Back to the roots: VORM vindt thuisbasis in Nieuwe Maaskant

timer7 min
Back to the roots: VORM vindt thuisbasis in Nieuwe Maaskant

VORM, van origine een Rotterdamse aannemer, wilde terugkeren naar de plaats van afkomst. De landelijke bouwer en projectontwikkelaar werd al gauw verliefd op het monumentale Maaskantgebouw vanwege het rauwe, industriële uiterlijk en de strategische ligging bij Delfshaven. Kanttekening: het leegstaande pand beschikte niet over voldoende werkplekken.

Foto bovenaan: Peter Lodder

We dachten: er staan al genoeg panden leeg, dus we gingen aan de slag om het een mooie, nieuwe invulling te geven”, aldus Maurice Verkerk, hoofd commercie bij VORM. “Het is een monument, dus daar mag je weinig aan doen, maar we wisten ook dat het te klein zou zijn voor ons personeel.”

VORM nam daarom De Architektenkombinatie in de arm, die een extra verdieping bovenop De Nieuwe Maaskant ontwierp. “Daar hebben we behoorlijk wat aandacht voor gekregen”, geeft Verkerk aan. Met recht, want de zevenhonderd ton wegende vierde verdieping, die volledig uit staal is opgebouwd met een buitengevel van glas, is stand alone op het oorspronkelijke dak geplaatst. “Hij staat op vier kolommen die rechtstreeks door het oorspronkelijke pand gaan. Meer is er eigenlijk niet aan het pand toegevoegd, dus het extra volume zweeft er als het ware boven.”

Upgrade voor monument

Het gemeentelijke monument is dus zo goed als gehandhaafd gebleven. Dat geldt ook voor het interieur, stipt Verkerk aan. “Het pand is vierkant en heeft een mooi stramien als basis, dus we hoefden er weinig aan te doen om er een eigen, dynamische invulling aan te geven. Je hebt op elke verdieping een open ruimte met aan de randen ons werkgebied, Het Land, waar je in relatieve stilte kunt werken. De kern van elke verdieping, ook wel De Stad, is voorzien van zitjes en veel groen, bestemd voor overleggen of telefoontjes.”

“De vierde verdieping heeft een volledig glazen gevel, in tegenstelling tot de andere lagen die oude kozijnen hebben. Bovendien heeft het oorspronkelijke pand allerlei karakteristieke onderdelen, zoals de open begane grond. Daar reden vroeger de treinen en vrachtwagens vanuit de haven doorheen om goederen te laden.” Dat deel is door VORM dichtgemaakt met grote glazen gevels zodat de transparantie blijft, maar ondertussen wel een extra ruimte gecreëerd is die nu dienst doet als restaurant. Het monumentale spoor is bovendien behouden. “We zijn zoekende om daar een treinstel op te zetten en er in hout en glas een vergaderzaal omheen te maken”, zegt Verkerk.

Back to the roots: VORM vindt thuisbasis in Nieuwe Maaskant

Een stand alone vierde verdieping van 700 ton werd via het water op het monumentale pand getakeld. Foto door: Milan Hofmans

Duurzaamheid

Vandaag de dag kun je geen project maken zonder over gezondheid en duurzaamheid na te denken. Dat stond bij De Nieuwe Maaskant dan ook ‘bovenaan de lijst’, aldus Verkerk. “We wilden in dit nieuwe pand een grote sprong maken naar een gezonde en fijne werkomgeving. Het pand moet van de medewerker zijn, niet andersom.” Daarom heeft VORM het pand uitgerust met allerlei sensoren die onder andere de lucht- en geluidskwaliteit meten en ook aanwezigheid detecteren.

“Het gebouw gaat van ons leren. Hoe gebruiken we het? Welke afdelingen zijn druk, welke minder? Die data gaan we monitoren om ook het energieverbruik heel stabiel te krijgen. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld ook meldingen maken via een app die is aangesloten op de sensoren. Dus als het te warm is of als ze droge ogen hebben, kan je heel gericht het systeem aansturen.”

Wat betreft de energievoorziening is het pand uitgerust met 600 m2 aan zonnepanelen op het dak, die samen voor een derde van de benodigde elektriciteit zorgen. Daarnaast houdt witte dakbedekking hitte tegen, bestaat de vloerafwerking en dakbedekking uit hergebruikt materiaal en is het gebouw aangesloten op stadsverwarming. “We keken ook naar WKO-systemen, maar die zijn in het gebied niet goed toepasbaar. Maaswaterverkoeling werd ook genoemd, maar de Maas bleek te warm voor de juiste capaciteit.”

Primeur

Vermeldingswaardig is de hypermoderne lift die in het pand is geïnstalleerd. Deze lift, de eerste digitale lift van Nederland, was net door KONE gelanceerd toen VORM zijn oog liet vallen op De Nieuwe Maaskant. “De voordelen sloten aan bij onze wensen van het pand”, aldus Verkerk. “Het is natuurlijk leuk als de duurzaamheidsaspecten waar wij voor staan ook in een lift teruggebracht kunnen worden. Dus het was wel een gevalletje ‘juiste plek, juiste tijd’.” De installatie van de lift was een fikse operatie, geeft Ivar Korzelius van leverancier KONE aan. Het pand moest namelijk in korte tijd opgeleverd worden. “Normaal gesproken heb je zo’n 23 weken nodig voor het leveren van een lift, met daarbovenop nog montage en keuring. In dit geval hebben we dat met zo’n tien tot twaalf weken kunnen inkorten.” Het hielp mee dat het om een bestaand pand ging, dat enkel maar gestript hoefde te worden.

Maar, zegt Korzelius: “Door het coronavirus verslechterde onze leveringscapaciteit, onze spullen komen namelijk uit Italië. We hebben daar snel op weten te anticiperen door een behoorlijk aantal liften eerder te laten produceren, net voordat er een volledige lockdown kwam. Net op het nippertje, kun je dus stellen.”

Back to the roots: VORM vindt thuisbasis in Nieuwe Maaskant

De lift in De Nieuwe Maaskant is uitgerust met een mediascreen, waarmee gemakkelijk belangrijke informatie gedeeld kan worden.

Smart lift

De lift in de Nieuwe Maaskant is van de serie Monospace 500 DX (Digital Experience). “De Monospace is onlangs geheel vernieuwd en uitgebreid met een aantal toevoegingen, waarmee de lift is voorbereid op de ontwikkeling van smart cities”, aldus Korzelius. “De liften worden uitgevoerd met API’s (Application Programming Interface) zodat deze kunnen communiceren met software van derden. De liften zijn bij oplevering klaar voor diverse uitbreidingen, zoals de koppeling met de app BlindSquare, die mensen met een visuele beperking door een gebouw begeleidt. Bij de Nieuwe Maaskant is de lift uitgerust met een mediascreen, waarmee gemakkelijk belangrijke informatie gedeeld kan worden. Denk aan het welkom heten van bezoekers, de weersverwachting, verkeersinformatie of voor het delen van de dagaanbieding van het bedrijfsrestaurant.”

Wat betreft onderhoud is de lift futureproof. “Het is niet meer zomaar een stalen bakje in een schacht. De lift is uitgerust met ons innovatieve onderhoudsconcept KONE 24/7 Connect en is dag en nacht verbonden met de cloud. Diverse sensoren monitoren de lift op verschillende kritieke punten, waarmee ongeplande stilstand voorkomen kan worden. Wordt er een afwijking ontdekt, dan krijgen we direct een seintje. We noemen dat ook wel voorspellend onderhoud.” De liftgebruiker staat door het voorspellende onderhoud veel minder vaak voor verrassingen. Doordat vooraf duidelijk is wanneer werkzaamheden nodig zijn, kan dit worden gepland op een moment dat gebruikers hier zo min mogelijk last van hebben. “De gebruiker voelt zich zo ook veiliger, wetende dat de lift 24/7 in de gaten worden gehouden.”

Verkerk is buitengewoon tevreden met de lift. “Vooral de uitstraling is voor ons heel belangrijk”, zegt hij. “Je gaat er met veel klanten en medewerkers in. Ook al is het soms maar kort, ik vind dat die rit ook representatief mag zijn. We kregen bovendien voldoende keuze in materialen met een duurzame achtergrond, wat zeker voor zo’n lift belangrijk is.”

Gebruik je omgeving

Verkerk kijkt tevreden terug op het proces van De Nieuwe Maaskant. Het is ook niet zomaar iets. “Ik ben er zelf al twee jaar mee bezig en het eindproduct mag er zeker zijn”, vertelt hij trots. Vooral de keuze om iets anders dan normaal te doen, is voor Verkerk van belang. “Wij hebben er bewust voor gekozen om die nieuwe verdieping extern te bouwen en hem via het water te laten aanvoeren. Dat is sneller en efficiënter, wat mogelijk was door het havengebied. Zo hebben we het centrum van Rotterdam minder belast met vrachtverkeer en materialenvervoer.” Dat is dan ook Verkerks tip aan de sector: “Bedenk eens hoe het anders kan, hoe het duurzaam kan, en doe het dan gewoon.”

De Nieuwe Maaskant is op 15 augustus 2020 opgeleverd. Vanaf 17 augustus startte VORM het werk vanuit het pand. “We vinden het nu al een hele fijne werkplek”, aldus Verkerk. “We moeten nog gaan leren van het pand en andersom, maar als we zo al kunnen beginnen, wordt het alleen maar beter.”

Tekst: Reinoud Schaatsbergen

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c245
ZIjn stukadoors beter inzetbaar met een exoskelet?

ZIjn stukadoors beter inzetbaar met een exoskelet?

19 okt om 10:01 uur
timer 5 min

Praat je over ‘duurzaamheid’, dan kun je ervan uitgaan dat onderwerpen als energiebesparing, vermindering ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Naar toekomstbestendige scholen met Verbindingsdag Gezonde Scholen

Naar toekomstbestendige scholen met Verbindingsdag ...

15 okt om 17:00 uur
timer 2 min

Wat kan de architect betekenen in de verduurzaming van scholen? Tijdens de Verbindingsdag Gezonde Scholen ...

Lees verder »

c21 c143 c151 c225 c245
Innovatie maakt scholen en verpleeghuizen gezonder

Innovatie maakt scholen en verpleeghuizen gezonder

13 okt om 17:00 uur
timer 2 min

De kwaliteit van het binnenklimaat in scholen en verpleeghuizen staat in het centrum van de aandacht. Om verbeterpunten ...

Lees verder »

c21 c26 c245
Comfortsensors en vernieuwde PULSE-platform beantwoorden veel vragen

Comfortsensors en vernieuwde PULSE-platform ...

13 okt om 10:00 uur
timer 7 min

De Tilburg University bezit een uitstekend gebouwbeheersysteem, maar zelfs hier roept het binnenklimaat af en ...

Lees verder »

c21 c26 c160 c245
The Flow: méér dan een gezond kantoorgebouw

The Flow: méér dan een gezond ...

12 okt om 10:00 uur
timer 8 min

De deuren van The Flow in de wijk Houthavens in Amsterdam zijn open en het WELL Core V2 Platinum-certificaat is ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Eerste sprekers bekend voor Building Holland Digital eind oktober

Eerste sprekers bekend voor Building Holland ...

12 okt om 07:00 uur
timer 1 min

Op 27, 28 en 29 oktober 2020 stond Building Holland gepland, maar dit fysieke event is vanwege covid-19 verplaatst ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
Verbindingsfestival: innovaties voor lucht en licht in gezonde gebouwen

Verbindingsfestival: innovaties voor lucht en ...

1 okt om 16:15 uur
timer 5 min

Het tweede Verbindingsfestival gaf experts op het gebied van het thema Gezonde Gebouwen de ruimte om aandacht ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Activiteit vormt essentieel element voor covidverspreiding

Activiteit vormt essentieel element voor covidverspreiding

29 sep om 15:30 uur
timer 4 min

Als voor jouw bedrijf al back to the office geldt, dan heb je kennisgemaakt met aangescherpte schoonmaak, looproutes, ...

Lees verder »

c21 c225 c245 c262
'Werkgevers, pak het moment voor gedragsverandering'

'Werkgevers, pak het moment voor gedragsverandering'

24 sep om 07:00 uur
timer 2 min

Gedragsverandering is het meest kansrijk vanuit een nieuwe situatie: een nieuwe woning, een nieuwe baan. Dan is ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Groot Handelsgebouw wordt 1,5 meter-proof met behulp van onafhankelijk keurmerk

Groot Handelsgebouw wordt 1,5 meter-proof met ...

17 sep om 14:00 uur

Het Groot Handelsgebouw, een rijksmonument van 120.000 vierkante meter, is één van de grootste multifunctionele ...

Lees verder »

c21 c54 c245
Ventilatie: maak je gebouw niet alleen veilig maar ook gezond

Ventilatie: maak je gebouw niet alleen veilig ...

16 sep om 15:30 uur
timer 4 min

Marc Kooij: Gebouwventilatie staat nu vol in de schijnwerpers. We staan voor de opgave om gebouwen veiliger en meer coronaproof ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Gezonde leefomgeving dankzij sociale verbinding

Gezonde leefomgeving dankzij sociale verbinding

16 sep om 07:00 uur
timer 1 min

Het Verbindindingsfestival heeft méér voor je in petto dan podia als Aardgasvrije Wijk en Gezonde ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up