Circulariteit en MPG betekenen werk aan de winkel

Circulariteit en MPG betekenen werk aan de winkel

De Bouwagenda is duidelijk: in 2020 moet alle nieuwbouw energieneutraal zijn. 10 jaar later wil de overheid 50% minder gebruikmaken van primaire grondstoffen en 30% productiviteitsstijging en kostenbesparing door innovatie. In 2050 volgt een compleet energieneutrale gebouwde omgeving en een geheel circulaire sector.

De doelen zijn helder, de weg ernaartoe levert nog wel de nodige vraagtekens op. Dat bleek tijdens het FSC Event in Burgers Zoo in Arnhem. Architecten, bouwers, ontwerpers, handelaren en fabrikanten van bouwmaterialen waren gekomen om het evenement bij te wonen.

Dat hout een sterk product is, werd de toehoorders deze middag nog maar eens verteld. In het plenaire deel benadrukten Burgers Zoo-directeur Alex van Hooff, architect Andrew Waugh van Waugh Thistleton Architects en Greenpeace-directeur Joris Thijsen de voordelen van het gebruik van hout en dan met name FSC-gecertificeerd hout. 

MPG als basis voor meetbare circulariteit

Bij de speakerscorners werd het pas echt interessant. Bij de bezoekers was opvallend veel belangstelling voor onderwerpen als urban mining, MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) en Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). W/E Adviseurs-directeur John Mak (zie foto bovenaan) ging in zijn korte presentatie in op de MPG, de berekening van de milieueffecten van het materiaalgebruik in de gehele levensloop van een gebouw. “Bij die MPG wordt gekeken naar in totaal 12 milieueffecten, bijvoorbeeld emissie, mate van grondstofuitputting en de materiaal-energiecomponent. Bij dat laatste kun je denken aan aluminium dat relatief slecht scoort, omdat de productie ervan veel energie vraagt. In 2013 werd de MPG in het Bouwbesluit geïntroduceerd, maar pas sinds dit jaar is hieraan ook een prestatie-eis gekoppeld. Daar moet aan worden voldaan voor het verkrijgen van een vergunning voor het bouwen van nieuwe woningen en kantoren. De komende jaren deze prestatie-eis waarschijnlijk aangescherpt.”

Een betere energieprestatie (EPG) vraagt meestal om meer isolatiemateriaal en installaties en leidt dus vaker tot een slechter MPG.

John Mak, W/E adviseurs

De MPG is in principe een goede basis om circulariteit meetbaar te maken. Voor het maken van een MPG-berekening is een Nationale MilieuDatabase (NMD) beschikbaar, waarin meer dan duizend bouwproducten zijn opgenomen. “Het is nu zaak dat in deze NMD meer circulaire producten opgenomen worden.”

Beter EPG leidt tot slechter MPG

Daarnaast is er spanning tussen energiebesparing en materiaalgebruik. Mak: “Een betere energieprestatie (EPG) vraagt meestal om meer isolatiemateriaal en installaties en leidt dus vaker tot een slechter MPG. Iedereen die serieus met duurzaam bouwen bezig is, weet dat energie en materialen communicerende vaten zijn. Verdergaande energiebesparing betekent meer isolatie en/of meer installaties en dus meer milieubelasting door materiaalgebruik. Is dat wel goed voor het milieu? Zo levert een dikkere isolatie energiebesparing op in de gebruiksfase, maar leidt dit ook tot meer materiaalgebruik in de bouwfase. Tot nu toe was het onmogelijk om de netto milieu-impact daarvan te zien. De DuurzaamheidsPrestatie Gebouwen in een GPR Gebouw geeft dit inzicht wel door een samenvoeging van de resultaten van de energie- en milieuberekening in één resultaat. Daarmee laat het zien welke installatie- en bouwkundige keuzes onder de streep het meest duurzaam zijn over de totale levenscyclus van een gebouw.”

Circulariteit als sluitend verdienmodel

In de Speakerscorner van Mark van Breukelen en Alex Verkuijlen lag de nadruk op urban mining en circulariteit. Een initiatief dat daarop inspeelt, is het Urban Mining Collective. New Horizon-directeur Verkuijlen en Van Breukelen van Stiho maken hiervan deel uit. Ze zijn ervan overtuigd dat zij een sluitend verdienmodel kunnen creëren. Aan de hand van meerdere voorbeelden lieten zij zien hoe materialen die vroeger onder de slopershamer verdwenen nu een hoogwaardige toepassing krijgen.

Van Breukelen: “Uiteraard probeer je het materiaal zo veel mogelijk op de dezelfde manier in te zetten. Dus een kozijn maak je schoon, je past, indien gevraagd, de maten aan, maar je houdt de hoogwaardige toepassing. Pas als het niet anders kan, geef je er een laagwaardiger functie aan.”

Veel bekabeling is uitstekend te hergebruiken, desnoods door extra bekleding of mantel eroverheen te zetten.

Alex Verkuijlen, New Horizon

New Horizon noemt zich niet langer een sloopbedrijf, maar oogstbedrijf. Het zegt genoeg over hoe het bedrijf tegen sloop en hergebruik van materialen aankijkt. Verkuijlen inventariseert dagelijks wat de waarde van slooppanden is en het hergebruik van materialen oplevert. De verdere perfectionering van het systeem betekent dat in de toekomst New Horizon bereid is om te betalen voor de sloop van een pand in plaats van dat hij betaald wordt. Maar zover is het nog niet.

Volgens Verkuijlen gaat nog veel waarde verloren, onder andere door steeds wijzigende wet- en regelgeving in Nederland. “Kijk naar installatiematerialen. Veel bekabeling is uitstekend te hergebruiken, desnoods door extra bekleding of mantel eroverheen te zetten. Een ander voorbeeld is het wijzigen van het Bouwbesluit, waardoor we nu duizenden deuren van 211,5 centimeter nu niet meer circulair kunnen inzetten in nieuwbouw.”

Bron foto: Luisa Machacón

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Impuls voor beter bosbeheer

Impuls voor beter bosbeheer

1 okt om 10:00 uur
timer 3 min

Ook in ons kleine landje is het zaak verantwoord om te gaan met bosbeheer. Samen met FSC Nederland geeft VolkerWessels ...

Lees verder »

Innoveren in duurzaam inkopen en aanbesteden

Innoveren in duurzaam inkopen en aanbesteden

30 sep om 16:00 uur
timer 1 min

Het volledige programma van het seminar Duurzaam Inkopen & Aanbesteden is bekend. We hebben sprekers van Rijksvastgoedbedrijf, ...

Lees verder »

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

12 aug om 13:00 uur
timer 6 min

Slopen is niet direct een sexy onderwerp en ook niet altijd even duurzaam. Hoe besteed je circulair slopen aan ...

Lees verder »

Circulair gebouwde kinder- en jeugdkliniek officieel heropend

Circulair gebouwde kinder- en jeugdkliniek officieel ...

28 mrt om 11:00 uur
timer 2 min

Bruikbare materialen en installaties uit een afgebroken Rijkswaterstaatkantoor in Terneuzen zijn hoogwaardig hergebruikt ...

Lees verder »

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

Energietransitie kan circulariteit dwars zitten

24 jan om 11:00 uur
timer 5 min

Rapport 'Circulaire Economie in kaart' biedt kansen en bedreigingen. Hoe circulair is een nieuwe warmtepomp? En ...

Lees verder »

'Beoordeel duurzaamheid op proces, niet op projectniveau'

'Beoordeel duurzaamheid op proces, niet op projectniveau'

15-10-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

VBI pleit voor een beoordeling van duurzaamheid op proces- in plaats van projectniveau. De ommezwaai moet zorgen ...

Lees verder »

'Circulair bouwen op basis van feiten'

'Circulair bouwen op basis van feiten'

10-10-2018 om 08:00 uur

TNO en Madaster gaan onderling data uitwisselen om vraag en aanbod van gebruikte materialen in de gebouwde omgeving ...

Lees verder »

Bouwonderneming TBI doet mee aan Madaster

Bouwonderneming TBI doet mee aan Madaster

Bouwonderneming TBI Holdings heeft een partnerovereenkomst getekend met Madaster Services. Madaster is het onafhankelijk ...

Lees verder »

Hout uit 100 jaar oude huizen verwerkt tot nieuwe dakramen

Hout uit 100 jaar oude huizen verwerkt tot nieuwe ...

13-09-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Hout uit gesloopte Rotterdamse woningen uit 1910 gebruikt voor nieuwe dakramen: dat is de nieuwste loot aan de ...

Lees verder »

Van fossiele grondstof naar biobased alternatief

Van fossiele grondstof naar biobased alternatief

17-08-2018 om 15:30 uur

Met de grondstoffenschaarste in het achterhoofd zijn biobased alternatieven interessanter dan ooit. De tender ...

Lees verder »

Nederlandse zoutwaterbatterij in finale Postcode Lottery Green Challenge 2018

Nederlandse zoutwaterbatterij in finale Postcode ...

17-08-2018 om 11:00 uur
timer 1 min

De Nederlandse start-up AquaBattery (Delft) heeft de finale van de Postcode Lottery Green Challenge 2018 bereikt. ...

Lees verder »

Video: On Stage LIVE | Stefan van Uffelen

Video: On Stage LIVE | Stefan van Uffelen

11-07-2018 om 13:00 uur

Duurzaam Gebouwd-expert Stefan van Uffelen gaat tijdens zijn presentatie op Duurzaam Gebouwd LIVE in op de vorderingen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up