'Maak de cirkel helemaal rond'

'Maak de cirkel helemaal rond'

Het klimaatakkoord van Parijs benadrukt klimaatdoelstellingen die de opwarming van de aarde moeten inperken, waaronder het beperken van CO2-uitstoot, de opwekking van duurzame energie en het verminderen van energieverbruik. “Er is te weinig aandacht voor ons grondstoffenverbruik. Met die opgave hadden we gisteren al aan de slag gemoeten.” 

Niet alle producenten binnen de bouw- en vastgoedsector laten grondstoffen terugkomen in de cyclus. “Veel bedrijven benadrukken eco-efficiëntie in plaats van eco effectiviteit”, vindt Technical Sales Manager Benelux, Duitsland & Zwitserland Guido Rockx van Armstrong Building Products. “Daarmee beperken ze wellicht de impact op onze planeet, maar bereiken we geen cultuurverandering zodat onze kinderen in de toekomst ook grondstoffen hebben van dezelfde kwaliteit. Doel is te streven naar een situatie waarin we niet alleen onze voetafdruk verkleinen, maar tevens grondstoffen van dezelfde kwaliteit behouden. Een oneindige cycli van kwalitatieve grondstoffen dus.”

De uitdaging ligt bij de technische kringloop, omdat het hierbij gaat om niet-organische stoffen zoals mineralen en metalen.

Guido Rockx, Armstrong Building Products

Om de cirkel volledig rond te maken, moet er minder sprake zijn van downcycling en meer upcycling. “De sector focust zich nu nog vaak op downcycling. De uitdaging ligt bij de technische kringloop, omdat het hierbij gaat om niet-organische stoffen zoals mineralen en metalen. Voor veel organisaties is dat moeilijk en deze cyclus staat vaak nog in de kinderschoenen.”

'Maak de cirkel helemaal rond'

Google Amsterdam is een van de eerste kantoren die werkt met een Armstrong Ceiling Solution oplossing binnen het recyclingprogramma 

Gezond en toekomstbestendig

In 2013 startte Armstrong met het certificeren van producten onder de Cradle to Cradle-vlag. “We groeiden en brachten nieuwe producten uit. We wilden ervoor zorgen dat deze producten veilig, gezond en volledig herbruikbaar zijn. Daarom gingen we aan de slag met een certificering die ervoor zorgt dat deze aspecten geborgd zijn. We wilden er zeker van zijn dat we een bijdrage leveren aan upcyclen, niet aan downcyclen.

Het Nederlands grondstoffenakkoord geldt pas voor 2050. Waarom zouden we wachten, terwijl het nu ook kan?

Guido Rockx

De afgelopen jaren zat Armstrong  niet stil en certificeerde volledige productranges onder de C2C methodiek. Zo zijn de volledige reeksen Armstrong Perla en Armstrong Ultima+ akoestische plafondplaten gecertificeerd, evenals diverse metalen ophangsystemen. “We timmeren niet alleen aan de weg op het vlak van certificeringen, maar proberen ook onze visie verder uit te dragen.” Daarom is Armstrong ongeveer een jaar geleden lid geworden van de C2C Bouwgroep, een groepering die zich inzet om het C2C-gedachtegoed te verspreiden en te stimuleren. “Naast Armstrong zijn diverse C2C-certificaathoudende organisaties aangesloten en strategische partners als het C2C Products Innovation Institute en SGS Search. Met de groep proberen we om het verhaal over Cradle to Cradle bij partijen te brengen die dit nog niet kennen.”

Hoogwaardig hergebruik stimuleren

Zo worden opdrachtgevers zich steeds meer bewust van de noodzaak  om kwalitatieve duurzame materialen te gebruiken. “Verschillende bedrijven  hebben al een Cradle to Cradle inkoopbeleid. Dat worden er gelukkig steeds meer; het is voor hen duidelijk dat we niet langer op deze manier kunnen doorgaan met onze grondstoffen.” Om deze ontwikkeling verder te stimuleren neemt Armstrong zorg uit handen door materialen terug te nemen. Overigens zijn we niet alleen in staat om onze eigen producten terug te nemen, we kunnen ook diverse producten van andere producenten hergebruiken. We analyseren namelijk welke grondstoffen erin zitten en nemen op basis daarvan de materialen terug. Daar maken we vervolgens weer mooie nieuwe producten van.”

'Maak de cirkel helemaal rond'

Price Waterhouse Coopers Warsaw, combinatie van recycling en nieuwe C2C-gecertificeerde producten van Armstrong Ceiling Solutions 

Een andere stimulans voor hoogwaardig hergebruik komt uit de overheidshoek. Het grondstoffenakkoord moet ervoor gaan zorgen dat de Nederlandse samenleving grondstoffen 100% hergebruikt. “Maar dit geldt pas voor 2050. Waarom zouden we wachten terwijl het nu ook kan? We moeten nog vooroordelen uit de wereld helpen over bijvoorbeeld de kosten van Cradle to Cradle-producten ten opzichte van ‘reguliere’ producten. C2C is niet per definitie duurder, dus je kunt als opdrachtgever vaak met  dezelfde budgetten een duurzamer gebouw neerzetten. Daarnaast kan het ontzorgen, omdat de leverancier in kwestie materialen kan terugnemen en je deze niet weg hoeft te gooien. Er zijn genoeg redenen om voor Cradle to Cradle-ontwikkelingen te kiezen, maar je moet de knoop wel doorhakken.”

Beeld: via Armstrong Building Products BV, foto boven: Eiffel palace Budapest, Winner of the WGBC European leadership award 2015. Armstrong ceilings.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c125 c140
Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

4 dec om 14:00 uur
timer 2 min

Je hebt nog een week om je project voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 in te zenden. Een van de winnaars ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
44 miljoen subsidie voor circulaire economie

44 miljoen subsidie voor circulaire economie

13 aug om 13:00 uur
timer 2 min

Nieuwe subsidieregeling voor pilot- en demonstratieprojecten gericht op recycling en hergebruik van afval, en ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c190 c225
De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

12 aug om 13:00 uur
timer 6 min

Slopen is niet direct een sexy onderwerp en ook niet altijd even duurzaam. Hoe besteed je circulair slopen aan ...

Lees verder »

c21 c140 c225
Verregaand verduurzamen door meer met minder

Verregaand verduurzamen door meer met minder

9 jul om 08:00 uur
timer 5 min

‘To sustain our future, rich in colour’. Dat is de slogan die prijkt op de website van Baril, leverancier ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c234 c253
Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

6 feb om 10:00 uur
timer 7 min

Duurzame bedrijvendokter Jaap de Vries over desinformatie, blauwe diesel en iPads op wielen. Velen zoeken ...

Lees verder »

c21 c140 c190 c225
Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

24 jan om 11:00 uur
timer 5 min

Rapport 'Circulaire Economie in kaart' biedt kansen en bedreigingen. Hoe circulair is een nieuwe warmtepomp? En ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c234
Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

22 jan om 12:01 uur
timer 6 min

Met tientallen samenwerkingsprojecten maakte Jaap de Vries naam in Friesland: “Als je voldoende koplopers ...

Lees verder »

c21 c140 c148 c225
Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek en Circulaire Economie

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek ...

07-12-2018 om 07:00 uur

Het langverwachte Duurzaam Gebouwd #41 ligt op de mat. Dit keer belichten we de thema’s Klimaattechniek ...

Lees verder »

c21 c140 c225
Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein Breda

Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein ...

28-11-2018 om 15:30 uur
timer 4 min

Het in 2017 opgeleverde kantoor van het sociaal domein van gemeente Breda combineert circulariteit, gezondheid ...

Lees verder »

c21 c140 c225
'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe je dat doet?'

'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe ...

02-11-2018 om 08:00 uur
timer 4 min

Je zult hem maar winnen: de Circulaire Ring. Een award en titel die alleen voor de duurzaamste gemeente van Nederland ...

Lees verder »

c21 c122 c140 c225
‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch ...

01-11-2018 om 16:00 uur
timer 3 min

De kanteling richting een economie zonder afval is in volle gang. Overal in Nederland zien we initiatieven ontpoppen, ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

26-10-2018 om 08:00 uur
timer 5 min

Al bijna 90 jaar voorziet voormalig familiebedrijf Aberson de bouw en vastgoed van oplossingen voor de verduurzaming ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up