Verbindingsfestival: innovaties voor lucht en licht in gezonde gebouwen

timer5 min
Verbindingsfestival: innovaties voor lucht en licht in gezonde gebouwen

Het tweede Verbindingsfestival gaf experts op het gebied van het thema Gezonde Gebouwen de ruimte om aandacht te vragen voor dit onderwerp. We denken tegenwoordig al snel aan ventilatie, maar natuurlijk speelt er meer. Podiumhost Ilja Werkhoven, directeur van de NeVaP, verzamelde in haar openingswoord al diverse invloeden uit het publiek, van innovaties voor lucht en licht tot natuurinclusief bouwen. Op het themastage Gezonde Gebouwen kwamen deze onderwerp ruimschoots aan bod.

Virus- en bacterievrije omgeving met UV-C licht

Frans Peelen (Signify) en Frans Janssen (PSV) trapten de dag af met een innovatie: armaturen met UV-C licht die de lucht desinfecteren, waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond door diverse universiteiten. De armatuur geeft een elektromagnetische straling af die virussen afbreekt, zo ook covid-19, en dus de luchtkwaliteit van een goed geventileerde ruimte verbetert. De straling reikt niet verder dan de armatuur, dus mensen in dezelfde ruimte lopen geen gevaar.

PSV heeft de primeur met de armaturen door ze te installeren in kleedkamers en het trainingscomplex. Want: veel sporters die recent een besmetting hebben opgelopen, deden dat tijdens het douchen. Ook na corona is dit voor PSV een ideale oplossing, legt clubarts Gust van Montfort uit: “Corona is nu het belangrijkste, maar daarna blijven de griepvirussen komen. Ook die willen we blijven voorkomen.”

Ideale werkomgeving

Een gezond gebouw omvat meer dan alleen een goede luchtkwaliteit. Dat toonde Michel Weijers aan, die als projectleider van Stadskantoor Venlo uit de doeken deed wat het innovatieve stadskantoor heeft opgeleverd. Het uitgangspunt was dat iedere werknemer recht had op een gezonde werkplek. Want, zo zegt Weijers: “Zelfs als we maar 1% minder ziekteverzuim hebben, verdienen we een half miljoen euro terug.” Personeelskosten zijn namelijk doorgaans de hoogste kostenpost. “Dus wil je ergens geld verdienen? Focus op menselijk kapitaal.”

In het stadskantoor zijn diverse maatregelen genomen om een gezond binnenklimaat te realiseren. De belangrijkste aspecten volgens Weijers zijn: luchtkwaliteit, licht, geluid, look & feel en de organisatiecultuur. Door daarop te focussen in de budgettering is een aantoonbaar verschil gemaakt. Uit diverse enquêtes van Maastricht University onder de werknemers van gemeente Venlo blijkt dat 50% van het personeel minder klachten heeft, zoals hoofdpijn en droge ogen, en dat 90% tevreden is over de werkplek. De resultaten hiervan zijn te vinden via het nieuwe Healthy Building Network.

Verbindingsfestival: innovaties voor lucht en licht in gezonde gebouwen

Een aantal sprekers die je inspireerden op de themastage Gezonde Gebouwen

Makkelijker dan Ikea, duidelijker dan Netflix

Apparatuur en sensoren zijn onmisbaar in het monitoren van een gezond binnenklimaat zoals die in Stadskantoor Venlo. Volgens Laurens de Lange, commercieel directeur van Unica, zijn daar nog stappen in te zetten. “Als branche moeten wij onszelf vragen stellen”, aldus De Lange. “In welke mate is luchtverversing handig tegen het virus? Wat is de luchtkwaliteit op dit moment van jouw gebouw? Als we CO2 meten, wie informeert dan de gebruikers van de ruimten?”

De Lange gelooft dat alle innovatieve producten rondom het creëren van een gezond binnenklimaat wel werken, maar ‘de optelsom van die producten maakt nog geen goed gebouw’. Er is nog te weinig focus op de eindgebruiker, zeker tijdens de pandemie. “Een ongezond gebouw is nu ook ineens een onveilig gebouw.” De Lange wil niet wachten op Bouwbesluiten om in actie te komen. Daarom introduceert Unica binnenkort de innovatie Air Insight. Deze tool detecteert, interpreteert en muteert data over luchtkwaliteit zodat de gebruiker meer gegevens krijgt én kan aanpassen naar zijn/haar wensen. Daarmee hoopt De Lange op een toekomst waarin luchtkwaliteit net als temperatuur een taal wordt die we allemaal begrijpen en waarderen.

Monitoren leidt tot inzichten

Dat monitoren echt werkt om effectieve maatregelen te nemen voor een gezond binnenklimaat, bewijst Sven Evertz in zijn sessie. Evertz, senior advisor Safety & Health bij Antea, toonde de tool Haeppey middels een praktijkcasus bij de NS. Haeppey (ontwikkeld door Strukton) brengt de gezondheidswaarde van een gebouw in beeld door diverse effecten in een ruimte te monitoren, zoals CO2, luchtvochtigheid en temperatuur, en die in de cloud te verrijken naar waarden.

In een onderhoudshal van de NS is dit succesvol uitgewerkt. Via honderd sensoren mat Haeppey de gezondheids- en productiviteitswaardes van de NS-onderhoudsmedewerkers, die in diverse enquêtes lieten weten gezondheidsklachten te ondervinden. Uit de resultaten van de tool kon achterhaald worden wat de oorzaken van de klachten waren. Die kwamen grotendeels niet overeen met de vermoedens van de medewerkers. “Zo kan de tool effectief de oorzaken duiden en kan de opdrachtgever, in dit geval NS, gericht en toepasbaar maatregelen verrichten om het klachtenpatroon te verhelpen.”

Vergeet de omgeving niet

In de sessie van Joost Ruiterkamp, ontwikkelaar bij Heijmans, en Robert Kapel, ontwerper bij Flux Landscape, werd aangetoond dat ook de stedenbouwkundige opzet invloed heeft op gezondheid. Ze haalden voorbeelden aan uit de casus Maanwijk, een nieuwbouwproject waarin vergroening, verduurzaming en sociale cohesie centraal staan. Vooral de laatste bleek een succesfactor.

In de sessie argumenteerden Ruiterkamp en Kapel dat de koppen bij elkaar steken, in dit geval met o.a. de gemeenten en NL Greenlabel, cruciaal is om tijden de planvorming tot een systeem te komen waarin ecologie wordt versterkt. Die ecologie uit zich in Maanwijk in een groene omgeving waarin een gezonde mix van privé, collectief en openbare ruimte is gecreëerd. Ook toepassingen als deelmobiliteit moeten de sociale cohesie bevorderen zodat de toekomstige bewoners zich prettig voelen. “Daarmee hopen we een gezonde impuls te geven”, aldus Ruiterkamp. “Want we geloven dat als je je goed voelt op een plek, je ook gezond leeft.”

Tekst: Reinoud Schaatsbergen

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c245 c263
Adiabatische koeling voor optimaal werkklimaat

Adiabatische koeling voor optimaal werkklimaat

23 okt om 09:30 uur
timer 5 min

Het produceren van kunststof met draai- en freesmachines levert ook in een nieuw fabriekspand een hoop warmte ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Ontdek het programma van Building Holland Digital

Ontdek het programma van Building Holland Digital

23 okt om 06:00 uur

Op 27, 28 en 29 oktober aanstaande is het tijd voor kennisdeling tijdens Building Holland Digital, met topsprekers ...

Lees verder »

c21 c225 c245
ZIjn stukadoors beter inzetbaar met een exoskelet?

ZIjn stukadoors beter inzetbaar met een exoskelet?

19 okt om 10:01 uur
timer 5 min

Praat je over ‘duurzaamheid’, dan kun je ervan uitgaan dat onderwerpen als energiebesparing, vermindering ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Naar toekomstbestendige scholen met Verbindingsdag Gezonde Scholen

Naar toekomstbestendige scholen met Verbindingsdag ...

15 okt om 17:00 uur
timer 2 min

Wat kan de architect betekenen in de verduurzaming van scholen? Tijdens de Verbindingsdag Gezonde Scholen ...

Lees verder »

c21 c143 c151 c225 c245
Innovatie maakt scholen en verpleeghuizen gezonder

Innovatie maakt scholen en verpleeghuizen gezonder

13 okt om 17:00 uur
timer 2 min

De kwaliteit van het binnenklimaat in scholen en verpleeghuizen staat in het centrum van de aandacht. Om verbeterpunten ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Back to the roots: VORM vindt thuisbasis in Nieuwe Maaskant

Back to the roots: VORM vindt thuisbasis in ...

13 okt om 14:00 uur
timer 7 min

VORM, van origine een Rotterdamse aannemer, wilde terugkeren naar de plaats van afkomst. De landelijke bouwer ...

Lees verder »

c21 c26 c245
Comfortsensors en vernieuwde PULSE-platform beantwoorden veel vragen

Comfortsensors en vernieuwde PULSE-platform ...

13 okt om 10:00 uur
timer 7 min

De Tilburg University bezit een uitstekend gebouwbeheersysteem, maar zelfs hier roept het binnenklimaat af en ...

Lees verder »

c21 c26 c160 c245
The Flow: méér dan een gezond kantoorgebouw

The Flow: méér dan een gezond ...

12 okt om 10:00 uur
timer 8 min

De deuren van The Flow in de wijk Houthavens in Amsterdam zijn open en het WELL Core V2 Platinum-certificaat is ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Eerste sprekers bekend voor Building Holland Digital eind oktober

Eerste sprekers bekend voor Building Holland ...

12 okt om 07:00 uur
timer 1 min

Op 27, 28 en 29 oktober 2020 stond Building Holland gepland, maar dit fysieke event is vanwege covid-19 verplaatst ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Activiteit vormt essentieel element voor covidverspreiding

Activiteit vormt essentieel element voor covidverspreiding

29 sep om 15:30 uur
timer 4 min

Als voor jouw bedrijf al back to the office geldt, dan heb je kennisgemaakt met aangescherpte schoonmaak, looproutes, ...

Lees verder »

c21 c225 c245 c262
'Werkgevers, pak het moment voor gedragsverandering'

'Werkgevers, pak het moment voor gedragsverandering'

24 sep om 07:00 uur
timer 2 min

Gedragsverandering is het meest kansrijk vanuit een nieuwe situatie: een nieuwe woning, een nieuwe baan. Dan is ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Groot Handelsgebouw wordt 1,5 meter-proof met behulp van onafhankelijk keurmerk

Groot Handelsgebouw wordt 1,5 meter-proof met ...

17 sep om 14:00 uur

Het Groot Handelsgebouw, een rijksmonument van 120.000 vierkante meter, is één van de grootste multifunctionele ...

Lees verder »

Reacties

Goedemorgen medewerkers van Duurzaam Gebouw, Natuurlijk willen we allemaal van het klote virus af maar dan wel betaalbaar. Nu hebben wij een circulaire oplossing gemaakt van inbouw led paneel met 2 ventilator roosters en op het armatuur een aluminium kap met 1x 36 Watt UV-C lamp er in plus een ventilator die voor 160 m3h lucht verplaatsing zorgt. Na het corona tijdperk kan het dienst doen als luchtverversing met een filter waar de UV-C lamp zat. Het mooie van dit product is het geeft licht zuivert de lucht het is plug en play betaalbaar. Willen jullie meer weten neem dan contact op. Met een vriendelijke gezonde energie groet, Bert Miedema tel 0625146668

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up