Efficiënte gevelsystemen met de kwaliteit van baksteen

timer4 min
Efficiënte gevelsystemen met de kwaliteit van baksteen

Foto: Succesvolle renovatie van een woonwijk in Assen met E-Board

Slanker en lichter bouwen met prefab elementen: een trend in de bouw- en vastgoedsector die renovaties naar Nul op de Meter en BENG snel dichterbij brengt. We sparren met commercieel directeur gevel Peter Delsing van Vandersanden over hoge isolatiewaardes, korte verwerkingstijden en hoge renovatieambities. 

“De markt voor gevelsystemen kunnen we het beste omschrijven als dynamisch”, schetst Delsing. “Enerzijds wordt het gros van de gevels nog altijd traditioneel verwerkt, met baksteen en vaklieden die het plaatsen. Tegelijkertijd zien we innovaties ontstaan waarbij een complete gebouwschil met robots in elkaar wordt gezet en deze kant en klaar op de bouwplaats tegen de gevel wordt geplaatst.” De komende jaren staat een verschuiving naar deze meer geïndustrialiseerde processen in het verschiet. “Tegelijkertijd heeft de markt nog altijd behoefte aan traditionele bouwprocessen. Nu de bouw weer aantrekt is er een duidelijk tekort aan goede bouwvakkers, die aan de slag kunnen met de beoogde verduurzaming.” 

Verduurzaming

Als grootste baksteen producerend familiebedrijf in Europa werkt Vandersanden dagelijks aan de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2050: geen CO2-uitstoot, volledige circulariteit en een energie neutrale omgeving. "Tien jaar geleden introduceerden we het gevelisolatiesysteem E-Board. Hiermee gaven we een eerste signaal af van onze overtuiging dat isoleren slimmer en slanker kan.” Bovendien kregen de bewoners een nieuwe gevel. De innovatie kende in het begin vooral in België een belangrijke afzetmarkt: de particuliere woningeigenaar. “Voornamelijk in de Vlaamse renovatiemarkt was en is het systeem populair. Zonder spouwisolatie toe te passen kun je met het systeem meer dan de noodzakelijke isolatie-eisen behalen.” 

Prefab bouwen: met E-Board naar BENG en NoM

Het E-Board systeem als totaaloplossing

Slank isoleren klonk door in de markt en is tegenwoordig een must voor veel architecten en ontwikkelaars. “In Nederland vond en vindt het E-Board systeem zijn plek in bijvoorbeeld de renovatiemarkt naar Nul op de Meter of energieleverend. Het is relatief eenvoudig om het E-Board systeem aan te brengen op de gevel, ook bij bijvoorbeeld appartementengebouwen. Dat bleek van waarde bij de Stroomversnelling en het opwaarderen van duizenden woningen.” Het onlangs gepresenteerde klimaatakkoord doet daar nog eens een schepje bovenop. “Er moeten een groot aantal woningen gerenoveerd worden in een relatief korte tijd. Met E-Board staat Vandersanden klaar om haar steentje bij te dragen om deze landelijke ambitie waar te maken. Hierin ondersteunen we ontwikkelaars en bouwers in het proces om zo de renovaties en zeker ook nieuwbouw zo efficiënt en effectief mogelijk uit te verwezenlijken.”

Prefab bouwen: met E-Board naar BENG en NoM

De transformatie van het Buikslotermeerplein met het E-Board gevelsysteem. Op de foto: de situatie vóór de renovatie.

Prefab bouwen: met E-Board naar BENG en NoM

Het eindresultaat van de renovatie met het E-Board gevelsysteem.   

Snel en goed

De voorkeur ligt dan ook op isolatietechnieken die weinig voorbereiding- en verwerkingstijd vragen. Daarnaast staat het beperken van bewonersoverlast voor veel opdrachtgevers hoog in het vaandel. “Beide wensen proberen we in te vullen met het E-Board systeem. We brengen de isolatie met lijm aan op de buitenschil, daarna worden de panelen vastgeschroefd. De volgende stap is het lijmen van de keramische steenstrippen in de uitsparingen van de plaat en het afvoegen. Een woning kunnen we in twee tot drie dagen isoleren en extern renoveren.” De bewoner kan in de woning blijven wonen en ondervindt minimale overlast. “We kunnen ver gaan met de isolatiewaardes. Een Rc-waarde van 8 of 9 is geen toekomstmuziek maar dit realiseren we nu al.”

Plug & Play

Een andere ontwikkeling van Vandersanden is het Signa systeem. “Het tekort aan metselaars is geen geheim. Verwerkingsprijzen worden daardoor hoger en hoger. Daarom zien we meerdere innovaties op gevelgebied verschijnen die industrieel zijn van aard.” Het geventileerde gevelsysteem Signa laat architecten kiezen uit een bijna ongelimiteerd aantal patronen en wordt in een geconditioneerde ruimte gemaakt. “Voor dit geventileerde gevelsysteem werken we met een Rockpanel-plaat van Rockwool. De keramische steenstrippen brengen we op de plaat in de fabriek met robots aan. Dat gaat volautomatisch.”  

De Signa panelen worden vervolgens kant en klaar naar de bouwplaats gebracht. Daar is het een kwestie van plug & play. “De gevelbouwer monteert de panelen vervolgens tegen de achterconstructie. Het project Saxion Hogeschool in Enschede is daar een mooi voorbeeld van." 

De buitenkant van de Saxion Hogeschool in Enschede

"We merken dat aannemers specifiek op zoek zijn naar systemen die hen eenvoudiger en sneller laat werken. Met prefab en verdiepingshoge elementen kunnen we deze opgave invullen. Als gevolg van al deze ontwikkelingen zal het gebruik van baksteen strips alleen maar toenemen. Vandersanden beschikt al jaren over een ultra moderne zaagfabriek waarbij uit één baksteen twee strippen worden gezaagd, echter eind vorig jaar hebben we de eerste ecologisch producerende strippenfabriek in het Belgische Maasmechelen overgenomen. We persen nu ook strippen in een mal met dezelfde authentieke uitstraling als een normale baksteen. We gebruiken zodoende veel minder energie en grondstoffen”, legt Delsing uit. "Voor Vandersanden is duurzaamheid en innovatie zeer belangrijk en door beiden met elkaar te combineren kunnen we grote stappen maken om een bijdrage te leveren aan een groenere toekomst."

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Wat is een retentiedak en welke systemen zijn er? 

Wat is een retentiedak en welke systemen zijn ...

11-12-2018 om 08:00 uur

Een retentiedak heeft als functie het tijdelijk opslaan van regenwater en/of het vertraagd afvoeren hiervan. De ...

Lees verder »

Daktegeltax

Daktegeltax

06-12-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Erik Steegman: Het is alweer een tijd geleden dat het woord tuintegeltax hardop is uitgesproken. Dat komt mede door de reuring ...

Lees verder »

Gevels, daken en straten als bron van energie

Gevels, daken en straten als bron van energie

16-11-2018 om 15:30 uur
timer 4 min

TNO organiseerde een minisymposium over gevels, daken en straten als energiebron. Design gaat soms ten koste van ...

Lees verder »

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch ...

01-11-2018 om 16:00 uur
timer 3 min

De kanteling richting een economie zonder afval is in volle gang. Overal in Nederland zien we initiatieven ontpoppen, ...

Lees verder »

Webinar belicht do’s en don’ts voor duurzame renovatie

Webinar belicht do’s en don’ts voor ...

04-10-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Het webinar ‘Handvatten voor duurzame woningrenovatie’ vindt plaats op 9 oktober van 12.30 tot 13.30 ...

Lees verder »

Winst van groene daken onder de loep

Winst van groene daken onder de loep

27-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Green Deal Groene Daken bracht in kaart wat de winst van groene daken is. Op basis van 30 wetenschappelijke bronnen ...

Lees verder »

De fundamenten voor een goede thermische isolatie

De fundamenten voor een goede thermische isolatie

26-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Hogere eisen aan thermische isolatie, luchtdichtheid, geluidisolatie en brandwerendheid vragen om meer ...

Lees verder »

Seminar neemt brandveiligheid van gevels onder de loep

Seminar neemt brandveiligheid van gevels onder ...

19-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

De brandveiligheid van gevels komt onder de aandacht tijdens het Fire Seminar op 20 september 2018. Inschrijven ...

Lees verder »

Monumentaal pand De Tinfabriek krijgt refresh

Monumentaal pand De Tinfabriek krijgt refresh

04-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Een duurzame en inspirerende omgeving, dat is wat De Tinfabriek uit Naarden beoogt. Het industriële en monumentale ...

Lees verder »

‘4 manieren om belangen van bewoners mee te nemen’

‘4 manieren om belangen van bewoners mee ...

30-08-2018 om 11:00 uur
timer 4 min

De verduurzaming van vastgoed is een belangrijke driver voor veel partijen in de bouw- en vastgoedsector. Toch ...

Lees verder »

7 aandachtspunten voor de spouwmuur in whitepaper

7 aandachtspunten voor de spouwmuur in whitepaper

29-08-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Het belang van een goede thermische schil om energiezuinig te bouwen komt onder de aandacht in de whitepaper ‘Optimalisering ...

Lees verder »

Nieuwe hoofdkantoor Europees Octrooibureau is lang, slank én duurzaam

Nieuwe hoofdkantoor Europees Octrooibureau is ...

27-08-2018 om 11:00 uur
timer 1 min

Het nieuwe, duurzame kantoor van het Europees Octrooibureau in Rijswijk is eerder deze zomer officieel geopend ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up