Grootschalige energieopslag: de noodzaak en de kansen

timer4 min
Grootschalige energieopslag: de noodzaak en de kansen

De Conferentie Energieopslag van Eaton in de Johan Cruijff ArenA toonde aan een breed publiek kansrijke en onmisbare ontwikkelingen.

In de Johan Cruijff ArenA is een energieopslag terug te vinden met een opslagcapaciteit van liefst 3 megawatt. Deze door Eaton, Nissan, BAM en The Mobility House gebouwde megabatterij geldt als perfect voorbeeld voor wat er nodig is voor de energietransitie. En vormde afgelopen woensdag het fraaie decor voor een conferentie waar 150 bezoekers op afkwamen.

Waterschappen

Deze dag stond in het teken van energieopslag voor grootgebruikers als datacentra, ziekenhuizen en fabrieken. Martijn Imming (foto onder), Business Development Manager bij Eaton, was woensdag vooral positief verrast over de diversiteit van de bezoekers. Zo staken naast de eindgebruikers ook veel technisch adviseurs hun licht op over de ontwikkelingen en uitdagingen op dit terrein. En niet alleen consultants die met gebouwen te maken hebben, maar bijvoorbeeld ook met waterschappen of tunnels.

Imming: “Iedereen worstelt momenteel waarschijnlijk met de vraag hoe duurzaamheid in projecten kan worden geïmplementeerd. Je komt dan ineens heel andere toepassingen tegen, zoals een waterschap dat zelf opgewekte zonne-energie wil gebruiken voor verwijdering van medicijnresten uit het drinkwater.” Ook was er interesse van een tunnelbouwer, die voor Nul op de Meter gaat met behulp van zonnepanelen, ledverlichting en een eigen energieopslag.

Veel belangstelling voor energieopslag is er ook in de ziekenhuiswereld, wat verklaarbaar is als je aan stroomstoringen denkt. Toch kan de vraag naar opslag heel anders ontstaan, zoals bij de ArenA. Imming: “Daar wilde men in eerste instantie vooral af van de vervuilende emissie van dieselgeneratoren. Bij grote evenementen als een popconcert waren deze nodig om grote pieken aan vermogen te kunnen leveren. En dat kan nu dus ook met de megabatterij in de ArenA.”

Sneeuw op zonnepark

Het uitgangspunt en de noodzaak voor energieopslag kan zo per opdrachtgever aanzienlijk verschillen. Het vraagstuk is verder erg belangrijk voor het elektriciteitsnetwerk. Met voldoende opslagcapaciteit kun je pieken en dips opvangen én vraag en aanbod goed reguleren. Die noodzaak werd vooral door netbeheerder TenneT benadrukt.

“Ik was bij de conferentie,” vervolgt Imming, “erg onder de indruk van een foto van een groot Duits zonnepark, helemaal bedekt met sneeuw. Maarten Abbenhuis van TenneT vertelde dat door de zon al die sneeuw op een bepaald moment er in één keer afschuift. Dan ontstaat er een enorme piek in het netwerk, waarvoor momenteel onvoldoende opslagcapaciteit beschikbaar is. Daarom is het niet verwonderlijk dat TenneT oplossingen zoals die in de ArenA actief stimuleert door uit deze opslag energie in te kopen.”

Nissan Leaf

Het sprak tijdens de conferentie veel bezoekers aan dat de ArenA ook gebruikmaakt van tweedehands batterijen, afkomstig uit auto’s (Nissan Leaf). Na drie jaar vermindert het bereik aan kilometers aanzienlijk, maar kunnen die batterijen nog wel ongeveer zeven jaar voor opslag worden ingezet. Een mooie bijdrage dus aan de circulaire economie, aldus Imming. De beschikbaarheid van tweedehands batterijen is echter nog niet groot (in de ArenA is voor bijna de helft gebruikgemaakt van second life batterijen).

Ondertussen verbetert de energiedichtheid van batterijen enorm. “In acht jaar tijd zijn we van generatie 1 naar 4 gekomen en bij een gelijkblijvende energiedichtheid is het volume van de batterijen gehalveerd. Als dat zo zou doorgaan, gaat dat heel veel vraagstukken op het gebied van de energietransitie eenvoudiger maken.” Eaton produceert of ontwikkelt overigens zelf geen batterijen, maar houdt zich bezig met managementsystemen en apparatuur voor elektrische, hydraulische en mechanische energie.

Regelgeving

Een ander aspect in dit kader is regelgeving die de ontwikkelingen enigszins afremt. Volgens Imming lopen de innovaties momenteel voor op de wettelijke Europese regels. “Als je afgaat op de huidige regelgeving, kun je veel van de toepassingen niet uitvoeren. Dat heeft vooral te maken met gelijkstroomnetten, waarvoor de regels nog in de kinderschoenen staan. Voor wisselspanning heb je allerlei normen en mensen die dat kunnen certificeren, maar met gelijkstroom is het pionieren en worden verzekeraars en constructeurs voorzichtiger. Gelukkig zie ik af en toe wel proeftuinen ontstaan, waar je de bestaande regels kunt laten voor wat ze zijn.”

Wie het over dit soort duurzaamheidsvraagstukken heeft, moet volgens Imming het hele principe van terugverdientijd loslaten. “Natuurlijk zijn we allemaal aan het rekenen, maar bij het ontwikkelen van duurzaamheid mag dat niet de eerste vraag zijn. Kijk eerst naar je grondstoffenverbruik, wat je footprint is en wat je als mens op aarde achterlaat.” Vergeet verder ook niet de meerwaarde van de energieopslag in het dagelijks gebruik.

Gelijkstroom

Een laatste technologische uitdaging, waarover Imming woensdag zelf het woord voerde, is het verschil in de wisselspanning van het net en de gelijkstroom waarop de meeste apparaten werken en die de zonnepanelen leveren. “De ArenA gaat nu de ledverlichting die de grasgroei stimuleert rechtstreeks betrekken uit de gelijkstroom van de panelen en de energieopslag. Zo zou het thuis, als daar in de toekomst opslagsystemen komen te staan, ook moeten gaan.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c125 c127 c172 c225 c243
Delen: de sleutel in de energietransitie

Delen: de sleutel in de energietransitie

26 mrt om 09:30 uur

In Voorhout staan 33 Plus op de Meter-woningen in de wijk Hooghkamer. Dit is niet zomaar een voorbeeldproject, ...

Lees verder »

c21 c125 c225
Onderzoek: biomassa beter voor klimaat dan aardgas

Onderzoek: biomassa beter voor klimaat dan aardgas

11 mrt om 10:00 uur
timer 2 min

Royal HaskoningDHV deed onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) naar de klimaatvriendelijkheid ...

Lees verder »

c21 c125 c184 c225 c243
Primagaz Benelux sluit zich aan bij Duurzaam Gebouwd

Primagaz Benelux sluit zich aan bij Duurzaam ...

12 feb om 13:01 uur
timer 3 min

Primagaz Benelux, leverancier van duurzaam biopropaangas voor particulieren en professionals, heeft zich als partner ...

Lees verder »

c21 c125 c225
Slotcongres AZEB op Building Holland 2020

Slotcongres AZEB op Building Holland 2020

4 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Op 24 maart ’s van 13 tot 17 uur sluit het AZEB-project in Nederland af met het AZEB Slotcongres tijdens ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
De kansen voor hernieuwbare energie in 2020

De kansen voor hernieuwbare energie in 2020

9 jan om 16:10 uur
timer 1 min

Om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen, moet er in Nederland nog heel wat gebeuren. Het Solarclarity Energie ...

Lees verder »

c21 c125 c127 c225
Innovatieve gevel prijkt aan energieleverende woontoren

Innovatieve gevel prijkt aan energieleverende ...

9 jan om 13:01 uur
timer 5 min

Gelegen in een van de hipste wijken ter wereld verrijst de energieleverende woontoren BOLD. Aan de overkant van ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c140
Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

04-12-2019 om 14:00 uur
timer 2 min

Je hebt nog een week om je project voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 in te zenden. Een van de winnaars ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Bewoners enthousiasmeren voor de warmtetransitie

Bewoners enthousiasmeren voor de warmtetransitie

04-11-2019 om 07:00 uur
timer 5 min

In de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving komen in veel gemeenten nieuwe warmtenetten in beeld. ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c185
Floriade 2022 wordt groener en duurzamer dan ooit

Floriade 2022 wordt groener en duurzamer dan ...

28-10-2019 om 15:00 uur
timer 5 min

De contouren voor de Floriade in 2022 worden zichtbaar. Het eerste vastgoed verrijst binnenkort op het Floriade-terrein ...

Lees verder »

c21 c125 c184 c225 c243
Met de groengasrevolutie van Bareau hoef je niet #VanGasLos

Met de groengasrevolutie van Bareau hoef je ...

11-10-2019 om 16:00 uur
timer 4 min

Behoud alle gasleidingen en ga niet #VanGasLos, stelt Kirsten Zagt. En vervang het ‘normale’, opgewaardeerde ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Energie Café: ‘Elektrische auto wordt onderdeel van energiesysteem’

Energie Café: ‘Elektrische auto ...

02-10-2019 om 08:00 uur
timer 2 min

De techniek is niet het probleem voor een doorbraak van elektrisch rijden, de maatschappelijke inbedding ervan ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c243
Gratis pv-panelen op versleten asbestdak

Gratis pv-panelen op versleten asbestdak

19-09-2019 om 11:00 uur
timer 6 min

De Eerste Kamer stemde begin juni tegen: een verbod op asbest in daken is voorlopig van de baan. Ondertussen gaat ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up