Architecten_Lab eerste partner Cirkelstad Deventer

timer5 min
Architecten_Lab eerste partner Cirkelstad Deventer

Het eind 2020 gestarte Cirkelstad Deventer heeft de eerste partner weten aan te trekken. In woord en gebaar schaarde de gemeente Deventer zich al achter de beweging en nu heeft Architecten_Lab zich officieel verbonden aan Cirkelstad Deventer.

Het Rijk heeft een forse ambitie: Nederland circulair in 2050 en de bouwsector is hierbij van cruciaal belang. Cirkelstad Deventer verbindt koplopers die hier in en rondom Deventer werk van maken. De verkenning van het netwerk van circulaire koplopers rondom Deventer leverde vanaf de eerste gesprekken al snel mooie voorbeelden op. Genoeg bedrijven en instellingen zijn in de praktijk bezig met circulaire concepten, businessmodellen en projecten. Ook Marc Harmsen (foto onder) van het Architecten_Lab steekt zijn nek uit voor circulair en duurzaam bouwen en meldde zich voor de jaarwisseling aan als eerste partner van Cirkelstad Deventer.

Architecten_Lab eerste partner Cirkelstad DeventerHarmsen: “Wij zijn als Deventer architectenbureau actief in en betrokken bij onze stad, een omgeving waar we ons thuis voelen. Wij werken graag samen met andere partijen uit deze regio aan het circulair maken van de leefomgeving. Wij zullen ons onvermoeibaar en met veel enthousiasme en deskundigheid voor Cirkelstad inzetten. Het sluit naadloos aan bij onze visie BouwWatKlopt!”

Meten van circulariteit

De bouw is belangrijk voor de Nederlandse economie. De sector is goed voor een jaarlijkse productie van 60 miljard euro (bijna 7% van het BNP), een directe werkgelegenheid voor 458.000 mensen en een aanzienlijke indirecte werkgelegenheid. Binnen de bouwsector hebben bedrijven en overheden tal van projecten ontwikkeld om de transitie naar een circulaire economie in de bouw aan te jagen.

Circulariteitsexperts en stakeholders verschillen nog wel van mening over welk doel of welke doelen binnen circulair bouwen het belangrijkst zijn. Sommigen vinden dat het beschermen van materiaalvoorraden en bestaande waarde volledig in dienst moet staan van het beschermen van het milieu. Anderen maken een integrale afweging tussen meerdere doelen.

Architecten_Lab eerste partner Cirkelstad Deventer

“Pure circulariteit is een erg breed begrip”, aldus Harmsen, “dat voor mij zeker niet alleen over het hergebruiken van materialen gaat. Het begint dus al met een goede definitie, waarbij ik de definitie zoals CB23 het heeft opgesteld in hun Leidraadmeten van circulariteit nog de beste tot nu toe vind. Deze gaat over het behoud van bestaande waarden, duurzaam energie- en materiaalgebruik, flexibiliteit, gebruikswaarde en uiteraard ook schoonheid.”

Verschillende partijen zijn druk bezig met het verbeteren en opstellen van meetmethoden. Dat moet een mix van harde en zachte waarden opleveren. Harmsen: “Je zult dan op allerlei vlakken goed genoeg kunnen scoren. Vergelijk het maar met het halen van een havo-diploma. Om het te halen moet je alle vakken beheersen. Je mag wel ergens een onvoldoende voor staan, maar dat moet gecompenseerd worden door een hoger cijfer. Het liefst zie je natuurlijk overal hoge scores, zodat je een cum laude gebouw realiseert!”

Materialenpaspoort

Bij aanbestedingen is een materialenpaspoort steeds vaker een eis, vanwege het meetbaar maken van circulariteit en het stimuleren van circulaire ontwerpkeuzes. In een materialenpaspoort wordt vastgelegd welke materialen in een object zitten, inclusief de hoeveelheid en de waarde van de materialen. Het gebouw kun je hierdoor zien als een materialendepot. Dit stimuleert het hergebruik van de materialen en het sluiten van materialenkringlopen. Verder kun je zo goed onderhoud uitvoeren.

Harmsen is een groot voorstander van het materialenpaspoort: “Het is heel waardevol en nodig om inzicht te houden in de gebruikte materialen en hoe ze bevestigd zijn. Het zou goed zijn als de drempel om zo'n paspoort centraal op te slaan zo laag mogelijk is. Wellicht dat de kosten betaald kunnen worden door de partijen die deze materialen verhandelen.”

Tuinen van Zandweerd

Architecten_Lab eerste partner Cirkelstad Deventer

De circulaire ambitie van Deventer krijgt ondertussen al een gezicht met de Tuinen van Zandweerd. Op een unieke plek, dichtbij de IJssel aan de stadsrand van Deventer, wordt een nieuwe toekomstbestendige woonbuurt ontwikkeld met respect voor natuur en landschap. Met 80 bouwkavels voor zelf- en samenbouwers creëert men hier ruimte voor het nieuwe wonen en een duurzame toekomst.

Cirkelstad Deventer ondersteunt dit initiatief en werkt graag samen op het gebied van advies en kennis. Ook Harmsen ziet de toegevoegde waarde van de samenwerking bij dit type projecten. ”Wij inventariseren altijd hoe hoog men op de verschillende Lab_Parameters wil scoren. Gezond en milieubewust bouwen is een belangrijk uitgangspunt voor deze ontwikkeling, dus de parameter #GezondBlijven staat al hoog genoteerd. In onze Lab_Sessies inspireren en informeren wij onze klanten over circulariteit, vormgeving en zeker ook over de betaalbaarheid ervan. Als ontwerpers kunnen we goede ontwerpen maken, maar daarmee zijn we er nog niet. Het is van groot belang om samen te werken met de hele branche. Je kunt de cirkel niet alleen sluitend maken.”

Kick-off 18 januari

Op maandag 18 januari vindt de kick-off van Cirkelstad Deventer digitaal plaats. Dan zal de eerste Community of Practice starten met het thema ‘Circulair uitvragen en aanbesteden’. Voor deze sessie zijn Martijn van Dijk (woningcorporatie deltaWonen) en Sander Lubberhuizen (gemeente Apeldoorn/infra) bereid gevonden om hun ervaringen te delen en visie te geven op de circulaire toekomst. Verder besteedt Cirkelstad Deventer op 18 januari aandacht aan Rapid Circular Contracting als stimulans voor innovatiegericht inkopen vanuit circulaire ambities en als Europese aanbestedingstoolkit.

Heb je interesse in deze thema’s? Dan ben je uitgenodigd om hierbij op maandag 18 januari van 15.30 tot 17.00 online aanwezig te zijn en interactief mee te sparren. 
Aanmelden kan via Cirkelstad Deventer.

Voor vragen over en contact met Cirkelstad Deventer kun je terecht bij Eric Kouters en Carmen Oude Wesselink.

Tekst: Cirkelstad Deventer
Foto boven: Interieur van Architecten_Lab voor Waterschap Vallei en Veluwe (foto Valerie Ardini)

Foto onderaan: Ontwerp Architecten_Lab/Biobeest-Huis Weltevree (foto Architecten_Lab)

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c244
Geen materialenpaspoort maar een gebouwenpaspoort?

Geen materialenpaspoort maar een gebouwenpaspoort?

16 sep om 16:30 uur
timer 6 min

Moet een materialenpaspoort een query zijn, binnen alle informatie die er beschikbaar is? Of is het een toepasbare ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c244
Barentsz-(her)ontdekkingshuizen vormen kans voor opschaling renovaties

Barentsz-(her)ontdekkingshuizen vormen kans ...

7 sep om 10:00 uur
timer 5 min

Een vastgoedvoorraad die geen gebruik meer maakt van fossiele brandstoffen, omhuld door een warme jas en zonder ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244 c245
Onderzoek 'Beter Wonen in NL' legt vier belangrijke kansen bloot in de verbeteropgave

Onderzoek 'Beter Wonen in NL' legt vier belangrijke ...

26 aug om 17:00 uur
timer 5 min

Het bestaande vastgoed in Nederland moet worden verbeterd. Miljoenen woningen moeten de komende decennia een grondige ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c244 c279
Webinar Materialenpaspoort: samen circulair versnellen!

Webinar Materialenpaspoort: samen circulair ...

20 aug om 17:00 uur
timer 2 min

Hoe ver zijn we met het materialenpaspoort en waar lopen we nog tegenaan bij de praktische uitwerking en uitvoering? ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244
Toekomst van duurzame energie en Sustainable Development Goals op Building Holland 2021

Toekomst van duurzame energie en Sustainable ...

17 aug om 17:00 uur

Op Building Holland vind je, naast het programma op de mainstage, een grote diversiteit aan Side Events. Tijdens ...

Lees verder »

c21 c225 c244
Baanbrekende innovaties krijgen podium

Baanbrekende innovaties krijgen podium

13 aug om 11:00 uur
timer 1 min

Innovators opgelet! De Rabobank Innovation Challenge gaat weer van start. Na succesvolle eerdere edities komt ...

Lees verder »

c21 c225 c244 c245
Wil jij een circulaire en gezonde school?

Wil jij een circulaire en gezonde school?

12 aug om 17:00 uur

Wil jij alles weten over circulaire scholen én ben je benieuwd naar wat de actualisatie van het Programma ...

Lees verder »

c21 c185 c225 c244
Samen versnellen en circulaire installaties bij Building Holland Digital

Samen versnellen en circulaire installaties ...

12 aug om 07:00 uur
timer 1 min

Van integrale en groene leefomgevingen tot klimaatpositief circulair bouwen: het programma van de volgende Building ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c244
Expertteam biedt oplossingen voor flexwonen

Expertteam biedt oplossingen voor flexwonen

11 aug om 10:01 uur
timer 5 min

Door het beperkte aanbod is de woningmarkt niet alleen overspannen, de vraag naar tijdelijke woonruimte zorgt ...

Lees verder »

c21 c54 c243 c244
Toekomst van wonen en CO2-reductie

Toekomst van wonen en CO2-reductie

21 jul om 15:30 uur
timer 5 min

Marten Valk: We hebben in de gebouwde omgeving de uitdaging om onze huidige CO2-uitstoot terug te brengen van 180 Mt/jaar naar ...

Lees verder »

c21 c54 c244 c276
Visie op 2050: ‘Gebouwen produceren zelf water’

Visie op 2050: ‘Gebouwen produceren zelf ...

20 jul om 17:00 uur
timer 2 min

Johan Bel: Wat hebben we ons toch een zorgen gemaakt 30 jaar geleden. De aanstormende ellende van klimaatverandering denderde ...

Lees verder »

c21 c225 c244
Kom alles te weten over de toepassing van het materialenpaspoort

Kom alles te weten over de toepassing van het ...

19 jul om 08:00 uur
timer 1 min

Wordt het materialenpaspoort de holy grail van de circulaire bouw en doet de hele bouwsector mee aan het categoriseren ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up