Building Holland Digital: pleidooi voor UOB en OBT

timer6 min
Building Holland Digital: pleidooi voor UOB en OBT

“Doe mee, open de UOB.” Dat was de hartenkreet van Doekle Terpstra, die dinsdagochtend het startsein gaf voor Building Holland Digital. Met de lancering van een nieuwe app hield Terpstra een warm pleidooi voor samenwerking en aanlevering van BIM-data voor de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB, foto boven).

Dagvoorzitter Marvin van Kempen, de hoofdredacteur van Duurzaam Gebouwd, startte het congres dinsdagochtend samen met Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, en tafelheer Laurens de Lange (Unica). In zijn keynote pleitte Terpstra voor een optimale uitwisseling van data tussen opdrachtgevers, ontwerpers, bouwers en installateurs. Die samenwerking is volgens Terpstra hard nodig om de grote maatschappelijke doelen als CO2-reductie te behalen. Met meer productiviteit en minder faalkosten als een van de gunstige resultaten.

Tegelijkertijd werd ook een nieuwe app gelanceerd, waarmee de UOB voor iedereen beschikbaar komt. Zaak is nu, zo riep Terpstra op, om de data en productinfo van projecten uit BIM 3D-modellen van alle partijen in de bouwsector ook daadwerkelijk via de app te gaan delen en gebruiken. En dus kwam Terpstra met de leuze: “Doe mee, open de UOB”. Er is via de link een open source app beschikbaar als basis voor een eigen Revit-plugin. Ook is het mogelijk apps te bouwen, zonder toepassing van Revit.

Lef tonen

Niet alleen stelde Terpstra de digitalisering via de UOB centraal, ook de verbinding binnen de bouw benoemde hij door de oproep om veel meer als keten te gaan samenwerken. Volgens Terpstra moeten we de bouw daarom voortaan benoemen als ‘OBT’: ontwerp-bouw-techniek.

Building Holland Digital: pleidooi voor UOB en OBT

Volgens Terpstra (foto boven op het live podium in Gorinchem) is de UOB het schoolvoorbeeld van samenwerking. Juist door een verregaande digitalisering, aldus Terpstra, kunnen we in de bouw- en installatiesector een einde maken aan de Babylonische spraakverwarring. Met een positief effect op alles wat gebouwd wordt. De samenwerking vergt data die iedereen kan lezen, begrijpen en gebruiken. “Zo bouw je niet alleen sneller en goedkoper, maar ook de kwaliteit en veiligheid van alles wat we bouwen en beheren gaat sterk omhoog. Je moet nu nog het lef tonen om elkaar te willen vinden.”

Functies kantoor kantelen

In de tweede keynote van deze eerste ochtend Building Holland Digital, ging vastgoedadviseur Owen Zachariasse (lead consultant workplace strategy JLL) in op de effecten van covid-19 op het werken thuis en op kantoor. De centrale rol van het kantoor is aan het verschuiven en bekende functies van het kantoor worden bijna helemaal gekanteld (zie afbeelding onder).

Building Holland Digital: pleidooi voor UOB en OBT

De kanteling van kantoorfuncties, aldus Owen Zachariasse (JLL).

Waar sociaal contact op kantoor een bijzaak leek, staat het gemis van een praatje bij de koffiemachine in de huidige situatie bovenaan. Het is het grootste gemis onder thuiswerkers en zaak voor werkgevers om daar iets voor te bedenken.
Zachariasse benoemde verder dat een op de twee respondenten uit hun onderzoek bij thuiswerken geen extra productiviteit ervaart en dat dit vooral geldt voor jongere werknemers. Wel is men positief over de reistijd die het scheelt en er wordt een betere balans ervaren tussen werk en privé. Voor zaken als concentratie en overleg is het kantoor verder niet meer zo essentieel, voor een professionele werkomgeving en samenwerken wel.

Gezondheid voorop

Zachariasse voorziet dat kantoren ook na covid-19 blijvend veranderen om klaar te zijn voor de toekomst. Waarbij gezondheid en sensoring/data de belangrijkste onderwerpen worden. Grote investeerders zijn nagenoeg allemaal (94%) bezig om de gezondheid van de werknemers centraal te zetten. Het kantoor wordt flexibeler, zodat werkplekken en -ruimten op meer manieren kunnen worden ingedeeld. De individuele werkplek staat niet meer centraal, maar wel de plekken waar een goede interactie mogelijk wordt. Met functies die teamwork en workshops bevorderen. Ook heel hot is nu de aanleg van extra in- en uitgangen voor een kantoorgebouw.

Building Holland Digital: pleidooi voor UOB en OBT

Zachariasse (foto boven) benadrukte ten slotte ook de aandacht voor de gezondheid op thuiswerkplekken. Ook daarin zal de werkgever moeten investeren en in de chat tijdens deze keynote werd al gemeld dat de Provincie Utrecht daar vanaf maart dit jaar (!) mee is begonnen. Tafelheer Laurens de Lange sloot zich daarbij aan: “Het inrichten van een goede werkplek vergt discipline van de werknemer én werkgever.”

Circulariteit en waarde

In de derde keynote werd het podium betreden door Anke Verhagen, business developer bij Rabobank Real Estate Finance en lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie. Zij is bovendien jurylid van de Rabobank Innovation Challenge 2020 die vanmiddag wordt uitgereikt. Verhagen betoogde dat je de komst van circulariteit kunt versnellen door er waarde aan toe te kennen.

Nu is het begrip circulariteit voor veel mensen nog te vaag, niet goed omschreven en zoeken we nog naar de juiste taal ervoor. Daardoor is het voor velen onduidelijk wat je eraan hebt, terwijl je bijvoorbeeld in de energietransitie meteen je gasrekening omlaag ziet gaan. Verhagen: “Je bereikt een beter begrip voor circulariteit door de terugverdientijd naar voren te halen en te laten zien wat de waarde van een maatregel is.”

Modulair

Verhagen gaf ook een reeks voorbeelden, waardoor het voor de vele luisteraars veel inzicht en inspiratie bood om op een andere manier tegen de circulaire bouweconomie aan te kijken. Neem het ontwerp van een gebouw. Als je dat modulair doet, kun je de functies ervan met het grootste gemak veranderen en is er - later - niet of nauwelijks sloop nodig. De waarde daarvan is immens.
Het materialen- of gebouwpaspoort is ook een middel om te kunnen zien wat de waarde van een gebouw is, maar de methodieken moeten zich op dit vlak nog ontwikkelen. Mede daarom is het nu nog te vroeg voor de verplichte invoering van een materialenpaspoort, aldus Verhagen.

Building Holland Digital: pleidooi voor UOB en OBT

Wat nu wel werkt is het gebruik van biobased materialen. Al eens iemand gezien die een betonnen paal omhelsde? Bij houten palen ziet Verhagen (foto boven) dat wel gebeuren, waarmee ze wilde illustreren dat biobased meteen een goede impact heeft op de gezondheid van de gebouwgebruikers. En dus meteen waarde vertegenwoordigt. Verhagen tot slot: “Herken en erken dat ook die waarde bestaat, naast de financiële waarde van een gebouw. Dan gaan we de komst van de circulaire bouweconomie echt versnellen.”

Drie dagen Building Holland Digital

En zo was er al meteen een heel interessante eerste ochtend tijdens de digitale versie van het in maart afgelaste Building Holland. De beurs kent drie dagen lang een mix van vele live optredens op het hoofdpodium in Gorinchem, discussies aan tafel bij de gastheer/vrouw met erbij een tafelheer of -dame, en break-outsessies die ook vanaf computers elders worden gestreamd. Parallel heeft Cirkelstad, partner van Building Holland, eveneens een uitgebreid, driedaags programma tijdens haar Nationale Werkconferentie Cirkelstad.

Publiek kan en mag niet aanwezig zijn in de congreszalen in Gorinchem; covid-19 is de baas. Toch slaagde de organisatie erin om een programma te plannen, waarvoor bijna 1500 mensen zich inschreven. Het programma met 'voor elk wat wils' laat zich prima combineren met een digitale setting en via de gebruikte videotool (knop Networking, matcht op profiel) blijft ook het zo belangrijke netwerken goed mogelijk. Ook kun je continu de online expo bezoeken, waar veel standhouders hun producten en ideeën aanprijzen.

Programma en deelnemen

Wil je de komende dagen Building Holland Digital ook volgen? Bekijk het programma op www.buildingholland.nl of ga meteen naar het live Building Holland Digital-platform.

Met woensdagmiddag vanaf 16.00 uur de bekendmaking van de ABN AMRO Duurzame Top 50 en donderdag om 13.00 uur de verkiezing van de Constructeur van het Jaar en het Constructieve Talent van het Jaar.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c245
Webinar ‘Een gezonde geest in een gezond kantoor’ met prof. Erik Scherder

Webinar ‘Een gezonde geest in een gezond ...

3 mrt om 10:01 uur
timer 2 min

Ben jij verantwoordelijk voor een bedrijf, kantooromgeving of Human Resources? En wil je weten hoe jouw gebouw ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Verbindingsfestival: bemachtig een VIP ticket!

Verbindingsfestival: bemachtig een VIP ticket!

24 feb om 07:00 uur

Als VIP bij het Verbindingsfestival heb je recht op voordelen die je deelname nog leuker, beter, interessanter ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Whitepaper: De toekomst van de werkomgeving

Whitepaper: De toekomst van de werkomgeving

19 feb om 10:00 uur
timer 1 min

De bewezen voordelen van thuiswerken, sociale interactie met collega’s en kantoren als hubs lijken de belangrijkste ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Focus op de Gezonde Stad

Focus op de Gezonde Stad

19 feb om 07:00 uur

Tijdens de derde editie van het Verbindingsfestival staat het thema Gezonde stad centraal. In al ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Thema Verbindingsfestival #3 is de Gezonde Stad

Thema Verbindingsfestival #3 is de Gezonde Stad

15 feb om 16:01 uur
timer 1 min

Op 22 april vindt het derde Verbindingsfestival plaats. Na de twee succesvolle edities van 2020 gaat Acquire in ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Quick wins en financieringsmogelijkheden tijdens event voor schoolbesturen en gemeenten

Quick wins en financieringsmogelijkheden tijdens ...

12 feb om 07:00 uur

In een online eventreeks georganiseerd door Duurzaam Gebouwd en Stedebouw & Architectuur laten we zien hoe ...

Lees verder »

c21 c225 c245 c263
Gratis whitepaper: Schakel om naar een gezond en comfortabel binnenklimaat

Gratis whitepaper: Schakel om naar een gezond ...

11 feb om 17:30 uur

Energieneutrale nieuwbouw wordt de standaard, met BENG-eisen die vanaf nu het peloton een duwtje in de rug geven. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Symbiose

Symbiose

1 feb om 06:00 uur
timer 8 min

Met het slotstuk van de Duurzaam Gebouwd Expeditie 't Veen bereikten de expeditieleden de top van de berg. ‘Symbiose’ ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245 c263
Wat je op kantoor doet, maakt veel uit voor besmettingsrisico

Wat je op kantoor doet, maakt veel uit voor ...

28 jan om 10:01 uur
timer 4 min

Als voor jouw bedrijf al back to the office geldt, dan heb je kennisgemaakt met aangescherpte schoonmaak, looproutes, ...

Lees verder »

c21 c127 c225 c245 c261
Strukton Worksphere wint award voor beste Digitale Bouwbedrijf 2020

Strukton Worksphere wint award voor beste Digitale ...

22 jan om 15:00 uur
timer 2 min

De bezoekers van de online vakbeurs Real Estate & Building Futureproof hebben Strukton Worksphere verkozen ...

Lees verder »

c21 c225 c245 c263
Label Binnenklimaat: ‘Ik wil een A-klasse gezond gebouw’

Label Binnenklimaat: ‘Ik wil een A-klasse ...

22 jan om 10:01 uur
timer 5 min

Met 30.000 downloads mogen we het rapport Programma van Eisen Gezonde Kantoren als een succes bestempelen. Samenwerkingspartners ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244 c245
Wij zijn de overheid

Wij zijn de overheid

21 jan om 17:00 uur
timer 2 min

Onno Dwars: Nu Rutte III demissionair is, maakt Nederland de balans op. Als bouw- en vastgoedsector werden wij de afgelopen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up