Inspiratiepaviljoen Zwolle bestaat voor 90% uit gerecycled materiaal

timer5 min
Inspiratiepaviljoen Zwolle bestaat voor 90% uit gerecycled materiaal

Een nieuw gebouw dat voor 90% uit eerder gebruikt materiaal bestaat. Voor zover bekend zijn er weinig panden in Nederland die zo circulair zijn als het nieuwe inspiratiepaviljoen dat op het Zwolse bedrijventerrein Hessenpoort komt. Het initiatief komt van tien bedrijven op het bedrijventerrein die eigenaar zijn van het onlangs geplaatste zonnepark.

Het plan voor het circulair inspiratiepaviljoen is omarmd door zeker twintig enthousiaste bedrijven, scholen en instellingen alsook door de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel. De provincie heeft onlangs een subsidie van maximaal 100.000 euro beschikbaar gesteld in het kader van Impuls Circulair Bouwen. Dit betekent dat de bouw van het paviljoen nog dit jaar kan beginnen.

De zonneweide in Zwolle-Noord ligt er al blinkend bij. In totaal hebben de 19.224 panelen een vermogen van 5,9 MW, die voorzien in 25% van de energiebehoefte van het terrein. Het is neergezet op een plek waar geen bestemming voor bedrijven op kan komen, vanwege de hoogspanningsmasten en -kabels die op en boven dit gebied staan en hangen. Maar in een van de hoeken is nog wel plek voor een niet-permanent te gebruiken pand, zoals een inspiratiepaviljoen, vertelt parkmanager Ilse Sijtsema van bedrijventerrein Hessenpoort. “Bij de bouw van het zonnepark hebben de tien bedrijven die eigenaar van het zonnepark zijn al belangeloos een geldbedrag opzij gezet voor de bouw van het inspiratiepaviljoen. Voor hen kan het paviljoen een mooie plek zijn om bijvoorbeeld inspiratiesessies te houden. Of neem Kruitbosch, de fietsenproducent bekend van Cortina-fietsen, die wil hier wel een product-presentatie neerzetten. Ook willen we hier graag laten zien hoe we op Hessenpoort bezig zijn met de energietransitie.”

Off-grid en 90% circulair

Van begin af aan stond ook vast dat het pand off-grid zal worden en voor 90% zal bestaan uit materialen die eerder gebruikt zijn, circulair dus. “Een deel van het zonnepark voorziet administratief het paviljoen van duurzaam opgewekte stroom. Het is zelfs een afzonderlijk deel van het park, waarbij de zonnepanelen in de vorm van een H zijn neergelegd. Omdat een van de investeerders in het zonnepark - Recycling Maatschappij Zwolle – al veel gebruikte materialen oogst en hergebruikt, was het paviljoen circulair bouwen eigenlijk een voor de hand liggende keus.”

Het bijzondere van het ontwerp en de bouw is dat het paviljoen eigenlijk omgekeerd wordt gebouwd, legt Sijtsema uit. “Normaal wordt een gebouw ontworpen en dan ga je op zoek naar de materialen die erbij gebruikt moeten worden. Maar bij het ontwerp van ons paviljoen put architect Robert van Middendorp voor zijn ontwerp uit gerecyclede materialen die al beschikbaar zijn en  ontwerpt op die manier het pand.”

Circulair IN, een nieuw platform op het gebied van circulair bouwen, helpt eveneens met het vinden van deze materialen. Sijtsema: “Eigenaar Willard Tijhuis van Circulair IN brengt opdrachtgevers en producenten van circulaire producten bij elkaar zonder tussenkomst van aannemer en projectontwikkelaar. De contacten van hem en zijn zakenpartner in de circulaire wereld zijn erg goed, daar profiteren we hier enorm van. Zij willen dit project als pilot gebruiken om in Madaster ook gerecyclede materialen te kunnen laten opnemen. Nu staan daar voornamelijk nieuwe materialen in, maar we moeten ook de stap maken naar het in kaart brengen van gebruikte materialen die daarna weer een derde leven tegemoet kunnen gaan.”

Basisschool Nieuwleusen

Een van de leveranciers van gebruikte materialen komt van dichtbij: een basisschool uit Nieuwleusen op circa 10 kilometer van het bedrijventerrein. “Deze is onlangs gesloopt door Hoogeboom Raalte, die daarvoor als eerste partij in Nederland een officieel certificaat voor circulaire sloop heeft ontvangen. De materialen waaruit het schoolpand bestond, worden namelijk voor 95% hergebruikt, deels dus door ons. Zo wordt het puingranulaat van de betonnen wanden en vloeren verwerkt in nieuw gegoten betonblokken voor de fundering van ons paviljoen. Hierdoor is minder nieuw cement en zand nodig. Het produceren van die betonblokken wordt weer gedaan op ons bedrijventerrein bij Recycling Maatschappij Zwolle. Ook enkele kozijnen uit de school worden hergebruikt in ons paviljoen.”

Eveneens van dichtbij komen de dakspanten, stalen trap en diverse houten balken. Die zijn gesloopt uit het R10 gebouw, dat naast de IJsselhallen in Zwolle stond en een jaar geleden is gesloopt. “Het geraamte van ons paviljoen is een gebruikte staalconstructie die afkomstig is uit het oude hoofdkantoor van Scheer & Foppen in Harderwijk. Ook de elektrische toegangsdeur en diverse kozijnen komen hier vandaan.”

In het volgende schoolseizoen zullen mbo-, hbo- en wo-studenten van het Cibap (mbo voor vormgeving), Hogeschool Windesheim en TU Twente meehelpen. Sijtsema: “Zo gaan Cibap-studenten meubilair maken van vijf bomen die rondom Hessenpoort stonden en gekapt moesten worden om ruimte te maken voor het wegenproject Vechtdalverbinding. Dat is de nieuwe aansluiting van de provinciale weg N340 op de A28. Zo krijgen die bomen een goede bestemming bij ons.”

Buiten het paviljoen wordt ook aan een circulaire aanleg van groen gedacht. “Dat wordt onder andere gedaan door Straatboer, een startup van Christiaan Kuipers uit Zwolle. Hij plant groenten, bloemen en bomen langs onder meer saaie industriële hekwerken, de zogeheten Bonenparade. Werknemers van Tiem, de sociale werkplaats op Hessenpoort, worden betrokken bij het beheer en onderhoud.”

Groundfridge

Het gebouw van 15 bij 15 meter zal bestaan uit twee verdiepingen. “Allereerst wordt een wal opgetrokken, zodat het onderste deel van het pand ‘in de grond’ ligt, goed voor warmte en koeling. De benedenverdieping krijgt twee overlegruimten en een opslagruimte. De bovenverdieping wordt een grote open ruimte met veel groen. Installaties voor verwarming en ventilatie zul je er niet zien, althans, zo min mogelijk. We werken met een zonneschoorsteen, dus met natuurlijke ventilatie. Warme lucht stijgt omhoog en wordt door de zonneschoorsteen naar buiten geleid. Het principe dus van de natuur, zoals bij een termietenheuvel.”

Ook bijzonder is de koelkast die niet op stroom werkt, want het paviljoen krijgt een Groundfridge. “Dat is een in de grond ingebouwde koelruimte. Doordat deze in de grond wordt ingebouwd en geïsoleerd is, is het er koel genoeg. Hoe deze er precies gaat uitzien weten we nog niet, maar hij zal zich geheel ondergronds bevinden. Eigenlijk gaan we weer een beetje terug in de tijd, toen mensen veel meer gebruikmaakten van de natuurlijke elementen. Dat doen wij tegenwoordig veel te weinig.”

Nu de provincie Overijssel een subsidie van maximaal 100.000 euro beschikbaar heeft gesteld in het kader van Impuls Circulair bouwen, kan de bouw deze herfst beginnen. Als alles volgens planning verloopt, is Nederland volgend jaar een 90% circulair inspiratiepaviljoen rijker.

Tekst: Harmen Weijer

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c265
Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero emission’

Utiliteitsbouw na 2030: geen label A, wel ‘zero ...

Binnen zeer afzienbare tijd publiceert de EU de herziene Energy Performance of Buildings Directive (EPBD IV). Daarmee wordt de duurzaamheidslat voor gebouwen opnieuw ...

Lees verder

c21 c26 c243 c265
Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Zo werkt Amsterdam UMC aan haar duurzame toekomst

Het Amsterdam UMC wil CO2-uitstoot drastisch verminderen en het energieverbruik omlaag brengen van de medische faciliteit. Sinds 2012 werken CFP Green Buildings ...

Lees verder

c21 c225 c265
Round Table: zo ontwikkel je draagvlak voor duurzaamheid

Round Table: zo ontwikkel je draagvlak voor ...

Hoe zorg je voor draagvlak voor duurzaamheid en ontwikkel je strategisch beleid voor een werkomgeving die inspeelt op milieu en je voetafdruk? Expertvisies bij ...

Lees verder

c21 c40 c225 c237 c265
Kanaalplaat met 90% CO2-reductie op het bindmiddel

Kanaalplaat met 90% CO2-reductie op het bindmiddel

VBI wil al in 2025 voldoen aan de Paris Proof-normen, die pas in 2030 van kracht zijn. Die ambitie wordt nu al overtroffen, dankzij een recente innovatie: prefab ...

Lees verder

c21 c26 c185 c237 c265
Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Met de plaatsing van de eerste houten delen is de houtbouw van het project Sawa in de Delfshaven in Rotterdam officieel van start gegaan.

Lees verder

c21 c41 c134 c225 c237 c265
Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

De toekomst van wijken staat centraal in het nieuwste e-zine van Duurzaam Gebouwd. Je leest hem gratis in onze kennisbank en opent hem direct via deze link.

Lees verder

c21 c40 c225 c265
Milieu-impact verlagen dankzij verduurzaming verpakkingen

Milieu-impact verlagen dankzij verduurzaming ...

Het verduurzamen van verpakkingen speelt een belangrijke rol, onder andere in het kader van minimaliseren van afval. Itho Daalderop meldt dat ze vernieuwde en plasticvrije ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
Energieterugwinningsproject zet restwarmte om naar duurzame energie

Energieterugwinningsproject zet restwarmte om ...

JOA Air Solutions uit Delft start maart 2024 met een energieterugwinningproject dat restwarmte omzet naar duurzame energie. Om dit te bereiken wordt een Hot Water ...

Lees verder

c21 c184 c225 c243 c265
Plan en klimaatlabel noodzakelijk voor klimaatbestendige woningvoorraad

Plan en klimaatlabel noodzakelijk voor klimaatbestendige ...

Extreme wateroverlast, funderingsschade en hittestress zijn slechts enkele gevolgen van klimaatverandering. Er is op korte termijn actie nodig om de lasten eerlijk ...

Lees verder

c21 c26 c40 c265
48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

Woonstichting Stek en Van Wijnen tekenden een overeenkomst voor de bouw van 48 sociale huurappartementen in Noordwijk. Het gebouw is onderdeel van gebiedsontwikkeling ...

Lees verder

c21 c26 c41 c260 c265
Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten ...

Het nieuwe onderkomen van fusiegemeente West Betuwe zet in op biobased materialen en transformatie. Het ontwerp van de architectuur en het interieur komt van cepezed ...

Lees verder

c21 c225 c243 c265
Actuele kennis voor vakmensen dankzij Skills

Actuele kennis voor vakmensen dankzij Skills

Met Skills maken vakmensen zich alle kennis eigen die nodig is voor ontwerp, installatie of onderhoud van warmtepompsystemen. Alklima / Mitsubishi Electric biedt ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up