Zelfdenkende, zelfsturende en zelflerende woning

Zelfdenkende, zelfsturende en zelflerende woning

Dura Vermeer start deze maand met de bouw van IRIS: een slimme woning dat zich aanpast aan het gedrag en patronen van de bewoners. Een zelflerend systeem focust op veiligheid, duurzaamheid en gezondheid en verhoogt volgens de bouwer de kwaliteit van leven.

De eerste 2 pilotwoningen komen te staan in de duurzaamste wijk van Nederland: Tuinen van Sion in Rijswijk-Buiten. De oplevering van de woningen vindt plaats na de bouwvak. In de ene pilotwoningen wordt getest, getoetst en verder ontwikkeld. In de andere woning zorgt het gebruik van de eerste bewoners voor waardevolle inzichten voor de volgende stappen in de doorontwikkeling van IRIS.

Informatie uit sensoren en apps

Ester Vrij is ontwikkelaar bij Dura Vermeer Bouw Zuid West. Zij legt uit wat de mogelijkheden zijn. “In de woning hebben we diverse innovaties opgenomen. Zo zorgt een centraal systeem in de woning ervoor dat alle informatie uit sensoren, apparaten, apps en andere bronnen met elkaar worden verbonden én direct onderling laat communiceren. Zo doet de woning zelfdenkend zijn werk. Het systeem reageert bijvoorbeeld zelfstandig op waterlekkage. De toevoer wordt dan automatisch afgesloten. Hebben de zonnepanelen op de woning voldoende energie opgewekt en opgeslagen in de accu? Dan gaat de wasmachine of de vaatwasser aan. De CO2-meter geeft een melding als het CO2-niveau in de woning gevaarlijk is, zodat de ventilatie zijn werk kan doen.”

Verbinding installaties met systeem

Maar naast zelfdenkend is de woning ook zelfsturend. De verlichting reageert op beweging in de ruimte, maar kan ook het leefpatroon nabootsen, bijvoorbeeld tijdens vakanties. IRIS verbindt de verschillende installaties zoals zonnepanelen, de warmtepomp en de thuisbatterij met het smart home systeem. Software-updates stemmen deze nog beter op elkaar af om onnodig energieverbruik te voorkomen. Het IRIS-platform geeft inzicht in het energie- en watergebruik van alle apparaten in de woning. Met 1 knop wordt de woning in spaarstand gezet om sluipstroom te voorkomen. Daarnaast is de woning extra veilig door gebruik te maken van meerdere innovaties. Met de combinatie van slim hang- en sluitwerk en camera’s voelt een huis veilig, of bewoners er nu zijn of niet. Ook de persoonsgebonden toegang van IRIS, in plaats van ouderwets sleutels uitlenen, maakt een woning een stuk veiliger.

De woning wordt extra veilig door gebruik te maken van meerdere innovaties.'

Ester Vrij, Dura Vermeer

Zelflerend voor comfort en veiligheid

Verder is de woning zelflerend. Regelmatige updates zorgen er voor dat de woning zich aanpast aan het gedrag van de bewoner. Ook leert het systeem de bewoner beter kennen, zodat het suggesties kan doen om het leven comfortabeler, gezonder, duurzamer en veiliger te maken. Uiteraard is het dan aan de bewoner zelf of hij gebruik wil maken van de bovengenoemde mogelijkheden. Maar hij kan ook verder gaan door heel persoonlijke voorkeuren toe te voegen. “Denk daarbij aan het inschakelen van het koffiezetapparaat op het moment dat de wekker gaat of het aanzetten van de favoriete muziek als hij de woning betreedt. De verlichting kan zelfs van kleur veranderen, zodat de sfeer in huis varieert van koel tot warm en van dag- naar nachtbeleving.”

Systeem laagdrempelig en uitbreidbaar

IRIS beschikt over een basis smart-homepakket, waarmee de woning direct slim wordt. Dit pakket kan op termijn eenvoudig uitgebreid worden met andere slimme apparaten. “Vanaf de smartphone of tablet heeft de bewoner de regie over alle informatie voor het beheer en onderhoud van de woning, maar het is ook mogelijk om de app aan te sturen via de browser. Het systeem is laagdrempelig. We starten met het aanbieden van de Iris-basis. Dit omvat beveiliging, slimme verlichting, klimaatsensoren en energieverbruikssensoren. Zo wordt de woning direct veiliger, gezonder en duurzamer. De bewoner kan dan vervolgens zelf naar wens meer apparaten aansluiten. Dit kunnen slimme apparaten zijn, bijvoorbeeld een slimme koelkast, tv, wasmachine of robotstofzuiger, maar ook bestaande apparatuur kan middels draadloos bestuurbare stekkerdoosjes worden aangestuurd.”

De basis omvat beveiliging, slimme verlichting, klimaatsensoren en energieverbruikssensoren, waarmee de woning veiliger, gezonder en duurzamer wordt.'

Ester Vrij

Basisuitvoering voor toegankelijke prijs

Vrij kan nog niet zeggen over de meerkosten van een Iris-woning. “De intentie is om de Iris-basisuitvoering voor een zeer toegankelijke prijs aan te bieden. De gebruiker kan het pakket naar wens aanvullen met overige slimme apparatuur.”

Beeld bovenaan: artist impression van de woningen zoals die gebouwd gaan worden in de wijk Tuinen van Sion in Rijswijk-Buiten. Dura Vermeer richt 2 van deze woningen in als Iris-woning.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

‘Gezond en slim gebouw raakt nooit uit de mode’

‘Gezond en slim gebouw raakt nooit uit ...

24 apr om 13:00 uur
timer 5 min

Een jaar geleden startte Croonwolter&dros met de revitalisatiepropositie, als antwoord op de leegstandsproblematiek ...

Lees verder »

Building Holland: met Gooee worden smart buildings nog veel slimmer

Building Holland: met Gooee worden smart buildings ...

19 mrt om 12:18 uur
timer 5 min

Tijdens Building Holland kun je niet heen om het Internet of Things. Daarbij zal er veel aandacht zijn voor Gooee, ...

Lees verder »

Trends voor Smart Buildings en slimmer samenwerken onder de loep

Trends voor Smart Buildings en slimmer samenwerken ...

29 jan om 12:00 uur
timer 1 min

De laatste trends en ontwikkelingen rondom onder andere de energietransitie, het klimaatakkoord en digitalisering ...

Lees verder »

Foods Innovation Centre krijgt BREEAM-NL Outstanding

Foods Innovation Centre krijgt BREEAM-NL Outstanding

10 jan om 13:00 uur
timer 1 min

De bouw van het nieuwe Global Foods Innovation Centre van Unilever voor gezonde en duurzame voedingsinnovaties ...

Lees verder »

Duurzaam kantoorpand The Flow verandert van eigenaar

Duurzaam kantoorpand The Flow verandert van eigenaar

28-08-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Real Estate & Private Markets (REPM) van UBS Asset Management (UBS AM) heeft The Flow gekocht, het duurzame ...

Lees verder »

Kantoorgebouw wordt slimste gebouw van Duitsland

Kantoorgebouw wordt slimste gebouw van Duitsland

08-08-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Ten noordwesten van het centraal station van Berlijn komt het hightech kantoorgebouw EDGE Grand Central. Edge Technologies ...

Lees verder »

Bye bye business case, welkom innovatie!

Bye bye business case, welkom innovatie!

30-07-2018 om 12:00 uur
timer 2 min

Marcel Dommisse: Na ruim twintig jaar werkzaam te zijn in en met de gebouwde omgeving, ben ik mij de laatste jaren steeds meer bezig ...

Lees verder »

Datagedreven ondernemen: kunnen we nog zonder?

Datagedreven ondernemen: kunnen we nog zonder?

25-06-2018 om 11:00 uur
timer 3 min

De energietransitie. Je kunt er vandaag de dag niet meer omheen. Het is één van de meest veelbesproken ...

Lees verder »

Radiatoren, vloerverwarming en ventilatie te bedienen met één app

Radiatoren, vloerverwarming en ventilatie te ...

18-06-2018 om 11:00 uur
timer 2 min

Eén app waarmee radiatoren, vloerverwarming en ventilatie thuis en op afstand kunnen worden bedienen. Daarmee ...

Lees verder »

Gedragsverandering noodzakelijk voor stad van de toekomst

Gedragsverandering noodzakelijk voor stad van ...

04-06-2018 om 13:00 uur
timer 6 min

In een future city is er door aangepast gedrag een optimale balans tussen bezit en gebruik, en heeft data een ondersteunende ...

Lees verder »

'Groene' Smart-knop en zonnepanelen leveren belangrijke bijdrage aan energieneutrale vakantiewoning

'Groene' Smart-knop en zonnepanelen leveren ...

29-05-2018 om 13:00 uur

Sinds kort is Landal GreenParks Mont Royal uitgebreid met 74 energieneutrale vakantiewoningen. De bungalows staan ...

Lees verder »

Op naar een volledig slimme vastgoedvoorraad

Op naar een volledig slimme vastgoedvoorraad

25-05-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

Het optimaliseren van mobiliteitsstromen, intelligent uitwisselen van energie en het maximaliseren van energie-efficiëntie. ...

Lees verder »

Reacties

energiegebruik en water- electriciteitsverbruik. Energie is niet te verbruiken, dat blijft altijd met de zelfde hoeveelheid aanwezig. Er wordt gebruik van gemaakt in verschillende energie niveaus. Wat ik er niet in heb gelezen, maar wel zou verwachten, is de toepassing van een winter-zomer klimaatsysteem dat volledig aansluit op de warmtehuishouding van een mens dat voor meer dan 50 % uit IR straling bestaat. Dat systeem, aangesloten op de hiervoor beschreven mogelijkheden van de voorzieningen, zou nog eens een echte innovatieve uitvoering zijn. Met vriendelijke groet, Lert.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up