Gasloos bouwen, zelfs in het binnenhof

timer5 min
Gasloos bouwen, zelfs in het binnenhof

Henk en Ingrid zijn onzeker over gasloos bouwen. Logisch. Tal van bouwpartijen preken voor eigen parochie. Uneto-VNI wil dat installateurs enablers worden. Neprom focust op BENG, NoM en ZEN. Landerel Energy pleit voor ultra-diepe geothermie en de overheid probeert alle touwtjes aan elkaar te knopen. Ga er maar aan staan als Henk en Ingrid zijnde. Toch was de Bouwpoort-bijeenkomst op 10 april over gasloos bouwen amusant en inspirerend. Hierbij de highlights.

Foto via: Bouwpoort

Gasloos bouwen is nogal een dingetje. Toch zijn sommige aspecten van dit kolossale vraagstuk wellicht simpel. De keuze voor ultra-diepe geothermie (UDG) is er zo een. Volgens Johan Herman de Groot, DGA van ingenieursbureau Landerel Energy, moet Nederland massaal overstappen op UDG (diepte: 4.000 tot 6.000 meter). Alle andere energieopties hebben immers onoverkomelijke nadelen. Fossiele energie is eindig en vervuilend. Wind- en zonne-energie zijn weersafhankelijk. Biomassa produceert COâ‚‚. Voor kernenergie is geen draagvlak. WKO is ongeschikt voor grootschalige toepassing en ‘gewone’ geothermie levert alleen warmte. Dan is de keuze toch snel gemaakt?

Herman de Groot brak dus een lans voor UDG tijdens ‘Bouwpoort’ op 10 april in het Haagse congrescentrum Nieuwspoort, want UDG levert maar liefst drie waardevolle ‘producten’ op: elektriciteit, warmte en koude. De potentie is ongekend: 11.000.000 PJ aan warmte kan ermee worden opgewekt. Onze totale warmtevraag is ondertussen maar 654 PJ per jaar, en de elektriciteitsvraag is nog lager: 273 PJ.

“Onze bodem biedt genoeg energie voor 1.200 jaar”, stelde de DGA van Landerel Energy. “Hier ligt een kans op snelle verduurzaming, vooral in het westen van Nederland.” Of het echt zo simpel is, laten we in het midden. Feit is dat de overheid met onorthodoxe maatregelen zal moeten komen om het verduurzamingsvraagstuk aan te pakken. Een flink aantal van die mogelijkheden werden opgedist tijdens de bijeenkomst in Nieuwspoort.    

Personeelstekort

Het was Doekle Terpstra, voorzitter van installateurskoepel UNETO-VNI, die Henk en Ingrid weer uit de mottenballen haalde in Nieuwspoort. Terpstra: “Er is veel onzekerheid bij Henk en Ingrid, met name over ‘gasloos’ in de bestaande bouw. Om echt resultaat te boeken, moeten wij als UNETO-VNI het voortouw nemen. Geen sector kan meer zonder installatietechniek. Installateurs moeten enablers worden en dat kan niet als ze de rol van onderaannemer blijven spelen. Kuijpers Installaties laat zien hoe het ook kan. Voor de verbouwing van het Eindhovense stadhuis zijn zij de hoofdaannemer. Als onderaannemers doen installateurs Nederland tekort want ze bereiken een suboptimaal resultaat.”

Terpstra stelde ook dat de bouwpartijen het van gas los-vraagstuk integraal zullen moeten aanpakken met ‘ketensamenwerking’. Het streven is nobel, maar als het al lukt om goed samen te werken in de keten, doemt meteen het volgende levensgrote probleem op: personeelstekort in alle technische branches. Terpstra: “De installatiebranche kan het werk volstrekt niet aan. We komen nu al 20.000 mensen tekort op een totaal van 150.000. Dat aantal gaat naar 40.000.”

Terpstra bracht nogmaals de eind maart gelanceerde ‘klimaatcoalitie’ onder de aandacht. Vanaf 2021 mogen huiseigenaren hun cv-ketel alléén nog vervangen in combinatie met een hybride warmtepomp, zonneboiler of ander duurzaam alternatief. Dat staat in een manifest dat UNETO-VNI, Energie Nederland, Greenpeace en andere organisaties onlangs presenteerden. In Nederland zijn jaarlijks 350.000 cv-ketels toe aan vervanging. De coalitie moet bijdragen aan snellere verduurzaming.

Lenteakkoord

Serieuze problemen vragen om serieuze ambities. Dat bleek wel uit het verhaal van Ferdi Licher, directeur Bouwen & Energie van het Ministerie van BZK. Het begint, zo zei Licher, voor de overheid met twintig aardgasvrije wijken in 2018. Dat aantal moet naar 100 in de komende jaren. Verder worden vergunningen voor nieuwbouw met aardgas niet meer afgegeven. De cv-ketel wordt uitgefaseerd, energieprestatie-eisen worden aangescherpt, evenals de eisen aan circulair bouwen, tenders worden uitgeschreven voor wind op zee en nieuwe financieringsvormen worden ontwikkeld zoals bijvoorbeeld gebouwgebonden financiering.    

Claudia Bouwens van Neprom, programmaleider van het Lenteakkoord uit 2008, gaf in Nieuwspoort een presentatie over de uitdagingen van gasloos bouwen in de nieuwbouw. Bouwens: “Aardgasvrij plus BENG, daar zetten wij op in. Ons platform bestaat uit 56 bedrijven die staan voor BENG, NoM of ZEN. Met de ZEN-themagroep hebben we vijf manieren gevonden om onze doelstellingen te halen: pv-panelen, warmtepompen, warmtenetten, groen gas met biomassa en centraal opgewekte elektriciteit. Opties kunnen gecombineerd worden om energieneutraal of energieleverend te worden.”

De een na de ander kwam met ferme uitspraken. Neem Anne-Jo Visser van de gemeente Utrecht. De snelstgroeiende stad van Nederland heeft nog altijd 117.000 woningen met een aardgasaansluiting en 35.000 woningen die zijn aangesloten op de stadsverwarming. En nog een ander dingetje: van alle Utrechtse kantoren scoort 50 procent slechter dan energielabel C. Visser: “Er is werk aan de winkel, en een forse investeringsopgave richting betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam. We gaan echt heel veel handjes nodig hebben.”

Discussie

Ook bouwbedrijven moeten kleur bekennen. Zo kondigde bouwbedrijf Ballast Nedam op 5 september 2017 in Cobouw al een ‘historische koerswijziging’ aan met de belofte nooit meer een woning in de markt te zetten die op gas draait. Onno Dwars, directeur van Ballast Nedam Development, ook aanwezig in Nieuwspoort, bracht het nog maar eens fijntjes onder de aandacht. En zo klotsten de ambities royaal over de plinten op deze mooie lenteavond in Den Haag. Laat nou net de overheid zelf een tegendraads signaal afgeven...

Tijdens de afsluitende discussie kwam namelijk de renovatie van het Binnenhof volgens de huidige regels van het Bouwbesluit ter sprake. De renovatie van het gebouw uit 1230 zal bijna een half miljard euro gaan kosten. Maar EenVandaag ontdekte dat er vrijwel niets in de plannen staat over ‘gasloos’ of ‘energieneutraal’. Vreemd signaal gezien de huidige tijdgeest, vindt u niet? Ferdi Licher van het Ministerie van BZK kwam er in Nieuwspoort dan ook niet helemaal uit: “Ja, euhhh… dat is nogal een ingewikkeld project.”

Licher werd gered door de gong: een toevallige reactie uit de zaal. De Tweede Kamer had zich namelijk net over de kwestie uitgesproken. Een meerderheid blijkt voorstander te zijn van volledig duurzaam. “Op het Binnenhof wordt nu al vrijwel geen gas verbruikt”, reageerde minister Ollongren via haar woordvoerder. “Voor warmte wordt nu gebruik gemaakt van stadsverwarming, de keukens gebruiken elektrische apparatuur. Gasgebruik blijft beperkt tot enkele boilers in de grafelijke zalen en een deel van de Tweede Kamer.” Oef, dat ging maar net goed. Nu nog realiseren, dat gasloze Binnenhof. Wordt vervolgd.   

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c184 c225 c243 c245
Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

23 jul om 14:25 uur

Je bent schoolbestuurder, beleidsadviseur of ontwerper en je bent dagelijks bezig scholen optimaal in te richten ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Wat kunnen we leren van de aardgastransitie uit de jaren 60?

Wat kunnen we leren van de aardgastransitie ...

19 apr om 10:01 uur
timer 6 min

Met een indrukwekkende propagandacampagne, duizenden kilometers leidingwerk en miljoenen apparaten die werden ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c237 c243
Utrecht aan de slag met Buurt Bouwdoos Warmtetransitie

Utrecht aan de slag met Buurt Bouwdoos Warmtetransitie

12 apr om 10:01 uur
timer 5 min

“De Buurt Bouwdoos Warmtetransitie is een heel mooi concept dat we graag in heel Nederland  benut willen ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Nieuwe City Deal verbindt energietransitie aan leefbaarheid

Nieuwe City Deal verbindt energietransitie aan ...

5 mrt om 15:01 uur

Het vinden van slimme koppelingen tussen de energietransitie en het verbeteren van de leefbaarheid en de kansen ...

Lees verder »

c21 c160 c184 c225 c263
Eeuwenoud provinciehuis Groningen van het gas af

Eeuwenoud provinciehuis Groningen van het gas ...

2 feb om 09:01 uur
timer 6 min

Groningen draaide afgelopen zomer definitief de gaskraan dicht. Althans, de toevoer van aardgas naar het provinciehuis. ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c237 c243
2021, jaar van de waarheid voor transitievisie warmte

2021, jaar van de waarheid voor transitievisie ...

31-12-2020 om 09:01 uur
timer 2 min

Elke Nederlandse gemeente moet voor eind 2021 een transitievisie warmte hebben opgesteld. Maar wat is een transitievisie ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c277
Parkrijk: duurzame, klimaatadaptieve woonwijk met deelmobiliteit

Parkrijk: duurzame, klimaatadaptieve woonwijk ...

18-12-2020 om 10:01 uur
timer 2 min

De gemeente Rijswijk en ontwikkelingscombinatie Harnaschpolder CV ondertekenden deze week een realisatieovereenkomst ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Experimentele verwarming op waterstof in Uithoorn

Experimentele verwarming op waterstof in Uithoorn

15-12-2020 om 10:01 uur
timer 2 min

Waterstof dat stroomt door het bestaande aardgasnet in Uithoorn. Dat is sinds vrijdag realiteit nu daar veertien ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243
Bestaande wijken energieneutraal zónder externe warmtebron

Bestaande wijken energieneutraal zónder ...

14-12-2020 om 10:01 uur
timer 3 min

Een zonnewarmtenet blijkt technisch en financieel haalbaar om bestaande wijken te verduurzamen en aardgasvrij ...

Lees verder »

c21 c125 c160 c184 c225
Bewoners bang om verkeerde keuze in energietransitie te maken

Bewoners bang om verkeerde keuze in energietransitie ...

08-12-2020 om 13:01 uur
timer 1 min

De Bouwagenda stopt er na de Tweede Kamerverkiezingen mee. “Tot die tijd zijn we onverminderd hard aan het ...

Lees verder »

c21 c184 c225 c243 c265
Betrokkenheid creëren in je aardgasvrije wijk

Betrokkenheid creëren in je aardgasvrije ...

19-11-2020 om 17:00 uur
timer 5 min

Luister naar alle stakeholders en creëer betrokkenheid in de wijk, zodat aardgasvrij bouwen kansrijk wordt. ...

Lees verder »

c21 c120 c160 c184 c225 c263
Uitkomsten innovatieprogramma Aardgasvrije en frisse basisscholen

Uitkomsten innovatieprogramma Aardgasvrije en ...

28-10-2020 om 09:32 uur

Het is alweer een tijdje terug dat ik voor Margrittes kunstwerk ‘Ceci n’est pas une pipe’ stond. ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up