Marktvisie krijgt andere plek binnen Rijkswaterstaat

timer5 min
Marktvisie krijgt andere plek binnen Rijkswaterstaat

“De tijd is rijp voor het overdragen van het programma. De directeuren ademen Marktvisie en ik zie genoeg projectmanagers binnen Rijkswaterstaat die er heel enthousiast over zijn.”

Tot begin december was Aline Arends manager Marktvisie bij Rijkswaterstaat, maar haar projectteam bestaat inmiddels niet meer. Daarmee verlegt Rijkswaterstaat de koers echter niet. De Marktvisie is goed ingebed binnen alle inkopende organisatieonderdelen (GWW, Kennis, Bedrijfsvoering en Informatievoorziening) van Rijkswaterstaat en de organisatie neemt op dit gebied geen gas terug.

De Marktvisie is bovendien niet exclusief het speeltje van Rijkswaterstaat, maar berust op een gezamenlijke inzet van een groot aantal opdrachtgevers en opdrachtnemers die zijn vertegenwoordigd in het kernteam Marktvisie. De intrinsieke motivatie om samen te werken, is volgens Arends bij alle belanghebbende partijen te vinden. Daarom is ze tevreden en ook trots over wat er in gang is gezet sinds haar start in 2016.

Houding en gedrag

Er zijn tal van voorbeelden, groot en klein, waar gewerkt wordt volgens de Marktvisie. “Zoals,” aldus Arends, “de renovatie van de Nijkerkerbrug in het Project Doen en de krib- en oeververlaging langs het Pannerdensch Kanaal. Ik merk ook in alle gesprekken dat er heel veel energie is, op heel veel plekken, om het samenwerken te verbeteren. Het gedrag van een hele sector verander je echter niet zomaar, dus er zijn zeker ook voorbeelden waar de samenwerking nog niet goed gaat.”

Een andere geslaagde actie betreft de maandelijkse Marktvisie leerdagen, die heel erg sterk gericht zijn op houding en gedrag. Dit leertraject binnen Rijkswaterstaat werd dit jaar bovendien opengesteld, zodat projectmedewerkers van Rijkswaterstaat hun partner uit de markt konden meenemen.

“Twee, drie jaar geleden was het nog ondenkbaar,” gaat Arends verder, “dat opdrachtgevers en opdrachtnemers samen in een leersessie zaten. Nu zijn er verschillende opleidingen waar samen geleerd wordt, zoals in het leertraject De Verbinders. Hiermee bereik je veel mensen. Ik heb daarbij gemerkt dat er in de projecten ook heel veel enthousiasme zit. Zij willen trots zijn op het werk dat ze realiseren en zoeken ook naar manieren om anders met elkaar samen te werken.”

Arends is bovendien blij dat bedrijven als BAM, Dura Vermeer en Witteveen+Bos intern zelf programma’s op dit gebied hebben uitgerold, om ook zo op medewerkersniveau over de Marktvisie in gesprek te gaan.

Meer mogelijk

Bij aanbestedingen en de start van projecten wordt nu, volgens Arends, vaker specifiek gevraagd naar het borgen van een goede samenwerking. Ze raadt wel aan om samen met de markt veel vroeger te kijken naar de beste manier van aanbesteden en het vormgeven van de samenwerking.

“Als je dat eerder in het proces doet, is er juridisch ook meer mogelijk, zoals bij het Project DOEN. We zijn dat werk zonder regels gestart en bekeken samen met brancheverenigingen en de markt hoe we deze aanbesteding konden vormgeven. Daarna hebben we ook samen de procedure opgesteld, en op basis van kwaliteit de aannemer geselecteerd. Na de voorlopige gunning zijn samen de technische specificaties opgesteld, is de prijs bepaald en is samen het contract opgesteld. Ook het verspreiden van leerervaringen was onderdeel van de opdracht.”

Het project Draaideuren Kanaal Gent-Terneuzen is ook een mooi voorbeeld. Na een moeizaam voortraject werd besloten tot een herstart. Op basis van wat er was geleerd van het project DOEN, is ook hier samen gekeken naar de technische eisen, is er samen een contract opgesteld en een projectteam gevormd. “Waarbij de projectmanager van ENGIE”, vertelt Arends enthousiast, “bij Rijkswaterstaat zijn capaciteits- en voortgangsgesprekken voert.”

Achteroverleunen

In 2016 ging een ploeg van twaalf full- en parttimers binnen Rijkswaterstaat met de Marktvisie aan de slag. Arends is niet bang dat de Marktvisie nu aan kracht gaat inboeten. “We hebben veel zaken opgezet, zoals leerlijnen en communicatiemiddelen, en vaak domein overstijgend. Als je echter ziet dat een programma sterker wordt, wordt het voor anderen makkelijker om achterover te leunen.”

“Daarom is nu de tijd rijp voor het overdragen van het programma naar de lijnorganisatie en de projectorganisatie. De directeuren ademen Marktvisie en ik zie genoeg projectmanagers binnen Rijkswaterstaat die er heel enthousiast over zijn. Verder hebben we ook een netwerk opgebouwd, dus daardoor blijf je elkaar zien.”

Hoopvol

Over de toekomst van de andere partijen binnen het kernteam Marktvisie is Arends optimistisch. Iedereen is op zijn eigen manier, passend bij de cultuur van de organisatie aan het werk gegaan om de Marktvisie te implementeren. Dat betekende dat met name Rijkswaterstaat het heel structureel en grondig aanpakte, zoals die organisatie dat van oudsher gewend is.

Verder zijn daar de brancheorganisaties (en hun bedrijven), waarover Arends een wisselend beeld schetst. Hier en daar zijn er extra prikkels nodig. “We staan voor zulke enorme opgaven in de bouw. Doe dat samen, dat kunnen wij of de markt niet alleen. Bovendien gaat dat nieuwe vormen van samenwerking opleveren, dus in die zin ben ik heel hoopvol.”

Arends, inmiddels interim directeur Inkoop en Contractmanagement, besluit haar verhaal met een dikke pluim voor de ruim 1600 online ondertekenaars van de Marktvisie: “Het mooie is dat zij er zich persoonlijk aan committeren. Het is een morele overeenkomst dat ze op die manier willen werken en dat is ook van belang voor een gezond, duurzaam bedrijfsleven. Waarbij je in de bouw met trots en vakmanschap samenwerkt op een zakelijke en respectvolle manier. Die gedachte kun je toepassen op elk niveau en op elk gesprek dat een beetje stroef loopt. Begin dan niet meer over contractregels, maar over waarom je dit project deelt en graag samendoet.”

Dit interview verscheen onlangs in het Bouwgenoten - Trendboek van het Bouwgenootschap.

Tekst: Ysbrand Visser

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c254 c283
Speelruimte in bouwprojecten (2)

Speelruimte in bouwprojecten (2)

Vandaag om 13:01 uur
timer 6 min

In een contract kun je van alles vastleggen, maar het vergt veel meer zaken om goed met elkaar samen te werken ...

Lees verder »

c21 c225 c254 c283
Speelruimte in bouwprojecten (1)

Speelruimte in bouwprojecten (1)

3 feb om 13:01 uur
timer 7 min

Je kunt nog zoveel afspreken en vastleggen in contracten, maar effectief met elkaar samenwerken vergt meer. Samen ...

Lees verder »

c21 c54 c139 c254 c259
Vechten voor het leven. Ons leven

Vechten voor het leven. Ons leven

28-10-2020 om 18:00 uur
timer 5 min

Onno Dwars: Onno Dwars won in 2019 de ABN AMRO Duurzame Top 50. Nu, achttien maanden later, blikt hij tijdens Building Holland ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c249 c254
'Ga op zoek naar de belangen van de ander'

'Ga op zoek naar de belangen van de ander'

01-10-2020 om 10:01 uur
timer 6 min

Schoorvoetend was de sector op de goede weg met de Marktvisie. Zeker bij het Rijksvastgoedbedrijf, waar zelfs ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c249 c250 c254
Extra inzichten nieuwe Modelovereenkomst Bouwteam DG 2020

Extra inzichten nieuwe Modelovereenkomst Bouwteam ...

07-07-2020 om 16:15 uur
timer 4 min

De vijf auteurs van de in mei gepresenteerde Modelovereenkomst Bouwteam DG 2020 hebben de afgelopen maand niet ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c254
‘Van korte termijn omzetsturing naar lange termijn duurzaamheid’

‘Van korte termijn omzetsturing naar lange ...

06-07-2020 om 10:01 uur
timer 7 min

Familiebedrijf Dura Vermeer viert dit jaar zijn 165-jarige bestaan. De belangrijkste ingrediënten van dit ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c254
Roddelen over je eigen team werkt verhelderend

Roddelen over je eigen team werkt verhelderend

03-07-2020 om 13:01 uur
timer 6 min

Levert Integraal Projectmanagement wel altijd een effectieve samenwerking op? Namens Tauw wordt Lisa de Groot ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c252 c254
‘Risicomanagement is meer dan harde lijstjes’

‘Risicomanagement is meer dan harde lijstjes’

02-07-2020 om 13:01 uur
timer 5 min

De risicomanagement-methode RISMAN bestaat binnen TwynstraGudde 25 jaar. Reden om met twee experts van TwynstraGudde, ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c249 c250 c254 c269
Nieuwe modelovereenkomst voor bouwteam

Nieuwe modelovereenkomst voor bouwteam

15-05-2020 om 11:35 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd (DG) heeft de definitieve versie van de Modelovereenkomst Bouwteam DG 2020 (het Model) gepubliceerd. ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c254 c269
Webinar: Nieuwe modelovereenkomst voor bouwteams

Webinar: Nieuwe modelovereenkomst voor bouwteams

20-04-2020 om 09:01 uur
timer 1 min

Op 14 mei 2020 verschijnt de definitieve versie van het nieuwe model voor bouwteamcontracten: Modelovereenkomst ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c250 c254
‘Knetterharde woorden’ over de zachte kant van het samenwerken

‘Knetterharde woorden’ over de zachte ...

10-04-2020 om 16:01 uur
timer 4 min

Als partijen in een rechtszaak verwikkeld zijn, is het de vraag waarom zij er niet zijn uitgekomen. “Bouwen ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c250 c254
Corona in bouwprojecten: 17 tips én webinar voor meer speelruimte

Corona in bouwprojecten: 17 tips én webinar ...

10-04-2020 om 07:01 uur
timer 6 min

Het lijkt wel een slechte mop. Zitten drie adviseurs en een advocaat in een oude tandpastafabriek… Zegt ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up