Bouwkolom staat positief tegen over BetonBewust|CSC

Bouwkolom staat positief tegen over BetonBewust|CSC

Opdrachtgevers, aannemers, projectontwikkelaars, leveranciers en ontwerpers zien de meerwaarde in van het BetonBewust|CSC Keurmerk voor duurzaam beton. Dat blijkt uit een brede rondgang door de bouwkolom van journalist Jolanda Groothuis. Genoemde aandachtspunten zijn de relatieve onbekendheid van het keurmerk in bepaalde branches en de administratieve lasten voor aspirant-certificaathouders. 

Certificering is een agendapunt voor betonfabrikanten als Rokramix, Betoncentrale Twente en Westo Coevorden. Deze 3 partijen zeggen voorstander te zijn van verduurzaming van beton en willen hier graag een steentje aan bijdragen, maar er zijn nog wel vragen die beantwoord moeten worden.

Zekerheid bij klanten

Betoncentrale Rokramix is houder van het BetonBewust| CSC Keurmerk en ISO 14001 gecertificeerd. Rokramix werd op het spoor van het keurmerk gezet door een leverancier van bindmiddelen, die aangaf dat het mogelijk zou zijn duurzaam beton te produceren, met een sterk verlaagde CO2-belasting per m3, zonder dat dit ten koste ging van de kwaliteit. Die kon er zelfs beter van worden. Naast de benodigde Komo-certificaten bezit het bedrijf, al sinds de introductie ervan, het BetonBewust|CSC Keurmerk. Reden: “Het geeft onze klanten een stuk zekerheid.”

Onze toeleveranciers moeten een bijdrage leveren om tot het juiste niveau van het certificaat te komen.

Henri Kleijer, Westo Coevorden

Betonfabrikant Westo Coevorden, al wel ISO 14001-gecertificeerd, gaat momenteel na wat het BetonBewust|CSC Keurmerk gaat betekenen voor de bedrijfsvoering. Het bedrijf woonde een informatiemiddag bij, georganiseerd door KIWA. “De eerste indruk is dat er behoorlijk extra belasting ten aanzien van administratie en registratie bij komt kijken”, vertelt directeur Henri Kleijer van Westo Coevorden. “Bovendien zijn we ervan overtuigd dat toeleveranciers tevens een bijdrage moeten leveren om tot het juiste niveau van het certificaat te komen.”

Keurmerk ook bekend buiten betonbranche

Partijen buiten de betonbranche zijn de duurzame inspanningen van de producenten en leveranciers niet ontgaan. Ewald Steggink, van het gelijknamige Bouwbedrijf te Reutum-Enschede, zegt het BetonBewust|CSC Keurmerk te kennen vanuit de leveranciers waarmee hij werkt. “Dit zijn onder andere Rokramix en Betoncentrale Twente, die beide gecertificeerd zijn. Ik weet dat deze bedrijven continu bezig zijn om, net als andere bedrijven, te kijken hoe materialen en toevoegingen van gerecyclede materialen hergebruikt kunnen worden in de beton. Hierbij wordt onder andere gedacht aan hoogovenslakken en gebroken puin. Bovendien heeft een van de centrales de mogelijkheid om elektrische betonwagens in te zetten. Ik verwacht dat bij EMVI-aanbestedingen dit in de toekomst nog meer aandacht zal krijgen. De overheid zou hier ook meer aandacht aan kunnen geven, zodat wij met z’n allen duurzamer bezig zijn.”

Ook de gemeente Enschede kent het Beton Bewust|CSC Keurmerk. Volgens Roel ter Borg, project medewerker Stadsingenieurs & Ontwerp Enschede speelt duurzaamheid een grote rol binnen de gemeente. “Met een aantal Twentse gemeenten is een convenant ondertekend waarin wij ons conformeren aan het Netwerk Betonketen. Momenteel zijn wij met de aangesloten gemeenten bezig om de afspraken uit het convenant te verwerken in onze moederbestekken. De doelstelling is dat de deelnemers zich actief inzetten voor de toepassing van duurzaam beton, dat wil zeggen; beton waarbij bij de vervaardiging gebruik is gemaakt van secundaire grondstoffen en CO2-arme bindmiddelen. Zo kunnen natuurlijke grondstoffen behouden worden en kunnen afvalstoffen in de keten blijven. De deelnemers volgen nauwlettend de ontwikkelingen wat betreft duurzaam beton.”

Gaan voor maatwerk

Bas van Gageldonk, projectleider binnen de gemeente Lochem, kent Beton Bewust|CSC niet. “De doelstelling binnen ons beleid is het toepassen van duurzaamheidscriteria en milieueisen in alle aanbestedingen. Als basis hiervoor hanteren we de duurzaamheidscriteria die RVO.nl heeft opgesteld. Maar we gaan voor maatwerk. Beton speelt hierin een rol, maar geen specifieke. Wij staan zeker positief tegenover het BetonBewust|CSC Keurmerk. Een keurmerk geeft de opdrachtgever direct inzage tot welk niveau de opdrachtnemer duurzaam of circulair te werk gaat. Inmiddels is een keurmerk als FSC een begrip geworden. Het BetonBewust|CSC Keurmerk kan dat in de toekomst ook worden.”

Grote rol van duurzaamheid

Nico-Tom Pen van Woningbouwvereniging De Woonplaats in Enschede zegt de term Beton Bewust|CSC te kennen. Hij weet dat het goed is, maar de exacte voordelen kent hij niet direct. “Duurzaamheid speelt een grote rol binnen onze organisatie. Er wordt daar echter niet direct aan beton gedacht, eerder aan zonnepanelen en isolatie. Het keurmerk vind ik trouwens een goede ontwikkeling.” Nienke Koopman, projectontwikkelaar binnen Woningbouwvereniging Welbions in Hengelo sluit zich wat betreft de rol van duurzaamheid aan bij Nico-Tom Pen. “Dit speelt een grote rol binnen onze organisatie als Woningbouwcorporatie. Wij zijn ons bewust van onze voorbeeldfunctie. Daarom hebben we voor een aantal projecten de keuze gemaakt om hierop vooruit te lopen en deze projecten nu al reeds aan de energieprestatie-eisen van BENG te laten voldoen. Tevens hebben wij een project waarbij de woningen Nul-op-de-Meter gebouwd zijn. Beton speelt hierin – vooralsnog – geen specifieke rol.”

Het BetonBewust|CSC-keurmerk vind ik een goede ontwikkeling.

Nico-Tom Pen, De Woonplaats

Technisch ontwerper Derk Stortelder van Te Kiefte Architecten te Borne is niet bekend met Beton Bewust, ondanks dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt binnen de organisatie. “Dat het keurmerk niet bekend is binnen onze organisatie, wil niet zeggen dat we er negatief tegenover staan. Integendeel. Het is een goed initiatief om productiebedrijven van beton te certificeren op het gebied van herkomst van producten, duurzaamheid en kwaliteit. Maar, tot op heden schrijven we qua beton alleen eisen voor met betrekking tot kwaliteit en sterkte. Het BetonBewust|CSC Keurmerk is wellicht iets dat in de toekomst ook door ons een voorgeschreven eis wordt.”

Dit verhaal is ook verschenen in Duurzaam Gebouwd Magazine #38.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c138 c185 c190 c225 c244
BPD geeft circulariteit en Madaster een forse impuls

BPD geeft circulariteit en Madaster een forse ...

31 mrt om 10:00 uur
timer 7 min

Gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) geeft het circulair bouwen een enorme impuls door in ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c246
Toekomstbestendige parkeergarage dankzij duurzame samenwerking

Toekomstbestendige parkeergarage dankzij duurzame ...

2 mrt om 10:00 uur
timer 7 min

Alleen met actieve en duurzame communicatie realiseer je toekomstbestendig onderhoud. Dat blijkt wel uit de revitalisatie ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c244
‘Materialenpaspoort moet verplicht worden in de bouw’

‘Materialenpaspoort moet verplicht worden ...

24-10-2019 om 11:00 uur
timer 4 min

Materialenpaspoorten hebben de kracht om inzichtelijk te maken welke gebouwen écht circulair en gezond ...

Lees verder »

c21 c190 c225
Impuls voor beter bosbeheer

Impuls voor beter bosbeheer

01-10-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Ook in ons kleine landje is het zaak verantwoord om te gaan met bosbeheer. Samen met FSC Nederland geeft VolkerWessels ...

Lees verder »

c21 c135 c190 c225 c244
Innoveren in duurzaam inkopen en aanbesteden

Innoveren in duurzaam inkopen en aanbesteden

30-09-2019 om 16:00 uur
timer 1 min

Het volledige programma van het seminar Duurzaam Inkopen & Aanbesteden is bekend. We hebben sprekers van Rijksvastgoedbedrijf, ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c190 c225
De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

12-08-2019 om 13:00 uur
timer 6 min

Slopen is niet direct een sexy onderwerp en ook niet altijd even duurzaam. Hoe besteed je circulair slopen aan ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225
Circulair gebouwde kinder- en jeugdkliniek officieel heropend

Circulair gebouwde kinder- en jeugdkliniek officieel ...

28-03-2019 om 11:00 uur
timer 2 min

Bruikbare materialen en installaties uit een afgebroken Rijkswaterstaatkantoor in Terneuzen zijn hoogwaardig hergebruikt ...

Lees verder »

c21 c140 c190 c225
Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

24-01-2019 om 11:00 uur
timer 5 min

Rapport 'Circulaire Economie in kaart' biedt kansen en bedreigingen. Hoe circulair is een nieuwe warmtepomp? En ...

Lees verder »

c21 c190 c225
'Beoordeel duurzaamheid op proces, niet op projectniveau'

'Beoordeel duurzaamheid op proces, niet op projectniveau'

15-10-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

VBI pleit voor een beoordeling van duurzaamheid op proces- in plaats van projectniveau. De ommezwaai moet zorgen ...

Lees verder »

c21 c190 c225
'Circulair bouwen op basis van feiten'

'Circulair bouwen op basis van feiten'

10-10-2018 om 08:00 uur

TNO en Madaster gaan onderling data uitwisselen om vraag en aanbod van gebruikte materialen in de gebouwde omgeving ...

Lees verder »

c21 c162 c185 c190
Bouwonderneming TBI doet mee aan Madaster

Bouwonderneming TBI doet mee aan Madaster

Bouwonderneming TBI Holdings heeft een partnerovereenkomst getekend met Madaster Services. Madaster is het onafhankelijk ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225
Hout uit 100 jaar oude huizen verwerkt tot nieuwe dakramen

Hout uit 100 jaar oude huizen verwerkt tot nieuwe ...

13-09-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Hout uit gesloopte Rotterdamse woningen uit 1910 gebruikt voor nieuwe dakramen: dat is de nieuwste loot aan de ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up