Verbindingsfestival: innovaties voor lucht en licht in gezonde gebouwen

timer5 min
Verbindingsfestival: innovaties voor lucht en licht in gezonde gebouwen

Het tweede Verbindingsfestival gaf experts op het gebied van het thema Gezonde Gebouwen de ruimte om aandacht te vragen voor dit onderwerp. We denken tegenwoordig al snel aan ventilatie, maar natuurlijk speelt er meer. Podiumhost Ilja Werkhoven, directeur van de NeVaP, verzamelde in haar openingswoord al diverse invloeden uit het publiek, van innovaties voor lucht en licht tot natuurinclusief bouwen. Op het themastage Gezonde Gebouwen kwamen deze onderwerp ruimschoots aan bod.

Virus- en bacterievrije omgeving met UV-C licht

Frans Peelen (Signify) en Frans Janssen (PSV) trapten de dag af met een innovatie: armaturen met UV-C licht die de lucht desinfecteren, waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond door diverse universiteiten. De armatuur geeft een elektromagnetische straling af die virussen afbreekt, zo ook covid-19, en dus de luchtkwaliteit van een goed geventileerde ruimte verbetert. De straling reikt niet verder dan de armatuur, dus mensen in dezelfde ruimte lopen geen gevaar.

PSV heeft de primeur met de armaturen door ze te installeren in kleedkamers en het trainingscomplex. Want: veel sporters die recent een besmetting hebben opgelopen, deden dat tijdens het douchen. Ook na corona is dit voor PSV een ideale oplossing, legt clubarts Gust van Montfort uit: “Corona is nu het belangrijkste, maar daarna blijven de griepvirussen komen. Ook die willen we blijven voorkomen.”

Ideale werkomgeving

Een gezond gebouw omvat meer dan alleen een goede luchtkwaliteit. Dat toonde Michel Weijers aan, die als projectleider van Stadskantoor Venlo uit de doeken deed wat het innovatieve stadskantoor heeft opgeleverd. Het uitgangspunt was dat iedere werknemer recht had op een gezonde werkplek. Want, zo zegt Weijers: “Zelfs als we maar 1% minder ziekteverzuim hebben, verdienen we een half miljoen euro terug.” Personeelskosten zijn namelijk doorgaans de hoogste kostenpost. “Dus wil je ergens geld verdienen? Focus op menselijk kapitaal.”

In het stadskantoor zijn diverse maatregelen genomen om een gezond binnenklimaat te realiseren. De belangrijkste aspecten volgens Weijers zijn: luchtkwaliteit, licht, geluid, look & feel en de organisatiecultuur. Door daarop te focussen in de budgettering is een aantoonbaar verschil gemaakt. Uit diverse enquêtes van Maastricht University onder de werknemers van gemeente Venlo blijkt dat 50% van het personeel minder klachten heeft, zoals hoofdpijn en droge ogen, en dat 90% tevreden is over de werkplek. De resultaten hiervan zijn te vinden via het nieuwe Healthy Building Network.

Verbindingsfestival: innovaties voor lucht en licht in gezonde gebouwen

Een aantal sprekers die je inspireerden op de themastage Gezonde Gebouwen

Makkelijker dan Ikea, duidelijker dan Netflix

Apparatuur en sensoren zijn onmisbaar in het monitoren van een gezond binnenklimaat zoals die in Stadskantoor Venlo. Volgens Laurens de Lange, commercieel directeur van Unica, zijn daar nog stappen in te zetten. “Als branche moeten wij onszelf vragen stellen”, aldus De Lange. “In welke mate is luchtverversing handig tegen het virus? Wat is de luchtkwaliteit op dit moment van jouw gebouw? Als we CO2 meten, wie informeert dan de gebruikers van de ruimten?”

De Lange gelooft dat alle innovatieve producten rondom het creëren van een gezond binnenklimaat wel werken, maar ‘de optelsom van die producten maakt nog geen goed gebouw’. Er is nog te weinig focus op de eindgebruiker, zeker tijdens de pandemie. “Een ongezond gebouw is nu ook ineens een onveilig gebouw.” De Lange wil niet wachten op Bouwbesluiten om in actie te komen. Daarom introduceert Unica binnenkort de innovatie Air Insight. Deze tool detecteert, interpreteert en muteert data over luchtkwaliteit zodat de gebruiker meer gegevens krijgt én kan aanpassen naar zijn/haar wensen. Daarmee hoopt De Lange op een toekomst waarin luchtkwaliteit net als temperatuur een taal wordt die we allemaal begrijpen en waarderen.

Monitoren leidt tot inzichten

Dat monitoren echt werkt om effectieve maatregelen te nemen voor een gezond binnenklimaat, bewijst Sven Evertz in zijn sessie. Evertz, senior advisor Safety & Health bij Antea, toonde de tool Haeppey middels een praktijkcasus bij de NS. Haeppey (ontwikkeld door Strukton) brengt de gezondheidswaarde van een gebouw in beeld door diverse effecten in een ruimte te monitoren, zoals CO2, luchtvochtigheid en temperatuur, en die in de cloud te verrijken naar waarden.

In een onderhoudshal van de NS is dit succesvol uitgewerkt. Via honderd sensoren mat Haeppey de gezondheids- en productiviteitswaardes van de NS-onderhoudsmedewerkers, die in diverse enquêtes lieten weten gezondheidsklachten te ondervinden. Uit de resultaten van de tool kon achterhaald worden wat de oorzaken van de klachten waren. Die kwamen grotendeels niet overeen met de vermoedens van de medewerkers. “Zo kan de tool effectief de oorzaken duiden en kan de opdrachtgever, in dit geval NS, gericht en toepasbaar maatregelen verrichten om het klachtenpatroon te verhelpen.”

Vergeet de omgeving niet

In de sessie van Joost Ruiterkamp, ontwikkelaar bij Heijmans, en Robert Kapel, ontwerper bij Flux Landscape, werd aangetoond dat ook de stedenbouwkundige opzet invloed heeft op gezondheid. Ze haalden voorbeelden aan uit de casus Maanwijk, een nieuwbouwproject waarin vergroening, verduurzaming en sociale cohesie centraal staan. Vooral de laatste bleek een succesfactor.

In de sessie argumenteerden Ruiterkamp en Kapel dat de koppen bij elkaar steken, in dit geval met o.a. de gemeenten en NL Greenlabel, cruciaal is om tijden de planvorming tot een systeem te komen waarin ecologie wordt versterkt. Die ecologie uit zich in Maanwijk in een groene omgeving waarin een gezonde mix van privé, collectief en openbare ruimte is gecreëerd. Ook toepassingen als deelmobiliteit moeten de sociale cohesie bevorderen zodat de toekomstige bewoners zich prettig voelen. “Daarmee hopen we een gezonde impuls te geven”, aldus Ruiterkamp. “Want we geloven dat als je je goed voelt op een plek, je ook gezond leeft.”

Tekst: Reinoud Schaatsbergen

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c244 c245
Francesco Veenstra opent Building Holland 2021

Francesco Veenstra opent Building Holland 2021

20 okt om 08:00 uur
timer 1 min

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra opent Building Holland 2021 op 2 november aanstaande. Sinds 1 september 2021 ...

Lees verder »

c151 c223 c245 c261
Whitepaper: 'Toekomstbestendige zorg begint bij inzicht en grip'

Whitepaper: 'Toekomstbestendige zorg begint ...

In deze whitepaper leggen we je uit hoe je met weinig inspanning invulling geeft aan verduurzaming en welke ...
c21 c225 c243 c244 c245
Gamechangers in de Bouw en Infra barst op 25 november los

Gamechangers in de Bouw en Infra barst op 25 ...

8 okt om 07:00 uur
timer 1 min

Hét grote bouwteam-event van 2021 is aanstaande. Op 25 november nodigen we alle sectoren van de bouw en ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Gideon Maasland, Bram Adema en Mantijn van Leeuwen op Building Holland 2021

Gideon Maasland, Bram Adema en Mantijn van Leeuwen ...

30 sep om 17:00 uur

De mainstage op Building Holland 2021 puilt uit van topsprekers, die jou enthousiast maken voor de volgende stap ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Side Events Building Holland 2021: Smart Buildings, Innovatie in de Gevel en Deelmobiliteit

Side Events Building Holland 2021: Smart Buildings, ...

30 sep om 14:30 uur

Wil je meer kennis over Smart Buildings, gevelinnovatie of deelmobiliteit? Dan ben je aan het juiste adres bij ...

Lees verder »

c21 c143 c225 c245
Zo ontwerp je een school voor betere leerprestaties

Zo ontwerp je een school voor betere leerprestaties

8 sep om 08:00 uur
timer 2 min

Wat leveren zaken als licht, geluid, thermisch comfort en luchtkwaliteit voor bijdrage aan de leerprestaties en ...

Lees verder »

c21 c225 c245 c263
Van inzicht naar uitzicht bij schoolventilatie

Van inzicht naar uitzicht bij schoolventilatie

6 sep om 08:00 uur
timer 1 min

Oplossingen en technieken om een optimale ventilatie te bereiken zijn belangrijk, maar laten we niet het proces ...

Lees verder »

c21 c148 c225 c243 c245
Advertorial: Volg op 29 september gratis het Webinar ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions

Advertorial: Volg op 29 september gratis het ...

2 sep om 11:30 uur
timer 3 min

Volg op woensdag 29 september 2021 het online webinar en leer alles over het hoe, wat en waarom van ABB Cylon® ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c245
Webinar laat verbeterpotentieel installaties zien voor CO2-reductie

Webinar laat verbeterpotentieel installaties ...

1 sep om 16:00 uur

Op donderdag 30 september neemt Duurzaam Gebouwd-partner DWA je mee naar een succesvolle aanpak voor optimalisatie ...

Lees verder »

c21 c168 c225 c245
Nieuw: digimagazine Smart Buildings

Nieuw: digimagazine Smart Buildings

30 aug om 16:00 uur
timer 1 min

Het kersverse digimagazine Smart Buildings is nu te lezen via de kennisbank van Duurzaam Gebouwd, helemaal gratis. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Onderzoek 'Beter Wonen in NL' legt vier belangrijke kansen bloot in de verbeteropgave

Onderzoek 'Beter Wonen in NL' legt vier belangrijke ...

26 aug om 17:00 uur
timer 5 min

Het bestaande vastgoed in Nederland moet worden verbeterd. Miljoenen woningen moeten de komende decennia een grondige ...

Lees verder »

c21 c54 c148 c245
Ventileren voor dummies

Ventileren voor dummies

23 aug om 13:00 uur
timer 13 min

Goed ventileren van huizen en gebouwen is belangrijk, voor comfort én gezondheid. Zoals met zo veel dingen ...

Lees verder »

Reacties

Goedemorgen medewerkers van Duurzaam Gebouw, Natuurlijk willen we allemaal van het klote virus af maar dan wel betaalbaar. Nu hebben wij een circulaire oplossing gemaakt van inbouw led paneel met 2 ventilator roosters en op het armatuur een aluminium kap met 1x 36 Watt UV-C lamp er in plus een ventilator die voor 160 m3h lucht verplaatsing zorgt. Na het corona tijdperk kan het dienst doen als luchtverversing met een filter waar de UV-C lamp zat. Het mooie van dit product is het geeft licht zuivert de lucht het is plug en play betaalbaar. Willen jullie meer weten neem dan contact op. Met een vriendelijke gezonde energie groet, Bert Miedema tel 0625146668

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up