DG Expeditie ’t Veen: circulariteit in Hattems ecosysteem

timer5 min
DG Expeditie ’t Veen: circulariteit in Hattems ecosysteem

In hun derde samenkomst verkenden de expeditieleden van ’t Veen (Hattem) de circulaire mogelijkheden van deze gebiedsontwikkeling. De bijeenkomst leverde veel kennis en inspiratie op en verleidde projectleider Sybold Herder tot het lanceren van het begrip Total Revenue of Circularity.

Hoe kun je materialen uit een donorgebouw toepassen in nieuwbouw? Welke kansen zijn er daarbij voor de bestaande natuur? Zomaar enkele onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de derde digitale samenkomst van de leden van de DG Expeditie ’t Veen in Hattem. Na een sessie over klimaatadaptie en over duurzame energie en warmtevoorziening, stond dit keer circulair bouwen centraal.

Natuur

De aftrap werd gegeven door gespreksleider en Duurzaam Gebouwd Expert Geanne van Arkel (Ambassadorwise). Zij liet zien hoe je de bestaande natuur als norm kunt hanteren en gebruikte daarbij het produceren van tapijttegels als voorbeeld. Haar voormalige werkgever Interface wilde niet alleen de negatieve impact van de productie van tapijttegels elimineren, maar ook juist een positieve impact voor het milieu en de maatschappij realiseren. De handvatten om dat te bereiken werden uit de natuur gehaald, met als motto ‘ontwerp als de natuur’ en streef naar een compleet ecosysteem.

DG Expeditie ’t Veen: circulariteit in Hattems ecosysteem

Een van de sheets van Geanne van Arkel, waaraan ze inspirerende voorbeelden toevoegde.

Als je dan, aldus Van Arkel, niet alleen flexibel en energiek bent in je projecten, maar ook de levensduuranalyse meepakt en let op as a service-concepten, wordt het geheel steeds beter betaalbaar en kost circulariteit niet eens extra geld. Zorg er wel voor dat je alle geledingen uit je organisatie meeneemt, waarbij de (circulaire) doelen voor iedereen duidelijk zijn en je die ook transparant intern en extern communiceert. De eindstreep van klimaatpositiviteit kun je met behulp van diverse tools (check materialScan) en normeringen halen, waarbij je het beste kunt uitzoomen om meerdere kansen te kunnen grijpen, in plaats van te veel te focussen.

Na Van Arkel ging Sybold Herder (gemeente Hattem) in op de circulaire ambities van de gemeente Hattem met ’t Veen. Hij gebruikte daarbij een indrukwekkende video waarin Thomas Rau, architect van het circulaire hoofdkantoor van de Triodos Bank aan het woord komt. Als geen ander weet Rau het begrip circulariteit te ontleden en te verhelderen. Centraal daarbij staat zijn visie op een gebouw, dat hij een ‘depot van materialen’ noemt, waar je na het gebruik zonder veel waardeverlies weer alles uit kunt halen.

Registreren

Als laatste voor de pauze nam gastspreker Arend van de Beek (Lagemaat) het woord. Hij ging specifiek in op afgedankte gebouwen als bron van gebruikte materialen voor een ander werk. Van de Beek zou je oneerbiedig sloper kunnen noemen, maar zijn kennis en input over de toepassing van materialen en het hergebruik ervan is duizelingwekkend. Heel veel startpunten en concrete aspecten van circulariteit weet Van de Beek te benoemen en af te pellen, en als vanzelf kom je dan uit bij lijstjes vergelijkbaar met de Ladder van Lansink, die telkens weer goed kunnen worden toegepast.

DG Expeditie ’t Veen: circulariteit in Hattems ecosysteem

Van de Beek voegde er zelf nog twee aspecten aan toe. Registreer zo vroeg mogelijk en zorg voor een goede redistributie: ga niet te veel met het afval slepen. Als je materialen gaat hergebruiken, doe dat dan zo dicht mogelijk bij de bron. Ook hamerde hij op het thema digitalisering, dat hij verbindt met het registreren en het in BIM 3D-modellen opslaan van bestaande gebouwen.

Beton en TRC

Na de korte pauze gingen alle aanwezigen drie afzonderlijke brainstormsessies in, alles opnieuw online en gebruikmakend van de tool Mindmeister. De uitkomsten van de drie digitale tafels werden gedeeld in het daaropvolgende plenaire debat. Een van de discussiegroepen, onder leiding van Sybold Berger, ging heel diep in op de aspecten rond beton. Met kenners als Van de Beek en Peter Musters (VBI) in de sessie werden talloze aspecten benoemd, waardoor duidelijk waar de kernpunten in de circulaire bouw en economie liggen en hoe je ermee kunt omgaan.

Vooral het aspect remontabiliteit kwam bovendrijven, waarbij je door slim te bouwen onderdelen met veel gemak opnieuw kunt gebruiken en de waarde in een tweede of derde leven bewaard blijft. Ook zou je van de nog resterende, te slopen panden in ’t Veen kunnen bekijken wat er kan worden hergebruikt. Al is het maar onder wegen of wandelpaden.

Verder is het nog de vraag wat de natuur in en om ’t Veen zou kunnen bijdragen en is het zaak goed te kijken wat er al is. Gebruik dat als uitgangspunt van het ontwerpen van de openbare ruimte. Waarna Herder, die namens Hattem vooral zocht naar ijkpunten, conclusies en naar het ‘hoe dan’, uitkwam op: ’t Veen moet een ecosysteem worden, waarin de circulaire potentie wordt geoptimaliseerd. En in dat kader is het zaak alle tools en opties mee te nemen, die je kunt samenballen in het begrip Total Revenue of Circularity (TRC), aldus Herder tot besluit.

DG Expeditie ’t Veen: circulariteit in Hattems ecosysteem

Gebiedsontwikkeling ’t Veen

’t Veen is onderdeel van een stedelijke transformatie die Hattem groen, vitaal en klimaatadaptief maakt. Het voormalige bedrijventerrein trekt de omliggende natuur naar de stad toe en wordt getransformeerd tot een duurzame en gezonde woon-, werk- en recreatiebestemming. Voor deze ambitieuze en complexe opgave zocht de gemeente Hattem naar toepasbare kennis over duurzame toepassingen, zodat de transformatie van het gebied naar een hoger niveau kan worden getild.

Duurzaam Gebouwd Expeditie

De Duurzaam Gebouwd Expeditie is gestoeld op verbinding. Duurzaam Gebouwd creëerde de Expeditie om complexe opgaves in te vullen met ambitieuze opdrachtgevers, zoals de gemeente Hattem. De kracht schuilt in het betrekken van een grote diversiteit aan partners: bouwers, innovators, installateurs en ontwikkelaars zijn onder andere vertegenwoordigd als expeditiepartner. Duurzaam Gebouwd blijft een centrale begeleidende rol houden binnen deze reis, met als doel de gemeente een stap verder te brengen in de ontwikkeling en expeditieleden exposure en kennis te bieden.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c244 c249
Circulair aanbesteden: acht kansen op succes

Circulair aanbesteden: acht kansen op succes

14 jan om 10:01 uur
timer 3 min

Circulair aanbesteden is niet eenvoudig. Er zijn nog weinig regels voor een circulair speelveld, wat het uitvragen ...

Lees verder »

c21 c225 c244 c280
Eerste circulaire sociale huurwoningen in Twente

Eerste circulaire sociale huurwoningen in Twente

12 jan om 16:01 uur
timer 3 min

In de Enschedese wijk Stroinkslanden kregen bewoners vorige week van Woningcorporatie De Woonplaats de sleutel ...

Lees verder »

c21 c225 c244 c280
De eerste circulaire stappen van woningcorporaties

De eerste circulaire stappen van woningcorporaties

11 jan om 07:01 uur
timer 4 min

Hoe kunnen woningcorporaties anno 2021 naast het thema energie ook de circulariteit oppakken? Veel aspecten uit ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Vers van de pers: Duurzaam Gebouwd Jaarplanning 2021

Vers van de pers: Duurzaam Gebouwd Jaarplanning ...

8 jan om 17:00 uur

Benieuwd naar de thema’s die we in 2021 behandelen en welke events we organiseren? Onze jaarplanning voor ...

Lees verder »

c21 c225 c244
Architecten_Lab eerste partner Cirkelstad Deventer

Architecten_Lab eerste partner Cirkelstad Deventer

8 jan om 07:01 uur
timer 5 min

Het eind 2020 gestarte Cirkelstad Deventer heeft de eerste partner weten aan te trekken. In woord en gebaar schaarde ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243 c244
Webinar gebouwschil: duurzaamheidsambities halen met een toekomstbestendige schil

Webinar gebouwschil: duurzaamheidsambities halen ...

8 jan om 07:00 uur
timer 1 min

Last call! Op 21 januari besteden we tijdens een webinar aandacht aan innovaites in de gevel en belichten we de ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245 c268
Nieuw: digitaal magazine Industrialisatie

Nieuw: digitaal magazine Industrialisatie

5 jan om 14:00 uur
timer 1 min

Het is zover: je kunt het gloednieuwe digitale magazine Industrialisatie vanaf nu gratis lezen. Dat doe je ...

Lees verder »

c21 c225 c238 c244 c260
ORGA architect wint Cirkel 2020

ORGA architect wint Cirkel 2020

23-12-2020 om 09:00 uur
timer 1 min

In de regio Nijmegen wordt duurzaamheid meestal in kapitalen geschreven. De maatregelen en inspanningen om ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244
'Durven dromen voor het ultieme én betaalbare woongebied'

'Durven dromen voor het ultieme én betaalbare ...

21-12-2020 om 07:00 uur
timer 8 min

De volgende mijlpaal voor de Duurzaam Gebouwd Expeditie ’t Veen: Gemeente Hattem werd op 15 december bereikt ...

Lees verder »

c21 c225 c244
‘Circulair uitvragen: stel je kwetsbaar op en durf fouten te maken’

‘Circulair uitvragen: stel je kwetsbaar ...

18-12-2020 om 07:00 uur
timer 9 min

Welke lessen kunnen we leren van circulair aanbesteden en welke to do’s hebben gemeenten om aan de slag ...

Lees verder »

c21 c225 c244 c279
Tien randvoorwaarden voor digitalisering in de bouw

Tien randvoorwaarden voor digitalisering in ...

17-12-2020 om 10:01 uur
timer 3 min

De circulaire bouweconomie begint met digitalisering van de gebouwde omgeving. Dat stellen vier experts in het ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c244 c260
Circulariteit grootste kans voor renovatie

Circulariteit grootste kans voor renovatie

14-12-2020 om 07:00 uur
timer 8 min

Met talloze leegstaande kantoren, een krappe woningmarkt en een nijpende energietransitie is er meer dan ooit ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up