De Circulaire Spelen

De Circulaire Spelen

Welk wereldwijd logo past beter bij de Circulaire Economie dan die van de Olympische Spelen? Vijf ringen die symbool staan voor saamhorigheid. Voor een evenement waarin oorspronkelijk ‘meedoen’ belangrijker is dan winnen. En toch zijn die mooie Olympische Spelen ver af komen te staan van hoe Pierre de Coubertin, de grondlegger van de moderne Olympische Spelen, het ooit bedoeld had.

Foto bron: Vag Sfak (2014).

Het feestje wordt steeds groter, steeds duurder... tijdens de Spelen is de positieve impact in veel gevallen beperkt tot een klein aantal bottom-up initiatieven. En naderhand sieren de karkassen van de voormalige architectonische hoogstandjes de stad. Toen het Internationaal Olympisch Comité in 1994 een partnership sloot met VN-Milieuprogramma UNEP, was zij een van de eerste internationale organisaties die zich openlijk committeerde aan de duurzaamheidsagenda. Deze goede bedoelingen zijn nogmaals bevestigd in 2014 met het publiceren van Agenda2020 waarin veertig aanbevelingen voor het moderniseren van de Olympische werden gedeeld met de wereld.

Meer glorie aan snel

Er is alleen een grote uitdaging: er wordt meer glans en glorie gegeven aan kort, snel en groots dan aan lang, duurzaam en bewust. Dit zit zo diepgeworteld in de Olympische beweging dat iedereen de naam Usain Bolt kent, maar een enkeling herkenning ervaart bij de naam Eliud Kipchoge (de winnaar van van de Olympische marathon in Rio). En een sprinter transformeren naar een marathonrenner: dat is een bijna onmogelijke uitdaging. En tegelijkertijd wel iets waar de maatschappij naar verlangt. Steden trekken zich massaal terug uit bids. Doping en omkoping zijn de laatste jaren onlosmakelijk verbonden geraakt met de vijf Olympische ringen die eerst stonden voor vriendschappelijke competitie.

De Circulaire SpelenAlliander te Duiven

Mondiaal podium voor circulaire economie

Oké, genoeg met het negatieve… Ik geloof dat het anders kan, en anders moet. Als oud-topsporter (nee, niet op dát niveau!) ben ik een in de 2 jaar flink televisieverslaafd. Ik ben fan. Ik wil dat de Olympische Spelen blijven. Sterker nog, ik geloof dat de Olympische Spelen een mondiaal podium bieden voor de Circulaire Economie. Want zien is geloven, en de Olympische stadions bieden een prachtige en tastbare inspiratiebron voor velen, wanneer goed aangepakt! Hier in Nederland hebben we prachtige circulaire icoonprojecten, die laten zien dat je wel degelijk een gebouw kunt maken met ‘afval’ (Alliander in Duiven), dat een gebouw demontabel kan zijn (gemeentehuis Brummen), dat een gebouw een positieve impact kan bieden aan een stad (Gemeentehuis Venlo). Zelfs op Papendal hebben we sinds kort een judohal dat de principes van circulair bouwen mooi laat zien door haar tijdelijkheid.

De Circulaire SpelenGemeentehuis Brummen, bron RAU

Mondiale transitie via Olympisch podium?

Maar binnen onze kleine postzegel van Nederland kunnen we de mondiale transitie naar een Circulaire Economie niet versnellen. Daar hebben wij een groter podium voor nodig: een Olympisch podium wellicht? De Olympische Spelen heeft behoefte aan nieuwe maatschappelijke legitimiteit; maar laten we eerlijk zijn: duurzaamheid ook! Te vaak wordt duurzaamheid als iets sufs en stoffigs gezien… De geitenwollen sok. Het wijzende vingertje. Maar de Circulaire Economie biedt zoveel meer: een fris perspectief, een positieve emotie, ideeën vloeien rijkelijk - het wakkert innovatie aan! En laat dat nou precies zijn wat we nodig hebben!

De Circulaire SpelenStadskantoor Venlo, bron Robert Tjalondo

We hoeven de Spelen in 2032 niet toegewezen te krijgen om alsnog een impact te hebben op hoe de Spelen georganiseerd worden. Laten we vanuit Nederland het goede voorbeeld geven! Doe je mee?

*Stichting Olympact heeft als missie het op positieve wijze verduurzamen van de Olympische Spelen. Vanuit Olympact worden verschillende activiteiten geïnitieerd. Zo werden de bezoekers van de Urban Sports Week in Amsterdam afgelopen week geprikkeld door een tentoonstelling waarin Olympact aan 25 kinderen van 11 had gevraagd hoe zij opnieuw een maatschappelijke functie zouden geven aan een verlaten Olympisch stadion. Maar ook is Olympact bezig met een concreet project richting Tokyo2020. Meer weten? Stuur dan een e-mail aan Cécile.

Auteur Cécile van Oppen is mede-oprichter van adviesbureau Copper8. Foto bron: Vag Sfak (2014)

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Crisis maakt alles beter

Crisis maakt alles beter

Vandaag om 12:00 uur
timer 5 min

Eén van de sprekers op het CFP Green Buildings congres op 13 september is filosoof, TED-spreker en impact ...

Lees verder »

Accusystemen in kantoren en scholen niet rendabel – deel 1

Accusystemen in kantoren en scholen niet rendabel ...

Gisteren om 15:30 uur
timer 4 min

Energieopslag in accu’s staat steeds meer in de belangstelling. Uit eerder onderzoek bleek al dat het niet ...

Lees verder »

Ga geïnspireerd op vakantie

Ga geïnspireerd op vakantie

Gisteren om 12:00 uur

Heb je op of onderweg naar je vakantiebestemming behoefte aan wat inspiratie? Neem de whitepaper Gezonde Gebouwen ...

Lees verder »

Video: On Stage Live met onder anderen Babette van Loon en Bart Triep

Video: On Stage Live met onder anderen Babette ...

Gisteren om 08:00 uur

Rudy Grevers, Babette van Loon, Bart Triep en Jan Jaap Blüm werden aan de tand gevoeld door Duurzaam Gebouwd-expert ...

Lees verder »

'Meten is weten en verbeteren'

'Meten is weten en verbeteren'

17 jul om 15:30 uur
timer 4 min

Innovaties voor een zelflerende en optimale werkplek en de businesscases voor slimme gebouwen stonden centraal ...

Lees verder »

Efficiëntie in exploitatiefase vraagt om slimme systemen

Efficiëntie in exploitatiefase vraagt om ...

17 jul om 12:00 uur
timer 2 min

Slimme systemen helpen een gebouw optimaliseren in klimaat, mobiliteitsprocessen en werkplekken toekennen. Gebruikers ...

Lees verder »

Noord-Hollandse gemeenten krijgen geld voor onderzoek naar gasloze buurten

Noord-Hollandse gemeenten krijgen geld voor ...

17 jul om 08:00 uur
timer 2 min

Hoe kun je als gemeente ervoor zorgen dat in 2021 woningen en gebouwen worden verwarmd zonder aardgas? In Noord-Holland ...

Lees verder »

Klimaatakkoord: Wijk voor wijk of burger voor burger?

Klimaatakkoord: Wijk voor wijk of burger voor ...

16 jul om 15:30 uur
timer 2 min

100.000 corporatiewoningen verduurzaming in 2021, subsidie voor gebouwgebonden financiering en een norm voor de ...

Lees verder »

Video: Interview met nieuwe partner croonwolter&dros

Video: Interview met nieuwe partner croonwolter&dros

16 jul om 12:00 uur
timer 1 min

Benieuwd waarom croonwolter&dros partner zijn geworden van Duurzaam Gebouwd? Uit een interview blijkt waarom ...

Lees verder »

VLA doet mee aan onderzoek naar fijnstofreductie in en om gebouwen 

VLA doet mee aan onderzoek naar fijnstofreductie ...

16 jul om 08:00 uur
timer 2 min

De Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) heeft zich als partner aangesloten bij het onderzoek ...

Lees verder »

Reacties

Mooi artikel. In O2-magazine van december 2009 heb ik aandacht besteed aan duurzame aspecten van sport, met aandacht voor de duurzame inspanningen van de Olympische Spelen van Londen in 2012 (deels demontabel stadion, Olympisch compact dorp dat na afloop woonwijk wordt, enz.). Lees het artikel hier, veel leesplezier.

We kunnen natuurlijk ook beginnen met onze eigen afvaardiging naar de spelen. Hoe duurzaam / circulair is die eigenlijk en wat valt er te verbeteren?

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up