'Circulaire standbouw wordt de standaard'

timer5 min
'Circulaire standbouw wordt de standaard'

De eventsector blijft groeien, met wederom een stijging van het aantal bijeenkomsten in 2019. Vrijwel ieder event heeft duurzaamheid ingebed in de uitvoering, maar de inzet op een toekomstbestendige standbouw blijft achter. Op de laatste beursdag wordt traditiegetrouw veel weggegooid en van hergebruik van standelementen is zelden sprake.

Foto bovenaan: Circulaire beursstand van de Rabobank op de Provada, door KOPexpo

Dat het anders moet én kan, weet KOPexpo uit Vaassen. Alweer 11 jaar geleden zag de standbouwer het levenslicht, in Apeldoorn. Directeur Marius Bos startte het bedrijf met de visie om kwaliteit te leveren en organisaties volledig te ontzorgen in hun beursdeelnames. Een bijzonder streven, omdat de standbouwsector destijds vooral omzet- in plaats van kwaliteitgedreven was. Een nadruk op goede en gezonde materialen, het efficiënt inrichten van processen en een focus op kwaliteit moest daar verandering in brengen.

“Dit werd heel goed ontvangen in de markt”, kijkt business developer & marketeer Lieke Klaren-Bos terug. “Al gauw hadden we veel klanten uit allerlei sectoren.” Inmiddels zijn tientallen klanten verbonden aan de standbouwer en is het aantal professionals uitgegroeid tot 30. Organisaties als Rabobank, Strukton, ATAG en Honda werken met KOPexpo samen. “We werken met een enthousiast team aan beursconcepten, waar de stand een onderdeel van is. Het concept is leidend, want dit bepaalt of een klant tijdens een beurs succesvol is en doelstellingen behaalt. Om dit eenvoudiger te maken bieden we diensten aan, zoals het verzamelen van bezoekersdata tijdens de beurs, het trainen van de standbemanning en zelfs het samenwerken met een imagocoach.”

In de kliko

In 2017 stond de spotlight op de pijler duurzaamheid. Het team inventariseerde de waarde hiervan voor eigen producties en analyseerde hoe de standbouw sectorbreed hiermee omging. “Er was weinig aandacht voor dit onderdeel, terwijl wij juist overtuigd waren van de waarde. We zagen bijvoorbeeld dat groen en planten op de stand worden ingezet en later in een kliko belanden. Daarnaast was er nauwelijks sprake van hergebruik van de stand. We besloten dit in te bedden in onze bedrijfsvoering om hier verandering in te brengen.”

Die transitie uit zich onder andere door een inzet van alternatieve en duurzamere materialen. Daarnaast wordt aan de voorkant van het bouwproces rekening gehouden met mogelijk hergebruik van onderdelen van de stand. “70 tot 80 procent van de wanden en materialen van de stands zetten we opnieuw in. Daarom kiezen we voor materialen die je van oudsher niet meteen zou verwachten bij standbouw.” Op tafel staat een verzameling van samples van alternatieve bouwstoffen. “We maken onder andere gebruik van rubber, bamboe, kurk en buxkin. Het toepassen van deze materialen heeft niet alleen een duurzame weerklank, maar zorgt ook voor een specifieke uitstraling van de stand. Het kan zeker ogen naar je toe trekken als je met je team op een stand staat die bijvoorbeeld volledig van bamboe is. Je hebt meteen een gespreksonderwerp.”

Verantwoord (af)bouwen

Vervolgens is het de uitdaging om ook ná de beursdeelname op een correcte manier om te gaan met materialen en verantwoord af te bouwen. “Je ziet dat tapijt vaak wordt weggegooid, terwijl wij het prima opnieuw kunnen gebruiken of verwerken in nieuwe materialen. Daarnaast verdwijnt het meeste groen in de prullenbak. Dat vinden we verspilling, dus zorgen we ervoor dat dit groen bijvoorbeeld bij een verzorgingshuis voor ouderen terechtkomt.” De grootste uitdaging om een volledig duurzame standbouw te realiseren, is bewustwording van klanten. “Het is in eerste instantie voor veel partijen nieuw om met alternatieve materialen aan de slag te gaan. Op het moment dat je als organisatie weet dat je aan de slag wilt met een circulaire en duurzame stand, kunnen wij ondersteunen bij het proces. Maar de wil moet er natuurlijk wel zijn.”

'Circulaire standbouw wordt de standaard'

Bij KOP in Vaassen: Linda Scholte en Lieke Klaren-Bos

Bij Rabobank was de wil er zeker, zo blijkt uit de realisatie van de circulaire stand van deze bank. Inmiddels staat de stand bekend als het paradepaardje van KOPexpo. “In 2018 werd de stand voor het eerst op de PROVADA gelanceerd en ook in 2019 mogen we deze stand neerzetten, in een verbeterde vorm. Noem het versie 2.0. De stand is opgebouwd uit materialen die op een later moment worden hergebruikt.” Een van de redenen om voor de circulaire stand te kiezen is het eigen inkoopbeleid. “Onze uitvraag was daarom om duurzaamheid en circulariteit in het standontwerp door te voeren”, laat business developer communicatie Leonie Rikken van Rabo Real Estate Finance weten.

Rubber en zeegras

Om die reden werd gezocht naar duurzame materialen uit de omgeving. “Er zit kurk in, rubber dat van oude banden is gemaakt en er is zeegras gebruikt voor de vloerkleedjes”, vertelt accountmanager Linda Scholte van KOPexpo. “De stof van het interieur is van PET-flessen gemaakt.” Bijzonder is dat de stand wordt gehuurd in plaats van gekocht. Het enige onderdeel dat eigendom is van de Rabobank, is de belettering. “Na het gebruik van de stand gaat KOPexpo de materialen weer op een andere manier inzetten”, aldus Rikken.

De uitdaging schuilt in het opschalen van deze circulaire en duurzame stands. Van de beursdeelnemer eist dit een andere manier van denken. “Het begint bij bewustzijn”, vindt Bos. “Door na te denken over de materialen die je gebruikt en grondstoffen die je weggooit na een beurs, kun je een nieuwe richting uitstippelen. Inzetten op duurzaamheid betekent dat je je ecologische footprint en CO2-uitstoot verlaagt en je ambities naar buiten toe uitdraagt. Het levert veel op, maar het vergt wel omdenken. Dat is de uitdaging.”

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: KOPexpo

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c244
Voorbeeldenboek voor circulaire inspiratie

Voorbeeldenboek voor circulaire inspiratie

Gisteren om 13:39 uur
timer 2 min

Een inspirerend overzicht van innovatieve circulaire producten en diensten: die zijn te vinden in het Circulaire ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c244
Roep om meer testen van circulaire materiaalcombinaties

Roep om meer testen van circulaire materiaalcombinaties

20 feb om 10:01 uur
timer 1 min

In de vierde BlueCity Podcast spreekt klimaatjournalist Ties Joosten in de sauna met Yvette Govaart over brandveiligheid ...

Lees verder »

c21 c225 c244
Minister geeft ruimte aan DPG

Minister geeft ruimte aan DPG

19 feb om 15:30 uur
timer 3 min

In oktober 2019 zijn in de Tweede Kamer vragen gesteld over circulair bouwen. De minister heeft op 15 januari ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244
Verduurzaam jij corporatiebezit met circulaire maatregelen?

Verduurzaam jij corporatiebezit met circulaire ...

14 feb om 10:00 uur
timer 1 min

Ben jij aan de slag met circulaire en klimaatadaptieve maatregelen voor corporatiewoningen? Kennisinstelling Platform31 ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244
Duurzaamheids- en circulariteitstools onder de loep op Building Holland 2020

Duurzaamheids- en circulariteitstools onder ...

13 feb om 07:00 uur

Op Building Holland beklimmen topexperts het podium, binnen actuele en urgente thema’s als Energietransitie, ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243 c244
Seminar Innovatie in de gevel – Projectenparade op Building Holland 2020

Seminar Innovatie in de gevel – Projectenparade ...

11 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Op 25 maart in de ochtend vindt het seminar ‘Innovatie in de gevel – Projectenparade’ plaats ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244
“Er is nog volop energie en dat wordt een basisrecht van de mens”

“Er is nog volop energie en dat wordt ...

6 feb om 19:00 uur
timer 5 min

Energiebedrijven worden de verkeersregelaars van energiestromen en leveren dan zelf geen stroom meer. “Gebruikers ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c243 c244
Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 voor Triodos Bank en BSH 20 E

Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 voor ...

6 feb om 12:45 uur
timer 3 min

De Gouden Kikker voor het meest duurzame project in Nederland is vandaag gewonnen door Triodos Bank - De Reehorst. ...

Lees verder »

c21 c225 c244
#Emissieloos bouwen op Building Holland 2020

#Emissieloos bouwen op Building Holland 2020

6 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Op 25 maart 2020 vindt het side event #Emissieloos bouwen plaats, tijdens Building Holland 2020. Kansrijke initiatieven ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243 c244
Opvolgers MOR-team verleggen focus naar portiekflats

Opvolgers MOR-team verleggen focus naar portiekflats

4 feb om 16:01 uur
timer 3 min

Woensdag onthult het studententeam MOR (Modular Office Renovation) van de TU Delft een prototype van een appartement ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c244
Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week van de Circulaire Economie

Vol en aantrekkelijk programma in vijfde Week ...

31 jan om 16:01 uur
timer 3 min

Van maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari 2020 organiseert het Versnellingshuis Nederland circulair! ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Versnellers in ondernemen en circulaire economie op Building Holland 2020

Versnellers in ondernemen en circulaire economie ...

31 jan om 08:00 uur
timer 2 min

Het is weer de hoogste tijd om twee nieuwe Building Holland-sprekers bekend te maken. Wekelijks laten we je zien ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up