Wijken stapsgewijs aardgasvrij met modulair warmtesysteem

timer4 min
Wijken stapsgewijs aardgasvrij met modulair warmtesysteem

Met modulaire warmtesystemen kun je stapsgewijs toewerken naar een aardgasvrije warmtevoorziening voor bestaande bouw. Hoe? Firan, specialist in infra voor nieuwe energie, geeft antwoord op drie veelgestelde vragen.

Voor veel gemeenten en woningcorporaties is het een ingewikkelde puzzel: hoe maken we de bestaande bouw de komende jaren aardgasvrij en welke stappen zijn er dan nu al mogelijk en noodzakelijk? Een modulair warmtesysteem is een ideaal vertrekpunt voor wijken die op korte termijn van het aardgas af gaan en vanwege een matige isolatie voorlopig zeker nog behoefte hebben aan warmte op een (middel)hoge temperatuur.

Een modulair warmtesysteem levert de bouwstenen om woningen en wijken stapsgewijs en toekomstbestendig aardgasvrij te maken. De basismodule, met een collectieve luchtwarmtepomp en warmtedistributienet, is direct inzetbaar in de bestaande bouw, zonder dat er op gebouwniveau eerst ingrijpende en kostbare aanpassingen zijn vereist. Het systeem is vervolgens flexibel, snel en efficiënt door te ontwikkelen tot een warmtenet dat gebruikmaakt van lokale duurzame bronnen.

Waarom zijn modulaire warmtesystemen nu zo actueel?

Gemeenten en woningcorporaties hebben met een modulair warmtesysteem een toekomstbestendige oplossing in handen. Het warmtesysteem levert al op korte termijn een bijdrage aan het aardgasvrij maken van woningen, wijken en gebieden. Vervolgens verduurzaamt de warmtevoorziening de komende jaren steeds verder. Dat gebeurt met zeer beperkte aanpassingen aan woningen, en dus met minimale overlast voor bewoners en zonder het risico van ongewenste lock-ins.

Een modulaire aanpak ondersteunt en vereenvoudigt daarmee de overgang naar een betrouwbare, betaalbare en duurzame warmtevoorziening. Zo zijn de modulaire systemen van Firan al geschikt voor buurten met vierhonderd tot achthonderd woningen. Dat maakt de warmtetransitie overzichtelijk en hanteerbaar.

Hoe werkt een modulair warmtesysteem precies?

De modulaire warmtesystemen van Firan starten vanuit een centraal wijkproductiestation,

met daarin een hybride installatie met collectieve luchtwarmtepompen. Gasgestookte ketels vangen de piekbelastingen op en fungeren als back-up.
Het wijkproductiestation brengt de warmte naar de gewenste temperatuur (bijvoorbeeld 70°C) en een distributienet levert de woningen de warmte voor ruimteverwarming en warm water. Een buffervat met slimme besturingssoftware zorgt voor de maximale inzet van de warmtepomp en de minimale toepassing van de gasketels.

Afhankelijk van de lokale warmtevraag en de concrete situatie in de wijk is de basismodule flexibel en efficiënt opschaalbaar tot een robuuste voorziening voor de gehele regio. Alle buurten met centrale wijkproductiestations zijn namelijk onderling te schakelen en vervolgens te verbinden met grootschalige (bestaande en nieuwe) netten in de omgeving. In aanvulling op de basismodule, die gebruikmaakt van warmte uit de buitenlucht en daardoor in elke buurt inzetbaar is, zijn er dan koppelingen mogelijk met lokaal beschikbare bronnen, zoals restwarmte van datacenters, aquathermie en geothermie. Door de inzet van duurzame stroom en groen gas - en op termijn mogelijk zelfs waterstof - worden de gasketels uitgefaseerd.

Wat zijn de voordelen van een modulaire aanpak?

De ontwikkeling van een nieuw, grootschalig warmtenet duurt jaren. Met een modulair warmtesysteem is het niet nodig om daarop te wachten. De eerste stappen naar een duurzaam alternatief voor aardgas kunnen nu al worden gerealiseerd. Woningen zijn daarmee op korte termijn aardgasvrij, wat direct een CO2-reductie oplevert. De verdere verduurzaming van het systeem vindt plaats vanuit de wijkproductiestations. Dat is efficiënt en minimaliseert de overlast en kosten van gebouwaanpassingen.

De modulaire aanpak is daarnaast toekomstbestendig, omdat het systeem is voorbereid op een scala aan warmte-oplossingen. Zo is het altijd mogelijk om aan te sluiten op een warmtenet in de omgeving, wanneer er lokaal nieuwe duurzame bronnen beschikbaar komen (bijvoorbeeld restwarmte uit datacenters en aquathermie).

De modulaire aanpak geeft gemeenten en woningcorporaties steeds de ruimte om de juiste vervolgacties te bepalen richting aardgasvrije en CO2-neutrale woningen en wijken. Firan werkt namelijk samen met publieke en private partijen, met een open warmte-infrastructuur met onafhankelijk netbeheer als basis. Dat garandeert dat de afnemers van warmte optimale keuzevrijheid hebben en voorkomt ongewenste lock-ins.

Een aandachtspunt bij de toepassing van modulaire warmtesystemen is - net als bij andere collectieve warmte-oplossingen - de actieve betrokkenheid van bewoners en andere stakeholders in de buurt. Openheid over de duurzaamheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid van de overstap naar een collectieve warmtevoorziening voor een aardgasvrije wijk is een randvoorwaarde voor het lokale draagvlak, en daarmee een sleutel tot succes.

Aan de slag voor morgen

In diverse gemeenten, waaronder Didam, Culemborg en Hilversum, zijn plannen in de maak om het modulaire warmtesysteem van Firan te gaan toepassen als vertrekpunt voor de ontwikkeling van een lokaal warmtenet. De technische mogelijkheden van modulaire warmtesystemen zijn ook te zien in Nijmegen. Daar hebben de gemeente, bewonersorganisatie Duurzaam Hengstdal, netwerkbedrijf Alliander en woningcorporatie Woonwaarts het initiatief genomen om een kleinschalig en modulair energiesysteem te ontwikkelen.

De eerste ervaringen leren dat modulaire warmtesystemen een impuls geven aan vernieuwende initiatieven om buurten stapsgewijs te verduurzamen. Snel, efficiënt, flexibel, opschaalbaar en zonder gedoe achter de voordeur. Zo gaan we vandaag al aan de slag, voor de duurzame wereld van morgen.

Tekst: Kay Antonissen (Firan)

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c265
Round Table: zo ontwikkel je draagvlak voor duurzaamheid

Round Table: zo ontwikkel je draagvlak voor ...

Hoe zorg je voor draagvlak voor duurzaamheid en ontwikkel je strategisch beleid voor een werkomgeving die inspeelt op milieu en je voetafdruk? Expertvisies bij ...

Lees verder

c21 c40 c225 c237 c265
Kanaalplaat met 90% CO2-reductie op het bindmiddel

Kanaalplaat met 90% CO2-reductie op het bindmiddel

VBI wil al in 2025 voldoen aan de Paris Proof-normen, die pas in 2030 van kracht zijn. Die ambitie wordt nu al overtroffen, dankzij een recente innovatie: prefab ...

Lees verder

c21 c26 c185 c237 c265
Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Met de plaatsing van de eerste houten delen is de houtbouw van het project Sawa in de Delfshaven in Rotterdam officieel van start gegaan.

Lees verder

c21 c41 c134 c225 c237 c265
Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

De toekomst van wijken staat centraal in het nieuwste e-zine van Duurzaam Gebouwd. Je leest hem gratis in onze kennisbank en opent hem direct via deze link.

Lees verder

c21 c40 c225 c265
Milieu-impact verlagen dankzij verduurzaming verpakkingen

Milieu-impact verlagen dankzij verduurzaming ...

Het verduurzamen van verpakkingen speelt een belangrijke rol, onder andere in het kader van minimaliseren van afval. Itho Daalderop meldt dat ze vernieuwde en plasticvrije ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
Energieterugwinningsproject zet restwarmte om naar duurzame energie

Energieterugwinningsproject zet restwarmte om ...

JOA Air Solutions uit Delft start maart 2024 met een energieterugwinningproject dat restwarmte omzet naar duurzame energie. Om dit te bereiken wordt een Hot Water ...

Lees verder

c21 c184 c225 c243 c265
Plan en klimaatlabel noodzakelijk voor klimaatbestendige woningvoorraad

Plan en klimaatlabel noodzakelijk voor klimaatbestendige ...

Extreme wateroverlast, funderingsschade en hittestress zijn slechts enkele gevolgen van klimaatverandering. Er is op korte termijn actie nodig om de lasten eerlijk ...

Lees verder

c21 c26 c40 c265
48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

Woonstichting Stek en Van Wijnen tekenden een overeenkomst voor de bouw van 48 sociale huurappartementen in Noordwijk. Het gebouw is onderdeel van gebiedsontwikkeling ...

Lees verder

c21 c26 c41 c260 c265
Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten ...

Het nieuwe onderkomen van fusiegemeente West Betuwe zet in op biobased materialen en transformatie. Het ontwerp van de architectuur en het interieur komt van cepezed ...

Lees verder

c21 c225 c243 c265
Actuele kennis voor vakmensen dankzij Skills

Actuele kennis voor vakmensen dankzij Skills

Met Skills maken vakmensen zich alle kennis eigen die nodig is voor ontwerp, installatie of onderhoud van warmtepompsystemen. Alklima / Mitsubishi Electric biedt ...

Lees verder

c21 c140 c225 c243 c265
Zeventiende editie Green Buildings Event: ‘Duurzaam in één dag’

Zeventiende editie Green Buildings Event: ‘Duurzaam ...

Op 11 april aanstaande is het tijd voor alweer de zeventiende editie van het Green Buildings Event, met als thema ‘Duurzaam in één dag’. ...

Lees verder

c21 c26 c185 c260 c265
Houten bedrijfsgebouw met maximale inzet op Reduce

Houten bedrijfsgebouw met maximale inzet op ...

De ontwikkeling en realisatie van het nieuwe houten bedrijfsgebouw van BluePrint Automation (BPA) wordt uitgevoerd door Aan de Stegge Twello. Er worden natuurlijke ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up