Circulair bouwen: ‘Gebouwen maken zoals natuur werkt’

Circulair bouwen: ‘Gebouwen maken zoals natuur werkt’

“Door samen te werken kunnen we voor meerwaarde zorgen en CO2-uitstoot reduceren.” Dit vertelde Geanne van Arkel namens gastheer Interface tijdens Duurzaam Gebouwd Op Locatie over circulair bouwen.

In ervaringscentrum The Awarehouse van de tapijtfabrikant sprak ze over Interfaces ambitie naar 2020. “We willen dan een herstellende bijdrage leveren aan de maatschappij en het milieu”, zei Van Arkel. “Deze ambitie hebben we ons in 1994 gesteld. Inmiddels zien we de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties als een concrete invulling hiervan. Zo zoeken we naar samenwerkingsverbanden om meer waarde te creëren en zo de negatieve milieu-impact zoals CO2-uitstoot te reduceren.”

Samenwerken met andere branches

Dit gaat bijvoorbeeld op voor haar inmiddels bekende tapijttegels die van gebruikte visnetten zijn gemaakt. “Hiervoor werken we samen met commerciële visserijen en vissers in de Filipijnen en Kameroen. Onze garenfabrikant maakt van onder meer oude visnetten garen voor onze tapijttegels. Hierdoor zamelen mensen eerder gebruikte visnetten in. Zo brengen ze de hoeveelheid zogeheten spooknetten terug, waardoor de biodiversiteit op deze locaties zich kan herstellen.”

Hoe mooi het verhaal achter zo’n tegel ook is, de tegel moet nog steeds functioneel zijn.

Geanne van Arkel, Interface

Want voor Interface speelt de natuur een belangrijke rol. “We leren van de natuur en het is onze inspiratiebron”, geeft ze aan. “Mocht je een keer vast zitten: ga naar buiten, dan volgt de inspiratie vanzelf.” Desondanks merkt ze op dat het goed is om oplossingen in het licht van de context te bekijken. “Hoe mooi het verhaal achter zo’n tegel ook is, de tegel moet nog steeds functioneel zijn.”

Materialen met bezieling

Ook architect Hans Erdmann werkt graag samen met bedrijven uit andere branches. “Voor mij is de Citroën Snoek een voorbeeld van co-creatie avant la lettre. Deze auto is tot stand gekomen in samenwerking met Michelin. Als specialist in wegligging heeft deze bandenfabrikant gezorgd voor de introductie van de hydraulische wielophanging, waardoor deze auto de beste wegligging en stuur- en rembekrachtiging kreeg.”

In zijn projecten zoekt hij regelmatig naar manieren om circulair te bouwen. “Het grootste cadeau hiervan voor mij is dat ik dan materialen met bezieling kan gebruiken. Het nieuwe busstation op Schiphol beschikt bijvoorbeeld over het materiaal uit een vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog.”

Beton circulair in 2050

Daarna vertelde Peter Musters van VBI over de overheidsambitie van Nederland om in 2050 circulair te zijn. “De doelen die het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft opgesteld, zijn onze kanaalplaatvloeren op het lijf geschreven: slim ontwerp met minder grondstoffen en meer en beter hergebruik van grondstoffen. Daarnaast het bevorderen dat gebouwen en daarmee onze producten langer meegaan.”

Als eerste prefab vloerenfabrikant beschikt VBI over het nieuwe wereldwijde CSC-certificaat. CSC-gecertificeerde bedrijven zijn actief op het gebied van duurzame winning, inkoop en productie van beton. Daarmee borgen ze de verantwoorde herkomst van de grondstoffen.

Circulair bouwen: ‘Gebouwen maken zoals natuur werkt’Nederland circulair in 2050: klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

Daarnaast pleit de fabrikant van kanaalplaatvloeren voor adaptieve draagstructuren in gebouwen. “Zo’n structuur voorkomt langdurige leegstand bij gebouwen, waardoor ook onze producten langer behouden blijven. Zo bereiken we een hoger niveau van duurzaam materiaalgebruik. Daarnaast bieden onze betonnen kanaalplaatvloeren de mogelijkheid om een gebouw eenvoudig te demonteren en een remontabel gebouw te ontwerpen en te bouwen. Voor een optimaal resultaat is het wel belangrijk om voor zo veel mogelijke generieke elementen te zorgen.” Met haar vloerelementen heeft VBI onder meer bijgedragen aan de flexibiliteit van het stadskantoor in Utrecht.

Gebouw als bouwpakket

Ook de tijdelijke rechtbank in Amsterdam beschikt over kanaalplaatvloeren. Ingenieursbureau IMd en architectenbureau Cepezed hebben deze gezamenlijk ontwikkelden. Cepezed-architect Ronald Schleurholts sprak over dit totale project. “Ons doel is om gebouwen te maken, zoals de natuur werkt. Daarom willen we zo min mogelijk materiaal gebruiken en het materiaal dat we wel gebruiken zo eerlijk mogelijk tonen. Ieder gebouw benaderen we als een (de)montabel bouwpakket.”

Circulair bouwen: ‘Gebouwen maken zoals natuur werkt’Ronald Schleurholts: Ieder gebouw benaderen we als een (de)montabel bouwpakket.

Bij de tijdelijke Amsterdamse rechtbank is dit principe heel ver doorgevoerd. “Dit nieuwe gebouw wordt als rechtbank maar 5 jaar gebruikt”, weet Schleurholts. “We hebben ervoor gekozen een pand te realiseren met een langere levensduur, dat op een andere locatie gewoon herbouwd kan worden en voor eenzelfde of andere functie prima herbruikbaar is. Daarom hebben we extra aandacht besteed aan de mogelijkheid het eenvoudig te demonteren. In de modulaire opzet van het gebouw zijn functies als de entrees, vluchtrappen en een loopbrug naar een ander gebouw als losse elementen tegen het gebouw aan geplaatst. Op een andere plek met andere locatie-eisen kunnen deze op andere posities geplaatst worden. “

Voor heel rechtbankspecifieke elementen heeft Cepezed ingezet op hergebruik. Zo zijn de celdeuren afkomstig uit een oud pand. “Om deze deuren er weer netjes uit te laten zien, heeft de opdrachtgever de graffittitags erop wit laten overschilderen. Na een maand gebruik waren ze alweer helemaal beklad: dat vond ik mooi om te zien.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

44 miljoen subsidie voor circulaire economie

44 miljoen subsidie voor circulaire economie

13 aug om 13:00 uur
timer 2 min

Nieuwe subsidieregeling voor pilot- en demonstratieprojecten gericht op recycling en hergebruik van afval, en ...

Lees verder »

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

12 aug om 13:00 uur
timer 6 min

Slopen is niet direct een sexy onderwerp en ook niet altijd even duurzaam. Hoe besteed je circulair slopen aan ...

Lees verder »

Verregaand verduurzamen door meer met minder

Verregaand verduurzamen door meer met minder

9 jul om 08:00 uur
timer 5 min

‘To sustain our future, rich in colour’. Dat is de slogan die prijkt op de website van Baril, leverancier ...

Lees verder »

Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

Hoe overwin je de weerstand tegen verduurzaming?

6 feb om 10:00 uur
timer 7 min

Duurzame bedrijvendokter Jaap de Vries over desinformatie, blauwe diesel en iPads op wielen. Velen zoeken ...

Lees verder »

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

24 jan om 11:00 uur
timer 5 min

Rapport 'Circulaire Economie in kaart' biedt kansen en bedreigingen. Hoe circulair is een nieuwe warmtepomp? En ...

Lees verder »

Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

Jaap de Vries: duurzame bedrijvendokter

22 jan om 12:01 uur
timer 6 min

Met tientallen samenwerkingsprojecten maakte Jaap de Vries naam in Friesland: “Als je voldoende koplopers ...

Lees verder »

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek en Circulaire Economie

Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek ...

07-12-2018 om 07:00 uur

Het langverwachte Duurzaam Gebouwd #41 ligt op de mat. Dit keer belichten we de thema’s Klimaattechniek ...

Lees verder »

Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein Breda

Fijn en gezond werken in kantoor sociaal domein ...

28-11-2018 om 15:30 uur
timer 4 min

Het in 2017 opgeleverde kantoor van het sociaal domein van gemeente Breda combineert circulariteit, gezondheid ...

Lees verder »

'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe je dat doet?'

'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe ...

02-11-2018 om 08:00 uur
timer 4 min

Je zult hem maar winnen: de Circulaire Ring. Een award en titel die alleen voor de duurzaamste gemeente van Nederland ...

Lees verder »

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch ...

01-11-2018 om 16:00 uur
timer 3 min

De kanteling richting een economie zonder afval is in volle gang. Overal in Nederland zien we initiatieven ontpoppen, ...

Lees verder »

'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

'Demontabel bouwen is geen utopie meer'

26-10-2018 om 08:00 uur
timer 5 min

Al bijna 90 jaar voorziet voormalig familiebedrijf Aberson de bouw en vastgoed van oplossingen voor de verduurzaming ...

Lees verder »

'Tot 2030 miljard ton aan grondstoffen nodig'

'Tot 2030 miljard ton aan grondstoffen nodig'

18-10-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Om een circulaire bouweconomie te realiseren zijn duurzame winning van zand, grind, klei en gebruik van primaire ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up