Internationaal kennisdelen in het Bolidt Innovation Center

timer6 min
Internationaal kennisdelen in het Bolidt Innovation Center

Een mijlpaal voor Bolidt, specialist in kunststoftoepassingen, waaronder vloeren, dekken en slijtlagen. Zo voelt de ingebruikname van het nieuwe Bolidt Innovation Center, waar bezoekers zien en voelen wat de mogelijkheden zijn van kunststof. De BREEAM-NL Excellent certificering geeft bewijslast voor de hoge duurzaamheidsambities en vormt de kers op de taart.

Foto bovenaan: In het Bolidt Innovation Center zien en voelen bezoekers wat de mogelijkheden zijn van kunststof.

De nieuwbouw van familiebedrijf Bolidt en andere ontwikkelingen aan de rivier De Noord in Hendrik-Ido-Ambacht hadden als werktitel ‘AREA78’, naar analogie van het in de Nevada dessert gelegen AREA51, waar spraakmakende projecten zijn voortgebracht die in beginsel geheim waren. Maar waar AREA51 in de Verenigde Staten vooral een mysterieuze plek is, is AREA78 dat zeker niet. Sterker nog, de locatie laat met volle transparantie zien op welke vlakken Bolidt innoveert en daagt partijen uit om zelf bij te dragen aan dit proces.

“Het Bolidt Innovation Center is een uitvloeisel van onze missie en visie: innoveren voor onze klanten. Wij zijn al een tijd bezig met duurzaamheid en dit project. Want bijna tien jaar geleden zetten we een nieuwe koers in en brainstormden we over de thema’s die onze toekomst vormen”, vertelt marketing director Michel van de Spek. “Met duurzaamheid, energie en data, hygiëne, veiligheid en design hebben we pijlers geformuleerd die een impact leveren aan de wereld van morgen.”

Inspiratie opdoen

Mede om die verse visie en ambities uit te dragen, werd een plan opgesteld voor een centrum waarin zowel intern als extern inspiratie wordt opgedaan. Dit nieuwe gebouw zou niet alleen een beleving meegeven aan nationale bezoekers. De innovaties van Bolidt trekken wereldwijde aandacht en daarom werd in het bijzonder nagedacht over de ligging van het centrum. “We staan vooral bekend om werken in Nederland, zoals vloeren in het Erasmus MC in Rotterdam de slijtlaag op de Moerdijkbrug , maar ook de designvloer in het Nhow Hotel in Amsterdam dat door OMA Architecten is ontwikkeld. Tegelijkertijd is een groot deel van ons afzetgebied internationaal en werken we mee aan innovatieve projecten in het buitenland, zoals het London Science Museum van Zaha Hadid Architects, waarvoor we de vloer met bijzonder design leverden. Mede om die reden zorgden we dat de locatie klopt voor onder andere projectontwikkelaars, architecten en eindgebruikers binnen én buiten de landsgrenzen.”

Hoewel de pijlen eerst op Rotterdam waren gericht, bleek al snel dat er ook buiten de Maasstad interessante locaties te vinden zijn. In Hendrik-Ido-Ambacht had Bolidt een plek met een organische groei en een ligging aan het water, een ideaal vertrekpunt. “Al snel zagen we mogelijkheden om ook de reis naar het Bolidt Innovation Center toe een unieke beleving te maken. Bezoekers die in Nederland aankomen kunnen vanaf het Rotterdam via het water naar het Bolidt Innovation Center. Er wordt dan langs projecten zoals de Erasmusbrug gevaren, waar we een bijdrage mochten leveren in de vorm van een slijtlaag. Dit is een van de projecten waar we een verhaal over vertellen gedurende de boottocht naar het Center. Dat geeft toch een andere lading dan dat je er direct met de auto naartoe rijdt.”

Disruptieve systemen

Wie aankomt bij het centrum valt meteen de grote glaspartijen op met ruime toetreding van daglicht. De vele uitkragende luifels en de grote hoeveelheid verwerkt staal vormen de kernpijlers voor de esthetiek. Het gebouw heeft drie functies: een warehouse, productielocatie van prefab en een innovatiecentrum. “Stap je het center binnen, dan word je als bezoeker ondergedompeld in de wereld van Bolidt. Waar je mogelijkheden ziet voor de toepassingen van kunststof en je kennismaakt met nieuwe, disruptieve systemen die je blik kunnen verbreden.”

Internationaal kennisdelen in het Bolidt Innovation Center

Er is genoeg ruimte om zelf de mogelijkheden van kunststof te testen en te ervaren.

Het Bolidt Innovation Center is gericht op co-creatie. Er is dus genoeg ruimte om zelf de mogelijkheden van kunststof te testen en te ervaren. “We willen een beleving die verdergaat dan alleen het opnemen van informatie. Je moet als bezoeker ook zelf aan de slag kunnen. Door de ruimte te geven om kennis te delen, ontstaan nieuwe ideeën en samenwerkingen.”

Bijna vanzelfsprekend is er daarnaast voor gezorgd dat het Bolidt Innovation Center decennia mee kan. De toekomstbestendigheid stond voorop bij de bouw en het pand moest aan de hoogste eisen voldoen. “Daar hebben we een heel pakket aan maatregelen voor getroffen. Zo is er sprake van 1000 m2 aan zonnepanelen. Dat is niet de enige manier waarop we duurzame energie opwekken. We maken ook gebruik van wind- en waterkracht om volledig te voorzien in onze behoeftes.”

Bewijslast

Ook zijn er 20 laadpalen voor elektrische auto’s geïnstalleerd en zijn vleermuiskasten en hotels voor bijen geplaatst. De bewijslast voor alle inzet op duurzaamheid vinden we in de BREEAM-NL Excellent-waardering. “Het certificaat past in onze missie en visie, want we zijn vanaf ons oprichten ingesteld op het vervangen van traditionele materialen, om een bijdrage te leveren aan een betere leefomgeving en milieu. Denk aan het vervangen van teak voor kunststofdekken, waardoor geen teakbomen meer worden gekapt. Die dekken hebben minder gewicht, zodat er brandstof wordt bespaard.”

Internationaal kennisdelen in het Bolidt Innovation Center

De BREEAM-NL beoordeling is breed, waardoor bijvoorbeeld ook openbaar vervoer een rol krijgt. “Samen met de provincie en gemeente hebben we een waterbushalte voor het gebouw kunnen realiseren. Ook dit past bij de beleving die we hier willen creëren. Maar we staan niet stil, want inmiddels zijn we bezig met de volgende stap: Seabubbles. Deze kan op het water autonoom varen en is 100% elektrisch” Nu er een duurzaam gebouw staat, is het tijd voor de volgende fase. Want het pand neerzetten is slechts een begin, zo blijkt. “Door na te denken over duurzaamheid en dit in het centrum te verwerken, maken we een statement. Belangrijker nog is de invulling in de verdere  bedrijfsvoering. Daar blijven we aan de weg timmeren om processen te optimaliseren en bijvoorbeeld de milieu-impact te reduceren.”

Waarde toevoegen, verspilling minimaliseren

Een voorbeeld hiervan is de ambitie om teams zelfsturend te maken en LEAN te werken volgens de Toyotaprincipes. Het elimineren van verspilling, overbelasting en onregelmatigheden spelen een essentiële rol binnen Bolidt. Daar komt het toevoegen van waarde voor de klant om de hoek kijken, in ieder procesonderdeel. “De ontwikkeling, verkoop en applicatie van producten is in handen van Bolidt en dat betekent dat we op verschillende vlakken zelf kunnen sturen op de waarde die we toevoegen. Bijvoorbeeld door op maat en op de kilogram nauwkeurig te produceren met grondstoffen. Ook in het logistieke proces kunnen we impact maken, bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot van vliegbewegingen te compenseren met biobrandstof.”

Een grote uitdaging schuilt nog in terugbrengen van gebruikte materialen in de keten. “Denk daarbij niet alleen aan gebruikte producten van Bolidt die terugkomen na de levensduur, maar ook aan bijvoorbeeld oceaanplastic. Hoe ga je de ‘rommel van anderen’ inzetten, om daar vervolgens mooie innovaties mee te maken? Met deze overtuigingen werken we door aan procesoptimalisatie, om een nog grotere bijdrage te leveren aan een volledig duurzaam gebouwde omgeving.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c122 c225 c244
Nieuw: digitaal magazine Innovatie in de Gevel

Nieuw: digitaal magazine Innovatie in de Gevel

7 jul om 07:00 uur

Duurzaam Gebouwd komt met een gloednieuw digitaal magazine 'Innovatie in de Gevel'. Je leest het digitale magazine ...

Lees verder »

c21 c225 c244
Whitepaper: Is een lift leasen iets voor jou?

Whitepaper: Is een lift leasen iets voor jou?

3 jul om 16:00 uur

Anno 2020 sta je voor een belangrijke keuze bij de aanschaf van een lift: kopen of leasen? Als je voor laatstgenoemde ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c243 c244
Alles-in-één klimaatconcept voor Solar Decathlon Build Challenge

Alles-in-één klimaatconcept voor ...

2 jul om 08:00 uur
timer 7 min

De Solar Decathlon Build Challenge is in duurzaamheidsland dé strijd der titanen, waarin studenten laten ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Verduurzaming van monumentale gebouwen tijdens Real Estate Futureproof

Verduurzaming van monumentale gebouwen tijdens ...

30 jun om 17:00 uur
timer 2 min

Om stipt 09.00 uur vanochtend klonk het startschot voor de eerste dag van online vastgoedbeurs Real Estate Futureproof. ...

Lees verder »

c21 c225 c244
De circulariteit in het vastgoed objectief meetbaar

De circulariteit in het vastgoed objectief meetbaar

30 jun om 09:30 uur
timer 1 min

Morgen, woensdag 1 juli, presenteren Planon en Alba Concepts de nieuwe, geautomatiseerde versie van de Building ...

Lees verder »

c21 c225 c244
Building Holland Digital geeft versnelling aan circulair bouwen

Building Holland Digital geeft versnelling aan ...

25 jun om 16:59 uur
timer 1 min

Na de afgelasting van Building Holland in maart, wachtte de organisatie niet tot de volgende editie, eind oktober. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c246
De lonkende, maar ook gevaarlijke kant van CO2-reductie door covid-19 (deel 1)

De lonkende, maar ook gevaarlijke kant van CO2-reductie ...

23 jun om 08:00 uur
timer 5 min

Als ambassadeurs van de gezonde en duurzame gebouwde omgeving zijn wij verheugd om te zien dat de CO2-uitstoot ...

Lees verder »

c21 c225 c244
Circulaire Bouwwaardemodel bij Building Holland Digital: Circulariteit

Circulaire Bouwwaardemodel bij Building Holland ...

17 jun om 06:30 uur

Op 25 juni geeft Building Holland Digital een digitaal podium aan sprekers met circulariteit als specialisme. ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c244
Routekaart voorkomt vochtproblemen bij na-isolatie

Routekaart voorkomt vochtproblemen bij na-isolatie

11 jun om 15:30 uur
timer 3 min

Slecht of foutief aangebrachte na-isolatie resulteert meer dan eens in (vocht) problemen, zoals volgezogen isolatiemateriaal ...

Lees verder »

c21 c151 c225 c244 c245
Betrokkenheid van gebruiker én bewoner essentieel voor healing environment

Betrokkenheid van gebruiker én bewoner ...

10 jun om 08:00 uur
timer 4 min

Ontwerp vanuit de beleving van bewoners, patiënten, bewoners en zelfs kinderen. Dat advies klonk vanuit diverse ...

Lees verder »

c21 c54 c143 c243 c244
Energieprestatienormering stopt na 25 succesvolle jaren

Energieprestatienormering stopt na 25 succesvolle ...

28 mei om 15:30 uur
timer 5 min

Hans Korbee: Het werd nog knap spannend in 1995; zou het na herhaald uitstel alsnog lukken om inderdaad nog voor het eind van ...

Lees verder »

c21 c143 c160 c225 c244
Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam is gezond en duurzaam

Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam is gezond en ...

7 mei om 13:01 uur
timer 2 min

Hogeschool Rotterdam bouwt het scholencomplex uit met een 14.000m2 grote campus op de locatie Kralingse Zoom. ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up