'Bouwen voor de eeuwigheid is ouderwets'

'Bouwen voor de eeuwigheid is ouderwets'

Sneller, kosten efficiënter, flexibeler en ronduit beter bouwen. Een industrieel bouwproces kan deze elementen dichterbij brengen. “We richten onze werkmethodieken anders in en innoveren aan de hand van lessons learned in andere industrieën.”

De wereld verandert snel, evenals wensen van gebouwgebruikers. “Die willen elke gewenste locatie op welk moment dan ook gebruiken, voor diverse doeleinden”, vertelt PLEKVoor-directeur Jeroen Troost tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Industrieel Bouwen in de RDM te Rotterdam. “Daarnaast willen mensen ook weer naar mooie, kleine plekjes. Er komen kleinere huishoudens en die hoeven geen groot gebouw te hebben.” Ook het bouwen voor de eeuwigheid begint aan populariteit af te nemen. “Dat is ouderwets. In plaats daarvan moeten we veel flexibeler gaan bouwen en moeten we een radicaal andere benadering aanhouden als we met gebouwen omgaan. Door nomadisch te bouwen krijgen we eindelijk een alternatief voor de klassieke lineaire bouwcultuur.”

Van rigide naar dynamisch

Ook de Oirschotse bouwer De Meeuw bouwt het liefst flexibel en circulair. “Wij geloven in aanpasbare huisvesting en focussen ons dan ook op vastgoed dat voor een kortere periode dan 50 jaar gebruikt wordt”, laat marketingmanager Dennis Bol van De Meeuw weten. Er is een grotere vraag naar aangepaste woonvormen, levensloopbestendigheid en data-infrastructuur die decennia meekan. “Een dynamische vraag verdient een dynamische oplossing. Daarom verandert het vastgoed mee als de behoefte verandert. Als het gebouw beter kan worden ingezet op een andere locatie, dan verplaatsen we het, zoals bij zorggebouw tanteLouise.” Veel bouwdelen van dit zorggebouw hebben eerder deel uitgemaakt van andere zorgprojecten. “Door dynamisch vastgoed in te zetten bereid je je voor op de toekomst”, besluit Bol.

Daarbij is het een discussiepunt of de bouw- en vastgoedsector zich wel kan voorbereiden op de dag van morgen. Innovaties gaan razendsnel en daarop anticiperen is uitdagend. “Onze vastgoedvoorraad kan tegenwoordig gemaakt worden door robots”, vertelt co-founder Wessel van Beerendonk van Studio RAP. De studio laat al enkele jaren in de praktijk zien wat er mogelijk is op het gebied van innovatieve architectuur en industriële fabricage. “We ontwierpen en engineerden het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland, de SkilledIn Office. Dit gebouw omvat 130 vierkante meter en omvat een kantoor, presentatieruimte, en een trainingscentrum.” Op dit moment werkt de studio aan een ‘Circular Experience’ voor het circulaire paviljoen Circl van ABN AMRO. “Verder zijn we natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe projecten die de verbeelding prikkelen. Hoewel we op dit moment nog niet actief zijn in de woningbouw, is dat zeker iets waar we op termijn naar kunnen kijken.”

'Bouwen voor de eeuwigheid is ouderwets'

Goedkoop en hoog volume

Juist bij renovatie of nieuwbouw van woningen is een belangrijke bijdrage te leveren aan de vermindering van broeikasgassen. “Het is dan ook logisch dat we bij andere industrieën spieken om onze eigen processen te optimaliseren”, vertelt manager marketing en innovatie Bas Boom van De RuwBouw Groep. “Zo moeten we op de bouwplaats van creëren naar assembleren.” Hij vraagt daarbij om goed te kijken naar IKEA en de manier waarop zij haar werkmethodes heeft ingericht. “IKEA heeft 1 centrale producent, kan goedkope producten aanbieden als gevolg van schaalvoordelen, heeft een centrale marketing en sales en kan een hoog volume leveren. Zetten we dat af tegen de bouw- en vastgoedsector, dan maken we daar voornamelijk met veel lokale producenten dure producten in een laag volume met hoge distributiekosten.” Hij roept dan ook op om de keten te integreren. “Ga voor lange termijn samenwerkingsverbanden en zoek naar standaardisatie.”

Na de presentaties konden deelnemers tijdens een rondleiding door het Innovation Dock de diverse ontwerpen en creaties bewonderen van onder andere Studio RAP. De dok huivest allerlei innovators binnen allerlei vakgebieden, waaronder de bouw- en vastgoed en ICT. Bekijk voor een impressie van deze dok de foto’s op ons Flickr-account.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c136 c225 c261 c283
Wie wint de DigiDare Award 2021?

Wie wint de DigiDare Award 2021?

16 apr om 14:01 uur
timer 1 min

Ben jij ook bezig met het versnellen van digitaal werken in de bouw- en technieksector? Doe dan mee met de prijsvraag ...

Lees verder »

c21 c136 c138 c225
Virtueel bouwen brengt mensen bij elkaar

Virtueel bouwen brengt mensen bij elkaar

20-02-2020 om 09:01 uur
timer 1 min

"Voor Heembouw brengt virtueel bouwen niet alleen informatie samen. Het is een werkwijze die mensen bij elkaar ...

Lees verder »

c21 c54 c136 c268
'Conceptbouwers kunnen nu voorsprong nemen'

'Conceptbouwers kunnen nu voorsprong nemen'

26-09-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Hendrik-Jan Weggeman: Dagelijks krijgen we digitale updates van de vak-media over wat hot is in onze branche. Soms is dat heel inspirerend, ...

Lees verder »

c21 c26 c136 c185
Bouw van remontabel hoofdkantoor Triodos gestart

Bouw van remontabel hoofdkantoor Triodos gestart

03-09-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

De bouw van de stabiliserende kern van het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen is onlangs gestart. Deze ...

Lees verder »

c21 c136 c160 c225
Platform voor innovatie Dudoc Parkstad opent deuren

Platform voor innovatie Dudoc Parkstad opent ...

13-07-2018 om 15:30 uur

De eerste Dudoc-vestiging in Nederland wordt binnenkort geopend. Dudoc Parkstad is een platform voor innovatie. ...

Lees verder »

c26 c136
iLofts: ketenregie voor betaalbare nieuwbouw

iLofts: ketenregie voor betaalbare nieuwbouw

30-03-2018 om 08:00 uur
timer 3 min

Aan de Calandkade in Den Haag verrijst iLofts: twee stoere appartementencomplexen voor urban people die van no-nonsense ...

Lees verder »

c134 c136 c225
Bouw ‘Wijk van de Toekomst’ kan van start

Bouw ‘Wijk van de Toekomst’ kan ...

14-03-2018 om 15:30 uur
timer 1 min

De gemeenteraad van Helmond heeft unaniem de plannen goedgekeurd voor de voorbereidingen voor de bouw van de Wijk ...

Lees verder »

c26 c136
De meest gelezen verhalen van 2017: nummer 1

De meest gelezen verhalen van 2017: nummer 1

22-12-2017 om 15:30 uur

In aanloop naar 2018 publiceert Duurzaam Gebouwd de komende 2 weken de 10 meest gelezen verhalen van 2017. Nummer ...

Lees verder »

c136 c225
110 starterswoningen in 5 maanden gebouwd

110 starterswoningen in 5 maanden gebouwd

20-12-2017 om 11:00 uur

Woningcorporatie De Alliantie en het flexibele woonconcept Nezzt hebben in 5 maanden tijd gezorgd voor 110 sociale-huurwoningen ...

Lees verder »

c136 c225
Bouwers adviseren Transitieteam Bouw

Bouwers adviseren Transitieteam Bouw

08-12-2017 om 11:00 uur

Drie producenten van verplaatsbare woningen willen zo snel mogelijk de stap maken naar 100% circulaire bouw om ...

Lees verder »

c136 c225
Compleet gebouw ontstaat uit mobiele unit

Compleet gebouw ontstaat uit mobiele unit

31-10-2017 om 13:00 uur

De innovatie ‘Unfold’ kan zichzelf in enkele minuten ontvouwen tot een complete woning of kantoor. ...

Lees verder »

c26 c136
28 woningen voor spoedwoningzoekenden

28 woningen voor spoedwoningzoekenden

13-10-2017 om 11:00 uur

Woningstichting SWZ en NEZZT tekenden op 10 oktober een overeenkomst voor het realiseren van 28 appartementen aan ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up