Gebouwen steeds beter maken met WELL

timer12 min
Gebouwen steeds beter maken met WELL

Steeds meer kantoorhuurders vragen om een omgeving die niet alleen toekomstbestendig en uitgerust is met de slimste technologie, maar ook een bijdrage levert aan de beleving en het welzijn van gebruikers van het gebouw. Niet alleen in de kantorenmarkt is aandacht voor de maatschappelijke opgave die gezondheid heet. Ook bij logistieke gebouwen, winkels en woningen wordt gezondheid steeds belangrijker.

Foto bovenaan: Het World Trade Center in Utrecht heeft is een van de eerste kantoren met een WELL Building Standard.

Om erachter te komen welke sectoren dat precies zijn, zitten we om tafel met Fund Manager van het CBRE Dutch Office Fund Ronald van der Waals (een fonds van CBRE Global Investors). Al snel blijkt dat het thema gezondheid in het DNA van de hele organisatie zit. “We hebben een team van 55 mensen volledig gefocust op de Nederlandse markt en zijn hier met name actief in vier vastgoedsectoren, kantoren, logistiek, winkels en woningen. Overkoepelend geldt dat we gezondheid en responsible investment als uitgangspunten voor onze hele Europese business beschouwen.” 

Die richting staat in scherp contrast met het sec opwaarderen van energielabels, dat tien jaar geleden in de kantorenmarkt als leidend principe werd aangehouden. Van der Waals“Tegenwoordig gaat het gelukkig steeds vaker om de prestaties van gebouwen en de omgeving waarin je leeft en werkt. Het sociale element krijgt steeds meer impact en we willen de betrokkenheid van gebruikers naar een hoger niveau tillen. Natuurlijk moeten de gebouwen goed presteren, maar deze vorm van toekomstbestendigheid is wat ons betreft een gegeven.” 

Onder andere de zoektocht naar talentvolle young professionals stuwt de wens om voor een excellente werkomgeving te zorgen. Nederland is een kenniseconomie, dus bedrijven realiseren hun omzet met de mensen die in dienst zijn en dat maakt de focus op welzijn en optimaal presteren logisch. “We spenderen veel tijd op kantoor en willen ons daar goed voelen. Er zijn veel verschillende lagen die bijdragen aan gezondheid. Denk aan sportiviteit, gezonde catering en vanzelfsprekend en een gezond binnenklimaat. De krapte op de arbeidsmarkt versterkt de nadruk op een fijne omgeving. Daarbij zijn mensen zich hier veel bewuster van dan bijvoorbeeld tien jaar geleden”, zegt Van der Waals 

Onafhankelijke graadmeter voor gezonde gebouwen 

Mede om die reden is er een groeiend belang om gezondheid in gebouwen zichtbaar te maken. De internationaal erkende WELL-certificering is ondertussen bekend bij menig professional werkzaam in de bouw- en vastgoedsector. De methodiek lanceerde een versie 2.0 met 10 onderwerpen, waaronder lucht, water, materialen, akoestiek, thermisch comfort en community. Van der Waals: “Het doorlopen van het proces en behalen van zo’n certificaat laat zien dat je weet wat de sterkte punten van je gebouw zijn en geeft je de mogelijkheid om te blijven optimaliseren. Daarnaast heb je een onafhankelijke boodschap en graadmeter, die je aan je gebruikers kunt uitdragen.” 

Door het gebouw aantoonbaar gezond te maken, is het voor huurders duidelijk dat ze kunnen rekenen op een werkplek met een positieve impact op het arbeidsproces. Diverse studies, waaronder het rapport ‘Gezondheid, Welzijn & Productiviteit in kantoren’ van de World Green Building Council, onderbouwen deze stelling: een gezond gebouw draagt bij aan betere prestaties van medewerkers. Van der Waals“Het is geen geheim meer dat we productiviteit en prestaties in het algemeen mede kunnen toewijzen aan een fijne werkomgeving. Nu blijft het lastig om hier concrete cijfers en ook harde KPI’s aan te hangen, maar de relatie tussen een gezond gebouw en goed presteren, is duidelijk. 

Gebouwen steeds beter maken met WELL

De woningen van Rhapsody in West-Amsterdam.

Crosswalks 

Het is dan ook niet gek dat CBRE Global Investors in beweging blijft om haar eigen portefeuille op de meetlat van WELL te meten. “Het doel is dat we onze complete kantorenportefeuille laten certificeren. De certificering is voor ons een middel, geen doel, waarmee we gebouwen alsmaar beter maken, gezondheid zichtbaar maken en steeds zorgen voor een optimaal gebouw voor de huurder.” Ook de verbinding met certificeringsmethodiek BREEAM is eenvoudig te maken, vooral dankzij de zogenoemde ‘Crosswalks’, die het eenvoudiger maken om synergie tussen de twee meetlatten mogelijk te maken. Van der Waals“Door eisen uit WELL en BREEAM te verenigen wordt de ambitie om beide certificeringen in huis te halen gestroomlijnd. Waar BREEAM zich vooral richt op de gebouwprestaties en het ontwerp, ligt er vanuit WELL meer nadruk op de exploitatie- en beheerfase. Beide onderdelen zijn uiteraard van belang als je een toekomstbestendig gebouw neerzet. Hierbij is BREEAM vooral interessant voor de huurders en WELL voor de gebruikers.”  

Het gesprek met Van Der Waals gaat tot dusver vooral in op de markt voor high end duurzame en gezonde kantoren. Enerzijds logisch, aangezien CBRE Global Investors hier een belangrijke aanwezigheid heeft en voornamelijk de top van de huurdersmarkt bedient. Anderzijds is er nog veel meer te vertellen over hoe met dit onderwerp wordt omgegaan binnen de andere sectoren waarin de organisatie actief is. “Zo zien we ook onder retailers dat zij het belangrijk vinden om in duurzaamheid te investeren. Daar zie je ook een groeiende belangstelling voor de sociale component, want winkels en centra vormen een spil van sociale interactie in de wijk. Daarbij is een winkel een ontmoetingsplek. Ook voor deze sector stellen we ons continu de vraag hoe we de kwaliteit van het vastgoed kunnen verhogen.  

Perfect match 

Diverse projecten passeren de revue als we het over retail hebben, waaronder Winkelcentrum Heuvel in Eindhoven en de Alexandrium Megastores in Rotterdam. Eerstgenoemde winkelcentrum is recent helemaal opgeknapt, waardoor het internationale allure kreeg en het de internationale BREEAM Award voor meest duurzame herontwikkeling in Europa in de wacht sleepte. “Het winkelcentrum heeft daarnaast een BREEAM-NL In-Use Double Outstanding-certificaat, voor zowel Gebouw als Management. Voor Alexandrium Megastores zorgden we voor een verrijking en differentiatie van het aanbod. De Franse sportketen Decathlon bleek er goed te passen en zorgde voor een uitbreiding van het aanbod aan consumentenproducten, waardoor het aantal bezoekers sterk toenam en ook andere retailers hun winkels vernieuwden. Daarbij hebben we op de Heuvel in Eindhoven 1.400 zonnepanelen geïnstalleerd. Deze gaan we binnenkort ook op het grote dak van Alexandrium neerleggen. ” 

Ook in de logistieke sector maakte eerst duurzaamheid zijn entree, met diverse centra die de afgelopen jaren gecertificeerd werden onder BREEAM. Tot dusver lijkt de focus op gezondheid wat ondergesneeuwd, maar hier komt verandering in en dat is een goede ontwikkeling. “Er is een duidelijke businesscase. Medewerkers brengen de hele dag in een loods door en worden blootgesteld aan de hitte in de zomer en koude in de winter. Ook op het gebied van daglichttoetreding is er een opgave, evenals op de vlakken van beweging en fitheid van medewerkers.” 

Gebouwen steeds beter maken met WELL

Ronald van der Waals, Fund Manager CBRE Dutch Office Fund.

Sociaal bewustzijn en community building 

Kijkende naar woningbeleggingen zien we de focus op welzijn ook. “Zoals eerder gezegd neemt het sociale bewustzijn over gezondheid toe, dus zien we ook hier een verandering en versnelling opkomen voor deze sector, echter hier is de invloedsfeer anders dan in de andere sectoren. Dit komt doordat woningen de privéruimtes van onze huurders zijn. Hierin kan je adviseren en informeren, maar we kunnen bijvoorbeeld niet voorkomen dat de verwarming hoog gezet wordt. Wel wordt hier veel gedaan aan de efficiëntie van koel- en verwarmsystemen, voldoende daglicht, buitenruimtes en worden er verschillende duurzame shared mobility oplossingen aangeboden. Dat laten wij onder andere zien bij het complex Rhapsody.” Dit appartementencomplex in Amsterdam-West is energieneutraal. Vanaf het eerste ontwerp is sociaal en gezond leven hier een uitgangspunt geweest. Dit zie je terug in de positionering van de woningen. “Daarnaast stelden we voor dit gebouw community managers aan, die de verbinding moeten maken tussen de bewoners en de omgeving.”  

De nadruk op community building zien we ook weer terug in de kantorensector, waar het een steeds belangrijkere invloed heeft op gebruikersretentie. En daarmee op huurdersretentie. “Aan de hand van diverse activiteiten willen we een warm thuisgevoel creëren, een werkplek waar je eigenlijk niet weg wilt. Daarom wordt er bijvoorbeeld door de community manager van UP Amsterdam een wekelijkse bootcamp georganiseerd, worden er experts uitgenodigd voor presentaties, wordt er gezorgd voor maandelijkse borrels en proberen we ondersteuning te bieden in de balans tussen privé en werk. Het gaat erom dat de gebruiker de overtuiging krijgt dat dit zijn plek is en hij zich optimaal kan ontplooien.” Naast de duurzaamheid van de gebouwen, is en wordt gezondheid een integraal onderdeel van het productaanbod binnen alle sectoren van het vastgoed. 

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: CBRE Global Investors

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c245 c293
Groene troef op nieuwe Aeres Hogeschool

Groene troef op nieuwe Aeres Hogeschool

14 jan om 08:01 uur
timer 4 min

De Aeres Hogeschool heeft op het Floriadeterrein in Almere een onderwijsgebouw gerealiseerd dat uitblinkt aan ...

Lees verder »

c151 c223 c245 c261
Whitepaper: 'Toekomstbestendige zorg begint bij inzicht en grip'

Whitepaper: 'Toekomstbestendige zorg begint ...

In deze whitepaper leggen we je uit hoe je met weinig inspanning invulling geeft aan verduurzaming en welke ...
c21 c225 c245
DGMR deelt kennis in nieuwe podcastserie

DGMR deelt kennis in nieuwe podcastserie

23-11-2021 om 13:47 uur
timer 2 min

Wat is WELL eigenlijk? Hoe kunnen we zelf bijdragen aan gezonde gebouwen? Waarom moeten binnenklimaat meer aandacht ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c245
Rondetafelgesprek Duurzame en Gezonde Scholen

Rondetafelgesprek Duurzame en Gezonde Scholen

28-10-2021 om 09:06 uur

Om serieus werk te kunnen maken van de huisvestingsopgave voor het onderwijs is het noodzaak een samenhangend ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c245
Whitepaper: Innoveren voor een gezond binnenklimaat

Whitepaper: Innoveren voor een gezond binnenklimaat

26-10-2021 om 07:00 uur

Ben jij benieuwd naar wat een inzet op gezondheid je precies kan opleveren? Wil je daarnaast weten waar je rekening ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Francesco Veenstra opent Building Holland 2021

Francesco Veenstra opent Building Holland 2021

20-10-2021 om 08:00 uur
timer 1 min

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra opent Building Holland 2021 op 2 november aanstaande. Sinds 1 september 2021 ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Gamechangers in de Bouw en Infra barst op 25 november los

Gamechangers in de Bouw en Infra barst op 25 ...

08-10-2021 om 07:00 uur
timer 1 min

Hét grote bouwteam-event van 2021 is aanstaande. Op 25 november nodigen we alle sectoren van de bouw en ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Gideon Maasland, Bram Adema en Mantijn van Leeuwen op Building Holland 2021

Gideon Maasland, Bram Adema en Mantijn van Leeuwen ...

30-09-2021 om 17:00 uur

De mainstage op Building Holland 2021 puilt uit van topsprekers, die jou enthousiast maken voor de volgende stap ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Side Events Building Holland 2021: Smart Buildings, Innovatie in de Gevel en Deelmobiliteit

Side Events Building Holland 2021: Smart Buildings, ...

30-09-2021 om 14:30 uur

Wil je meer kennis over Smart Buildings, gevelinnovatie of deelmobiliteit? Dan ben je aan het juiste adres bij ...

Lees verder »

c21 c143 c225 c245
Zo ontwerp je een school voor betere leerprestaties

Zo ontwerp je een school voor betere leerprestaties

08-09-2021 om 08:00 uur
timer 2 min

Wat leveren zaken als licht, geluid, thermisch comfort en luchtkwaliteit voor bijdrage aan de leerprestaties en ...

Lees verder »

c21 c225 c245 c263
Van inzicht naar uitzicht bij schoolventilatie

Van inzicht naar uitzicht bij schoolventilatie

06-09-2021 om 08:00 uur
timer 1 min

Oplossingen en technieken om een optimale ventilatie te bereiken zijn belangrijk, maar laten we niet het proces ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c243 c245
Advertorial: Volg op 29 september gratis het Webinar ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions

Advertorial: Volg op 29 september gratis het ...

02-09-2021 om 11:30 uur
timer 3 min

Volg op woensdag 29 september 2021 het online webinar en leer alles over het hoe, wat en waarom van ABB Cylon® ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up