Markt ziet kansen voor polypyrrool 2.0 

Markt ziet kansen voor polypyrrool 2.0 

Houtverduurzaming met behulp van polypyrrool is kansrijk, maar aanvullend onderzoek blijft gewenst. Nog niet alle vragen zijn beantwoord. Dat is de conclusie na ruim 2 jaar onderzoek. De markt staat er positief tegenover, maar is ook voorzichtig.

Meeste kans van slagen heeft het verduurzaamde hout op het moment dat het gebruikt wordt als gevelbekleding. Mevo Houtindustrie uit Helmond gaat de productie uitbreiden en De Groot Vroomshoop heeft het verduurzaamde hout voor de eerste 5 bergingen besteld.

Onderzoek naar houtverduurzaming

Het lectoraat Sustainable Building Technology & Material van Saxion Hogeschool in Enschede heeft de afgelopen 2 jaar met 20 partners uit het bedrijfsleven en kennisinstellingen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van houtverduurzaming met behulp van polypyrrool. Dit is een RAAK-mkb project: naast de participatie vanuit bedrijfsleven en kennisinstellingen, zoals TNO en de TU Eindhoven, zijn ook studenten van diverse opleidingen hierbij betrokken.

Bijzondere eigenschappen polypyrrool

De biopolymeer polypyrrool heeft bijzondere eigenschappen, waarmee materialen zoals textiel en hout verrijkt kunnen worden. Laagwaardig hout, zoals vuren, wordt voorzien van het monomeer pyrrool – winbaar uit biomassa – en een geschikt oxidatiemiddel. Dat kan met allerlei methodes zoals dompelen of impregneren.

Als het oxidatiemiddel in contact komt met pyrrool, ontstaat polypyrrool dankzij polymerisatie. Afhankelijk van het precieze proces leidt een verrijking van vurenhout met polypyrrool tot een verbeterde duurzaamheidsklasse. Er is potentie voor duurzaamheidsklasse 2-3, terwijl vurenhout van zichzelf klasse 4-5 is. Daarmee komt het in de buurt van douglas en lariks en thermisch gemodificeerd hout.

Wij zien veel potentie in deze vorm van verduurzaming en breiden de productie in 2018 uit.

Olaf Vijn, Mevo Houtindustrie

De UV-bestendigheid van de zwarte kleur zal 5-10 jaar zijn, afhankelijk van het gevolgde proces. Polypyrrool heeft voor bouwproducten een aantal interessante eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld waterafstotend, beschikt het over kleurstabiliteit, matheid en een natuurlijke uitstraling. Een minder prettige eigenschap: het tast andere materialen aan, hetgeen betekent dat het alleen kan worden bevestigd met RVS-A2-bevestigingsmaterialen. Het bevestigen met clips is een van de punten die om nader onderzoek vraagt.

Polypyrrool met lijnolie

Bij de presentatie werd polypyrrool 2.0 geïntroduceerd. Het grote verschil met 1.0 is het gebruik van van lijnolie. In het proces wordt het hout gedompeld, gedroogd en geborsteld en daarna voorzien van lijnolie. Andries van Eckeveldt van het bedrijf Innovita was nauw betrokken bij de onderzoek. “Een van de grote voordelen van lijnolie is een verbeterde kleurstabiliteit. Ook de schimmelresistentie is aanzienlijk verbeterd. Een aandachtspunt bij het gebruik van lijnolie is dat het deels de brandvertragende eigenschappen van polypyrrool ongedaan maakt. Zowel polypyrrool als lijnolie zijn waterafstotend en dat resulteert in een reductie van grofweg 20% in wateropname en zwelling; in praktijk werd dat zichtbaar in stabiele vuren planken in een gevelbekleding. Bijkomend voordeel van de lijnolie is ook dat de aanvankelijke uitloging sterk wordt gereduceerd.” 

Circulaire kansen

Kansen zijn er voor wat betreft het hout op het gebied van circulariteit. Het moet mogelijk zijn om het hout na 25 jaar aan de gevel een tweede leven te geven als bijvoorbeeld tuinhout. Dat betekent dat het hoog scoort op de ladder van circulariteit. Composteren is mogelijk en niet schadelijk, maar niet eenvoudig vanwege de duurzaamheidseigenschappen die aan het product zijn toegevoegd. Daarnaast het is hout overschilderbaar, maar het is de vraag of je dat wil. “De zwarte kleur met de natuurlijke uitstraling is juist een heel sterk punt”, vindt Van Eckeveldt.

Vorm van verduurzaming met potentie

Mevo Houtindustrie participeert vanaf aanvang in het project. Directeur Olaf Vijn startte de pilot in mei 2014, waarbij in januari 2015 werd opgeschaald naar 10 kuub per dag. Op het productieproces heeft hij octrooi aangevraagd en Mevo is de exclusieve licentiehouder. “Wij zien veel potentie in deze vorm van verduurzaming. Wat betreft productie kan het qua prijs concurreren met andere verduurzamingsmethodes. Daarom gaan we de productie in 2018 commercieel opstarten. Wij zoeken partners om samen deze eerste fase in te gaan. Ik zie verder ook mogelijkheden in de GWW-sector, door bijvoorbeeld impregnatie in een hoge druk-omgeving. Misschien wordt dat wel de 3.0 versie.”

Wij gaan graag van start met de bouw van 5 bergingen met dit polypyrrool.

Michiel Vincent, De Groot Vroomshoop

Ook Michiel Vincent, adjunct directeur bij De Groot Vroomshoop, ziet mogelijkheden. “We maken op jaarbasis 7.000 bergingen. Daar zien we mogelijkheden voor polypyrrool. Op termijn kunnen we dat wellicht uitbreiden naar ons Finch Building-concept en landschaplodges. Wij zien het als een kansrijk alternatief voor western red cedar. De bergingen zijn enkelwandig. Hoe is het bijvoorbeeld met de waterdoorslag? En hoe zit het met de kopse kanten van het hout? Wij willen graag van start met de bouw van 5 bergingen met dit polypyrrool en hopen dan antwoord te krijgen op die openstaande vragen.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c138 c185 c190 c225 c244
BPD geeft circulariteit en Madaster een forse impuls

BPD geeft circulariteit en Madaster een forse ...

31 mrt om 10:00 uur
timer 7 min

Gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) geeft het circulair bouwen een enorme impuls door in ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c246
Toekomstbestendige parkeergarage dankzij duurzame samenwerking

Toekomstbestendige parkeergarage dankzij duurzame ...

2 mrt om 10:00 uur
timer 7 min

Alleen met actieve en duurzame communicatie realiseer je toekomstbestendig onderhoud. Dat blijkt wel uit de revitalisatie ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c244
‘Materialenpaspoort moet verplicht worden in de bouw’

‘Materialenpaspoort moet verplicht worden ...

24-10-2019 om 11:00 uur
timer 4 min

Materialenpaspoorten hebben de kracht om inzichtelijk te maken welke gebouwen écht circulair en gezond ...

Lees verder »

c21 c190 c225
Impuls voor beter bosbeheer

Impuls voor beter bosbeheer

01-10-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Ook in ons kleine landje is het zaak verantwoord om te gaan met bosbeheer. Samen met FSC Nederland geeft VolkerWessels ...

Lees verder »

c21 c135 c190 c225 c244
Innoveren in duurzaam inkopen en aanbesteden

Innoveren in duurzaam inkopen en aanbesteden

30-09-2019 om 16:00 uur
timer 1 min

Het volledige programma van het seminar Duurzaam Inkopen & Aanbesteden is bekend. We hebben sprekers van Rijksvastgoedbedrijf, ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c190 c225
De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

12-08-2019 om 13:00 uur
timer 6 min

Slopen is niet direct een sexy onderwerp en ook niet altijd even duurzaam. Hoe besteed je circulair slopen aan ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225
Circulair gebouwde kinder- en jeugdkliniek officieel heropend

Circulair gebouwde kinder- en jeugdkliniek officieel ...

28-03-2019 om 11:00 uur
timer 2 min

Bruikbare materialen en installaties uit een afgebroken Rijkswaterstaatkantoor in Terneuzen zijn hoogwaardig hergebruikt ...

Lees verder »

c21 c140 c190 c225
Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

24-01-2019 om 11:00 uur
timer 5 min

Rapport 'Circulaire Economie in kaart' biedt kansen en bedreigingen. Hoe circulair is een nieuwe warmtepomp? En ...

Lees verder »

c21 c190 c225
'Beoordeel duurzaamheid op proces, niet op projectniveau'

'Beoordeel duurzaamheid op proces, niet op projectniveau'

15-10-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

VBI pleit voor een beoordeling van duurzaamheid op proces- in plaats van projectniveau. De ommezwaai moet zorgen ...

Lees verder »

c21 c190 c225
'Circulair bouwen op basis van feiten'

'Circulair bouwen op basis van feiten'

10-10-2018 om 08:00 uur

TNO en Madaster gaan onderling data uitwisselen om vraag en aanbod van gebruikte materialen in de gebouwde omgeving ...

Lees verder »

c21 c162 c185 c190
Bouwonderneming TBI doet mee aan Madaster

Bouwonderneming TBI doet mee aan Madaster

Bouwonderneming TBI Holdings heeft een partnerovereenkomst getekend met Madaster Services. Madaster is het onafhankelijk ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225
Hout uit 100 jaar oude huizen verwerkt tot nieuwe dakramen

Hout uit 100 jaar oude huizen verwerkt tot nieuwe ...

13-09-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Hout uit gesloopte Rotterdamse woningen uit 1910 gebruikt voor nieuwe dakramen: dat is de nieuwste loot aan de ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up