Efficiënte gevelsystemen met de kwaliteit van baksteen

timer4 min
Efficiënte gevelsystemen met de kwaliteit van baksteen

Foto: Succesvolle renovatie van een woonwijk in Assen met E-Board

Slanker en lichter bouwen met prefab elementen: een trend in de bouw- en vastgoedsector die renovaties naar Nul op de Meter en BENG snel dichterbij brengt. We sparren met commercieel directeur gevel Peter Delsing van Vandersanden over hoge isolatiewaardes, korte verwerkingstijden en hoge renovatieambities. 

“De markt voor gevelsystemen kunnen we het beste omschrijven als dynamisch”, schetst Delsing. “Enerzijds wordt het gros van de gevels nog altijd traditioneel verwerkt, met baksteen en vaklieden die het plaatsen. Tegelijkertijd zien we innovaties ontstaan waarbij een complete gebouwschil met robots in elkaar wordt gezet en deze kant en klaar op de bouwplaats tegen de gevel wordt geplaatst.” De komende jaren staat een verschuiving naar deze meer geïndustrialiseerde processen in het verschiet. “Tegelijkertijd heeft de markt nog altijd behoefte aan traditionele bouwprocessen. Nu de bouw weer aantrekt is er een duidelijk tekort aan goede bouwvakkers, die aan de slag kunnen met de beoogde verduurzaming.” 

Verduurzaming

Als grootste baksteen producerend familiebedrijf in Europa werkt Vandersanden dagelijks aan de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2050: geen CO2-uitstoot, volledige circulariteit en een energie neutrale omgeving. "Tien jaar geleden introduceerden we het gevelisolatiesysteem E-Board. Hiermee gaven we een eerste signaal af van onze overtuiging dat isoleren slimmer en slanker kan.” Bovendien kregen de bewoners een nieuwe gevel. De innovatie kende in het begin vooral in België een belangrijke afzetmarkt: de particuliere woningeigenaar. “Voornamelijk in de Vlaamse renovatiemarkt was en is het systeem populair. Zonder spouwisolatie toe te passen kun je met het systeem meer dan de noodzakelijke isolatie-eisen behalen.” 

Prefab bouwen: met E-Board naar BENG en NoM

Het E-Board systeem als totaaloplossing

Slank isoleren klonk door in de markt en is tegenwoordig een must voor veel architecten en ontwikkelaars. “In Nederland vond en vindt het E-Board systeem zijn plek in bijvoorbeeld de renovatiemarkt naar Nul op de Meter of energieleverend. Het is relatief eenvoudig om het E-Board systeem aan te brengen op de gevel, ook bij bijvoorbeeld appartementengebouwen. Dat bleek van waarde bij de Stroomversnelling en het opwaarderen van duizenden woningen.” Het onlangs gepresenteerde klimaatakkoord doet daar nog eens een schepje bovenop. “Er moeten een groot aantal woningen gerenoveerd worden in een relatief korte tijd. Met E-Board staat Vandersanden klaar om haar steentje bij te dragen om deze landelijke ambitie waar te maken. Hierin ondersteunen we ontwikkelaars en bouwers in het proces om zo de renovaties en zeker ook nieuwbouw zo efficiënt en effectief mogelijk uit te verwezenlijken.”

Prefab bouwen: met E-Board naar BENG en NoM

De transformatie van het Buikslotermeerplein met het E-Board gevelsysteem. Op de foto: de situatie vóór de renovatie.

Prefab bouwen: met E-Board naar BENG en NoM

Het eindresultaat van de renovatie met het E-Board gevelsysteem.   

Snel en goed

De voorkeur ligt dan ook op isolatietechnieken die weinig voorbereiding- en verwerkingstijd vragen. Daarnaast staat het beperken van bewonersoverlast voor veel opdrachtgevers hoog in het vaandel. “Beide wensen proberen we in te vullen met het E-Board systeem. We brengen de isolatie met lijm aan op de buitenschil, daarna worden de panelen vastgeschroefd. De volgende stap is het lijmen van de keramische steenstrippen in de uitsparingen van de plaat en het afvoegen. Een woning kunnen we in twee tot drie dagen isoleren en extern renoveren.” De bewoner kan in de woning blijven wonen en ondervindt minimale overlast. “We kunnen ver gaan met de isolatiewaardes. Een Rc-waarde van 8 of 9 is geen toekomstmuziek maar dit realiseren we nu al.”

Plug & Play

Een andere ontwikkeling van Vandersanden is het Signa systeem. “Het tekort aan metselaars is geen geheim. Verwerkingsprijzen worden daardoor hoger en hoger. Daarom zien we meerdere innovaties op gevelgebied verschijnen die industrieel zijn van aard.” Het geventileerde gevelsysteem Signa laat architecten kiezen uit een bijna ongelimiteerd aantal patronen en wordt in een geconditioneerde ruimte gemaakt. “Voor dit geventileerde gevelsysteem werken we met een Rockpanel-plaat van Rockwool. De keramische steenstrippen brengen we op de plaat in de fabriek met robots aan. Dat gaat volautomatisch.”  

De Signa panelen worden vervolgens kant en klaar naar de bouwplaats gebracht. Daar is het een kwestie van plug & play. “De gevelbouwer monteert de panelen vervolgens tegen de achterconstructie. Het project Saxion Hogeschool in Enschede is daar een mooi voorbeeld van." 

De buitenkant van de Saxion Hogeschool in Enschede

"We merken dat aannemers specifiek op zoek zijn naar systemen die hen eenvoudiger en sneller laat werken. Met prefab en verdiepingshoge elementen kunnen we deze opgave invullen. Als gevolg van al deze ontwikkelingen zal het gebruik van baksteen strips alleen maar toenemen. Vandersanden beschikt al jaren over een ultra moderne zaagfabriek waarbij uit één baksteen twee strippen worden gezaagd, echter eind vorig jaar hebben we de eerste ecologisch producerende strippenfabriek in het Belgische Maasmechelen overgenomen. We persen nu ook strippen in een mal met dezelfde authentieke uitstraling als een normale baksteen. We gebruiken zodoende veel minder energie en grondstoffen”, legt Delsing uit. "Voor Vandersanden is duurzaamheid en innovatie zeer belangrijk en door beiden met elkaar te combineren kunnen we grote stappen maken om een bijdrage te leveren aan een groenere toekomst."

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c122 c225 c243
Energiezuinig zwembad De Boetzelaar in ere hersteld

Energiezuinig zwembad De Boetzelaar in ere hersteld

4 jun om 08:54 uur
timer 2 min

In 2019 brandde zwembad De Boetzelaer in Monster na 45 jaar volledig af na een kortsluiting in een frisdrankautomaat. ...

Lees verder »

c21 c120 c122 c225 c265
Onderzoek ‘Beter Wonen in Nederland’ van start

Onderzoek ‘Beter Wonen in Nederland’ ...

31 mei om 08:47 uur

Saint-Gobain, producent van innovatieve oplossingen voor o.a. de gebouwschil en inbouw, maakt zich hard voor een ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c244
KNB Jaarverslag 2020: meer circulaire keramische geveloplossingen

KNB Jaarverslag 2020: meer circulaire keramische ...

7 mei om 08:00 uur

Coronajaar 2020 stond voor de Nederlandse industrie van gebakken bouwmaterialen overwegend in het teken van energietransitie ...

Lees verder »

c21 c122 c160 c225 c265
Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? Doe mee met het experiment

Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? ...

28 apr om 13:01 uur
timer 2 min

Het project DreamHûs wil een versnelling geven aan de betaalbare verduurzaming van de bestaande sociale ...

Lees verder »

c21 c122 c160 c225
Kingspan presenteert unieke productiemethode voor variabele isolatiedelen

Kingspan presenteert unieke productiemethode ...

20 apr om 08:01 uur

Kingspan introduceert het concept Kingspan ITCS (In Time Correct Shape). Deze methode maakt het mogelijk om variabele ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c244
BZW Holland is nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

BZW Holland is nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

18 feb om 16:00 uur
timer 3 min

BZW Holland is vers aangesloten bij het netwerk van Duurzaam Gebouwd als partner. In dit artikel spreken we Jan ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243 c244
Nieuw: digitaal magazine Gebouwschil

Nieuw: digitaal magazine Gebouwschil

1 feb om 06:30 uur
timer 1 min

Vers van de pers: het nieuwe digitale magazine over het thema Gebouwschil. In dit magazine krijg je nieuwe inzichten ...

Lees verder »

c21 c122 c225
Gebouwschil biedt veel kansen voor verduurzaming en circulariteit

Gebouwschil biedt veel kansen voor verduurzaming ...

28 jan om 13:01 uur
timer 6 min

Tijdens het eerste webinar van Duurzaam Gebouwd in 2021 kwam een grote verscheidenheid aan kansen voor de gebouwschil ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243 c244
Webinar gebouwschil: duurzaamheidsambities halen met een toekomstbestendige schil

Webinar gebouwschil: duurzaamheidsambities halen ...

8 jan om 07:00 uur
timer 1 min

Last call! Op 21 januari besteden we tijdens een webinar aandacht aan innovaites in de gevel en belichten we de ...

Lees verder »

c21 c26 c122 c134 c278
Het Platform – mixed-use gebouw in het stationsgebied van Utrecht

Het Platform – mixed-use gebouw in het ...

26-11-2020 om 09:04 uur
timer 3 min

Direct naast station Utrecht Centraal is een nieuw gebouw in gebruik genomen: Het Platform. In het gebouw wordt ...

Lees verder »

c21 c122 c186 c225
Vacuümisolatie voor de kritische plaatsen

Vacuümisolatie voor de kritische plaatsen

16-10-2020 om 13:01 uur
timer 3 min

Met de nieuwe BENG-normen wordt het steeds belangrijker om isolatiemateriaal zodanig aan te brengen dat het voldoet ...

Lees verder »

c21 c120 c122 c160 c184 c225 c243
Eind jaren 60 wijk gaat #VanGasLos

Eind jaren 60 wijk gaat #VanGasLos

12-10-2020 om 17:00 uur
timer 1 min

In een eind jaren 60 wijk in Terborg, dichtbij Doetinchem, worden woningen van het gas af gehaald. Daarvoor wordt ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up