'In dit belevingscentrum vertellen bewoners het verhaal'

timer6 min
'In dit belevingscentrum vertellen bewoners het verhaal'

Wijk voor wijk en blok voor blok gaat Nederland van het gas af. Voor particulieren is de energietransitie nog een zoektocht naar oplossingen. Een belevingscentrum moet richting en begeleiding geven aan deze tocht, met verschillende aangesloten partners, die hun kennis over de energietransitie delen. “Met een persoonlijk klimaatplan maken we een renovatie tastbaar en betaalbaar.”

Alles over wonen zonder aardgas’, prijkt het op de website van Klimaatmissie Nederland. Zij zetten een Bewoners Belevingscentrum op om particulieren te ondersteunen in een gezamenlijke missie: het verduurzamen van de gebouwde omgeving. De focus ligt op renovatie, waar de komende jaren een enorme opgave ligt. Waar aardgasvrij bouwen in de nieuwbouw een vanzelfsprekendheid is, onder meer vanwege de Wet Voortgang Energietransitie, is dit in renovatie nog geen gemeengoed. Daar komt verandering in. “We weten dat bewoners soms geen idee hebben hoe ze van het gas af moeten”, vertelt hoofdregisseur Arjan Bijman van Klimaatmissie Nederland. “Ze vernemen de ambities vanuit Den Haag, maar de uitwerking is onduidelijk.

Die knelpunten willen wij wegnemen, door middel van kennisdeling en ondersteuning. De overtuiging is dat we aardgasvrij renoveren niet alleen betaalbaar, maar ook comfortabel willen maken.” Een stappenplan staat aan de basis van deze doelstelling, met de bewoner aan het roer. In een belevingscentrum krijgt iedere klant een plan op maat. “Vanaf het moment dat je het gebouw binnenstapt, nemen we je mee in de mogelijkheden om te verduurzamen”, gaat communicatiebaas Willem Eelman van Klimaatmissie Nederland verder. “Dat doen we op een laagdrempelige manier. We nemen de woonsituatie van de bewoner door en bespreken mogelijkheden en oplossingen. We laten bijvoorbeeld video’s zien waarin live renovatieoplossingen aan bod komen en ervaringen van bewoners worden getoond. Daarbij merken we dat het spreekwoord ‘Zien is geloven’ hier absoluut opgaat.”

Na het gesprek krijgt de bewoner een persoonlijk plan toegestuurd, met daarin informatie over woonlasten, elektriciteitsverbruik, financieringsmogelijkheden en een vooruitblik op wat er mogelijk is in het kader van renovatie. ”Met dit persoonlijke klimaatplan kan een bewoner kiezen om te starten met een inmeting”, vertelt Eelman. “Na de meting kan het renovatieproces gestart worden.  Na de oplevering beginnen we met monitoren, zodat we de kwaliteit blijven bieden die we beloven.”

Weg van het oude denken Kwaliteit bieden houdt niet op bij het afleveren en installeren van de spullen. In de traditionele bouwmethodiek worden installaties opgeleverd en houdt betrokkenheid snel op. Dat is volgens het drietal het oude denken. “Wij willen 30 jaar betrokken blijven bij de woningen en prestatiegaranties kunnen afgeven”, aldus Bijman. “Dat eist partnerships op het goede niveau, met partijen als LG, die deze mindset delen.” Dat onderstreept consulting sales manager Wilco Henzen van LG Air Solution. “De kracht van Klimaatmissie Nederland is dat ze één aanspreekpunt bieden voor de klant. Tel je daar openheid in communicatie bij op, dan zorgt dat voor veel vertrouwen. We leveren onze marktkennis om ervoor te zorgen dat steeds gebruik wordt gemaakt van de meest efficiënte oplossingen.”

Een tevreden bewoner zorgt er vervolgens weer voor dat hele wijken van het gas af gaan, want enthousiasme werkt aanstekelijk. “Daarom laten we bewoners het verhaal vertellen”, laat Eelman weten. “Zij kunnen vertellen wat ze van het comfort in de woning vinden, waar je als gebruiker van de woning op moet letten en hoe zij het verduurzamingsproces ervaren. Daarnaast kunnen zij vooroordelen wegnemen, zoals bijvoorbeeld de gedachte dat een warmtepomp te duur zou zijn. Vervolgens kunnen wij inhoudelijk het gesprek aangaan om de verduurzaming voor de andere bewoners mogelijk te maken.”

De focus voor de partijen ligt op dit moment op de woningen die na 1995 zijn gebouwd. Dit zijn gebouwen die bouwkundig in relatief goede staat zijn, waar weinig ingrepen in de schil nodig zijn en vooral goede installaties nodig zijn. “Bij dit type gebouwen kunnen we met relatief weinig ingrepen een forse verduurzamingsslag maken , vervolgt Bijman. “Om op te schalen naar de renovatieaantallen die we nodig hebben in de sector, is een focus onontbeerlijk.”

Gezond binnenklimaat

Bij iedere renovatie ligt de nadruk op het doormaken van de transitie naar een gebouw dat niet langer gebruikmaakt van fossiele brandstoffen. Naast comfort is er nog een ander element dat de nodige aandacht behoeft: gezondheid. “Denk aan voldoende ventilatie en koeling”, adviseert Bijman. “Deze twee elementen worden met een luchtdichte schil en goede isolatie steeds belangrijker.

'In dit belevingscentrum vertellen bewoners het verhaal'

Afgelopen zomer liet ons met recordtemperaturen voelen dat het veel waard is als we ons welzijn binnenshuis kunnen verbeteren. Door woningen toekomstbestendig te verduurzamen, laten we zien en voelen hoe het is om in een comfortabele woning te leven.” Het drietal omschrijft bewijslast dan ook als een van de belangrijkste aandachtspunten. “We moeten als sector veel meer laten zien”, vindt Eelman. “Het liefst zouden we in iedere wijk een modelwoning hebben, waarin mensen aan den lijve kunnen ondervinden hoe het is om in een duurzame en gezonde woning te verblijven. Op papier kun je de situatie schetsen, maar eigenlijk moet iedereen het zelf meemaken om een goed oordeel te vellen over haalbaarheid en betaalbaarheid. Daarmee halen we ook vooroordelen en verhalen weg die niet kloppen.”

Om de kennisdeling over mogelijke verduurzaming te verrijken, werkt LG op dit moment aan twee casussen. Het doel van de projecten is om meer ervaring op te doen met twee verschillende woningtypes. De eerste casus richt zich op een woning die na 1995 is gebouwd. “Met onze luchtwaterwarmtepomp, pv-panelen en energieopslag maken we hier een totaaloplossing”, gaat Henzen verder.

“Het concept kan een uitkomst bieden in een all-electric situatie, waarin je voor eigen energie zorgt en dit kunt opslaan totdat je het nodig hebt.” Bij de tweede casus spelen andere elementen. Het gaat hierbij om een oudere woning, met een mindere kwaliteit van de schil. “Hier zetten we onze energiemodule in, een oplossing die een woning door middel van plug & play klaar kan maken voor de transitie”, weet Henzen. “We gaan testen wat de resultaten zijn, monitoren en aan de hand hiervan bijsturen en door ontwikkelen. Nu horen we nog te vaak dat oude woningen niet met warmtepompen verduurzaamd kunnen worden. Dat gevoel willen we wegnemen.”

Kennis vermenigvuldigen

Dit alles zorgt ervoor dat de partijen elkaar blijven voeden met kennis. Met die data krijgen bewoners die het belevingscentrum binnenlopen, een compleet beeld van de mogelijkheden. “Het is bijzonder om te zien dat mensen die hier komen, aanvankelijk vooral basiskennis hebben en zich zorgen maken om de betaalbaarheid”, vertelt Bijman. “Naarmate het gesprek vordert, verschuift dit naar een wens om goed aan de slag te gaan. Op het moment dat er overzicht is wat de maatregelen met de portemonnee gaan doen en als de financiële barrière doorbroken is, dan staan bewoners open voor een luxer, moderner en aardgasvrij huis. Dan gaat de transitie leven.”

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: LG / Belevingscentrum Klimaatmissie Nederland

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c127 c148 c225 c243
Geïntegreerde oplossing voor verwarming, koeling en warm water

Geïntegreerde oplossing voor verwarming, ...

24-09-2020 om 10:01 uur
timer 2 min

LG Electronics introduceert een alles-in-één oplossing voor verwarming, koeling en warmwatervoorziening. ...

Lees verder »

c21 c148 c160 c225 c263
Ventilatie cruciaal bij tegengaan verspreiding covid-19

Ventilatie cruciaal bij tegengaan verspreiding ...

07-08-2020 om 13:01 uur
timer 3 min

Al eerder werd op Duurzaam Gebouwd gewezen op de rol van ventilatie bij de verspreiding van covid-19 in gebouwen. ...

Lees verder »

c21 c148 c160 c225 c245
Oplossing geeft inzicht in covid-19 besmettingsrisico via aerosolen

Oplossing geeft inzicht in covid-19 besmettingsrisico ...

16-07-2020 om 08:00 uur
timer 2 min

Organisaties zorgen dat hun kantooromgevingen geschikt zijn voor medewerkers. Het monitoren op de kwaliteit van ...

Lees verder »

c148 c223
Eenvoudig aan de slag met adiabatische koeling

Eenvoudig aan de slag met adiabatische koeling

In de gratis whitepaper ‘Eenvoudig aan de slag met adiabatische koeling’ leggen we in begrijpelijke ...
c21 c127 c148 c225
5e editie Real Estate Innovations Overview toont 600 innovaties

5e editie Real Estate Innovations Overview toont ...

14-07-2020 om 14:58 uur
timer 1 min

De Real Estate Innovations Overview (REIO) is een jaarlijks fenomeen dat door KPMG wordt samengesteld. Dit jaar ...

Lees verder »

c21 c148 c160 c225 c243
Eenvoudig aan de slag met natuurlijke, adiabatische koeling

Eenvoudig aan de slag met natuurlijke, adiabatische ...

10-09-2019 om 14:00 uur
timer 1 min

Werkte jij afgelopen zomer ook in een oververhitte fabriekshal? Met natuurlijke verdampingskoeling kunnen juist ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c243
Aangenaam klimaat voor fors paviljoen van glas

Aangenaam klimaat voor fors paviljoen van glas

16-08-2019 om 10:00 uur
timer 2 min

Het was nogal een opgave: een fors restaurant met rondom glazen puien op een aangename en constante binnentemperatuur ...

Lees verder »

c21 c127 c148 c225 c243
Laatste dagen internetconsultatie over herziening Bouwbesluit 2012

Laatste dagen internetconsultatie over herziening ...

07-08-2019 om 13:00 uur
timer 1 min

Je kunt nog tot en met maandag 12 augustus 2019 reageren op het conceptbesluit dat een wijziging inhoudt van het ...

Lees verder »

c21 c122 c125 c148 c187 c225 c243
Waterval van energie in Amsterdams hotel

Waterval van energie in Amsterdams hotel

02-08-2019 om 11:30 uur
timer 6 min

Diverse nieuwe concepten en benamingen strijden om voorrang in een innovatief, energieneutraal Amsterdams hotel.

Lees verder »

c21 c127 c148 c225 c243
Koppeling EPG en waarborgstelsel SWK voor nieuwbouwsysteem

Koppeling EPG en waarborgstelsel SWK voor nieuwbouwsysteem

29-07-2019 om 10:30 uur
timer 3 min

Eerder dit jaar werd het House Energy Optimum systeem gelanceerd voor nieuwbouwwoningen. Het systeem is nu ook ...

Lees verder »

c21 c148 c160 c225 c243
Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

16-05-2019 om 13:00 uur
timer 3 min

Na de zomer van 2018, waarin het ene warmterecord na het andere sneuvelde en airco's als warme broodjes werden ...

Lees verder »

c21 c148 c160 c225 c245
Gezond binnenklimaat en lage energierekening voor biotechbedrijf

Gezond binnenklimaat en lage energierekening ...

03-05-2019 om 08:30 uur
timer 1 min

Hoe scoor je punten op duurzaamheid binnen twee compleet verschillende gebouwfuncties?

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up