bouwsector staat voor een fikse renovatie-opgave. Met duurzame materialen en integrale renovatieconcepten weet ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c244
Barentsz-(her)ontdekkingshuizen vormen kans voor opschaling renovaties

Barentsz-(her)ontdekkingshuizen vormen kans ...

7 sep om 10:00 uur
timer 5 min

Een vastgoedvoorraad die geen gebruik meer maakt van fossiele brandstoffen, omhuld door een warme jas en zonder ...

Lees verder »

c21 c120 c143 c225
Frisse scholen – ‘Wees kritisch op wat voorhanden is’

Frisse scholen – ‘Wees kritisch ...

1 sep om 10:45 uur

Veel schoolgebouwen in Nederland zijn aan renovatie onderhevig door hoge daglicht- en ventilatie-eisen. Een ogenschijnlijk ...

Lees verder »

c21 c120 c225
Kantoorkolos krijgt twee extra verdiepingen

Kantoorkolos krijgt twee extra verdiepingen

5 aug om 13:01 uur
timer 3 min

Bij de herontwikkeling van het Ringpark-gebouw in Amsterdam-West bouwt Dura Vermeer twee extra verdiepingen op ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c265
Beter wonen in NL: Integrale waardering van modulaire verbeterscenario’s vanuit welzijn, duurzaamheid en kosten 

Beter wonen in NL: Integrale waardering van ...

9 jul om 14:51 uur

Eerder dit jaar startte het onderzoek Beter Wonen in Nederland. Het onderzoeksteam streeft hiermee naar modulaire ...

Lees verder »

c21 c120 c225
107 meter hoge woontoren Uptown voegt kleur toe aan Wijnhaveneiland

107 meter hoge woontoren Uptown voegt kleur ...

7 jul om 08:00 uur

Het Wijnhaveneiland in Rotterdam is deze eeuw getransformeerd van een voormalig bedrijventerrein tot een aantrekkelijk ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c278
‘Duurzaamheid versus ecologie? Onzin’ 

‘Duurzaamheid versus ecologie? Onzin’ 

24 jun om 08:00 uur
timer 5 min

Recent is een gedragscode voor Natuurinclusief Renoveren door de Raad van State afgekeurd. NL Greenlabel sprak ...

Lees verder »

c21 c120 c122 c225 c265
Onderzoek ‘Beter Wonen in Nederland’ van start

Onderzoek ‘Beter Wonen in Nederland’ ...

31 mei om 08:47 uur

Saint-Gobain, producent van innovatieve oplossingen voor o.a. de gebouwschil en inbouw, maakt zich hard voor een ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243
Wat gaat de (Nederlandse) bouw van de Europese Green Deal merken?

Wat gaat de (Nederlandse) bouw van de Europese ...

2 apr om 09:01 uur
timer 3 min

De Green Deal maakt integraal deel uit van de strategie van de Europese Commissie om de doelstellingen voor duurzame ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c244
Duurzaamheid Dopper inspireert Dura Vermeer

Duurzaamheid Dopper inspireert Dura Vermeer

31 mrt om 09:01 uur
timer 8 min

Met de introductie van een hippe waterfles gaf Dopper een inspirerende impuls aan de mondiale strijd tegen plastic ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243
Nul op de meter: een volledig energieneutraal gemeentehuis

Nul op de meter: een volledig energieneutraal ...

2 feb om 08:00 uur

Hoe maak je van een verouderd gemeentehuis een toonbeeld van grootschalige verduurzaming? In Dronten koos de gemeenteraad ...

Lees verder »

Reacties

Verlaging van gasverbruik lijkt me een verkeerd uitgangspunt, beter is mijn ogen, CO2 reductie naar 0. Dit is relatief simpel en goedkoop te realiseren middels de combi van PV-panelen en een warmtepomp. Mijn niet geisoleerde jaren 70 woning heeft een warmteverlies over de periode 2012 - 2016 van maximaal 0,533 m3/gas per graaddag, 2013/2014 0,532 m3/graaddag 2014/2015 0,483 m3/graaddag 2015/2016 0,533 m3/graaddag Deze energiebehoefte is relatief simpel en goedkoop met de combi van PV/WP te realiseren en resulteert in een CO2 uitstoot van 0.

Ik verwarm de woonruimte in mijn goed geisoleerde (tussen) appartement met een infrarood kachel van 1800 Watt, die draait op groene stroom van de windmolen, waar ik winddelen van heb, die onze energiebehoefte volledig afdekken. Dus ik heb geen CO2 uitstoot meer !!!

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up