‘Fietsend naar bouwterrein om BREEAM Excellent te halen’

‘Fietsend naar bouwterrein om BREEAM Excellent te halen’

In augustus 2016 leverden de bouwbedrijven Trebbe en Van Wijnen het bovenregionale, energieneutrale kantoor van Enexis op: deels renovatie, deels nieuwbouw. Tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie over Renovatie en Transformatie blikten enkele partijen terug op dit project. “Met eenvoudige ingrepen hebben we een score van BREEAM-NL Excellent gehaald.”

En waar anders dan op het vernieuwde kantoor van deze energienetbeheerder vond dit evenement vorige week plaats. “Naast betrouwbaarheid en betaalbaarheid is duurzaamheid voor ons een belangrijke pijler”, trapte Coenraad op den Kamp van Enexis deze kennissessie af. “Als netbeheerder nemen we een voorbeeldfunctie in Nederland in. Daarom wilden we dat dit nieuwe gebouw energieneutraal zou worden.”

‘Fietsend naar bouwterrein om BREEAM Excellent te halen’Dagvoorzitter Kor Foekens (Colt International) voor de zaal tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Renovatie en Transformatie

Om hiervoor te zorgen, speelt het netwerk volgens hem een belangrijke rol. “Het netwerk moet energie kunnen transporteren als je overhebt en kunnen leveren als je het nodig hebt. Daarbij geldt dit gebouw als zenuwcentrum voor de energievoorziening van noord-Nederland. Die 24-uurslevering geeft een extra uitdaging voor bijvoorbeeld de installaties en de uitvoering.”

1/5 deel gebouw hergebruikt

Daarna vertelde Sacon-architect Margret Drok over het ontwerp. “In dit gebied van Zwolle heeft deze locatie al veel groene kwaliteiten. Die hebben we zo optimaal mogelijk gebruikt.” Wat betreft het gebouw heeft Enexis 1/5 deel kunnen hergebruiken. “Dat komt uit het oudste gedeelte van het gebouw dat in de jaren 60 is gebouwd”, legde ze uit. “Dat was nog goed opnieuw te gebruiken en aan te passen naar flexibel werken. Het deel dat uit de jaren 80 stamt, was goedkoop gebouwd en hebben we gesloopt.”

Van BREEAM ‘Very Good’ naar ‘Excellent’

Om te zorgen voor de gewenste BREEAM-score, heeft ze alle verduurzamingsmaatregelen direct geïntegreerd in een goed concept. “Het doel hiervan is om alle maatregelen op een logische manier mee te nemen”, gaf ze aan. “Dat leidt dan automatisch tot een goede BREEAM-score. We zijn gestart met het niveau ‘Very Good’, met daarbij de mogelijkheid om ‘Excellent’ te halen.”

Het deel van het gebouw dat stamt uit de jaren 60 was nog goed opnieuw te gebruiken en aan te passen naar flexibel werken.

Architect Margret Drok, Sacon

Hierop ging Trebbe-werkvoorbereider Edwin Heikens verder. Samen met Van Wijnen had zijn werkgever gezorgd voor de aanbesteding en de uitvoering van het vernieuwde Enexis-kantoor. “Wij vroegen ons direct af: waarom geen ‘Excellent’? In het voortraject was het BREEAM-niveau namelijk teruggeschaald naar ‘Very Good’. Daarom zijn we in de herfst bij elkaar gaan zitten om te overleggen hoe we ‘Excellent’-niveau kunnen waarmaken.”

Een van die zaken was dat iedereen hield om te veiligheid op de bouwplaats te verbeteren. “Daarnaast hebben we een deel 3D ingescand”, vertelde hij. “Daaruit bleek dat we te maken hadden met weinig maattoleranties. Aangezien we luchtdicht moesten bouwen, zorgde dat voor een extra uitdaging.” Uiteindelijk heeft het totale bouwproject nog geen jaar geduurd.

Met kleine ingrepen konden we stijgen van BREEAM-NL Very Good naar Excellent.

Adviseur Martin Dunnik, Nieman

Volgens Nieman-adviseur Energie en Duurzaamheid Martin Dunnik, die als BREEAM-expert bij het vernieuwde Enexis-gebouw was betrokken, had deze snelle bouwtijd mede te maken met de ervaring van Trebbe en Van Wijnen. “Ze hebben eerder projecten met een BREEAM-certificering uitgevoerd. Daarnaast laten ze met hun FSC-keurmerk en een milieukeurmerk zien duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben staan.”

Als BREEAM-expert had hij de taak om de duurzame kwaliteit te onderbouwen met metingen en berekeningen. Bij die berekeningen viel hem op dat de BREEAM-score ‘Very Good’ eenvoudig was op te schroeven naar ‘Excellent’. “Met kleine ingrepen konden we stijgen naar 74%, terwijl vanaf 70% de score al ‘Excellent’ is. Om dit te behalen, hebben ze onder meer materialen ingekocht, die zijn gemaakt onder verantwoorde omstandigheden. Daarnaast zijn zo veel mogelijk mensen met de fiets naar het bouwterrein gekomen. Ook ik kreeg dat verzoek. Dat vond ik niet zo erg, want de Nieman-vestiging in Zwolle is dichtbij. Ik heb wel alle weersomstandigheden meegemaakt: regen, sneeuw en 30 graden.”

Samenwerken om kantoren te renoveren

Tot slot vertelde Trilux-directeur Aris Bakker over het belang van kantoorrenovaties. “De overheid heeft vastgesteld dat alle kantoren in 2023 minimaal over het energielabel C moeten beschikken. Zo dwingt ze gebouweigenaren te verduurzamen.” In zijn ogen is samenwerken cruciaal om tot de beoogde doelstellingen te komen. “In een circulaire omgeving heb je al je partners nodig om tot het gewenste resultaat te komen.”

Ook pleit hij voor aanpassingen in de verlichting. “Bij de verduurzaming van een pand is verlichting altijd een ontwikkelpunt. Het voordeel hierbij is dat licht het zogeheten laaghangend fruit is: het is vrij eenvoudig en snel aan te passen.”

Aan het eind van deze bijeenkomst vond een paneldiscussie plaats (zie foto bovenaan), waarin de aanwezigen aan de sprekers vragen konden stellen. Tijdens deze discussie liet Dunnik weten dat het te vroeg is om conclusies te trekken of het gebouw voldoet aan de beloofde prestaties en alle apparaten op de juiste manier werken. “Dat kunnen we pas meten als het winter- en het zomerseizoen zijn geweest. Ik heb wel begrepen dat de medewerkers heel enthousiast zijn over het comfort.”

Foto bovenaan: Coenraad op den Kamp (Enexis) aan het woord tijdens de paneldiscussie.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c225 c243
Nul op de meter: een volledig energieneutraal gemeentehuis

Nul op de meter: een volledig energieneutraal ...

2 feb om 08:00 uur

Hoe maak je van een verouderd gemeentehuis een toonbeeld van grootschalige verduurzaming? In Dronten koos de gemeenteraad ...

Lees verder »

c21 c120 c135 c185 c225
Van gesloten bastion naar transparante en flexibele werkomgeving

Van gesloten bastion naar transparante en flexibele ...

19 jan om 10:01 uur
timer 3 min

De renovatie en verduurzaming van het Rijkskantoor Surinameweg 4 (Haarlem) naar energielabel A+ zal worden uitgevoerd ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c244 c260
Circulariteit grootste kans voor renovatie

Circulariteit grootste kans voor renovatie

14-12-2020 om 07:00 uur
timer 8 min

Met talloze leegstaande kantoren, een krappe woningmarkt en een nijpende energietransitie is er meer dan ooit ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243 c280
101 innovatieve renovatie-oplossingen

101 innovatieve renovatie-oplossingen

10-12-2020 om 10:01 uur
timer 1 min

Het is vaak nog goed zoeken naar de soort renovatie die voor een specifieke woning gewenst is. De oplossing is ...

Lees verder »

c21 c120 c225
Het grote goud van de renovatie- en transformatieopgave

Het grote goud van de renovatie- en transformatieopgave

25-11-2020 om 06:30 uur
timer 1 min

In de renovatie-opgave schuilt het grote goud: op 10 december aanstaande laten we je zien hoe de toekomst van ...

Lees verder »

c21 c26 c120 c243
Havensteder verduurzaamt 360 woningen in Bospolder-Tussendijken 

Havensteder verduurzaamt 360 woningen in Bospolder-Tussendijken 

10-11-2020 om 10:31 uur
timer 1 min

Havensteder verduurzaamt de vijf Gijsinglaanflats in Bospolder-Tussendijken. Het gaat om 360 woningen die van ...

Lees verder »

c21 c120 c160 c184 c225 c263
Uitkomsten innovatieprogramma Aardgasvrije en frisse basisscholen

Uitkomsten innovatieprogramma Aardgasvrije en ...

28-10-2020 om 09:32 uur

Het is alweer een tijdje terug dat ik voor Margrittes kunstwerk ‘Ceci n’est pas une pipe’ stond. ...

Lees verder »

c21 c120 c127 c143 c225 c243 c263
Programma Verbindingsdag Gezonde Scholen is rond 

Programma Verbindingsdag Gezonde Scholen is ...

26-10-2020 om 11:14 uur
timer 2 min

Op 11 november vindt de online Verbindingsdag Gezonde Scholen plaats. Architecten, schoolbesturen, overheden, ...

Lees verder »

c21 c120 c122 c127 c184 c225 c243
Eind jaren 60 wijk gaat #VanGasLos

Eind jaren 60 wijk gaat #VanGasLos

12-10-2020 om 17:00 uur
timer 1 min

In een eind jaren 60 wijk in Terborg, dichtbij Doetinchem, worden woningen van het gas af gehaald. Daarvoor wordt ...

Lees verder »

c21 c120 c127 c143 c160 c225 c263
Kabinet stelt 360 miljoen beschikbaar voor niet-coronaproof scholen

Kabinet stelt 360 miljoen beschikbaar voor niet-coronaproof ...

01-10-2020 om 14:55 uur
timer 2 min

Alle schoolgebouwen in Nederland hadden tot 1 oktober te tijd om te laten weten of het ventilatiesystem in ...

Lees verder »

c21 c120 c134 c225
Investeer nu om de kwaliteit van morgen te garanderen

Investeer nu om de kwaliteit van morgen te garanderen

23-09-2020 om 12:01 uur
timer 3 min

“Als we een kwaliteitsslag willen maken in de openbare ruimte, zodat die toekomstbestendig is en blijft, ...

Lees verder »

c21 c120 c151 c225
Verbouwing met sociale impuls voor Haagse wijk

Verbouwing met sociale impuls voor Haagse wijk

28-07-2020 om 10:01 uur
timer 1 min

Duurzaamheid gaat niet alleen over kilowatturen en alternatieven voor beton. Ook samenwerken, relaties en de omgeving ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up