FSC pleit voor meer gebruik tropisch hout

timer4 min
FSC pleit voor meer gebruik tropisch hout

Met de Bosberekentool wil FSC Nederland ervoor zorgen dat bouwbedrijven meer tropisch hout in bouwprojecten verwerken. “Met deze tool laten we de waarde van FSC zien voor tropische bossen, omdat ze intact blijven dankzij het feit dat we gecertificeerd tropisch hout gebruiken.”

‘Kies voor hout, red het woud’. Zo luidde een halfjaar geleden de campagne van FSC Nederland, waarbij ook de lancering van de Bosberekentool plaatsvond. Deze tool geeft weer welk oppervlak bos wordt beschermd, wanneer in een project FSC-gecertificeerd hout wordt toegepast. “Dit maakt het voor gemeenten, aannemers en woningbouwcorporaties inzichtelijk wat de keuze voor FSC-gecertificeerd hout oplevert”, legt netwerkmanager Mark Kemna van FSC Nederland uit. “Het afgelopen halfjaar hebben we deze tool toegepast in grond-, weg- en waterbouwprojecten, die op het gebied van houtgebruik relatief eenvoudig zijn. Nu maken we de stap naar bouwprojecten: hierin zijn de hoeveelheden groter en worden meer verschillende soorten hout gebruikt.”

Het doel achter deze tool is om de zogeheten bosbeschermingswaarde van de toepassing van hout te berekenen. Volgens Kemna is dit vooral van belang bij tropisch hout. “Iedere hectare tropisch bos levert zo’n 5 kuub FSC-gecertificeerd hout op. Ter vergelijking: per hectare noordelijk bos halen we bijna 260 kuub hout. Dus als aannemers veel tropisch hardhout toepassen in hun bouwproject, zorgen ze ervoor dat een groter bosgebied voor 30 jaar wordt beschermd dan als ze noordelijk vurenhout gebruiken.” Na het kappen van een boom in een FSC-beheerd bos mag uit dat hectare bos namelijk 30 jaar lang geen boom meer worden gekapt.

FSC pleit voor meer gebruik tropisch hout

Economische waarde

Met deze tool wil FSC Nederland bewijzen dat het gebruik van tropisch hout juist goed is, in tegenstelling tot wat milieuorganisaties zoals Milieudefensie jarenlang hebben beweerd. “Bij het kappen van bomen houden we onder meer rekening met de biodiversiteit en die is in landen met tropisch oerwoud – zoals Brazilië, Suriname en Indonesië – groter dan in noordelijke landen met vurenhouten bossen zoals Zweden. Daar komt bij dat noordelijke landen aan hun ‘eigen’ vurenhout vanuit het verleden al veel meer een productiefunctie toekennen: zij kennen de traditie om woningen van hout te maken en zorgen er dus voor dat hun bossen intact blijven.”

De Bosberekentool moet ervoor zorgen dat deze productiefunctie ook aan tropisch hardhout wordt toegekend. “Als aannemers ervoor kiezen om duurzaam tropisch hardhout uit FSC-gecertificeerde bossen in bouwprojecten te gaan toepassen, dan kunnen wij ervoor zorgen dat deze bossen blijven bestaan. Vanwege de kleinere beschikbare hoeveelheid per hectare bos is dit hout wel duurder, maar zo bewaken we deze bossen wel en we houden ze intact.”

FSC pleit voor meer gebruik tropisch hout

Beschermen van bos

Als een van de eerste bouwbedrijven heeft Slokker Bouwgroep, winnaar van de ranglijst Forest50 voor het gebruik van FSC-gecertificeerd hout, deze Bosberekentool gebruikt om te berekenen hoeveel vierkante meter bos de renovatie van 92 woningen in de Amsterdamse Kinkerbuurt beschermt. Voor dit project heeft het bouwbedrijf zo’n 195 kubieke meter gecertificeerd tropisch hardhout, dit komt neer op bijna 40 hectare bos dat dankzij dit project voor dertig jaar wordt beschermd. “We beschouwen Slokker als een belangrijke pionier in het gebruik van FSC-gecertificeerd hout”, geeft Kemna aan. “En het is slechts een kleine moeite om de tool toe te passen: in korte tijd heeft Slokker Bouwgroep uitgerekend hoeveel hectare bos ze beschermt met de totale FSC-houtinkoop van projecten in 2017: met de inkoop van zo’n 923 kubieke meter tropisch hardhout heeft ze gezorgd voor de bescherming van bijna 200 hectare gecertificeerd tropisch bos.” Ook met andere aannemers voert FSC Nederland proefprojecten uit. “Het is ons doel om deze tool ook als criterium te laten meetellen in de Forest50 van 2019.”

FSC pleit voor meer gebruik tropisch hout

Milieuschade door plastic

Met lede ogen ziet hij aan dat nog steeds veel aannemers en opdrachtgevers bij het maken van een damwand kiezen voor bijvoorbeeld kunststof in plaats van hout. “Ik begrijp dat kunststof goedkoper lijkt, maar het zou goed zijn als ze ook rekening houden met de levenscyclusanalyse. Uit diverse onderzoeken blijkt dat damwanden van duurzaam geproduceerd tropisch hout voor minder milieuschade zorgen dan (gerecycled) kunststof of staal”, verklaart Kemna. “Dat komt onder meer omdat de productie van kunststof en staal verontreinigde stoffen in het milieu brengt. Hout is een natuurlijk product en zorgt niet voor zo’n effect.”

Auteur: Tim van Dorsten

In de eerstvolgende Duurzaam Gebouwd Magazine (editie 42) lees je een interview met de winnaar van de Forest50. Je komt onder andere te weten wat de ambities en de beweegredenen zijn van de winnaar om met gecertificeerd hout aan de slag te gaan en andere stakeholders hierbij te betrekken.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Hoe voorkom je een ramp als met de brug in Genua?

Hoe voorkom je een ramp als met de brug in Genua?

Vandaag om 15:15 uur
timer 4 min

In drie bijeenkomsten werd onlangs de toekomst van de kunstwerken in de openbare ruimte besproken. Met vooral aandacht ...

Lees verder »

Drinkwaterbedrijven gaan voor circulair grondstoffenpaspoort

Drinkwaterbedrijven gaan voor circulair grondstoffenpaspoort

Vandaag om 08:00 uur
timer 2 min

De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven vragen hun leveranciers van leidingmateriaal om een objectief circulair ...

Lees verder »

98% hergebruikte materialen in duurzame gemeentehuis Woerden

98% hergebruikte materialen in duurzame gemeentehuis ...

16 apr om 17:00 uur
timer 1 min

Het duurzame en circulaire gemeentehuis van Woerden is opgeleverd. Na de transformatie pronkt het gemeentehuis ...

Lees verder »

Kerckebosch Zeist wint prijsvraag Bouwen + Biodiversiteit

Kerckebosch Zeist wint prijsvraag Bouwen + Biodiversiteit

12 apr om 15:30 uur
timer 2 min

Tijdens het Nationaal debat Natuurinclusief bouwen op 11 april heeft de jury o.l.v. tv-tuinman en presentator Lodewijk ...

Lees verder »

'Business ecosysteem als geheime wapen voor circulaire kanteling'

'Business ecosysteem als geheime wapen voor ...

12 apr om 08:00 uur

Circulair bouwen is pas succesvol als alle betrokken partijen hun rol pakken. Het terugnemen van gebouwonderdelen ...

Lees verder »

'In 2019 gebruikt Slokker alleen nog FSC-gecertificeerd hout'

'In 2019 gebruikt Slokker alleen nog FSC-gecertificeerd ...

10 apr om 08:00 uur

In een paar jaar tijd heeft Slokker Bouwgroep zichzelf het gebruik van FSC-gecertificeerd hout eigen gemaakt. ...

Lees verder »

Creativiteit gevraagd bij circulair installeren   

Creativiteit gevraagd bij circulair installeren  ...

8 apr om 15:30 uur
timer 2 min

Regelgeving en normen kunnen circulair bouwen en installeren zowel in de weg zitten als een duwtje in de rug geven. ...

Lees verder »

Nieuwe verdienmodellen in de bouw- en vastgoedsector?

Nieuwe verdienmodellen in de bouw- en vastgoedsector?

8 apr om 10:00 uur
timer 10

As a service, at your service: met diensten en abonnementen in plaats van producten kun je andere inkomstenbronnen ...

Lees verder »

Rondetafelgesprekken over circulariteit en duurzame inzetbaarheid

Rondetafelgesprekken over circulariteit en duurzame ...

4 apr om 08:00 uur
timer 2 min

Praat mee over circulariteit, reduceren van faalkosten en duurzame inzetbaarheid tijdens Building Holland. ABN ...

Lees verder »

Polderen over circulaire bouw

Polderen over circulaire bouw

3 apr om 15:30 uur
timer 3 min

Hoe geef je de circulaire bouw vorm? Daarover spreek ik samen met diverse experts uit de bouw in CB’23 (circulaire ...

Lees verder »

Bouwen aan een duurzame wereld kunnen wij niet alleen

Bouwen aan een duurzame wereld kunnen wij niet ...

3 apr om 08:00 uur
timer 2 min

Schneider Electric organiseerde een rondetafeldiscussie omtrent duurzaamheid met de onderwerpen duurzame relaties, ...

Lees verder »

Duurzaam Gebouwd Congres Live On Stage: Hilbrand Katsma

Duurzaam Gebouwd Congres Live On Stage: Hilbrand ...

29 mrt om 08:00 uur

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2019 in provincie Fryslân werd je geïnspireerd door keynotesprekers ...

Lees verder »

Reacties

Leuk initiatief van FSC Nederland, maar de consument ziet het verschil niet meer tussen alle houtkeurmerken.Naast FSC is er bijvoorbeeld PEFC, OLB, EUTR, FLEGT, STIP, (etc...https://www.hardhouthandel.nl/milieubeleid) Voor houthandelaren is het net zo min lastig. De waarde van deze tool is mij onduidelijk. Met verkapte hippie termen zoals 'bosbeschermingswaarde' worden onjuiste vergelijkingen gemaakt zoals het statement dat het beter is om hardhout te gebruiken dan Noord-Europees Vurenhout, want een 'in een hardhout bos wordt minder intensief gekapt en beter gecontroleerd'. Hierbij wordt niet eerlijk vermeld dat een Vuren naaldhout bos vele malen sneller groeit en hersteld. Een belangrijk detail; het FSC keurmerk word voornamelijk bij hardhout gebruikt en PEFC (de grote concurrent) word gebruikt op naaldhoutsoorten zoals Vuren. Dit soort keurmerken maken elkaar al meer dan 10 jaar het leven zuur, terwijl ze bijna identiek volgens dezelfde manier werken en het zelfde doel hebben. Keurmerken zoals Stip die deze keurmerken willen verbinden worden direct met de grond gelijk gemaakt door allerlei slinkse procedures. Het is zeer hypocriet om in Nederland te roepen; "je mag je bos niet zo maar kappen, want apen, en bomen, en Indianen, bla bla bla", wat denken ze dat er vroeger op onze polders stond? Alles was bos! Allemaal gekapt en gebruikt om schepen van te bouwen voor de VOC. In mijn optiek zijn de mensen die in een bosrijke omgeving wonen vrij om te doen wat zij willen met hun bos en als je daar kritiek op hebt en het braafste jongetje uit de klas wilt zijn stop dan zelf met de enorme uitbreiding van woonwijken ed, en ga massaal overal bomen aanplanten. Er staat in het artikel dat gemeentes met de tool werken...heel veel gemeentes willen helemaal niet met FSC werken. Ze moeten dan eerst een contract afsluiten dat met een mooi woord een convenant heet en de gemiddelde ambtenaar snapt daar ook niks van dus wanneer ze hout nodig hebben, kopen ze gewoon wat ze nodig hebben en vragen echt niet specifiek naar een keurmerk. Een jaar later zit er weer een andere ambtenaar op die positie en die weet dan sowieso niet meer waar het over ging. Als onze overheid er volledig achter stond (en dat doen ze niet omdat ze weten dat het gebruiken van álleen gecertificeerd hout grote schade aan de economie brengt) dan zouden ze iedereen wel verplichten. De keurmerken zijn niks meer of minder dan een uitbreiding van milieuorganisaties zoals Greenpeace en door over dit soort onderwerpen te kibbelen houden de hippies, de linksen en de groene marketing bureaucraten elkaar in leven. Het is niet eens bewezen dat er vroeger zo'n groot tropisch bos was. Als je ziet hoe ze met de huidige technieken enorme bebouwingen van beschavingen kunnen zien in Zuid-Amerika dan word het argument dat we deze bossen perse nodig hebben onduidelijker. Het lijkt erop dat we door de huidige vervuiling van de Aarde de klimaat wisselvalligheid wellicht wel een zetje hebben gegeven maar dat de wisselvalligheid periodiek aan de orde is en niet te stoppen.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up