All-electric met elektrisch verwarmen

All-electric met elektrisch verwarmen

Woningcorporaties, VvE’s en gemeenten steken de koppen bij elkaar om onze vastgoedvoorraad gasloos en energieneutraal te maken. Onder de noemer ‘all-electric’ worden een warmtepomp, wtw-systeem en zonnepanelen als vertrekpunt aangehouden, maar zijn er alternatieven en welke impact hebben ze op verduurzaming?

Discussies rondom #VanGasLos en de elektrificering van de vastgoedvoorraad zijn voor Entrasol koren op de molen. Met innovaties rondom elektrische verwarmingen richt de organisatie zich op de bouw en renovatie zonder gasaansluiting. “We zien vanuit onze overheid een mooie duw om zowel bestaande bouw als nieuwbouw aan te pakken en te verduurzamen”, geeft Rindert-Jan Dijkstra aan. “Tegelijkertijd ontbreekt het nog aan slagkracht. Enerzijds vanuit diezelfde overheid, omdat het bijvoorbeeld aan subsidies ontbreekt die elektrisch verwarmen belonen, anderzijds vanuit de bouw zelf. Daar zien we een trend dat installateurs moeten wennen aan nieuwe verdienmodellen en dat er een schrijnend tekort is aan technici die weten hoe ze de innovaties in gebouwen moeten onderbrengen.”

Datzelfde tekort betekent voor veel bouwers een grotere inzet op prefab bouwen. Door in de fabriek complete elementen te ontwikkelen, hoeft er minder op de bouwplaats te gebeuren en zijn er minder mensen nodig. “Laat dit nu net een ontwikkeling zijn waar ons product goed in past”, lacht Harold van Wijk. “Daarnaast hebben we te maken met een groeiende inzet op duurzame energieopwekking en zien we de tendens van een dalende elektriciteitsbelasting. Dit alles zorgt ervoor dat we telefoontjes krijgen van zowel grote opdrachtgevers als individuele woningeigenaren, die de mogelijkheden van elektrisch verwarmen verkennen.”

Lage initiële investering

Hier gaat het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ op. Vragen die Entrasol van partijen binnen krijgt, wijzen op oude stigma’s als hoge elektriciteitsrekeningen en te weinig vermogen. “Veel mensen weten niet dat onze oplossing prima kan dienen als hoofdverwarming”, geeft Dijkstra hierover aan. “Daarnaast staan mensen vaak te kijken van de lage initiële investering. De Entrasol verwarming vormt voor veel partijen een interessant alternatief voor de ouderwetse cv-ketel en de dure warmtepomp. Zeker in toepassingsgebieden waar de warmtepomp (door bijvoorbeeld geringe ruimte) niet mogelijk is. Voor velen is het daarnaast extra interessant dat deze innovatie onderhoudsvrij is. Zeker in een tijd met een tekort aan technische mensen.”

De oplossing wordt óf in de wand verwerkt, óf in de vloer. De warmteverspreiding en het comfort is vergelijkbaar met die van reguliere vloerverwarming. “Je hebt dan precies de warmte op de plek waar je het wilt hebben”, vertelt Van Wijk over de techniek. “Er zijn meer voordelen gekoppeld aan de techniek; de opwarmtijd is kort en het product is door gebruik van laagvoltage erg veilig. De verwarming kan eenvoudig via een app of een thermostaat gestuurd worden. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je, bijvoorbeeld als je thuiskomt van werk, al kunt genieten van warme ruimtes. Daarnaast voorkom je dat je ruimtes opwarmt waar niemand komt.”

All-electric met elektrisch verwarmen

Functievrijheid

Dit elektrisch verwarmen is niet alleen in de woningbouw interessant. In de utiliteit is er een verschuiving naar flexibele indeelbaarheid van ruimten zichtbaar, onder andere door verplaatsbare systeemwanden. “Diezelfde flexibiliteit betekent dat installaties, ingetekend op het initiële ontwerp, soms niet goed werken in een situatie waarin ruimtes zijn aangepast”, illustreert Dijkstra.  

Ondanks dat deze laagvoltage verwarming recentelijk op de Nederlandse markt is, wordt het product in landen als Duitsland en Spanje al vanaf 2003 toegepast. In Nederland zijn we minder gewend om elektrisch te verwarmen in vergelijk met bijvoorbeeld landen als Frankrijk en de Mediterrane landen. We lopen hier wel eens bij scepsis bij met name grotere partijen aan. Daarom startten ze onder andere een samenwerking met een woningbouwcorporatie in Deventer, waarmee een pilotwoning is gerealiseerd. “In die woning kun je zelf ondervinden hoe het voelt om elektrisch te verwarmen en wat dit betekent voor je comfort”, legt Van Wijk uit. “Deze corporatie steekt de nek uit en gaat gewoon aan de slag met verduurzaming.”

Betere praktische invulling

Om de versnelling in brede context te bereiken vindt het duo dat de overheid verdergaande stappen mag zetten. “De ambities zijn enorm, maar de praktische invulling in de vorm van subsidies ontbreekt nog”, vindt Dijkstra. Door oplossingen als elektrisch verwarmen te subsidiëren, gaan we een grotere groep huizenbezitters bereiken. Bij deze doelgroep is, naast comfort, een financiële stimulans toch leidend om de omslag te maken. Daarnaast zien we gelukkig zowel vanuit de particuliere alsook zakelijke vastgoed eigenaren een sterk stijgende beweging om met verduurzaming aan de slag te gaan; hierbij wordt inmiddels vaak onze Entrasol verwarming toegepast.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Succesformule voor verduurzaming scholen: 'Kennisdelen, opschalen en bij elkaar blijven'

Succesformule voor verduurzaming scholen: 'Kennisdelen, ...

1 jul om 15:30 uur
timer 9 min

Een groot deel van de schoolgebouwen van Nederland kun je nog niet bestempelen als toekomstbestendig. Sterker ...

Lees verder »

Innovatieve partijen werken aan versnelling energietransitie

Innovatieve partijen werken aan versnelling ...

27 jun om 10:00 uur
timer 3 min

Uptempo! brengt de markt van innovatieve aanbieders en woning- en gebouweigenaren samen en zorgt zo voor extra ...

Lees verder »

#VanGasLos en de inzet van de bouw- en vastgoedsector

#VanGasLos en de inzet van de bouw- en vastgoedsector

26 jun om 08:00 uur
timer 1 min

De bouw- en vastgoedsector heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het gasloos maken van de omgeving. Duurzaam ...

Lees verder »

Enpuls op zoek naar hooghangend fruit

Enpuls op zoek naar hooghangend fruit

13 jun om 11:30 uur
timer 5 min

Het speelveld van de verduurzaming kent vele aanvallers. In die voorhoede heeft Enpuls ambities voor de nabije ...

Lees verder »

“Kabinet moet nu echt juiste keuzes maken”

“Kabinet moet nu echt juiste keuzes maken”

4 jun om 22:15 uur
timer 1 min

Het Corporatiedebat 2019 leverde weinig goed nieuws op over de verduurzaming van de woningportefeuilles. Marnix ...

Lees verder »

Afscheidsbrief aan mijn hartverwarmende vriend

Afscheidsbrief aan mijn hartverwarmende vriend

29 mei om 11:00 uur
timer 4 min

Jan-Maarten Elias: Exact 60 jaar na de ontdekking van 'Slochteren', schrijven wij jou deze afscheidsbrief. Het gaat ons aan het hart, ...

Lees verder »

#VanGasLos op Energie Forum ‘Building Heat Solutions2’

#VanGasLos op Energie Forum ‘Building ...

24 mei om 08:00 uur

De complete Nederlandse vastgoedvoorraad moet #VanGasLos. Een forse opgave waarvoor samenwerking en kennisdeling ...

Lees verder »

Workshop toont kansen om goedkoper #VanGasLos te gaan

Workshop toont kansen om goedkoper #VanGasLos ...

14 mei om 14:30 uur

Je woning #VanGasLos maken voor minder dan € 10.000. De beweging naar een gasloze ontwikkeling wordt als ...

Lees verder »

Aardgasvrije én klimaatneutrale warmte: de opties voor korte en lange termijn

Aardgasvrije én klimaatneutrale warmte: ...

9 mei om 11:00 uur
timer 5 min

In de huidige energietransitie is de verduurzaming van warmtebronnen een belangrijk aandachtspunt. Welke mogelijkheden ...

Lees verder »

Aftrap van uitverkochte eerste leergang voor aardgasvrije gebouwen en gebieden

Aftrap van uitverkochte eerste leergang voor ...

7 mei om 11:00 uur
timer 2 min

De kick-off van de nieuwe opleiding voor aardgasvrije gebouwen en gebieden vond plaats tijdens Building Holland ...

Lees verder »

CasaNova verleidt tot duurzame keuze van warmte

CasaNova verleidt tot duurzame keuze van warmte

25 apr om 16:15 uur
timer 2 min

Het centrum van Rotterdam krijgt er een iconisch gebouw bij: de CasaNova. De 116 koopwoningen en commerciële ...

Lees verder »

‘Vol gas voor gasloos: feit of fictie?’

‘Vol gas voor gasloos: feit of fictie?’

25 apr om 11:00 uur
timer 2 min

Hoe realistisch is gasloos wonen en hoe gaat gasloos bouwen er in de toekomst uitzien? Je hoort het tijdens een ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up