Inspiration Centre De Verbinding: living lab voor gezondheid

timer6 min
Inspiration Centre De Verbinding: living lab voor gezondheid

Het beste in je naar boven halen. Dat is wat het in oktober geopende familiehuis en Inspiration Centre van Dura Vermeer in Utrecht ambieert. Want wie zich goed voelt, presteert ook stukken beter. Duurzaam Gebouwd nam een kijkje in het inspirerende gebouw, dat tijdens de opening de naam De Verbinding kreeg.

Peter Krop en Jurgen Schoenmakers van Dura Vermeer vertellen wat de ambities waren met dit pand. “We transformeren als Dura Vermeer naar een netwerkorganisatie, waarin we op vernieuwende manieren samenwerken met onze partners”, begint Krop. “Met die gedachte willen we mensen bij elkaar brengen en ervoor zorgen dat ze iedere dag het beste uit zichzelf halen. Een gezond gebouw kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Want gezonde gebouwen verhogen de arbeidsproductiviteit en verlagen het ziekteverzuim.”

Er zijn inderdaad veel onderzoeken die deze stelling onderschrijven, zoals het invloedrijke Health, Wellbeing & Productivity in Offices van de World Green Building Council. Krop: “Toch zien we dat gezondheid nog niet als standaard wordt aangehouden, terwijl dit een belangrijke bijdrage levert aan de invulling van maatschappelijke opgaves. Door duurzaamheid tastbaar te maken en gezondheid als leidend principe aan te houden voor dit Inspiration Centre, creëren we een plek waar medewerkers en bezoekers met plezier naartoe gaan en waar ze zich fijn voelen.”

Voorbereid op de toekomst

Duurzaamheid begint al voordat je ook maar een voet in het gebouw zet. Dat zit hem in de thema’s bereikbaarheid en mobiliteit. De ligging van het nieuwe pand is namelijk op loopafstand van het NS Station Utrecht Leidsche Rijn. Verder zijn er elektrische oplaadpunten voor fietsen en zo’n vijftig laadpalen voor een elektrisch wagenpark.

Inspiration Centre De Verbinding: living lab voor gezondheid

“Zo’n 20% van het wagenpark van Dura Vermeer is op dit moment elektrisch”, aldus Krop. “Door voldoende capaciteit te bieden, willen we het aantrekkelijk maken om hier met een elektrische auto te komen. We maken gebruik van narrowcasting – gerichte bedrijfsinformatie voor eigen personeel – om medewerkers actuele informatie rondom files en beschikbaarheid van openbaar vervoer te geven.”

Een toekomstperspectief is het leveren van energie uit autoaccu’s aan het gebouw, om in te spelen op beschikbaarheid van duurzame energie en de afstemming van vraag en aanbod. “De laadpalen kunnen later een update krijgen om dit mogelijk te maken”, gaat Krop verder. “Daarmee zorgen we ervoor dat we kunnen blijven innoveren en zijn we voorbereid op nieuwe ontwikkelingen.”

Het gevoel van innovatie

Dat gevoel van een levend innovatielab krijg je in iedere ruimte van het gebouw: de verse lucht van buiten wordt door middel van ionisatie gefilterd, de schimmels en pollen worden gefilterd, het gebouwbeheersysteem en de installaties zorgen voor een optimale temperatuur, luchtvochtigheid en CO2, en de combinatie van monitoring van harde en zachte data geeft handvatten om het klimaat verder te optimaliseren.

Inspiration Centre De Verbinding: living lab voor gezondheid

“Plan in Outlook een vergadering en je krijgt een ruimte toegewezen”, zegt Krop. “De installaties in de ruimte zorgen al voordat je activiteit start dat het binnenklimaat optimaal is en ze houden dat zo gedurende je werkzaamheden.”
De installatietechnische onderdelen leveren niet als enige een bijdrage aan een gezond werkklimaat en de bijbehorende beleving. Zo zijn planten overal in het pand zichtbaar, in het bijzonder in de binnentuin waar een vijftien meter hoge groene wand je verwelkomt. Er zijn akoestische panelen aangebracht, evenals vloerkleden en akoestisch spuitwerk, die samen zorgen voor een comfortabele werkplek, ook als er een relatief hoge bezetting is.

“Een ander onderwerp van belang is de biodynamische verlichting”, vervolgt Krop. “De luxwaarden per werkplek zijn hoger dan de wettelijke eisen en er is zowel primaire als secundaire verlichting. Daarnaast is de lichtintensiteit aangepast aan het dagritme. Als de dag vordert, verandert ook het verlichtingsprofiel mee, passend bij je bioritme.”

Circulair en gezond

De verregaande aandacht voor gezondheid is niet de enige pijler in de duurzaamheidsambities: die gaan veel breder. Rondom circulariteit zijn keuzes gemaakt die helpen om de milieu-impact van het gebouw zo laag mogelijk te houden. Eerst vallen de vloeren op. “Er is geen afwerkingslaag nodig voor deze monolithische vloeren”, geeft Schoenmakers aan.

Inspiration Centre De Verbinding: living lab voor gezondheid

“Om mogelijkheden voor demontage open te houden, kozen we voor boutverbindingen in de stalen constructie. Verder zijn de vloerkleden opnieuw te gebruiken en passen we niet-giftige materialen toe, wat ook weer een bijdrage levert aan het thema gezondheid. Ook de systeemwanden zijn bij het einde van de gebruiksfase opnieuw te gebruiken en de installaties zijn aanpasbaar en losmaakbaar van andere systeemlagen, zoals de schil en de constructie.”

BENG-proof

Ook op het vlak van energie is nagedacht over een zo laag mogelijke voetafdruk. Het pand is energieneutraal, mede dankzij de isolatie die de warmtevraag beperkt en de grote hoeveelheid duurzame energie die wordt opgewekt door een dak vol zonnepanelen. Daarmee is het gebouw BENG-proof. BENG is de nieuwe wettelijke eis aan de energieprestatie van een gebouw, die sinds begin dit jaar van kracht is.

“Een energie-innovatie die we toepassen is bijvoorbeeld het energieopwekkend glas van Physee”, gaat Schoenmakers verder. “Deze genereert niet alleen duurzame energie, maar levert ook een bijdrage aan klimaatoptimalisatie door een ingebouwd sensorsysteem.”
Terwijl Schoenmakers de werking van het systeem uitlegt, komt automatisch de zonwering naar beneden. “De koelbehoefte wordt alsmaar groter, kijkende naar het veranderende klimaat. We krijgen een steeds lagere warmtevraag en juist steeds meer behoefte om te koelen. Daar is dit systeem voor bedoeld: een slimme gevel met sensoren in ieder glaspaneel. Het systeem houdt de warmte van de zon tegen en isoleert vanuit de binnenkant als de zon ’s avonds weg is. Daarmee is de koellast overdag lager en de warmtebehoefte ’s nachts lager.”

BREEAM-NL & WELL

Het Inspiration Centre voldoet aan de uitgangspunten van het BREEAM-NL Excellent certificaat en voor het thema gezondheid is gestuurd op aspecten uit de WELL Building Standard. De resultaten daarvan zijn onder andere de biodynamische verlichting, het comfortabele binnenklimaat en de hoogwaardige klimaatinstallatie. Daarnaast zorgt ionisatie mede voor een goede luchtkwaliteit. Beweging in het gebouw wordt gestimuleerd, door de positionering van de lift achterin het gebouw. Het idee daarbij is dat medewerkers dan eerder de trap nemen.

Zelf kiezen

Na een ronde door het gebouw, waarin we de diversiteit van werkplekken en de focus op welzijn tot ons nemen, komen we aan bij de showroom THUIS. Op deze plek krijgen kopers van nieuwbouwwoningen van Dura Vermeer inspiratie voor bijvoorbeeld de inrichting van keuken, badkamer, eventuele uitbouw, dakkappellen en wand- en vloerafwerking.
“Ze doen hier ideeën op en kiezen vervolgens hoe hun droomhuis eruitziet”, vertelt Krop. “Er zijn verschillende moodboards en er is alle gelegenheid om een eigen stijl te kiezen. Daarin worden zij begeleid door professionals, die via virtual reality laten zien hoe het er in het echt uitziet.”

De showroom THUIS is rechtstreeks verbonden aan het kantoorgedeelte en dat brengt ons op de vraag: is het denkbaar dat de showroombezoekers in de toekomst inspiratie komen opdoen in het kantoorgedeelte over het aspect gezondheid? “Dat is mogelijk, aangezien dit een steeds belangrijker thema is voor onze samenleving”, antwoordt Krop. “Innovaties rondom optimalisering van het binnenklimaat worden in de woningbouw steeds actueler. We nemen daarin het voortouw en maken die ambitie zichtbaar met dit Inspiration Centre.”

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: Dura Vermeer

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwe Duurzaam Gebouwd (#49), die je hier gratis kunt lezen.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c54 c244
Duurzaamheid, waar moet je beginnen?

Duurzaamheid, waar moet je beginnen?

Gisteren om 16:11 uur
timer 4 min

Het woord duurzaamheid is inmiddels een containerbegrip geworden. Allerlei verschillende milieufacetten zoals ...

Lees verder »

c21 c225 c244
Samenwerking Janssen de Jong Groep en New Horizon voor circulaire transitie

Samenwerking Janssen de Jong Groep en New Horizon ...

25 feb om 12:01 uur

Janssen de Jong Groep en New Horizon Urban Mining slaan vanaf heden de handen ineen. Met de strategische samenwerking ...

Lees verder »

c21 c190 c225 c244
Maak circulaire speelruimte onderdeel van beleid en ontwerp

Maak circulaire speelruimte onderdeel van beleid ...

25 feb om 10:01 uur
timer 6 min

Om de circulaire economie sneller ingebed te krijgen, kun je niet vroeg genoeg beginnen. Als we aan kinderen denken, ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c244
BZW Holland is nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

BZW Holland is nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

18 feb om 16:00 uur
timer 3 min

BZW Holland is vers aangesloten bij het netwerk van Duurzaam Gebouwd als partner. In dit artikel spreken we Jan ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225 c244
‘Van waardeloos vastgoed naar waardevast flexgoed’

‘Van waardeloos vastgoed naar waardevast ...

11 feb om 10:01 uur
timer 8 min

In de Week van de Circulaire Economie trok het webinar Circulair Bouwen ruim 150 bezoekers, die afkwamen op een ...

Lees verder »

c21 c54 c244
MPG: buigen of barsten?

MPG: buigen of barsten?

10 feb om 16:00 uur
timer 6 min

Hans Korbee: Juni 2016 bracht de SER het rapport uit ‘Werken aan een circulaire economie: geen tijd te verliezen’. ...

Lees verder »

c21 c225 c244
8 Brabantse corporaties zetten learning community op

8 Brabantse corporaties zetten learning community ...

5 feb om 10:00 uur
timer 4 min

Vraag je eens af: hoeveel woningcorporaties ken jij die experimenteren met de toepassing van hout? Waarschijnlijk ...

Lees verder »

c21 c225 c244
'Jonge mensen geven mij veel vertrouwen in de toekomst' 

'Jonge mensen geven mij veel vertrouwen in de ...

5 feb om 08:00 uur

Prof. ir. Elphi Nelissen maakte dit jaar de overstap van de TU/Eindhoven naar Fontys Hogescholen. Daar kan zij ...

Lees verder »

c21 c225 c244
Circulair bouwen in de praktijk: MaMa One

Circulair bouwen in de praktijk: MaMa One

4 feb om 08:00 uur

In 2050 moet de gebouwde omgeving circulair zijn: een ambitieuze opgave. Wat betekent circulair bouwen en hoe ...

Lees verder »

c21 c54 c185 c244
Circulair bouwen als vaccin voor systeemcrises

Circulair bouwen als vaccin voor systeemcrises

3 feb om 15:45 uur
timer 6 min

Marten Valk: We zitten in een bijzondere tijd, er gebeurt veel. Door covid-19 is er acute aandacht voor het thema gezondheid. ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c244
Nieuw kantoor Liander is gericht op de toekomst

Nieuw kantoor Liander is gericht op de toekomst

3 feb om 08:00 uur
timer 4 min

Netwerkbedrijf Alliander heeft De Zwarte Hond uitgenodigd een ontwerp te maken voor het nieuwe onderkomen van ...

Lees verder »

c21 c185 c190 c225 c244
Catalogus vol circulaire inspiratie en kennis

Catalogus vol circulaire inspiratie en kennis

1 feb om 17:00 uur
timer 1 min

Van biobased bruggen van Accoya hout tot nieuwe, duurzame en circulaire steenmengsels, je vindt het allemaal in ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up