Grootschalige energieopslag: de noodzaak en de kansen

timer4 min
Grootschalige energieopslag: de noodzaak en de kansen

De Conferentie Energieopslag van Eaton in de Johan Cruijff ArenA toonde aan een breed publiek kansrijke en onmisbare ontwikkelingen.

In de Johan Cruijff ArenA is een energieopslag terug te vinden met een opslagcapaciteit van liefst 3 megawatt. Deze door Eaton, Nissan, BAM en The Mobility House gebouwde megabatterij geldt als perfect voorbeeld voor wat er nodig is voor de energietransitie. En vormde afgelopen woensdag het fraaie decor voor een conferentie waar 150 bezoekers op afkwamen.

Waterschappen

Deze dag stond in het teken van energieopslag voor grootgebruikers als datacentra, ziekenhuizen en fabrieken. Martijn Imming (foto onder), Business Development Manager bij Eaton, was woensdag vooral positief verrast over de diversiteit van de bezoekers. Zo staken naast de eindgebruikers ook veel technisch adviseurs hun licht op over de ontwikkelingen en uitdagingen op dit terrein. En niet alleen consultants die met gebouwen te maken hebben, maar bijvoorbeeld ook met waterschappen of tunnels.

Imming: “Iedereen worstelt momenteel waarschijnlijk met de vraag hoe duurzaamheid in projecten kan worden geïmplementeerd. Je komt dan ineens heel andere toepassingen tegen, zoals een waterschap dat zelf opgewekte zonne-energie wil gebruiken voor verwijdering van medicijnresten uit het drinkwater.” Ook was er interesse van een tunnelbouwer, die voor Nul op de Meter gaat met behulp van zonnepanelen, ledverlichting en een eigen energieopslag.

Veel belangstelling voor energieopslag is er ook in de ziekenhuiswereld, wat verklaarbaar is als je aan stroomstoringen denkt. Toch kan de vraag naar opslag heel anders ontstaan, zoals bij de ArenA. Imming: “Daar wilde men in eerste instantie vooral af van de vervuilende emissie van dieselgeneratoren. Bij grote evenementen als een popconcert waren deze nodig om grote pieken aan vermogen te kunnen leveren. En dat kan nu dus ook met de megabatterij in de ArenA.”

Sneeuw op zonnepark

Het uitgangspunt en de noodzaak voor energieopslag kan zo per opdrachtgever aanzienlijk verschillen. Het vraagstuk is verder erg belangrijk voor het elektriciteitsnetwerk. Met voldoende opslagcapaciteit kun je pieken en dips opvangen én vraag en aanbod goed reguleren. Die noodzaak werd vooral door netbeheerder TenneT benadrukt.

“Ik was bij de conferentie,” vervolgt Imming, “erg onder de indruk van een foto van een groot Duits zonnepark, helemaal bedekt met sneeuw. Maarten Abbenhuis van TenneT vertelde dat door de zon al die sneeuw op een bepaald moment er in één keer afschuift. Dan ontstaat er een enorme piek in het netwerk, waarvoor momenteel onvoldoende opslagcapaciteit beschikbaar is. Daarom is het niet verwonderlijk dat TenneT oplossingen zoals die in de ArenA actief stimuleert door uit deze opslag energie in te kopen.”

Nissan Leaf

Het sprak tijdens de conferentie veel bezoekers aan dat de ArenA ook gebruikmaakt van tweedehands batterijen, afkomstig uit auto’s (Nissan Leaf). Na drie jaar vermindert het bereik aan kilometers aanzienlijk, maar kunnen die batterijen nog wel ongeveer zeven jaar voor opslag worden ingezet. Een mooie bijdrage dus aan de circulaire economie, aldus Imming. De beschikbaarheid van tweedehands batterijen is echter nog niet groot (in de ArenA is voor bijna de helft gebruikgemaakt van second life batterijen).

Ondertussen verbetert de energiedichtheid van batterijen enorm. “In acht jaar tijd zijn we van generatie 1 naar 4 gekomen en bij een gelijkblijvende energiedichtheid is het volume van de batterijen gehalveerd. Als dat zo zou doorgaan, gaat dat heel veel vraagstukken op het gebied van de energietransitie eenvoudiger maken.” Eaton produceert of ontwikkelt overigens zelf geen batterijen, maar houdt zich bezig met managementsystemen en apparatuur voor elektrische, hydraulische en mechanische energie.

Regelgeving

Een ander aspect in dit kader is regelgeving die de ontwikkelingen enigszins afremt. Volgens Imming lopen de innovaties momenteel voor op de wettelijke Europese regels. “Als je afgaat op de huidige regelgeving, kun je veel van de toepassingen niet uitvoeren. Dat heeft vooral te maken met gelijkstroomnetten, waarvoor de regels nog in de kinderschoenen staan. Voor wisselspanning heb je allerlei normen en mensen die dat kunnen certificeren, maar met gelijkstroom is het pionieren en worden verzekeraars en constructeurs voorzichtiger. Gelukkig zie ik af en toe wel proeftuinen ontstaan, waar je de bestaande regels kunt laten voor wat ze zijn.”

Wie het over dit soort duurzaamheidsvraagstukken heeft, moet volgens Imming het hele principe van terugverdientijd loslaten. “Natuurlijk zijn we allemaal aan het rekenen, maar bij het ontwikkelen van duurzaamheid mag dat niet de eerste vraag zijn. Kijk eerst naar je grondstoffenverbruik, wat je footprint is en wat je als mens op aarde achterlaat.” Vergeet verder ook niet de meerwaarde van de energieopslag in het dagelijks gebruik.

Gelijkstroom

Een laatste technologische uitdaging, waarover Imming woensdag zelf het woord voerde, is het verschil in de wisselspanning van het net en de gelijkstroom waarop de meeste apparaten werken en die de zonnepanelen leveren. “De ArenA gaat nu de ledverlichting die de grasgroei stimuleert rechtstreeks betrekken uit de gelijkstroom van de panelen en de energieopslag. Zo zou het thuis, als daar in de toekomst opslagsystemen komen te staan, ook moeten gaan.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Waterval van energie in Amsterdams hotel

Waterval van energie in Amsterdams hotel

2 aug om 11:30 uur
timer 6 min

Diverse nieuwe concepten en benamingen strijden om voorrang in een innovatief, energieneutraal Amsterdams hotel.

Lees verder »

Whitepaper: ‘Lokaal verwarmen speelt belangrijke rol in de energietransitie’

Whitepaper: ‘Lokaal verwarmen speelt belangrijke rol in de energietransitie’

24 jul om 07:00 uur

Duurzaam Gebouwd lanceert de kersverse whitepaper ‘Lokaal verwarmen speelt belangrijke rol in energietransitie’. ...

Lees verder »

De rol van de compacte zonneboiler in de energietransitie

De rol van de compacte zonneboiler in de energietransitie

3 jul om 11:00 uur
timer 2 min

Onbekend maakt onbemind. Daar lopen veel duurzame ontwikkelingen tegen aan in de conservatieve bouwsector. Zo ook ...

Lees verder »

'Menukaart' voor warmtetransitie in de huursector

'Menukaart' voor warmtetransitie in de huursector

17 jun om 13:00 uur
timer 2 min

Welke rol kunnen warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels spelen in de warmtetransitie van huurwoningen? Dat ...

Lees verder »

Gasloze Vijverhof torens in Den Haag met pv-panelen

Gasloze Vijverhof torens in Den Haag met pv-panelen

13 mei om 11:00 uur
timer 2 min

Aan het Leemansplein in Den Haag, in het Central Innovation District (CID), staan de torens ‘Vijverhof’. ...

Lees verder »

Veranderend energielandschap bij Energie Café

Veranderend energielandschap bij Energie Café

8 mei om 11:00 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd-partner Solarclarity organiseert op 23 mei een Energie Café. Tijdens de bijeenkomst staat ...

Lees verder »

Startblok Elzenhagen is modulair, circulair en BENG

Startblok Elzenhagen is modulair, circulair ...

3 mei om 13:00 uur
timer 1 min

Gemeente Amsterdam en woningcorporaties De Key en Eigen Waard werkten samen met modulair bouwbedrijf Jan Snel aan ...

Lees verder »

'Hoepel op met je zonnepanelen!'

'Hoepel op met je zonnepanelen!'

2 mei om 08:00 uur
timer 3 min

Hoe zou u het vinden als u ’s ochtends uw kantoor binnenkomt en ontdekt dat de vloer volledig bedekt is met ...

Lees verder »

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

17 apr om 11:30 uur

Het Duurzaam Gebouwd Magazine valt tegenwoordig niet alleen in papieren vorm op je mat. Je leest het nu ook digitaal, ...

Lees verder »

Silverpoint zonnepanelen: zonder busbars een hogere opbrengst

Silverpoint zonnepanelen: zonder busbars een ...

2 apr om 15:30 uur
timer 1 min

De Nederlandse PV fabrikant Autarco heeft een nieuwe stap gezet in het verbeteren van de efficiëntie van zonnepanelen. ...

Lees verder »

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije realisaties

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije ...

7 mrt om 13:00 uur
timer 2 min

Het is tijd voor verandering. Nederland wil niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en zet daarom ...

Lees verder »

De uitdagingen van zonne-energie op zakelijk vastgoed

De uitdagingen van zonne-energie op zakelijk ...

26 feb om 10:30 uur
timer 1 min

Vastgoed verduurzamen aan de hand van praktijkcases. Dit onderwerp staat op het programma tijdens het seminar zonne-energie ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up