Energielabel C: stimulans of blok aan been? 

Energielabel C: stimulans of blok aan been? 

De trein naar Parijs is nu ook voor bestaande bouw vertrokken. Eind november 2016 heeft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aangekondigd dat alle kantoren vanaf januari 2023 in het bezit moeten zijn van – en dus moeten voldoen aan de eisen van - Energielabel C. 

Eindelijk, een harde maatregel die ook geldt voor bestaande bouw. Dat was hard nodig. Natuurlijk is het mooi dat we hele duurzame nieuwbouw kunnen bouwen. Als Delfts bouwkundig ingenieur kan ik genieten van de nieuwste technieken en de Passiefhuis concepten. Maar de echte uitdaging zit ‘m wat mij betreft in de bestaande bouw; de ruim 67.000 panden die met bij elkaar zo’n 85 miljoen bvo m2 vertegenwoordigen. Meer dan de helft van die gebouwen voldoet nu nog niet aan die minimum eis van Energielabel C. We hebben het dus grof afgerond over circa 35.000 panden. Dat zijn er nogal wat.

De wil is er

Deze wetgeving schudt langzaam de nog slapenden in de vastgoedwereld wakker en ook bij hen dringt het besef door dat er nu echt iets moet gaan gebeuren. Zelf vind ik het belangrijk dat mijn klanten goed voor ogen hebben wat ze willen bereiken. Het valt mij op dat echt elke ondernemer waar ik mee werk, als ze daar even over door denken, het liefst meteen naar Energieneutraal willen optrekken. Dus niet eerst naar Energielabel C, maar meteen doorstoten. Net als dat ene of andere grote mooie voorbeeldproject.

Vanuit ideologisch standpunt zijn ze dus vaak bereid mee te gaan naar een grote renovatie die hun gebouw in 1 keer van energielabel G naar label A kan helpen. Of zelfs nog verder: naar een Energie leverend gebouw. In één klap kunnen ze daarmee voldoen aan de eis voor 2030 of zelfs die van 2050. Ze hebben allemaal echt wel de wil om er te komen. Maar toch lukt het nog niet en ik zie nog onvoldoende beweging. Wat is dat toch?

Andere problemen

Als de wil het probleem niet is, wat dan wel? Wat is dan een belemmering? In de praktijk zie ik zowel financiële als ook hele basale praktische belemmeringen.

Als je een volledige analyse maakt van het gebouw volgens de gangbare normen - denk hierbij aan de NEN 2767 conditiemeting en een Energielabel Maatwerk advies - dan kom je erachter dat het soms gewoon niet in de investeringsplaatjes past. Ofwel het kraakt met de technische levensduur, ofwel de financiële levensduur piept, waardoor het totale plan spaak loopt.

Dan de praktische bezwaren. Je hebt over het algemeen te maken met gebruikers. Gebouwgebruikers willen dat ze zonder klachten over comfort en verbouwingen hun ding kunnen doen in het gebouw. Van om de zoveel jaar verkassen en werken in een keet met herrie en stof, daar wordt geen gebruiker blij van. En juist die gebruiker wil je te vriend houden, zeker gezien de mogelijkheden die die partij heeft om te kiezen voor een andere locatie. Dus ook gebruikers willen het liefst één grondige verbouwing in plaats van meerdere kleinere.

Hazeldonk of Parijs?

Een grote renovatie is al een hele puzzel op zich: financieel en organisatorisch. Het kan gewoonweg niet altijd meteen nu. Soms schiet je in mijn ogen echt je doel voorbij met het ‘pappen en nathouden’ en halfbakken oplossingen. We moeten het einddoel voor ogen houden. Het doel van het Duurzaam Meer Jaren Onderhoudsplan is wat mij betreft op zijn minst Energielabel A in 2030, maar eigenlijk gewoon het liefst zo snel mogelijk Energieneutraal.  Energielabel C in 2023 is immers alleen een tussenstation. We kunnen die tussenstop in Hazeldonk toch passeren en meteen met de TGV naar Parijs, al vertrekt die wellicht iets later? Je moet toch niet willen dat er op de korte termijn kosten gemaakt en inspanningen gedaan worden om die vervolgens een aantal jaar later er weer net zo hard uit te slopen om te voldoen aan de dan geldende eisen? Kan iemand mij uitleggen wat daar het milieurendement van is?

Inzicht in het totaalplan

Omdat meerdere klanten met dit dilemma worstelen, heb ik heb RVO gevraagd of er uitstelmogelijkheden komen hiervoor. Daarop heb ik tot op heden nog geen antwoord gekregen behalve dat ‘’de wetgeving nog in ontwikkeling is”. Ik ben benieuwd. Mijn opdrachtgevers ook. En tot die tijd hoop ik dat alle adviseurs net als ik goed blijven nadenken in hun adviezen. Bij een aanvraag voor een Energielabel C, geef ik ze op zijn minst een inzicht in wat er nodig is voor Energieneutraal. U toch ook?

Bronnen:

Rapport ‘‘Verplicht Energielabel voor kantoren’ van het EIB en ECN
RVO: Label-C verplichting
Bron RVO https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels-gebouwen/bestaande-bouw/energielabel-c-kantoren

Gerelateerde artikelen, events & downloads

'Menukaart' voor warmtetransitie in de huursector

'Menukaart' voor warmtetransitie in de huursector

17 jun om 13:00 uur
timer 2 min

Welke rol kunnen warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels spelen in de warmtetransitie van huurwoningen? Dat ...

Lees verder »

Gasloze Vijverhof torens in Den Haag met pv-panelen

Gasloze Vijverhof torens in Den Haag met pv-panelen

13 mei om 11:00 uur
timer 2 min

Aan het Leemansplein in Den Haag, in het Central Innovation District (CID), staan de torens ‘Vijverhof’. ...

Lees verder »

Veranderend energielandschap bij Energie Café

Veranderend energielandschap bij Energie Café

8 mei om 11:00 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd-partner Solarclarity organiseert op 23 mei een Energie Café. Tijdens de bijeenkomst staat ...

Lees verder »

Startblok Elzenhagen is modulair, circulair en BENG

Startblok Elzenhagen is modulair, circulair ...

3 mei om 13:00 uur
timer 1 min

Gemeente Amsterdam en woningcorporaties De Key en Eigen Waard werkten samen met modulair bouwbedrijf Jan Snel aan ...

Lees verder »

'Hoepel op met je zonnepanelen!'

'Hoepel op met je zonnepanelen!'

2 mei om 08:00 uur
timer 3 min

Hoe zou u het vinden als u ’s ochtends uw kantoor binnenkomt en ontdekt dat de vloer volledig bedekt is met ...

Lees verder »

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

17 apr om 11:30 uur

Het Duurzaam Gebouwd Magazine valt tegenwoordig niet alleen in papieren vorm op je mat. Je leest het nu ook digitaal, ...

Lees verder »

Silverpoint zonnepanelen: zonder busbars een hogere opbrengst

Silverpoint zonnepanelen: zonder busbars een ...

2 apr om 15:30 uur
timer 1 min

De Nederlandse PV fabrikant Autarco heeft een nieuwe stap gezet in het verbeteren van de efficiëntie van zonnepanelen. ...

Lees verder »

Grootschalige energieopslag: de noodzaak en de kansen

Grootschalige energieopslag: de noodzaak en ...

29 mrt om 13:00 uur
timer 4 min

De Conferentie Energieopslag van Eaton in de Johan Cruijff ArenA toonde aan een breed publiek kansrijke en onmisbare ...

Lees verder »

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije realisaties

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije ...

7 mrt om 13:00 uur
timer 2 min

Het is tijd voor verandering. Nederland wil niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en zet daarom ...

Lees verder »

De uitdagingen van zonne-energie op zakelijk vastgoed

De uitdagingen van zonne-energie op zakelijk ...

26 feb om 10:30 uur
timer 1 min

Vastgoed verduurzamen aan de hand van praktijkcases. Dit onderwerp staat op het programma tijdens het seminar zonne-energie ...

Lees verder »

Save the date: DEI+ themabijeenkomsten Innovaties aardgasloze woningen, wijken en gebouwen

Save the date: DEI+ themabijeenkomsten Innovaties ...

25 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Ben jij een ondernemer en/of eindgebruiker die investeert in een innovatie ten behoeve van aardgasloze woningen, ...

Lees verder »

Informatie-bijeenkomst subsidieregeling Urban Energy

Informatie-bijeenkomst subsidieregeling Urban ...

22 feb om 15:30 uur
timer 1 min

Onderzoek of ontwikkel jij producten en diensten voor duurzame energieopwekking, energiebesparing en/of een flexibele ...

Lees verder »

Reacties

De minimale beweging herken ik zeker. Men wil wel, maar ... Op het vlak van financiën gaan de kosten altijd voor de baat uit. Wij bieden op het vlak van hoogwaardige Led oplossingen ook de mogelijkheid van leasing of huurkoop voor 5, 7 en zelfs 10 jaar. Desondanks kiest men daar nauwelijks voor. 'Light as a service' is de volgende mogelijkheid. Wie wil?

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up