Generatie Z en Apple Park

Generatie Z en Apple Park

Maandag 21 augustus werd bekend dat zeker duizend brugklassers uit minimagezinnen van de gemeente Den Haag een smartphone krijgen. De telefoon moet voorkomen dat de tieners informatie van school missen en in een sociaal isolement raken. "Vanuit de scholen en vanuit de minimagezinnen was vraag naar een smartphone voor leerlingen", zegt een woordvoerder van staatssecretaris Klijnsma. "Een smartphone is eigenlijk een van de basisvoorzieningen geworden."

Auteur: Wim Kooyman

Middelbare scholen communiceren tegenwoordig voornamelijk via internet met leerlingen. Huiswerk en lesroosters worden steeds vaker via apps doorgegeven. Kinderen die niet over een smartphone beschikken, raken daardoor in de problemen. Duidelijker kan niet worden aangegeven dat generatie Z opgroeit in een digitaal tijdperk. Als het ware krijgen ze ’s ochtends devices op hun boterham gesmeerd. Kijk ik terug naar mijn start op de middelbare school in 1970 dan vormden een liniaal, een geodriehoek en een Ryam Agenda het basispakket. Een andere tijd dus.

Krap een paar dagen voor het besluit van Klijnsma schreef journaliste Nikki van der Westen in de NRC van woensdag 16 augustus jl. over de nadelen van een open kantoor. De aanleiding vormde Apple Park, het nieuwe hoofdkantoor van Apple in Cupertino (Californië). Aan de hand van een fotoreportage in The Wall Street Journal constateerde Van der Westen dat het aantal open ruimtes in dit gebouw aanzienlijk is. Daarbij werd nog de quote ‘Shocked’ van John Gruber, host van een talkshow, over de creatie van deze open ruimtes aangehaald. Het was een journalistiek magere beurt van de NRC. Want men is er niet wezen kijken en deskundigen ter plaatse zijn niet bevraagd.

Flashback

Ook dit bericht bracht mij terug naar de jaren zeventig. In die periode kwamen ook de zogeheten kantoortuinen op – waar Van der Westen het in haar artikel over had. Kantorentuinen waren een uitwerking van de toen gangbare visie op open kantoren. Grote aantallen medewerkers in een open ruimte bij elkaar plaatsen hoorde bij de tijdgeest van openheid en democratisering. Het cellenkantoor raakte op de achtergrond en scheidingswandjes vond men niet echt meer nodig. Dat is zo ongeveer in het kort het beeld van de kantoortuin. Een revolutionair voorbeeld uit die tijd is het kantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn dat werd ontworpen door Herman Hertzberger. Een gebouw met veel open plekken die voorzien waren van veel planten. Zo kreeg het fenomeen kantoortuin ook een meer letterlijke betekenis.

Vlot werd in de NRC geconstateerd dat open kantoren meer nadelen dan voordelen hebben en feitelijk passé zijn. Aan de hand van onderzoeksdata konden Arjen Raue (BBA Binnenmilieu) en Iris de Been (Center for People and Buildings) binnen de lengte van het artikel uitvoerig de nadelen van een open kantoor te schetsen. Met die onderzoeksgegevens is niks mis. Het wringt echter bij het uitblijven van de reactie van de Apple-beleidsmakers zelf. Want wat is het beleid van Apple? En misschien zijn er door Apple onjuiste uitgangspunten gekozen, maar dat weten we nu niet.

Er blijven vragen. Wanneer is sprake van veel open ruimtes? Hoeveel medewerkers zijn er en wat zijn zoal hun al dan niet gemeenschappelijke werkzaamheden? En wat is dan precies een open kantoor? Wat is de visie van Apple op de werkomgeving en de manier van werken? Wat is de samenstelling kwa leeftijd van de medewerkers bij een zo specifiek techbedrijf als Apple? En wat voor soort van werkomgeving vraagt de leef- en werkstijl van deze medewerkers?

Creatief en inspirerend samenwerken

En zo kom ik weer uit bij de brugklassers van het schooljaar 2017-2018. De afgelopen drie decennia is er al veel veranderd in de manier van leven en werken. In de jaren negentig kwam internet op, mensen konden ook thuis werken en 24/7 bereikbaar zijn werd gangbaar. De Millennials (generatie Y, geboren tussen 1981 en 1995) brachten en brengen deels al een nieuwe stijl van denken en doen met zich mee naar de werkomgeving. Ook de eerste vertegenwoordigers van de generatie Z (geboren tussen 1995 en nu) melden zich inmiddels. Interessant is het om juist dan deze ontwikkeling bij de beschouwing te betrekken. Want Apple zal zich toch wel gebogen hebben over de vraag hoe ze al die Y- en Z-vertegenwoordigers het beste creatief en inspirerend kunnen laten samenwerken?

Tijdens de in mei door het kennisplatform Smart WorkPlace gehouden Round Table over de toekomstige werkomgeving spraken experts als onder andere Rogier Verbeek (Facilicom Solutions), Eelco Hoet (JLL) en Vincent le Noble (Measuremen) over de toekomstige werkplek en de voorkeuren van toekomstige medewerkers uit de generaties Y en Z. Hoe willen zij leven? Hoe willen zij werken? Het verslag van deze Round Table is hier te lezen.

Een verhaal ook over mobiliteit en werkgeluk. Zoals Rogier Verbeek treffend zei: “Faciliteer het individu en niet een organisatie of een proces.”

Eigen bevindingen

Wie is er in Apple Park wezen kijken? Graag ontvang ik die reacties (zie mijn emailadres hieronder). Nu zelf een kijkje nemen in Apple Park is het beste om er echt wat van te kunnen vinden. En wie weet plopt er dit najaar zo maar een initiatief op voor een studiereis naar Cupertino. Om ter plekke poolshoogte te nemen en een Round Table te organiseren! Het kennisplatform Smart WorkPlace doet daar graag verslag van.

Wim Kooyman, directeur Smart Workplace en lid van de werkveldadviescommissie van de Hogeschool Rotterdam
E-mail: wim@smartwp.nl

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c183 c225 c245
De wisselwerking tussen werkplek en werknemer

De wisselwerking tussen werkplek en werknemer

15-07-2019 om 15:30 uur
timer 2 min

Het trendrapport ‘De werkomgeving van de toekomst’ van draaijer+partners laat zien hoe maatschappelijke ...

Lees verder »

c21 c26 c183 c245
RCO House is ‘smart building’ in monumentaal pand

RCO House is ‘smart building’ in ...

12-07-2019 om 10:00 uur
timer 2 min

Het nieuwe RCO House in Amsterdam is het nieuwe onderkomen voor de kantoren en oefenruimten van het Koninklijk ...

Lees verder »

c21 c160 c183 c225
“Kijk als een familiebedrijf naar de toekomst”

“Kijk als een familiebedrijf naar de toekomst”

14-09-2018 om 17:00 uur
timer 4 min

“Kijk als een familiebedrijf naar de toekomst, ook al werk je voor een multinational. Want als je dat doet, ...

Lees verder »

c21 c54 c168 c183 c189
Bye bye business case, welkom innovatie!

Bye bye business case, welkom innovatie!

30-07-2018 om 12:00 uur
timer 2 min

Marcel Dommisse: Na ruim twintig jaar werkzaam te zijn in en met de gebouwde omgeving, ben ik mij de laatste jaren steeds meer bezig ...

Lees verder »

c20 c183 c225
Tweede editie SWP Magazine verschenen

Tweede editie SWP Magazine verschenen

08-05-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

De tweede editie van SWP Magazine is verschenen. In dit magazine staat de werkomgeving centraal, waarbij het niet ...

Lees verder »

c26 c168 c183
Comfortabele en energiezuinige werkomgeving

Comfortabele en energiezuinige werkomgeving

05-03-2018 om 11:00 uur

Een pilot in een BREEAM-NL In-Use gebouw combineert twee innovaties om een gezonde en persoonlijke werkplek te ...

Lees verder »

c168 c183 c225
Hoogste veiligheidsniveau voor protocol slimme gebouwen

Hoogste veiligheidsniveau voor protocol slimme ...

01-11-2017 om 13:00 uur

Als enige protocol voor slimme gebouwen voldoet KNX aan de hoogste internationale veiligheidseisen op het gebied ...

Lees verder »

c183 c225
Facilitaire dienstverlener genomineerd om sociaalmaatschappelijke impact 

Facilitaire dienstverlener genomineerd om sociaalmaatschappelijke ...

16-10-2017 om 11:00 uur

Het maken van sociaalmaatschappelijke en circulaire impact staat voor facilitair dienstverlener Breedweer hoog ...

Lees verder »

c183 c225
Smart WorkPlace-partner genomineerd voor Deloitte Technology Fast 50 Award 2017

Smart WorkPlace-partner genomineerd voor Deloitte ...

22-09-2017 om 13:00 uur

Measuremen, Founding Partner van Smart WorkPlace, is genomineerd voor de Deloitte Technology Fast 50 Award 2017, ...

Lees verder »

c183 c225
Smart WorkPlace actief op social media

Smart WorkPlace actief op social media

30-08-2017 om 09:30 uur

Kennisplatform Smart WorkPlace is vanaf nu op diverse social media te volgen.

Lees verder »

c183 c225
Kunstmatige intelligentie helpt bij facilitaire storingen

Kunstmatige intelligentie helpt bij facilitaire ...

24-08-2017 om 11:00 uur

Als eerste Nederlandse facilitair managementorganisatie maakt AAFM Facility Management gebruik van kunstmatige ...

Lees verder »

c54 c183
Van 'Space' naar 'Place'

Van 'Space' naar 'Place'

21-08-2017 om 15:30 uur

Fred Kloet: Voor de start van Smart WorkPlace hebben wij goed geluisterd naar de markt. Ons gevoel zei dat de zuiver academisch ...

Lees verder »

Reacties

Mijn start in de brugklas van 1970 verliep met aanschaf van Geodriehoek, tekendoos en HEMA-agenda. Die was goedkoper dan de RYAM. (6 jaar later mocht ik studeren met een beurs van het kabinet Den Uyl) Voor 'luxe' wensen had ik een krantenwijk. Als de iPhone op de middelbare school onmisbaar geworden is, zou die collectief door school verstrekt moeten worden; met bijbehorende gebruiksregels en evt. verwerving dmv een spaarregeling. Dat voorkomt 'armoede-ongelijkheid' en is uit educatief/opvoedkundig oogpunt vormend.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up