Nieuw model bouwteam in de praktijk

timer4 min
Nieuw model bouwteam in de praktijk

Wat gaat het nieuwe model bouwteamovereenkomst opleveren? De eerste ervaringen uit de praktijk zijn er al.

In mei van dit jaar werd een nieuw concept bouwteamovereenkomst gepresenteerd door Duurzaam Gebouwd. De vele reacties waren erg positief, zodat nu na diverse consultaties gewerkt wordt aan het definitieve model. Henberto Remmerts en Arno Hoevink (Tauw) delen hun eerste ervaringen met het concept.

Adviesbureau Tauw werd vrijwel direct na de eerste presentatie gebeld door een instantie die op basis van deze manier van werken graag het wegenonderhoud wil aanbesteden. Remmerts: “Dat zijn wij nu aan het voorbereiden. We zijn begonnen met een duidelijke inkoopstrategie. Die organisatie wil niet voor elk onderdeel opnieuw een bestek maken, dat aanbesteden en apart aan een aannemer gunnen. Ze vinden het veel effectiever om de kennis van een aannemer al vanaf het begin erbij te betrekken.”

“Die aannemer”, stelt Hoevink, “kan zo samen met de opdrachtgever bepalen wat de beste fasering van de werkzaamheden is. Daarmee vergroot je onder andere de efficiëntie en het lerend vermogen en kan de overlast voor gebruikers worden verminderd. Een overeenkomst voor een aantal jaren biedt al deze voordelen.”

Optimale transparantie

Nieuw model bouwteam in de praktijkRemmerts (foto) vervolgt: “De opdrachtgever heeft zo veel minder papierwerk, want de aanpak en organisatie wordt geregeld voor een aantal jaren. En het werken met een of twee aannemers levert ook een veel eenvoudigere contractbeheersing op. Uiteraard zijn er ook onderwerpen als clusteren en scopeomschrijving die niet standaard zijn. Daarbij hoort bijvoorbeeld als beheersmaatregel een optimale transparantie. Je kunt zo echter wel veel meer aandacht schenken aan het samen bouwen en het wekken van vertrouwen.”

“Het doel van het bouwteam is om samen te bepalen wat er gerealiseerd gaat worden en tegen welke voorwaarden. De opdrachtgever deed de voorbereiding altijd alleen en dat doet hij nu in een bouwteam samen met een aannemer. Daar ga je al in de aanbesteding op sturen, waarbij geld en planning ondergeschikt zijn. Je stuurt vooral op samenwerking, kennisdelen en ook op thema’s als duurzaamheid.”

“Met deze opdrachtgever”, weet Remmerts, “zijn we op zoek naar een partij die heel veel inzicht heeft in duurzaamheid. Wat is hun visie daarop? Gaat die aannemer werken met duurzaam materieel, en maakt hij een planning met minder vervoersbewegingen? Daar stuur je op en dat kan ook heel mooi, want de prijs is niet leidend.”

“Verder wil je ook weten”, vervolgt Hoevink, “hoe de aannemer omgaat met het inbrengen van kennis. Hoe verloopt dat proces? Hoe kan ervoor worden gezorgd dat de opdrachtgever en de aannemer echt van elkaar kunnen leren en wat betekent dit uiteindelijk voor de kwaliteit van het werk dat gedurende de contractperiode wordt geleverd? Wat kunnen opdrachtnemers bijdragen aan het omgevingsmanagement en hoe willen ze dat samen oppakken?” Ook samenwerken in het beheersen van risico’s is een onderdeel waar partijen elkaar kunnen helpen. Het gaat daarbij niet meer over verdelen, maar meer over het samen beheersen van risico’s.”

Positief

Nieuw model bouwteam in de praktijkHoevink (foto) heeft ondertussen de nodige positieve reacties gekregen. “De markt staat achter deze aanpak en ziet wel voordelen in een meerjarige aanbesteding. Als voordeel hiervan wordt genoemd dat de lessons learned gelijk kunnen worden toegepast in volgende onderhoudstrajecten. Niet alleen wat betreft de uitvoering, maar ook wat betreft de wijze van samenwerking. Ook wanneer maatregelen worden ontwikkeld met betrekking tot duurzaamheid kunnen deze op meerdere trajecten worden toegepast. Dit maakt het aantrekkelijker om hierin te investeren.”

“Wij zijn inmiddels”, vervolgt Hoevink, “alweer met vijf andere projecten bezig om een bouwteam aan te besteden op basis van de nieuwe conceptovereenkomst. Daarbij vinden aannemers het geweldig om in die bouwteamfase te mogen meedenken. En dat ze een zienswijze op het contract kunnen geven, zodat het echt een samenwerking wordt waar ze achter kunnen staan. Aannemers worden meer gewaardeerd om wat ze kunnen en dat werkt stimulerend.”

“De vijf projecten die worden aanbesteed zijn zeer divers. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de bouw van een circulaire en modulaire brug, het ophogen en klimaat adaptief maken van een woonwijk en het innovatief slopen van een brug in een provinciale weg.”

Is alles dan alleen maar beter bij een bouwteam? Hoevink: “Een bouwteam moet passen bij de doelen van het project en bij de beoogde samenwerking. Ook is transparantie over financiën nog lastig om te waarderen. Commerciële afwegingen om een werk te kunnen aannemen spelen minder een rol, maar kan er wel open over de daadwerkelijke kosten gesproken worden? Leiden investeringen aan de voorkant tot minder risico’s en een grotere mate van duurzaamheid? De praktijk moet het nog uitwijzen”, besluit Hoevink.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c246
Buurtcoöperaties in Amsterdam aan het roer van warmtenetten

Buurtcoöperaties in Amsterdam aan het roer ...

13 feb om 10:01 uur
timer 4 min

In de Amsterdamse wijk Middenmeer neemt de buurtcoöperatie MeerEnergie het initiatief om een warmtenet te ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c246
Nieuwe subsidies voor integrale aanpak klimaatdoelen

Nieuwe subsidies voor integrale aanpak klimaatdoelen

11 feb om 14:01 uur
timer 1 min

RVO zoekt consortia die de energietransitie integraal aanpakken en heeft daarvoor stevige subsidies klaarliggen. ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c250
Doorstart voor DBFMO

Doorstart voor DBFMO

10 feb om 07:00 uur
timer 4 min

Eind januari tekende Rijkwaterstaat een contract met consortium GelreGroen voor de aanleg van de ViA15, het doortrekken ...

Lees verder »

c224 c246

Rapport 'Structureel succes - Op zoek naar meerwaarde ...

ABN AMRO, RISNET en Duurzaam Gebouwd hebben in kaart gebracht in welke factoren en fasen van het bouwproject opdrachtgevers ...
c21 c134 c225 c246 c269
De bal van duurzaamheid moet veel sneller gaan rollen

De bal van duurzaamheid moet veel sneller gaan ...

31 jan om 10:01 uur
timer 6 min

Witteveen+Bos is sinds kort aangesloten bij het kennisplatform Duurzaam Gebouwd. Dat heeft alles met de grote ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243 c246 c268
Duurzaam Gebouwd-partners bundelen krachten voor industriële gevels en daken

Duurzaam Gebouwd-partners bundelen krachten ...

30 jan om 14:30 uur
timer 2 min

Uit een renovatiefabriek van Dijkstra Draisma, RC Panels en Factory Zero komen vanaf 2025 goedkope gevels en daken ...

Lees verder »

c21 c225 c246
Wil jij starten met een bouwteam?

Wil jij starten met een bouwteam?

22 jan om 07:00 uur

De volgende cursus ‘Starten met Bouwteam’ begint op 26 maart 2020. Wanneer is de contractvorm geschikt ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c246
Workshops van Duurzaam Gebouwd Congres 2020 uitgelicht: deel 2

Workshops van Duurzaam Gebouwd Congres 2020 ...

17 jan om 08:00 uur

Benieuwd naar de interactiemomenten tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres? Naast het netwerken brengen we graag ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c265
Wat is de meerwaarde van jouw dak?

Wat is de meerwaarde van jouw dak?

14 jan om 11:00 uur
timer 3 min

De Utrechtse woningcorporaties vragen de markt ‘Watt levert mijn dak op?’ Welke marktpartij wil de ...

Lees verder »

c21 c225 c245 c246
'WELLco maakt maatschappelijke waarde in contracten meetbaar'

'WELLco maakt maatschappelijke waarde in contracten ...

10 jan om 07:00 uur
timer 5 min

Door financiële waarde in cashflow te vertalen en maatschappelijke waarde in contracten meetbaar te maken, ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c254
Aannemer Markus maakt zich sterk voor Marktvisie 2.0

Aannemer Markus maakt zich sterk voor Marktvisie ...

2 jan om 10:00 uur
timer 8 min

GWW-aannemer Markus uit Amsterdam werkt met goed gekwalificeerd personeel. Naast hun technische bagage is hun ...

Lees verder »

c11 c21 c127 c225 c246 c250
Erkenning voor ondernemerschap Aukje Kuypers

Erkenning voor ondernemerschap Aukje Kuypers

27-12-2019 om 10:00 uur
timer 4 min

De Zakenvrouw van het Jaar 2018 staat voor een cultuur die gericht is op samenwerken met oog voor diversiteit ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up