IoT vergroot behalve gebruikersgemak ook duurzaamheid

timer3 min
IoT vergroot behalve gebruikersgemak ook duurzaamheid

Internet of Things (IoT) is aan een duidelijke opmars bezig. De verwachting is dat er in 2025 ruim 55 miljard IoT-apparaten in gebruik zijn. Een significante stijging in vergelijking met 2017 toen dit er nog slechts negen miljard waren. Niet iedereen is momenteel al overtuigd van deze nieuwe technologische ontwikkeling, maar ook over mobiele telefoons was men eind jaren negentig sceptisch. “Waarom zou ik overal bereikbaar moeten zijn?”, was een veelgehoorde reactie. Twintig jaar later is een leven zonder mobieltje ondenkbaar.

Hetzelfde scenario staat ook IoT te wachten, denken Senior Account Manager Maurice Rebel van LG Air Solutions en Manager Engineering Jeroen Peeters van LG Electronics. Sterker nog, de twee verwachten dat IoT zo’n enorme vlucht gaat nemen dat op den duur alle apparaten in en rondom onze woning met elkaar en het internet in verbinding staan. In combinatie met kunstmatige intelligentie, dat momenteel ook volop in ontwikkeling is, kan dit leiden tot een verbetering in gebruikersgemak maar ook op het gebied van duurzaamheid en energiebesparingen kan veel winst geboekt worden.

Gebruikersgemak en energiebesparing gaan hand in hand

Hoe dat precies zit, is het best te illustreren met een voorbeeld. Stel je voor, je wordt ’s morgens wakker met een vriendelijke begroeting van jouw virtuele spraak assistent. Deze begroeting triggert andere apparaten; de gordijnen gaan automatisch open, het koffiezetapparaat bereidt alvast een heerlijke cappuccino, de radio schakelt in op je favoriete zender en de verwarming springt direct naar de gewenste temperatuur.

Wanneer je de deur achter je dicht doet om naar het werk te gaan, daalt de temperatuur automatisch (er is immers niemand thuis). Als daarnaast op den duur via kunstmatige intelligentie patronen van de gebruiker worden herkend, is het nog eenvoudiger om energie te besparen zonder dat dit ten koste gaat van het gebruikersgemak voor de bewoner(s). Denk bijvoorbeeld aan een voorverwarmde huis- of slaapkamer die een kwartier voor gebruik (wanneer iemand thuiskomt van werk of naar bed gaat) op temperatuur wordt gebracht. Peeters: “Je ziet in deze voorbeelden duidelijk hoe ‘eenvoudig’ gebruikersgemak en energiebesparing hand in hand gaan.”

Duurzame energiebronnen rendabeler

Ook op het vlak van duurzaamheid zorgen IoT en kunstmatige intelligentie voor een inhaalslag. De salderingsregeling wordt namelijk langzaam afgebouwd, en uiteindelijk vervangen voor een nieuwe regeling. “De verwachting is dat het hierdoor voor zonnepanelenbezitters rendabeler wordt om zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren aan de energieleverancier . “IoT en kunstmatige intelligentie kunnen regelen dat consumentenelektronica zoals de wasmachine, droger en elektrische boiler worden ingeschakeld op momenten dat de zon schijnt. Daardoor wordt zoveel mogelijk direct gebruik gemaakt van zelf opgewekte energie, waardoor duurzame energiebronnen zoals zonne-energie interessanter en rendabeler worden”, vertelt Rebel.

Het is dan zelfs mogelijk om een huis volledig duurzaam te verwarmen of koelen. Dit kan via een all-electric warmtepomp die warmte van een lage temperatuur naar een hogere temperatuur brengt en dat doet ook nog eens doet met relatief weinig energie in vergelijking met de huidige gasketels. Rebel: “IoT en kunstmatige intelligentie kunnen precies berekenen hoe een huis het best kan worden verwarmd of gekoeld. Denk aan het herkennen van patronen, bijvoorbeeld wanneer bewoners vertrekken of thuiskomen van het werk, en dat in combinatie met de weersvoorspelling.”

Toegegeven, deze ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen maar maken tegelijkertijd wel grote stappen. Volgens Rebel moeten huishoudens nog wennen aan het idee. “IoT is op dit moment nog niet volwassen genoeg, de initiële kosten liggen nog te hoog. Om de energierekening laag te houden, trekken gezinnen nu nog liever een warme trui aan. Maar de ontwikkeling is volop gaande en zal sneller doorbreken dan we allemaal denken. Zo ging dat destijds ook met de mobiele telefoon, en dat kunnen we ons nu bijna niet meer voorstellen.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

IoT - Kinderen van alle demo's

IoT - Kinderen van alle demo's

4 dec om 15:30 uur
timer 7 min

Maciej Cichocki: 50 jaar geleden gaf Engelhart een interactieve presentatie van een innovatieve communicatiemethodiek en het gebruik ...

Lees verder »

Wat kun je eigenlijk met Internet of Things?

Wat kun je eigenlijk met Internet of Things?

29 okt om 15:30 uur
timer 2 min

In november besteden we de complete maand aandacht aan het fenomeen Internet of Things. Dit wondermiddel zou het ...

Lees verder »

Whitepaper Internet of Things

Whitepaper Internet of Things

starstarstarstarstar_half
In de gratis whitepaper ‘Digitalisering brengt slimme woon- en werkomgeving dichterbij’ vind ...
Bye bye business case, welkom innovatie!

Bye bye business case, welkom innovatie!

30 jul om 12:00 uur
timer 2 min

Marcel Dommisse: Na ruim twintig jaar werkzaam te zijn in en met de gebouwde omgeving, ben ik mij de laatste jaren steeds meer bezig ...

Lees verder »

'IoT maakt bewoner gezond'

'IoT maakt bewoner gezond'

22 feb om 14:00 uur

De vierde industriële revolutie staat voor de deur, met een bouw- en vastgoedsector die de zoektocht start ...

Lees verder »

Ook installateurs zien heilige graal in Internet of Things

Ook installateurs zien heilige graal in Internet ...

20 feb om 13:00 uur
timer 5 min

We kunnen nu al niet meer zonder internet en in de toekomst wordt onze afhankelijkheid alleen maar groter. De installatiebranche ...

Lees verder »

‘Goed werkende wifi belangrijk voor Internet of Things’

‘Goed werkende wifi belangrijk voor Internet ...

30 jan om 13:00 uur

“Voor goed werkend facilitair management is een goed werkende wifi nodig. Maar slechts 50% van de medewerkers ...

Lees verder »

Internet of Things maakt impact

Internet of Things maakt impact

22 jan om 08:00 uur

Stel je voor: na een kantoordag rijd je naar huis en kom je in een file terecht. Je slimme thermostaat registreert ...

Lees verder »

Internet of Things vormt trend voor 2018

Internet of Things vormt trend voor 2018

10 jan om 08:00 uur

Dankzij de digitale revolutie heeft menig gebouweigenaar en -beheerder de beschikking over apparaten die 24 uur ...

Lees verder »

Bouw- en vastgoedsector krijgt digitale hotspot

Bouw- en vastgoedsector krijgt digitale hotspot

19-12-2017 om 11:00 uur

Bouwbedrijf VolkerWessels heeft afgelopen week DigiBase gelanceerd. Dit centrum voor digitaal bouwen moet uitgroeien ...

Lees verder »

‘Compleet verhaal vergroot impact van data’

‘Compleet verhaal vergroot impact van ...

28-11-2017 om 15:30 uur

Data zweven rond in onze apparaten en systemen totdat we ze opvangen, bundelen en er actie op ondernemen. “Door ...

Lees verder »

‘Compleet verhaal vergroot impact van data’

‘Compleet verhaal vergroot impact van ...

28-11-2017 om 15:30 uur

Data zweven rond in onze apparaten en systemen totdat we ze opvangen, bundelen en er actie op ondernemen. “Door ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up