‘Maak de wereld een gezonde en veilige plek’

timer3 min
‘Maak de wereld een gezonde en veilige plek’

Meer dan tien jaar geleden zorgde het allereerste Green Buildings Congres voor een kantelpunt. Op dat moment ontmoetten honderden professionals elkaar met één gemene deler: het versnellen van verduurzaming. Over twee weken gaat de elfde editie van het congres van start. Het wordt een bijzondere editie, zo blijkt uit een interview met CFP-topman Bram Adema.

Het enthousiasme voor de aankomende editie is van het gezicht van de Duurzaam Gebouwd-expert af te lezen. “Met iedere editie van het congres lopen we voorop op ontwikkelingen, initiatieven en ambities van overheden en bedrijven”, vindt hij. “2 jaar nadat wij het gedurende een congres hadden over het verlagen van CO2-uitstoot werden energielabels ingevoerd en ambities rondom verlaging van CO2 de nieuwe standaard. Op 13 september zetten we de lijn voort en pakken we een gloednieuw thema beet: ‘We are the world’.”

Geen verticale focus dus op ons kikkerlandje, maar in plaats daarvan een brede blik op specifieke verduurzamingsopgaves van verschillende werelddelen. “En belangrijker nog: de samenhang tussen die ambities”, verduidelijkt Adema. “Kijken we naar ons noordelijke halfrond, dan moeten we industrie veranderen, woningen toekomstbestendig maken en de stad leefbaar houden. Terwijl we op het zuidelijk halfrond juist te maken hebben met extreme bevolkingsgroei en armoede. Het congresprogramma is er daarom op gericht om dit aan elkaar te linken en nieuwe verbindingen te maken.”

Impact op elkaar

Hoogste tijd om de hamvraag te stellen: ‘Hoe gaan we voor bijna 10 miljard mensen een gezonde, gelukkige en veilige plek maken?’ Laat het aan futuroloog Ruud Veltenaar over om hier een ei over te leggen en megatrends te tonen. “Hij gaat ons aangeven wat het effect is van migratie van mensen uit het zuidelijk halfrond naar de noordelijke wereldhelft en geeft ons een blik in de toekomst.” Die mondiale kijk op verduurzaming heeft ook bekende Nederlander, ondernemer en social entrepreneur Katja Schuurman. “Haar initiatief Return to Sender leidt vrouwen in onder andere Afrika op en zorgt dat goederen die zij maken in Europa worden verkocht. Hiermee laat ze laagdrempelig zien hoe de werelddelen elkaar kunnen versterken.” Ezekiel Katato doet daar nog een schepje bovenop en laat zien welke impact de halfronden op elkaar hebben. “Ten eerste heeft het volk van deze leider last van de klimaatverandering die wij veroorzaken. De tweede verbinding is economisch van aard: ze willen groei realiseren en cultuur behouden: een doel dat wij ook nastreven. Als laatste wil hij het milieu beschermen, bijvoorbeeld door met verschillende stammen af te spreken om minder geiten te gaan hoeden omdat ze op den duur kunnen zorgen voor erosie.”

Jacht op vernieuwing

Die complexe duurzaamheidsopgaven zijn niet in één dag in te vullen. Om het verschil hierin te maken zijn innovaties onontbeerlijk. Een vast onderdeel van de congressenreeks is dan ook de ABN AMRO Innovation Challenge, die jonge koplopers en hun oplossingen in de schijnwerpers zet. “Opvallend dit jaar is dat er voor het eerst een aantal organisaties volledig op circulariteitsproducten en -diensten inzetten. Verder zien we meer aandacht voor product as a service, inventieve financieringsconstructies en meer garanties.” De jacht op vernieuwing is ook in het plenaire programma ondergebracht. Zo vindt er een interview plaats met drie tieners die de nodige verandering willen brengen. “Een van hen onderzocht werkplekken voor mensen met beperkingen en gaat in op wat we hiervan kunnen leren. Een ander bouwde een school in Tanzania en weer een ander onderzocht hoe biodiversiteit lijdt aan klimaatverandering.” 

Intrinsieke motivatie

Innoveren is een belangrijke randvoorwaarde voor verduurzaming, maar betekent niets zolang er geen toepassing plaatsvindt in de praktijk. “We krijgen straks 400 bezoekers over de vloer bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Bij elkaar kunnen zij meer dan 100 miljoen vierkante meter aan gebouwen veranderen.” Veel potentie dus om in één klap grote stappen te zetten. “Het fijne is dat je van elkaar weet dat er een intrinsieke motivatie en enthousiasme voor duurzaamheid schuilgaat in de persoon tegenover je. Het fundament ligt er al. Nu nog samen knopen doorhakken, want: We are the world!

Green Buildings Congres 2018

Ook enthousiast geworden en wil je je inschrijven voor het Green Buildings Congres 2018? Meer informatie vind je op de website van CFP Green Buildings.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Video: Building Holland 2019 Live On Stage | Erik Ubels

Video: Building Holland 2019 Live On Stage | ...

Vandaag om 08:00 uur

Heb je Building Holland 2019 gemist of wil je het herbeleven? Wij publiceren video's van de keynotes op het Duurzaam ...

Lees verder »

'EPC is niet alleen toepasbaar op miljoenenproject'

'EPC is niet alleen toepasbaar op miljoenenproject'

Gisteren om 08:00 uur

Het guarantEE-project is ten einde en dat betekent dat we kennis met je kunnen delen over resultaten en inzichten ...

Lees verder »

Primeur nieuw model bouwteamovereenkomst

Primeur nieuw model bouwteamovereenkomst

20 mei om 17:25 uur
timer 1 min

In vervolg op het seminar ‘De toekomst van Bouwteams’ publiceren wij vandaag het consultatiedocument ...

Lees verder »

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

20 mei om 12:30 uur
timer 2 min

De pilot SamenZonderAsbest wordt flink uitgebreid door een bijdrage van 600 duizend euro uit het Nationaal Programma ...

Lees verder »

'Op zoek naar onze rol in de circulaire economie'

'Op zoek naar onze rol in de circulaire economie'

17 mei om 15:30 uur
timer 3 min

‘Circulaire economie’ zwerft als term al jaren rond in de wereld van bouw en installatie. Met het oog ...

Lees verder »

Mexit first, duurzaamheid second!

Mexit first, duurzaamheid second!

17 mei om 12:30 uur
timer 3 min

De vernietiging van de aarde is in volle gang. Dit dwingt ons om grote sprongen te maken om deze schade aan de ...

Lees verder »

Ennatuurlijk verbindt al vijf jaar bronnen en gebruikers van warmte en koude

Ennatuurlijk verbindt al vijf jaar bronnen en ...

17 mei om 11:00 uur
timer 3 min

Ennatuurlijk bestaat vijf jaar en levert inmiddels warmte en koude aan ruim 80.000 gezinnen en bedrijven in Nederland. ...

Lees verder »

Wet kwaliteitsborging zorgt voor betere, private toetsing in de bouw

Wet kwaliteitsborging zorgt voor betere, private ...

16 mei om 15:03 uur
timer 3 min

Per 1 januari 2021 wordt het bouwtoezicht in Nederland geprivatiseerd. Wat gaat er allemaal veranderen?

Lees verder »

Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

16 mei om 13:00 uur
timer 3 min

Na de zomer van 2018, waarin het ene warmterecord na het andere sneuvelde en airco's als warme broodjes werden ...

Lees verder »

Beter borgen van samenwerking in nieuw bouwteam

Beter borgen van samenwerking in nieuw bouwteam

16 mei om 09:54 uur
timer 1 min

Bij het drukbezochte seminar ‘De toekomst van Bouwteams’ werd ook een primeur gepresenteerd: een nieuw ...

Lees verder »

E-book: Circulair bouwen met BIM

E-book: Circulair bouwen met BIM

15 mei om 08:00 uur
timer 1 min

In dit Ebook schetsen we de impact van BIM voor diverse ketenpartners. We geven het woord aan experts afkomstig ...

Lees verder »

Workshop toont kansen om goedkoper #VanGasLos te gaan

Workshop toont kansen om goedkoper #VanGasLos ...

14 mei om 14:30 uur

Je woning #VanGasLos maken voor minder dan € 10.000. De beweging naar een gasloze ontwikkeling wordt als ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up