FSC pleit voor meer gebruik tropisch hout

timer4 min
FSC pleit voor meer gebruik tropisch hout

Met de Bosberekentool wil FSC Nederland ervoor zorgen dat bouwbedrijven meer tropisch hout in bouwprojecten verwerken. “Met deze tool laten we de waarde van FSC zien voor tropische bossen, omdat ze intact blijven dankzij het feit dat we gecertificeerd tropisch hout gebruiken.”

‘Kies voor hout, red het woud’. Zo luidde een halfjaar geleden de campagne van FSC Nederland, waarbij ook de lancering van de Bosberekentool plaatsvond. Deze tool geeft weer welk oppervlak bos wordt beschermd, wanneer in een project FSC-gecertificeerd hout wordt toegepast. “Dit maakt het voor gemeenten, aannemers en woningbouwcorporaties inzichtelijk wat de keuze voor FSC-gecertificeerd hout oplevert”, legt netwerkmanager Mark Kemna van FSC Nederland uit. “Het afgelopen halfjaar hebben we deze tool toegepast in grond-, weg- en waterbouwprojecten, die op het gebied van houtgebruik relatief eenvoudig zijn. Nu maken we de stap naar bouwprojecten: hierin zijn de hoeveelheden groter en worden meer verschillende soorten hout gebruikt.”

Het doel achter deze tool is om de zogeheten bosbeschermingswaarde van de toepassing van hout te berekenen. Volgens Kemna is dit vooral van belang bij tropisch hout. “Iedere hectare tropisch bos levert zo’n 5 kuub FSC-gecertificeerd hout op. Ter vergelijking: per hectare noordelijk bos halen we bijna 260 kuub hout. Dus als aannemers veel tropisch hardhout toepassen in hun bouwproject, zorgen ze ervoor dat een groter bosgebied voor 30 jaar wordt beschermd dan als ze noordelijk vurenhout gebruiken.” Na het kappen van een boom in een FSC-beheerd bos mag uit dat hectare bos namelijk 30 jaar lang geen boom meer worden gekapt.

FSC pleit voor meer gebruik tropisch hout

Economische waarde

Met deze tool wil FSC Nederland bewijzen dat het gebruik van tropisch hout juist goed is, in tegenstelling tot wat milieuorganisaties zoals Milieudefensie jarenlang hebben beweerd. “Bij het kappen van bomen houden we onder meer rekening met de biodiversiteit en die is in landen met tropisch oerwoud – zoals Brazilië, Suriname en Indonesië – groter dan in noordelijke landen met vurenhouten bossen zoals Zweden. Daar komt bij dat noordelijke landen aan hun ‘eigen’ vurenhout vanuit het verleden al veel meer een productiefunctie toekennen: zij kennen de traditie om woningen van hout te maken en zorgen er dus voor dat hun bossen intact blijven.”

De Bosberekentool moet ervoor zorgen dat deze productiefunctie ook aan tropisch hardhout wordt toegekend. “Als aannemers ervoor kiezen om duurzaam tropisch hardhout uit FSC-gecertificeerde bossen in bouwprojecten te gaan toepassen, dan kunnen wij ervoor zorgen dat deze bossen blijven bestaan. Vanwege de kleinere beschikbare hoeveelheid per hectare bos is dit hout wel duurder, maar zo bewaken we deze bossen wel en we houden ze intact.”

FSC pleit voor meer gebruik tropisch hout

Beschermen van bos

Als een van de eerste bouwbedrijven heeft Slokker Bouwgroep, winnaar van de ranglijst Forest50 voor het gebruik van FSC-gecertificeerd hout, deze Bosberekentool gebruikt om te berekenen hoeveel vierkante meter bos de renovatie van 92 woningen in de Amsterdamse Kinkerbuurt beschermt. Voor dit project heeft het bouwbedrijf zo’n 195 kubieke meter gecertificeerd tropisch hardhout, dit komt neer op bijna 40 hectare bos dat dankzij dit project voor dertig jaar wordt beschermd. “We beschouwen Slokker als een belangrijke pionier in het gebruik van FSC-gecertificeerd hout”, geeft Kemna aan. “En het is slechts een kleine moeite om de tool toe te passen: in korte tijd heeft Slokker Bouwgroep uitgerekend hoeveel hectare bos ze beschermt met de totale FSC-houtinkoop van projecten in 2017: met de inkoop van zo’n 923 kubieke meter tropisch hardhout heeft ze gezorgd voor de bescherming van bijna 200 hectare gecertificeerd tropisch bos.” Ook met andere aannemers voert FSC Nederland proefprojecten uit. “Het is ons doel om deze tool ook als criterium te laten meetellen in de Forest50 van 2019.”

FSC pleit voor meer gebruik tropisch hout

Milieuschade door plastic

Met lede ogen ziet hij aan dat nog steeds veel aannemers en opdrachtgevers bij het maken van een damwand kiezen voor bijvoorbeeld kunststof in plaats van hout. “Ik begrijp dat kunststof goedkoper lijkt, maar het zou goed zijn als ze ook rekening houden met de levenscyclusanalyse. Uit diverse onderzoeken blijkt dat damwanden van duurzaam geproduceerd tropisch hout voor minder milieuschade zorgen dan (gerecycled) kunststof of staal”, verklaart Kemna. “Dat komt onder meer omdat de productie van kunststof en staal verontreinigde stoffen in het milieu brengt. Hout is een natuurlijk product en zorgt niet voor zo’n effect.”

Auteur: Tim van Dorsten

In de eerstvolgende Duurzaam Gebouwd Magazine (editie 42) lees je een interview met de winnaar van de Forest50. Je komt onder andere te weten wat de ambities en de beweegredenen zijn van de winnaar om met gecertificeerd hout aan de slag te gaan en andere stakeholders hierbij te betrekken.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Remontabel kantoorgebouw haalt natuur naar binnen

Remontabel kantoorgebouw haalt natuur naar binnen

11 jul om 11:00 uur
timer 3 min

In Driebergen verrijst een volledig remontabel kantoorpand, met een duurzaamheidsniveau dat ligt op BREEAM Outstanding. ...

Lees verder »

Bergen duurzaamheid verzetten in België

Bergen duurzaamheid verzetten in België

9 jul om 15:30 uur
timer 6 min

In Westerlo gaat op een heuse duurzame bouwcampus het eerste circulaire gebouw van België verrijzen. Vanuit ...

Lees verder »

'Luchtdichtheid essentieel voor NOM-garantie MorgenWonen'

'Luchtdichtheid essentieel voor NOM-garantie ...

2 jul om 08:00 uur

In heel Nederland kom je ze tegen, de woningen van MorgenWonen. In totaal zijn er al meer dan 1.400 gerealiseerd. ...

Lees verder »

Afvalstromen aanpakken door verduurzaming verpakkingen

Afvalstromen aanpakken door verduurzaming verpakkingen

24 jun om 08:30 uur
timer 2 min

Heijmans gaat het gebruik van verpakkingen radicaal terugdringen. Vanaf 2021 kiest het bouwbedrijf uitsluitend ...

Lees verder »

Bedrijven ontwikkelen circulair product binnen 150 dagen

Bedrijven ontwikkelen circulair product binnen ...

11 jun om 11:00 uur
timer 3 min

Lukt het om binnen 150 dagen een nieuw circulair product te ontwikkelen met marktpotentie? De bedrijven ENGIE, ...

Lees verder »

Afval-linoleum wordt grondstof voor nieuwe toepassingen

Afval-linoleum wordt grondstof voor nieuwe toepassingen

7 jun om 08:00 uur
timer 1 min

Linoleum wordt op dit moment zo’n dertig jaar gebruikt als vloer, waarna het vaak wordt verwijderd en weggegooid. ...

Lees verder »

Eerste bouwkeramisch specialist haalt niveau 3 van CO2-prestatieladder

Eerste bouwkeramisch specialist haalt niveau ...

5 jun om 08:00 uur
timer 2 min

De CO2-prestatieladder vormt voor veel duurzaamheidskoplopers een middel om ambities en acties te concretiseren. ...

Lees verder »

Healing Environment als leidraad bij Zorghotel Domstate

Healing Environment als leidraad bij Zorghotel ...

4 jun om 11:00 uur
timer 1 min

Het voormalige reactiveringscentrum Albert van Koningsbruggen in Utrecht werd getransformeerd naar een 4-sterren ...

Lees verder »

Metropoolregio Amsterdam maakt kennis met materialenpaspoort

Metropoolregio Amsterdam maakt kennis met materialenpaspoort

27 mei om 08:00 uur
timer 1 min

Metropoolregio Amsterdam (MRA) werkt samen met Madaster om de circulaire bouweconomie in de regio te stimuleren. ...

Lees verder »

2 jaar De Bouwagenda in vogelvlucht

2 jaar De Bouwagenda in vogelvlucht

23 mei om 10:00 uur
timer 1 min

De Bouwagenda bestaat twee jaar. Recent publiceerde het initiatief een video over de behaalde resultaten in deze ...

Lees verder »

'Op zoek naar onze rol in de circulaire economie'

'Op zoek naar onze rol in de circulaire economie'

17 mei om 15:30 uur
timer 3 min

‘Circulaire economie’ zwerft als term al jaren rond in de wereld van bouw en installatie. Met het oog ...

Lees verder »

E-book: Circulair bouwen met BIM

E-book: Circulair bouwen met BIM

15 mei om 08:00 uur
timer 1 min

In dit Ebook schetsen we de impact van BIM voor diverse ketenpartners. We geven het woord aan experts afkomstig ...

Lees verder »

Reacties

Leuk initiatief van FSC Nederland, maar de consument ziet het verschil niet meer tussen alle houtkeurmerken.Naast FSC is er bijvoorbeeld PEFC, OLB, EUTR, FLEGT, STIP, (etc...https://www.hardhouthandel.nl/milieubeleid) Voor houthandelaren is het net zo min lastig. De waarde van deze tool is mij onduidelijk. Met verkapte hippie termen zoals 'bosbeschermingswaarde' worden onjuiste vergelijkingen gemaakt zoals het statement dat het beter is om hardhout te gebruiken dan Noord-Europees Vurenhout, want een 'in een hardhout bos wordt minder intensief gekapt en beter gecontroleerd'. Hierbij wordt niet eerlijk vermeld dat een Vuren naaldhout bos vele malen sneller groeit en hersteld. Een belangrijk detail; het FSC keurmerk word voornamelijk bij hardhout gebruikt en PEFC (de grote concurrent) word gebruikt op naaldhoutsoorten zoals Vuren. Dit soort keurmerken maken elkaar al meer dan 10 jaar het leven zuur, terwijl ze bijna identiek volgens dezelfde manier werken en het zelfde doel hebben. Keurmerken zoals Stip die deze keurmerken willen verbinden worden direct met de grond gelijk gemaakt door allerlei slinkse procedures. Het is zeer hypocriet om in Nederland te roepen; "je mag je bos niet zo maar kappen, want apen, en bomen, en Indianen, bla bla bla", wat denken ze dat er vroeger op onze polders stond? Alles was bos! Allemaal gekapt en gebruikt om schepen van te bouwen voor de VOC. In mijn optiek zijn de mensen die in een bosrijke omgeving wonen vrij om te doen wat zij willen met hun bos en als je daar kritiek op hebt en het braafste jongetje uit de klas wilt zijn stop dan zelf met de enorme uitbreiding van woonwijken ed, en ga massaal overal bomen aanplanten. Er staat in het artikel dat gemeentes met de tool werken...heel veel gemeentes willen helemaal niet met FSC werken. Ze moeten dan eerst een contract afsluiten dat met een mooi woord een convenant heet en de gemiddelde ambtenaar snapt daar ook niks van dus wanneer ze hout nodig hebben, kopen ze gewoon wat ze nodig hebben en vragen echt niet specifiek naar een keurmerk. Een jaar later zit er weer een andere ambtenaar op die positie en die weet dan sowieso niet meer waar het over ging. Als onze overheid er volledig achter stond (en dat doen ze niet omdat ze weten dat het gebruiken van álleen gecertificeerd hout grote schade aan de economie brengt) dan zouden ze iedereen wel verplichten. De keurmerken zijn niks meer of minder dan een uitbreiding van milieuorganisaties zoals Greenpeace en door over dit soort onderwerpen te kibbelen houden de hippies, de linksen en de groene marketing bureaucraten elkaar in leven. Het is niet eens bewezen dat er vroeger zo'n groot tropisch bos was. Als je ziet hoe ze met de huidige technieken enorme bebouwingen van beschavingen kunnen zien in Zuid-Amerika dan word het argument dat we deze bossen perse nodig hebben onduidelijker. Het lijkt erop dat we door de huidige vervuiling van de Aarde de klimaat wisselvalligheid wellicht wel een zetje hebben gegeven maar dat de wisselvalligheid periodiek aan de orde is en niet te stoppen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up