Lector Visser: ‘We moeten opschieten met de energietransitie’

Lector Visser: ‘We moeten opschieten met de energietransitie’

Vanuit zijn functie als lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool reageerde Martien Visser ietwat geagiteerd op het artikel 'Energiebesparende maatregelen in 3.900 Brabantse woningen': ‘Kunnen (we) enkel glas niet gewoon per 1 juli 2017 verbieden?’ “We moeten snel beginnen de CO2-uitstoot meer te minderen.”

“We zijn te veel bezig met het maken van mooie plannen voor goede marketing”, licht hij zijn standpunt van destijds toe. “Een paar huizen opknappen en daarover mooie verhalen schrijven. Rotterdam en Amsterdam staan al jaren in de top-10 meest duurzame steden ter wereld, maar sinds 1990 is de CO2-uitstoot van beide steden flink gestegen. Trouwens, voor heel Nederland geldt dat de CO2-uitstoot in 2016 hoger was dan in 2015. Op de huidige manier halen we de beoogde CO2-doelstelling niet.”

Daarom moeten we snel beginnen, vindt hij. “Bijvoorbeeld door al het enkelglas te vervangen door dubbelglas. Ik weet dat dit een beperkte invloed heeft op onze totale CO2-uitstoot, maar elk raam is er één. Het is toch ongelooflijk dat we anno 2017 in Nederland nog huizen hebben met enkelglas. In een van die huurhuizen in Amsterdam woont mijn zoon.”

Met 2 petten energietransitie versnellen

Sinds 2012 is Visser als lector verbonden aan de Hanzehogeschool. 20 jaar eerder startte hij bij Gasunie, waar hij diverse functies bekleedde. De laatste jaren geldt hij als manager strategie. Die functies lijken niet bij elkaar te passen, maar dit bestrijdt hij. “Bij Gasunie houd ik me veel bezig met de bijdrage om de energietransitie te versnellen en de CO2-uitstoot te beperken. Voor dit doel hebben we Gasunie New Energy opgericht. Daarnaast ben ik als lector actief binnen een Master-opleiding over duurzame energiesystemen en geef ik les over alle vormen van duurzame energie: van all-electric tot waterstof en warmtenetten. Hier komt mijn Gasunie-kennis goed van pas: gas vormt nu de ruggengraat van ons energienet en dat moet veranderen.”

Voortouw overheid in energietransitie

In Vissers’ ogen dient de overheid een grotere rol in de energietransitie te spelen. “In het verleden gebeurde dat met het samenwerkingsverband van elektriciteitsproducten, de SEP. Alle grote elektriciteitsbedrijven - destijds direct of indirect eigendom van gemeenten en provincies – werkten hierin samen. De SEP bepaalde op welke manier elektriciteit werd geproduceerd. De markt voerde alleen de bouw uit van faciliteiten die de SEP bestelde.”

Met het SEP-model zou het eenvoudig zijn elektriciteit CO2-vrij te maken, vindt hij. “Maar de SEP is verdwenen en de markt is gefragmenteerd. Iedereen probeert de eigen winst te maximaliseren, maar een regisserende partij ontbreekt. Iedereen is namelijk concurrent van elkaar. Daarom dient de overheid de belangrijke keuzes te maken. Dit doet ze al uitstekend met de windmolenparken op zee.”

Het hoofddoel van energiebeleid van de overheid moet zijn om de CO2-uitstoot te verminderen, 'van aardgas af' is hierbij een middel.

Martien Visser, Hanzehogeschool-lector Energietransitie

Daarbij vindt Visser dat de overheid het verminderen van de CO2-uitstoot als hoofddoel van het energiebeleid moeten stellen. “‘Van aardgas af’ is hierbij een middel, maar voor gas moeten we dan wel een alternatief hebben. Uit onder meer onderzoek van het onderzoeks- en adviesbureau CE Delft er vele manieren zijn om huizen te verwarmen.”

Kennis en enthousiasme over energietransitie

Hij pleit ervoor dat bewoners maximaal kunnen bijdragen aan de energietransitie. “Door dit aantrekkelijk te maken, gaan mensen zich hierin interesseren en krijgen ze hierover meer kennis. Daarna brengen ze hun enthousiasme overbrengen op anderen, zoals buurtbewoners en familieleden.”

Een belangrijke reden voor weerstand tegen windmolens is dat bewoners niet meeprofiteren van de energieopwekking.

Martien Visser

Om de energietransitie goed van de grond te krijgen, moet de samenleving erachter staan. “Enthousiasme speelt hierbij een belangrijke rol. Bij zonnepanelen gaat dit goed, daarom is het mooi dat minister Kamp de salderingsregeling heeft gehandhaafd.” Het tegenovergestelde gebeurt echter bij de plaatsing van windmolens. “Een belangrijke reden voor de weerstand is dat bewoners niet kunnen meeprofiteren van de energieopwekking: ze krijgen wel de lasten, maar niet de lusten.”

Veel CO2-verbruik in industrie en datacenter

Het probleem van de CO2-uitstoot ligt in zijn ogen niet alleen in de bestaande woningbouw. “Door de verscherpte eisen stoot die steeds minder CO2 uit, nog maar slechts 10%. De uitstoot door de industrie is echter hoger. Ook bij datacenters stijgt de CO2-uitstoot, in plaats van dat het daalt.” Dat komt met name door ons toenemende internetgebruik. “Dat ligt momenteel op 10% van het totale energieverbruik en het blijft stijgen. Dat geldt ook voor de industrie: die maakt producten die wij als burgers gebruiken.”

In ieder woning een hybride warmtepomp

Hoe dan te beginnen? Behalve dubbelglas stelt Visser voor om een hybride warmtepomp in iedere woning naast de cv-ketel te plaatsen, net als de afgelopen periode met de slimme meter is gebeurd. “Uit proeven op het innovatielaboratorium Entrance van de Hanzehogeschool Groningen blijkt dat hierdoor het CO2-verbruik halveert. Bedenk eens wat er gebeurt als in iedere woning zo’n warmtepomp staat en dit kunnen we in een paar jaar bereiken.” Deze hybride oplossing ziet hij overigens alleen voor bestaande woningen. “Nieuwe woningen worden bijna of helemaal nul-op-de-meter.”

Infrastructuur Gasunie niet alleen voor gas

Overigens ziet Visser voor Gasunie ook een rol in deze energietransitie. “Wij beschikken over een grootschalige, landelijke infrastructuur”, legt Visser uit. “Die infrastructuur gebruiken we nu voor het transport van aardgas, maar dit kan bijvoorbeeld ook het CO2-vrije waterstof transporteren dat ook als energiedrager kan dienen.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Waterval van energie in Amsterdams hotel

Waterval van energie in Amsterdams hotel

2 aug om 11:30 uur
timer 6 min

Diverse nieuwe concepten en benamingen strijden om voorrang in een innovatief, energieneutraal Amsterdams hotel.

Lees verder »

Whitepaper: ‘Lokaal verwarmen speelt belangrijke rol in de energietransitie’

Whitepaper: ‘Lokaal verwarmen speelt belangrijke rol in de energietransitie’

24 jul om 07:00 uur

Duurzaam Gebouwd lanceert de kersverse whitepaper ‘Lokaal verwarmen speelt belangrijke rol in energietransitie’. ...

Lees verder »

De rol van de compacte zonneboiler in de energietransitie

De rol van de compacte zonneboiler in de energietransitie

3 jul om 11:00 uur
timer 2 min

Onbekend maakt onbemind. Daar lopen veel duurzame ontwikkelingen tegen aan in de conservatieve bouwsector. Zo ook ...

Lees verder »

'Menukaart' voor warmtetransitie in de huursector

'Menukaart' voor warmtetransitie in de huursector

17 jun om 13:00 uur
timer 2 min

Welke rol kunnen warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels spelen in de warmtetransitie van huurwoningen? Dat ...

Lees verder »

Gasloze Vijverhof torens in Den Haag met pv-panelen

Gasloze Vijverhof torens in Den Haag met pv-panelen

13 mei om 11:00 uur
timer 2 min

Aan het Leemansplein in Den Haag, in het Central Innovation District (CID), staan de torens ‘Vijverhof’. ...

Lees verder »

Veranderend energielandschap bij Energie Café

Veranderend energielandschap bij Energie Café

8 mei om 11:00 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd-partner Solarclarity organiseert op 23 mei een Energie Café. Tijdens de bijeenkomst staat ...

Lees verder »

Startblok Elzenhagen is modulair, circulair en BENG

Startblok Elzenhagen is modulair, circulair ...

3 mei om 13:00 uur
timer 1 min

Gemeente Amsterdam en woningcorporaties De Key en Eigen Waard werkten samen met modulair bouwbedrijf Jan Snel aan ...

Lees verder »

'Hoepel op met je zonnepanelen!'

'Hoepel op met je zonnepanelen!'

2 mei om 08:00 uur
timer 3 min

Hoe zou u het vinden als u ’s ochtends uw kantoor binnenkomt en ontdekt dat de vloer volledig bedekt is met ...

Lees verder »

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

17 apr om 11:30 uur

Het Duurzaam Gebouwd Magazine valt tegenwoordig niet alleen in papieren vorm op je mat. Je leest het nu ook digitaal, ...

Lees verder »

Silverpoint zonnepanelen: zonder busbars een hogere opbrengst

Silverpoint zonnepanelen: zonder busbars een ...

2 apr om 15:30 uur
timer 1 min

De Nederlandse PV fabrikant Autarco heeft een nieuwe stap gezet in het verbeteren van de efficiëntie van zonnepanelen. ...

Lees verder »

Grootschalige energieopslag: de noodzaak en de kansen

Grootschalige energieopslag: de noodzaak en ...

29 mrt om 13:00 uur
timer 4 min

De Conferentie Energieopslag van Eaton in de Johan Cruijff ArenA toonde aan een breed publiek kansrijke en onmisbare ...

Lees verder »

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije realisaties

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije ...

7 mrt om 13:00 uur
timer 2 min

Het is tijd voor verandering. Nederland wil niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en zet daarom ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up