Digitalisering naar 3D, 4D en 5D noodzakelijk voor groei

timer4 min
Digitalisering naar 3D, 4D en 5D noodzakelijk voor groei

Bouwprojecten worden steeds vaker in BIM opgetuigd, maar digitalisering gaat verder. Daarom is bij Van der Heijden een traject gestart om het communiceren in 3D binnen de hele organisatie te implementeren. “Wij kiezen ervoor om mee te groeien door stap voor stap het bedrijf voor te bereiden op de 4D- en 5D-ontwikkelingen.”

Door de implementatie van het cloudplatform Trimble Connect van softwareleverancier Construsoft kunnen bij Van der Heijden (bouw en ontwikkeling, Schaijk) digitale datastromen over het project- en procesmanagement heen gerealiseerd worden. Van der Heijden ziet het digitaliseren van de organisatie als een belangrijke en noodzakelijke innovatie.

“Als bouwer kom je sneller in aanmerking voor de interessante projecten in een BIM-omgeving als je het volledige projectmanagement hebt gedigitaliseerd”, licht Rens Hoevenaars, werkvoorbereider bij Van der Heijden toe. “Met digitale bouwinformatiemodellen (BIM) maken we projectinformatie digitaal visueel voor onze partners, onderaannemers en uitvoerders op de bouwplaats.”
Construsoft begeleidt en adviseert Van der Heijden bouw en ontwikkeling bij deze transitie naar een digitale werkomgeving.

Efficiënte projectdata

Hoevenaars vertelt dat Van der Heijden voorheen voortdurend tegen bepaalde problemen aanliep, zoals miscommunicatie, inefficiënt gebruik van tijd en verkeerde of incomplete informatie op de bouwplaats.
“We merken daarnaast dat de bouwbranche sterk aan het veranderen is. De doorlooptijd van het engineeringsproces verandert, wat onder meer inhoudt dat de verantwoordelijkheid van engineering vaker dan voorheen bij de aannemer wordt gelegd”, zegt Hoevenaars. “Een aannemer moet al in de ontwerpfase als bouwpartner betrokken zijn bij de datastroom. Hierdoor kan een aannemer invloed uitoefenen op de detaillering en uitvoeringsmethoden.”

Adviseurs van softwarebedrijf Construsoft uit Zevenaar hebben bij Van der Heijden een pilot uitgevoerd bij een lopend project om ze kennis te laten maken met Trimble Connect. De implementatie van dit deelplatform regelt dat projectdata correcte, actuele informatie bevat en voor alle betrokken bouwpartijen just-in-time toegankelijk is.

Digitalisering naar 3D, 4D en 5D noodzakelijk voor groei

“Het hele bouwteam heeft hierin meegedraaid en is door Construsoft een aantal weken op locatie begeleid”, vertelt Hoevenaars. De werkbaarheid van de software en de reacties van de teamleden na deze pilot waren heel positief. “Het blijkt een gebruiksvriendelijk deelplatform te zijn, dat we snel in de vingers kregen. Deze zomer zijn we met alle projectteams in Trimble Connect gestart”, geeft Hoevenaars aan.

2D en 3D

Op bouwplaatsen van Van der Heijden wordt nog steeds met 2D-werktekeningen gewerkt, terwijl de engineering deels in 3D is uitgevoerd. Voorwaarde bij de implementatie van Trimble Connect was dan ook dat zowel actuele 2D- als 3D-informatiemodellen naast elkaar beschikbaar moeten zijn. Hoevenaars legt uit dat je uitstekend kunt werken met 2D-tekeningen. “Maar we merken dat het lastig is om 2D- en 3D-modellen te mixen. Het gaat prima om zowel in 2D als in 3D te engineeren, alleen heeft 3D als voordeel dat het 3D-model meer informatie bevat en duidelijker is gevisualiseerd.”

Op dit moment heeft Van der Heijden een mix van partijen die met 2D- en 3D-modellen werken, ook op de bouwplaats wordt met 2D en 3D gewerkt. “Het is niet ingewikkeld om 2D-tekeningen en 3D-modellen met elkaar te laten communiceren, maar wel bewerkelijk voor de modelleur, tekenaar en werkvoorbereider. Mijn streven is om alle modellen in 3D te engineeren en de 2D-tekeningen te gebruiken voor taakgerichte werkzaamheden op de bouwplaats, waar 3D-modellen nog niet volstaan.”

4D en 5D

Hiervoor staat nog geen harde deadline, maar Hoevenaars is ervan overtuigd dat als voortdurend aandacht hieraan wordt besteed, hij steeds meer partijen meekrijgt. “Informatiestromen groeien enorm hard in relatief korte tijd. Voor mij als werkvoorbereider is het belangrijk dat de meest actuele informatie altijd voor iedere partij beschikbaar is, zodat zij kunnen werken met de juiste documenten. Doordat je vooraf checkt op clashes, minimaliseer je de kans op fouten in de praktijk. Hiermee reduceren we onze faalkosten”, zegt Hoevenaars.

De transitie naar een BIM-omgeving heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. “Inmiddels weten opdrachtgevers die een in BIM uitgevoerd project willen realiseren ons al te vinden. Als deze klantvraag-gestuurde trend zich voortzet, kiezen wij ervoor om hierin mee te groeien door stap voor stap het bedrijf voor te bereiden op de 4D- en 5D-ontwikkelingen”, stelt Hoevenaars vast. “We zijn al bezig met de implementatie van 5D-calculeren en we bekijken in hoeverre de 4D-plannen ons in de toekomst kunnen helpen.”

Mappenstructuur

Tom Attevelt is Virtual Design & Construction Consultant bij softwareleverancier Construsoft in Zevenaar en betrokken bij de implementatie van Trimble Connect bij Van der Heijden. Hij legt uit dat de noodzaak van het werken in een 3D-omgeving nog lang niet bij elk mkb-bouwbedrijf wordt gezien of begrepen.

“Vaak worden de stukken gemaild, waarmee men snel het overzicht verliest wie met welke versie tekeningen of modellen werkt. Er is geen gezamenlijke database waarin met dezelfde versie samengewerkt kan worden. Dat lossen we op met Trimble Connect, een cloudplatform dat verschillende disciplines, zoals inkoop, werkvoorbereiding en uitvoering met elkaar verbindt. Met dit softwarepakket hebben alle betrokken bouwpartijen van een bouwproject op elk gewenst moment toegang tot up-to-date informatie hierover”.

Ook bij Van der Heijden lag projectinformatie overal verspreid, in verschillende versies met onduidelijke informatie. “In Trimble Connect is het makkelijk om verschillende informatiepakketten, ofwel de vensters, als een set klaar te zetten. Bijvoorbeeld een 3D-model gecombineerd met een 2D-tekening. Hierdoor kan deze complete informatie snel gedeeld worden met het bouwteam”, besluit Attevelt.

Bron tekst en foto's: Persbericht

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c261
Digitalisering versnellen met BIM Uitvoeringsplan 2.0

Digitalisering versnellen met BIM Uitvoeringsplan ...

26 jul om 14:00 uur
timer 3 min

Wie in de bouw met BIM werkt, heeft goede contract- en werkafspraken nodig. De BIM-wereld verandert echter snel ...

Lees verder »

c151 c223 c245 c261
Whitepaper: 'Toekomstbestendige zorg begint bij inzicht en grip'

Whitepaper: 'Toekomstbestendige zorg begint ...

In deze whitepaper leggen we je uit hoe je met weinig inspanning invulling geeft aan verduurzaming en welke ...
c21 c225 c243 c261
De relatie tussen energietransitie en geografische data

De relatie tussen energietransitie en geografische ...

9 jul om 10:01 uur
timer 3 min

Het programma is bekend van het grootste GIS-evenement in Nederland: de Esri GIS Conferentie. Jaarlijks komen ...

Lees verder »

c21 c151 c225 c245 c261
Gratis whitepaper: Toekomstbestendige zorg begint bij inzicht en grip

Gratis whitepaper: Toekomstbestendige zorg begint ...

6 jul om 17:00 uur
timer 1 min

In het ziekenhuis staan de zorg voor patiënten en het realiseren van doorslaggevende onderzoeken centraal. ...

Lees verder »

c21 c225 c261 c268 c280
Digitaal platform om woningbouw te versnellen

Digitaal platform om woningbouw te versnellen

28 jun om 23:41 uur
timer 4 min

In 2022 zal er in Heerenveen een woonfabriek op volle toeren draaien. Daarbij gaan niet alleen een hele reeks ...

Lees verder »

c21 c225 c245 c261
Nieuw: digitaal magazine Data & Digitalisering

Nieuw: digitaal magazine Data & Digitalisering

17 jun om 07:00 uur

Het is zover! Vanaf nu kun je het kersverse digitale magazine Data & Digitalisering lezen. 

Lees verder »

c21 c225 c243 c245 c261
Digital Twin: van pionieren naar waarde

Digital Twin: van pionieren naar waarde

16 jun om 07:00 uur
timer 6 min

De bouwwereld moet nog flinke sprongen maken op het vlak van data & digitalisering, want de juiste informatie ...

Lees verder »

c21 c168 c225 c243 c245 c261
Datadag Gebouwde Omgeving: 'Gebouwen die continu optimaliseren'

Datadag Gebouwde Omgeving: 'Gebouwen die continu ...

25 mei om 07:00 uur

We gaan van een schaarste naar een overvloed aan energie. Nu maken we nog gebruik van energiesystemen met eenrichtingsverkeer, ...

Lees verder »

c21 c168 c183 c225 c261
Datadag zoomt in op businesscases gebouwde omgeving

Datadag zoomt in op businesscases gebouwde omgeving

11 mei om 15:01 uur
timer 3 min

Na de eerste succesvolle Datadag Mobiliteit staat op donderdag 20 mei het onderwerp data opnieuw in de schijnwerpers ...

Lees verder »

c21 c225 c261
Welke kansen biedt het verslimmen van de gebouwde omgeving?

Welke kansen biedt het verslimmen van de gebouwde ...

29 apr om 14:45 uur
timer 3 min

Ben jij er ook bij op 20 mei? Dan staat onze tweede Datadag in het teken van de Gebouwde Omgeving. Dankzij een ...

Lees verder »

c21 c136 c225 c261 c283
Wie wint de DigiDare Award 2021?

Wie wint de DigiDare Award 2021?

16 apr om 14:01 uur
timer 1 min

Ben jij ook bezig met het versnellen van digitaal werken in de bouw- en technieksector? Doe dan mee met de prijsvraag ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c261
“In de toekomst gaat het om energie en niet om geld”

“In de toekomst gaat het om energie en ...

15 apr om 10:01 uur
timer 5 min

Met verbluffende details en heldere conclusies werpt Arash Aazami in zijn inspirerende keynote op de Datadag ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up