Bouwkolom staat positief tegen over BetonBewust|CSC

Bouwkolom staat positief tegen over BetonBewust|CSC

Opdrachtgevers, aannemers, projectontwikkelaars, leveranciers en ontwerpers zien de meerwaarde in van het BetonBewust|CSC Keurmerk voor duurzaam beton. Dat blijkt uit een brede rondgang door de bouwkolom van journalist Jolanda Groothuis. Genoemde aandachtspunten zijn de relatieve onbekendheid van het keurmerk in bepaalde branches en de administratieve lasten voor aspirant-certificaathouders. 

Certificering is een agendapunt voor betonfabrikanten als Rokramix, Betoncentrale Twente en Westo Coevorden. Deze 3 partijen zeggen voorstander te zijn van verduurzaming van beton en willen hier graag een steentje aan bijdragen, maar er zijn nog wel vragen die beantwoord moeten worden.

Zekerheid bij klanten

Betoncentrale Rokramix is houder van het BetonBewust| CSC Keurmerk en ISO 14001 gecertificeerd. Rokramix werd op het spoor van het keurmerk gezet door een leverancier van bindmiddelen, die aangaf dat het mogelijk zou zijn duurzaam beton te produceren, met een sterk verlaagde CO2-belasting per m3, zonder dat dit ten koste ging van de kwaliteit. Die kon er zelfs beter van worden. Naast de benodigde Komo-certificaten bezit het bedrijf, al sinds de introductie ervan, het BetonBewust|CSC Keurmerk. Reden: “Het geeft onze klanten een stuk zekerheid.”

Onze toeleveranciers moeten een bijdrage leveren om tot het juiste niveau van het certificaat te komen.

Henri Kleijer, Westo Coevorden

Betonfabrikant Westo Coevorden, al wel ISO 14001-gecertificeerd, gaat momenteel na wat het BetonBewust|CSC Keurmerk gaat betekenen voor de bedrijfsvoering. Het bedrijf woonde een informatiemiddag bij, georganiseerd door KIWA. “De eerste indruk is dat er behoorlijk extra belasting ten aanzien van administratie en registratie bij komt kijken”, vertelt directeur Henri Kleijer van Westo Coevorden. “Bovendien zijn we ervan overtuigd dat toeleveranciers tevens een bijdrage moeten leveren om tot het juiste niveau van het certificaat te komen.”

Keurmerk ook bekend buiten betonbranche

Partijen buiten de betonbranche zijn de duurzame inspanningen van de producenten en leveranciers niet ontgaan. Ewald Steggink, van het gelijknamige Bouwbedrijf te Reutum-Enschede, zegt het BetonBewust|CSC Keurmerk te kennen vanuit de leveranciers waarmee hij werkt. “Dit zijn onder andere Rokramix en Betoncentrale Twente, die beide gecertificeerd zijn. Ik weet dat deze bedrijven continu bezig zijn om, net als andere bedrijven, te kijken hoe materialen en toevoegingen van gerecyclede materialen hergebruikt kunnen worden in de beton. Hierbij wordt onder andere gedacht aan hoogovenslakken en gebroken puin. Bovendien heeft een van de centrales de mogelijkheid om elektrische betonwagens in te zetten. Ik verwacht dat bij EMVI-aanbestedingen dit in de toekomst nog meer aandacht zal krijgen. De overheid zou hier ook meer aandacht aan kunnen geven, zodat wij met z’n allen duurzamer bezig zijn.”

Ook de gemeente Enschede kent het Beton Bewust|CSC Keurmerk. Volgens Roel ter Borg, project medewerker Stadsingenieurs & Ontwerp Enschede speelt duurzaamheid een grote rol binnen de gemeente. “Met een aantal Twentse gemeenten is een convenant ondertekend waarin wij ons conformeren aan het Netwerk Betonketen. Momenteel zijn wij met de aangesloten gemeenten bezig om de afspraken uit het convenant te verwerken in onze moederbestekken. De doelstelling is dat de deelnemers zich actief inzetten voor de toepassing van duurzaam beton, dat wil zeggen; beton waarbij bij de vervaardiging gebruik is gemaakt van secundaire grondstoffen en CO2-arme bindmiddelen. Zo kunnen natuurlijke grondstoffen behouden worden en kunnen afvalstoffen in de keten blijven. De deelnemers volgen nauwlettend de ontwikkelingen wat betreft duurzaam beton.”

Gaan voor maatwerk

Bas van Gageldonk, projectleider binnen de gemeente Lochem, kent Beton Bewust|CSC niet. “De doelstelling binnen ons beleid is het toepassen van duurzaamheidscriteria en milieueisen in alle aanbestedingen. Als basis hiervoor hanteren we de duurzaamheidscriteria die RVO.nl heeft opgesteld. Maar we gaan voor maatwerk. Beton speelt hierin een rol, maar geen specifieke. Wij staan zeker positief tegenover het BetonBewust|CSC Keurmerk. Een keurmerk geeft de opdrachtgever direct inzage tot welk niveau de opdrachtnemer duurzaam of circulair te werk gaat. Inmiddels is een keurmerk als FSC een begrip geworden. Het BetonBewust|CSC Keurmerk kan dat in de toekomst ook worden.”

Grote rol van duurzaamheid

Nico-Tom Pen van Woningbouwvereniging De Woonplaats in Enschede zegt de term Beton Bewust|CSC te kennen. Hij weet dat het goed is, maar de exacte voordelen kent hij niet direct. “Duurzaamheid speelt een grote rol binnen onze organisatie. Er wordt daar echter niet direct aan beton gedacht, eerder aan zonnepanelen en isolatie. Het keurmerk vind ik trouwens een goede ontwikkeling.” Nienke Koopman, projectontwikkelaar binnen Woningbouwvereniging Welbions in Hengelo sluit zich wat betreft de rol van duurzaamheid aan bij Nico-Tom Pen. “Dit speelt een grote rol binnen onze organisatie als Woningbouwcorporatie. Wij zijn ons bewust van onze voorbeeldfunctie. Daarom hebben we voor een aantal projecten de keuze gemaakt om hierop vooruit te lopen en deze projecten nu al reeds aan de energieprestatie-eisen van BENG te laten voldoen. Tevens hebben wij een project waarbij de woningen Nul-op-de-Meter gebouwd zijn. Beton speelt hierin – vooralsnog – geen specifieke rol.”

Het BetonBewust|CSC-keurmerk vind ik een goede ontwikkeling.

Nico-Tom Pen, De Woonplaats

Technisch ontwerper Derk Stortelder van Te Kiefte Architecten te Borne is niet bekend met Beton Bewust, ondanks dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt binnen de organisatie. “Dat het keurmerk niet bekend is binnen onze organisatie, wil niet zeggen dat we er negatief tegenover staan. Integendeel. Het is een goed initiatief om productiebedrijven van beton te certificeren op het gebied van herkomst van producten, duurzaamheid en kwaliteit. Maar, tot op heden schrijven we qua beton alleen eisen voor met betrekking tot kwaliteit en sterkte. Het BetonBewust|CSC Keurmerk is wellicht iets dat in de toekomst ook door ons een voorgeschreven eis wordt.”

Dit verhaal is ook verschenen in Duurzaam Gebouwd Magazine #38.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c190 c225 c244
Wapeningsvrije betonnen brug uit 3D-printer

Wapeningsvrije betonnen brug uit 3D-printer

27 nov om 10:01 uur
timer 3 min

Half december wordt in Steenwijk de eerste 3D-geprinte brug uit de kokers van Antea Group geplaatst. De brug wordt ...

Lees verder »

c21 c153 c185 c190 c225 c244
DG Expeditie ’t Veen: circulariteit in Hattems ecosysteem

DG Expeditie ’t Veen: circulariteit in ...

3 nov om 18:30 uur
timer 5 min

In hun derde samenkomst verkenden de expeditieleden van ’t Veen (Hattem) de circulaire mogelijkheden van ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c243
CO2-prestatieladder volgende mijlpaal voor Berkvens

CO2-prestatieladder volgende mijlpaal voor Berkvens

15 okt om 10:01 uur
timer 7 min

De volgende mijlpaal in het duurzaamheidsbeleid van Berkvens nadert snel: eind 2020 wordt niveau 3 van de CO2-prestatieladder ...

Lees verder »

c21 c122 c190 c225
Primeur in Schiedam: eerste houten parkeergarage van Nederland

Primeur in Schiedam: eerste houten parkeergarage ...

15 sep om 15:01 uur
timer 3 min

Continental Car Parks ontwikkelt volgend jaar de eerste houten parkeergarage van Nederland in Schiedam. Daarnaast ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c243 c244
Ultiem duurzaam asfalt stapje dichterbij

Ultiem duurzaam asfalt stapje dichterbij

10 sep om 10:01 uur
timer 2 min

Op de A12 nabij Nootdorp bracht BAM Infra Nederland vorige week in een demonstratievak het meest duurzame asfalt ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c244
De duurzaamheid van kalkzandsteen

De duurzaamheid van kalkzandsteen

1 sep om 12:31 uur
timer 2 min

Met een hele reeks van ontwikkelingen en initiatieven loopt Calduran voorop in milieubewustzijn. De prominente ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c243 c244
CO2-uitstoot energiezuinige baksteenoven kwart lager

CO2-uitstoot energiezuinige baksteenoven kwart ...

24 aug om 15:30 uur
timer 2 min

Baksteenproducent Vandersanden gebruikt sinds kort een nieuwe, milieuvriendelijke baksteenoven. Tijdens de productie ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c244 c249
Gelderland op zoek naar circulaire projecten om gebruik grondstoffen en CO2-uitstoot te verminderen

Gelderland op zoek naar circulaire projecten ...

11 aug om 10:01 uur
timer 2 min

De provincie Gelderland is op zoek naar bedrijven die volop bezig zijn met circulariteit en grondstoffenstromen. ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225 c267
Nieuwe fase voor circulariteit in infrastructuur

Nieuwe fase voor circulariteit in infrastructuur

6 aug om 10:01 uur
timer 3 min

Op 1 oktober start officieel het innovatieve partnerprogramma De Circulaire Weg. Met dit as a service-programma ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225
Wereldprimeur in Venlo: hergebruik oude atletiekbaan

Wereldprimeur in Venlo: hergebruik oude atletiekbaan

5 aug om 10:01 uur
timer 1 min

In Venlo is een versleten kunststofatletiekbaan niet naar Duitsland afgevoerd en verbrand. Het materiaal wordt ...

Lees verder »

c21 c138 c185 c190 c225 c244
BPD geeft circulariteit en Madaster een forse impuls

BPD geeft circulariteit en Madaster een forse ...

31 mrt om 10:00 uur
timer 7 min

Gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) geeft het circulair bouwen een enorme impuls door in ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c246
Toekomstbestendige parkeergarage dankzij duurzame samenwerking

Toekomstbestendige parkeergarage dankzij duurzame ...

2 mrt om 10:00 uur
timer 7 min

Alleen met actieve en duurzame communicatie realiseer je toekomstbestendig onderhoud. Dat blijkt wel uit de revitalisatie ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up