‘Maak de wereld een gezonde en veilige plek’

timer3 min
‘Maak de wereld een gezonde en veilige plek’

Meer dan tien jaar geleden zorgde het allereerste Green Buildings Congres voor een kantelpunt. Op dat moment ontmoetten honderden professionals elkaar met één gemene deler: het versnellen van verduurzaming. Over twee weken gaat de elfde editie van het congres van start. Het wordt een bijzondere editie, zo blijkt uit een interview met CFP-topman Bram Adema.

Het enthousiasme voor de aankomende editie is van het gezicht van de Duurzaam Gebouwd-expert af te lezen. “Met iedere editie van het congres lopen we voorop op ontwikkelingen, initiatieven en ambities van overheden en bedrijven”, vindt hij. “2 jaar nadat wij het gedurende een congres hadden over het verlagen van CO2-uitstoot werden energielabels ingevoerd en ambities rondom verlaging van CO2 de nieuwe standaard. Op 13 september zetten we de lijn voort en pakken we een gloednieuw thema beet: ‘We are the world’.”

Geen verticale focus dus op ons kikkerlandje, maar in plaats daarvan een brede blik op specifieke verduurzamingsopgaves van verschillende werelddelen. “En belangrijker nog: de samenhang tussen die ambities”, verduidelijkt Adema. “Kijken we naar ons noordelijke halfrond, dan moeten we industrie veranderen, woningen toekomstbestendig maken en de stad leefbaar houden. Terwijl we op het zuidelijk halfrond juist te maken hebben met extreme bevolkingsgroei en armoede. Het congresprogramma is er daarom op gericht om dit aan elkaar te linken en nieuwe verbindingen te maken.”

Impact op elkaar

Hoogste tijd om de hamvraag te stellen: ‘Hoe gaan we voor bijna 10 miljard mensen een gezonde, gelukkige en veilige plek maken?’ Laat het aan futuroloog Ruud Veltenaar over om hier een ei over te leggen en megatrends te tonen. “Hij gaat ons aangeven wat het effect is van migratie van mensen uit het zuidelijk halfrond naar de noordelijke wereldhelft en geeft ons een blik in de toekomst.” Die mondiale kijk op verduurzaming heeft ook bekende Nederlander, ondernemer en social entrepreneur Katja Schuurman. “Haar initiatief Return to Sender leidt vrouwen in onder andere Afrika op en zorgt dat goederen die zij maken in Europa worden verkocht. Hiermee laat ze laagdrempelig zien hoe de werelddelen elkaar kunnen versterken.” Ezekiel Katato doet daar nog een schepje bovenop en laat zien welke impact de halfronden op elkaar hebben. “Ten eerste heeft het volk van deze leider last van de klimaatverandering die wij veroorzaken. De tweede verbinding is economisch van aard: ze willen groei realiseren en cultuur behouden: een doel dat wij ook nastreven. Als laatste wil hij het milieu beschermen, bijvoorbeeld door met verschillende stammen af te spreken om minder geiten te gaan hoeden omdat ze op den duur kunnen zorgen voor erosie.”

Jacht op vernieuwing

Die complexe duurzaamheidsopgaven zijn niet in één dag in te vullen. Om het verschil hierin te maken zijn innovaties onontbeerlijk. Een vast onderdeel van de congressenreeks is dan ook de ABN AMRO Innovation Challenge, die jonge koplopers en hun oplossingen in de schijnwerpers zet. “Opvallend dit jaar is dat er voor het eerst een aantal organisaties volledig op circulariteitsproducten en -diensten inzetten. Verder zien we meer aandacht voor product as a service, inventieve financieringsconstructies en meer garanties.” De jacht op vernieuwing is ook in het plenaire programma ondergebracht. Zo vindt er een interview plaats met drie tieners die de nodige verandering willen brengen. “Een van hen onderzocht werkplekken voor mensen met beperkingen en gaat in op wat we hiervan kunnen leren. Een ander bouwde een school in Tanzania en weer een ander onderzocht hoe biodiversiteit lijdt aan klimaatverandering.” 

Intrinsieke motivatie

Innoveren is een belangrijke randvoorwaarde voor verduurzaming, maar betekent niets zolang er geen toepassing plaatsvindt in de praktijk. “We krijgen straks 400 bezoekers over de vloer bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Bij elkaar kunnen zij meer dan 100 miljoen vierkante meter aan gebouwen veranderen.” Veel potentie dus om in één klap grote stappen te zetten. “Het fijne is dat je van elkaar weet dat er een intrinsieke motivatie en enthousiasme voor duurzaamheid schuilgaat in de persoon tegenover je. Het fundament ligt er al. Nu nog samen knopen doorhakken, want: We are the world!

Green Buildings Congres 2018

Ook enthousiast geworden en wil je je inschrijven voor het Green Buildings Congres 2018? Meer informatie vind je op de website van CFP Green Buildings.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Informatie-bijeenkomst subsidieregeling Urban Energy

Informatie-bijeenkomst subsidieregeling Urban ...

Gisteren om 15:30 uur
timer 1 min

Onderzoek of ontwikkel jij producten en diensten voor duurzame energieopwekking, energiebesparing en/of een flexibele ...

Lees verder »

‘Gebouweigenaar moet brandveiligheid meenemen aan begin van bouwproces’

‘Gebouweigenaar moet brandveiligheid meenemen ...

Gisteren om 10:00 uur

Wie moet actie ondernemen om brandveiligheid breder onder de aandacht te krijgen? Wat kunnen bouwteams doen om ...

Lees verder »

Dashboard voor duurzame stedelijke regio's

Dashboard voor duurzame stedelijke regio's

Gisteren om 08:00 uur
timer 3 min

Bestuurders van gemeenten staan voor nieuwe maatschappelijke uitdagingen. De energietransitie, ontwikkeling naar ...

Lees verder »

Hoe kun je bestaande scholen gezond en gasloos maken?

Hoe kun je bestaande scholen gezond en gasloos ...

21 feb om 14:00 uur
timer 26 min

Begin februari deelden verschillende sprekers hun kennis en ervaring over dit onderwerp tijdens de bijeenkomst ...

Lees verder »

Talenten krijgen podium dat ze verdienen

Talenten krijgen podium dat ze verdienen

21 feb om 08:00 uur

Met het nijpende tekort aan handen in de bouw- en vastgoedsector is er een schreeuw om goed opgeleide professionals. ...

Lees verder »

Nederland heeft nu twee WELL-testers in huis

Nederland heeft nu twee WELL-testers in huis

20 feb om 14:30 uur
timer 2

Met de certificering van Marjon van Harten en Coen van der Graaf heeft DGMR als eerste in Nederland twee WELL Performance ...

Lees verder »

Consortium Nieuw Utrechts Peil innoveert voor unieke NoM-uitvraag

Consortium Nieuw Utrechts Peil innoveert voor ...

20 feb om 08:00 uur

De succesvolle renovatie van de proefportiek Flatmettoekomst verdient meer aandacht. Dat bleek wel uit een sessie ...

Lees verder »

Het meesterplan voor een Elfstedentocht in 2020: It Giet Oan!

Het meesterplan voor een Elfstedentocht in 2020: ...

20 feb om 07:00 uur
timer 2 min

Het is februari 2020, 4 graden boven 0. Weer een zachte wintermaand en geen ijs te zien in Nederland. Behalve in ...

Lees verder »

Cruquiusbrug krijgt openbare marktconsultatie

Cruquiusbrug krijgt openbare marktconsultatie

19 feb om 15:30 uur
timer 1 min

Provincie Noord-Holland nodigt marktpartijen en ketenpartners uit om woensdag 6 maart van 14.00 uur tot 17.00 uur ...

Lees verder »

BENG-ambities en innovatieve financieringsconstructies bij kennissessie

BENG-ambities en innovatieve financieringsconstructies bij kennissessie

19 feb om 10:00 uur
timer 3 min

Het blijft een forse uitdaging om bij verduurzaming het financiële plaatje rond te krijgen. Daarom stond het ...

Lees verder »

Kennisinstituten gaan voor realisatie van aardgasvrije gebouwen en gebieden

Kennisinstituten gaan voor realisatie van aardgasvrije ...

18 feb om 16:00 uur
timer 1 min

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Leeuwarden hebben drie partijen de handen ineen geslagen voor een nieuwe ...

Lees verder »

Karsten Klein over Beter Aanbesteden: meer helderheid en dialoog

Karsten Klein over Beter Aanbesteden: meer helderheid ...

18 feb om 14:00 uur
timer 5

Afgelopen najaar werd Karsten Klein de opvolger van Matthijs Huizing als aanjager van de Actieagenda Beter Aanbesteden. ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up