De week van… Hein van Tuijl

timer5 min
De week van… Hein van Tuijl

Als managing director van EPEA Nederland werkt Hein van Tuijl aan de ontwikkeling van Cradle to Cradle-oplossingen voor de hele waardeketen in de bouwsector. De week van deze gedreven C2C-ambassadeur zit dan ook boordevol contacten met gelijkgestemden én met de markt.

Maandag

De week begint bij Mosa in Maastricht. De tegelproducent ontving in 2011 een C2C company charter award. Mosa spant zich sinds 2008 in om de producten en processen steeds meer in lijn met de Cradle to Cradle-visie te krijgen. Zo is Mosa de enige fabrikant van keramische tegels in wereld met nagenoeg een complete productlijn die Cradle to Cradle Silver is gecertificeerd. Vandaag staat de bespreking van de volgende stappen op de agenda. Mosa-sustainability manager Dorien van der Weele heeft goed nieuws want zijn bedrijf maakt dit jaar een volgende ambitieuze stap in de C2C-certificering. Onderwerp van het gesprek is de samenwerking en de rol van EPEA. “In de samenstelling van de tegels is al heel wat verbeterd om ze gezonder en beter recyclebaar te krijgen. De uitdaging ligt nu in de uitvoer en opschaling van de recycling. Veel keramische producten uit gebouwen verdwijnen bij sloop of renovatie als substraat onder ons wegdek. Hierin wil Mosa verandering in brengen.” Aan EPEA gelinkte Cradle to Cradle gevelsysteemleveranciers komen ter sprake om een mogelijke verbinding te leggen. Mosa’s façadesysteem biedt namelijk een goede oplossing voor het zuiver terugnemen van tegels. Ook de aluminium ophanging leent zich voor een retoursysteem en hergebruik. Hein informeert Van der Weele over de ontwikkelingen van het Materials Passport en de bruikbaarheid daarvan in Cradle to Cradle certificering. “Voor Mosa’s toekomstige certificering kunnen we met het paspoort aantonen wat de recyclingwaarde en -strategie is.” Hij belicht ook andere ontwikkelingen bij EPEA, waaronder de Reverse Experience Module (REM): een modulaire en rondreizende presentatievorm die na de zomer op meerdere plaatsen in Europa geïnteresseerden voorlicht over de praktijk van circulaire gebouwen. Dit in het kader van het Europese BAMB-project waarvan EPEA een van de kartrekkers is.

De week van… Hein van TuijlHein (links) en EPEA-collega Frieke Heens bij Mosa

Dinsdag BAMB-dag

In Brussel is het jaarlijkse congres voor het consortium en de stakeholders van Buildings as Material Banks (BAMB) in het gebouw van Bruxelles Environnement. ’s Ochtends is Hein moderator bij de interactieve workshops waarbij ook mede-initiator Douglas Mulhall aanwezig is. “Het idee is een gebouw te gebruiken als een bank voor materialen. Op niveau van product, systeem en bouwdeel zijn al heel mooie hergebruikscenario´s te ontwikkelen. Wel moet het streven zijn dat aan het einde van al deze nieuwe toepassingen, zuivere materiaalstromen overblijven die te recyclen zijn met behoud van kwaliteit." In BAMB-verband wordt gewerkt met een consortium van 16 partners uit 8 landen aan circulaire gebouwen binnen diverse deelprojecten zoals Materials Passports en reversible building design. Vandaag geeft de stakeholdersgroep, met ruim 200 partijen, hun feedback op ontwikkelde ideeën en plannen. “BAMB is een fantastische ontwikkeling richting breed Europees gebruik en hopelijk ook standaardisering. Koplopers passen het systeem nu al toe in de praktijk, zoals gemeente Venlo en Schiphol.“

Woensdag

Tijdens één van zijn presentaties in 2016 loopt Hein Martijn Horsman tegen het lijf. Martijn is projectmanager bij Schiphol Real Estate en ambassadeur van de circulaire economie en het C2C-denken binnen Schiphol. Op de luchthaven wordt een nieuw mortuarium gerealiseerd. Martijn wil hiervoor maximaal invulling geven aan de Zero Waste-visie voor 2030 die Schiphol heeft geformuleerd. Daartoe krijgt de projectgroep – met daarin de architect, aannemer en huurder - in de zomer van 2016 een Cradle to Cradle training door EPEA. De ontwerpgroep formuleert niet enkel doelstellingen op gebied van Zero Waste, maar ook op andere C2C thema's zoals energie, luchtkwaliteit en culturele diversiteit. EPEA ondersteunt het project bij de selectie van de juiste materialen. Ook tekent het bedrijf de circulaire waarde hiervan op in paspoorten. Het doel is om het hergebruik van de modulaire bouwdelen en materialen zo goed mogelijk te borgen in heldere waardeproposities. In het overleg met Martijn wordt bekeken hoe de meest recente ontwikkelingen op gebied van paspoorten kunnen worden toegepast op Schiphol, maar ook hoe deze pilot binnen Schiphol kan leiden tot verbreding van C2C-ontwikkelingen binnen Schiphol Group.

Donderdag

Er staat een telefonische afspraak gepland met director Greentech Wouter Beck van Hunter Douglas. Deze onderneming heeft een nieuw Cradle to Cradle-plafondsysteem op de markt gebracht op basis van modulaire aluminium profielen met gerecyclede, vilten panelen. Naast dit innovatieve nieuwe product heeft het bedrijf de ambitie om productiebreed zijn assortiment te onderwerpen aan een Cradle to Cradle certificeringstraject: van de plafondsystemen tot de rolgordijnen en de textielen. EPEA ondersteunt dit traject en helpt de fabrikant met het ordenen van een complex proces: welke productielocaties nemen we onder de loep? Welke materialen worden gebruikt en van welke interne en externe leveranciers zijn deze afkomstig? Welke certificeringshoogtes zijn er haalbaar nu en welke op termijn? De ambitie is om vóór september 2017 een brede C2C-collectie op de markt aan te bieden.

Het idee is een gebouw te gebruiken als een bank voor materialen.'

Hein van Tuijl over BAMB

Vrijdag

Vrijdag zijn er bij EPEA interne besprekingen met het team. Iedere projectmanager draagt de verantwoordelijkheid over een 5-tal Cradle to Cradle-projecten. Minstens één keer in de week is er collectief overleg, maar de vrijdagen gebeurt dat uitgebreider en zijn er ook de 1-op-1 besprekingen tussen projectmanagers of tussen Hein en een projectmanager. Projectmanagers Sanne van den Dungen, vertrekt voor een maand naar China om zelf te de omstandigheden te ervaren, waaronder veel Europese producten gemaakt worden. De vraag die haar bezighoudt is hoe we vanuit Europa meer grip krijgen op deze complexe ketens en hoe we ons ervan kunnen verzekeren dat inspanningen op gebied van mens en milieu in Europa leiden tot betere leef- en werkomstandigheden in China. De planning is om de trip te combineren met een bezoek aan de fabriek van een belangrijke opdrachtgever.

De week wordt afgesloten met een ‘uitzwaaiborrel’ in het Eindhovense centrum. Niet té lang doorzakken, want in het weekend gaat Hein hardlopen als voorbereiding van een halve marathon!

Foto bovenaan: Hein van Tuijl (links) met Douglas Mulhall.

Tekst: Tom de Hoog

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c135 c140 c286
Bernard Wientjes: ‘De Bouwagenda mag niet verdwijnen in kelders ministerie’

Bernard Wientjes: ‘De Bouwagenda mag niet ...

30 mrt om 11:01 uur
timer 2 min

In de tweede podcast van Duurzaam Gebouwd gaan we uitgebreid in op de doelen en resultaten van De Bouwagenda. ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
Geef jouw input op de circulaire leidraden van Platform CB’23

Geef jouw input op de circulaire leidraden van ...

19 mrt om 09:01 uur
timer 1 min

Het actieteam van Platform CB’23 vraagt nadrukkelijk om feedback vanuit de hele bouwsector op de ‘80%-versies’ ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225 c244
‘Van waardeloos vastgoed naar waardevast flexgoed’

‘Van waardeloos vastgoed naar waardevast ...

11 feb om 10:01 uur
timer 8 min

In de Week van de Circulaire Economie trok het webinar Circulair Bouwen ruim 150 bezoekers, die afkwamen op een ...

Lees verder »

c21 c54 c140 c190
Amsterdamse School 2.0

Amsterdamse School 2.0

22-12-2020 om 08:46 uur
timer 4 min

Hermen Jansen: Levensduur, life-cycle, losmaakbaarheid en duurzaamheid; het langetermijndenken staat weer helemaal centraal in ...

Lees verder »

c21 c54 c140 c278
Groene of grijze circulariteit?

Groene of grijze circulariteit?

26-11-2020 om 15:30 uur
timer 4 min

Daan Bruggink: Cradle2Cradle heeft vanuit de VS in 2002 een heel goede voorzet gegeven en heel veel mensen geïnspireerd ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225 c260
Actuele oogst van circulaire gebouwen biedt inspirerende voorbeelden

Actuele oogst van circulaire gebouwen biedt ...

06-10-2020 om 13:01 uur
timer 2 min

Voor de bouwsector ligt er een forse uitdaging om Nederland in 2050 circulair te maken. De vele circulaire gebouwen ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week van de Circulaire Economie

Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week ...

31-01-2020 om 16:01 uur
timer 3 min

Van maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari 2020 organiseert het Versnellingshuis Nederland circulair! ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
Podcast over circulariteit: slopen is oogsten

Podcast over circulariteit: slopen is oogsten

13-01-2020 om 12:00 uur
timer 1 min

In de derde BlueCity Podcast over de circulaire economie spreekt klimaatjournalist Ties Joosten met Michel Baars ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c225
Gemeenten en de praktijk van circulaire inkoop

Gemeenten en de praktijk van circulaire inkoop

09-01-2020 om 10:00 uur
timer 6 min

De overheid koopt jaarlijks voor ongeveer 73,3 miljard euro in aan werken, diensten en leveringen in. Dat moet ...

Lees verder »

c21 c26 c140
Parkeergarages kunnen de stad uit

Parkeergarages kunnen de stad uit

20-12-2019 om 10:00 uur
timer 1 min

In 2020 wil Ballast Nedam Parking een aantal modulaire parkeergarages een tweede leven geven. “We gaan nog ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c140
Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

04-12-2019 om 14:00 uur
timer 2 min

Je hebt nog een week om je project voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 in te zenden. Een van de winnaars ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

Podcast: hoe wordt de bouw sneller circulair?

13-11-2019 om 10:00 uur
timer 1 min

Beluister de nieuwe podcast van BlueCity met als gast Axel Hendriks (Beelen sloopwerken). Hoe staat het met de ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up