Gemeentelijk vastgoed levert geld op na laagdrempelige verduurzaming

timer5 min
Gemeentelijk vastgoed levert geld op na laagdrempelige verduurzaming

Gemeenten moeten binnen dertig jaar het maatschappelijk vastgoed verduurzamen. Alle gebouwen moeten energieneutraal zijn in 2050, zonder dat ze nog schadelijke broeikasgassen uitstoten. Afgelopen jaar verscheen een nieuw handvat voor die enorme opgave: de Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed. Waarom zou je daar nú al mee aan de slag willen en wat levert het je op?

Gemeentelijk vastgoed levert geld op na laagdrempelige verduurzamingDe Sectorale Routekaart Gemeentelijk Vastgoed vormt het antwoord op een grote uitdaging, namelijk het realiseren van een duurzame transitie naar energieneutraal vastgoed”, weet Duurzaam Gebouwd-expert en CFP-directeur Bram Adema (foto rechts). “De kaart zorgt ervoor dat jouw gemeente een tijdspad opzet voor je portefeuille en een realistische planning bedenkt om je vastgoed energieneutraal en gasloos te maken.”

De tool neemt gemeenten bij de hand, zodat ze meteen kunnen starten met verduurzamen. “Voor veel gemeenten is het nog onduidelijk welke maatregelen ze kunnen nemen om het vastgoed toekomstbestendig te maken, dus de waarde van de routekaart is groot.”

Lang wachten is in sommige gevallen niet eens een optie. Zo is er vanuit de Wet Milieubeheer namelijk de verplichting om aan de gang te gaan met ‘erkende maatregelen’ die een terugverdientijd van minder dan vijf jaar hebben en hierover te rapporteren. Uitstellen is dus ongewenst, zeker gezien het feit dat investeringen oplopen naarmate maatregelen dichterbij zijn.
“Je doet er goed aan om er nu tijd in te steken, voordat je straks achter de feiten aanloopt. Dan zijn je investeringen namelijk veel hoger, terwijl die nu relatief klein kunnen zijn. Je weet door het invullen van de routekaart wat je de komende jaren kunt doen aan je vastgoed en daarmee is het goed bestede tijd.”

Gemeentelijk vastgoed levert geld op na laagdrempelige verduurzaming

Doelstellingen om zoveel mogelijk CO2-neutraal te worden en van het gas af te gaan zijn lucratief. “Want hiermee zorg je ervoor dat je op een natuurlijk moment - bijvoorbeeld een renovatie - je vastgoed integraal onder handen neemt en toekomstbestendigheid garandeert.”

Half uur per gebouw

Een veronderstelling is nog vaak dat het proces een enorme tijdsinvestering vergt. Dat blijkt mee te vallen. Het proces om een gebouw in kaart te brengen neemt soms maar een half uur in beslag, mits je de juiste verbindingen legt en digitale gereedschappen gebruikt.
“Daarvoor hebben wij tools ontwikkeld, die ervoor zorgen dat iedereen kan verduurzamen. Ze zorgen ervoor dat het eigenlijk kinderlijk eenvoudig wordt om informatie bij elkaar te krijgen. Deze tools besparen je een hoop tijd en geld. Dat moet facility managers en vastgoedeigenaren goed in de oren klinken, want de moeite die het kost om te achterhalen ‘wat je in huis hebt’, is een veelgehoorde frustratie. De informatie is vaak wel beschikbaar, maar achterhalen en op papier zetten vormt een drempel.”

Die belemmering hoeft er dus niet te zijn. “Wij willen het eenvoudig maken om aan de slag te gaan. Je zet postcodes en huisnummers in de tool, die vervolgens uit het Kadaster en het Energielabelregister de eerste informatie haalt. Met behulp van big data en algoritmes krijg je vervolgens informatie over je labels en het aantal vierkante meters dat je kunt verduurzamen en welke manieren daar dan voor zijn.”

Per gebouw wordt een businesscase opgesteld, waardoor snel duidelijk wordt welk vastgoed prioriteit mag hebben. Ook wordt het hiermee duidelijker welke maatregelen interessant zijn om door te voeren. “Dat past precies bij onze overtuiging dat iedereen in staat moet zijn om te verduurzamen.”

Naar een duurzaam meerjarenonderhoudsplan

Als de businesscase per vastgoedobject helder is, is het mogelijk om maatregelen aan te geven die je wilt doorvoeren. Dat kan een vervanging van installaties zijn, het energetisch verbeteren van de gevel of het toepassen van duurzame energie.

Gemeentelijk vastgoed levert geld op na laagdrempelige verduurzaming
“Tegelijkertijd kun je in de tool benoemen welke maatregelen je op dit moment nog niet wilt doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan monumentale panden, waarbij het lastig is om zonnepanelen op het dak te plaatsen. In één oogopslag is vervolgens te zien welke maatregelen je nog moet treffen om naar label C of A te gaan, of zelfs energieneutraal te worden. Dat geeft wellicht een nieuw perspectief om nog net het laatste zetje te geven en je vastgoedobject geen energie meer te laten verbruiken.”

Een volgende stap is het, samen met een onderhoudspartij, bekijken welke grote renovaties eraan komen en welke maatregelen je kunt combineren. Daarbij maak je slimme verbindingen tussen budget, uitvoering en technische oplossingen die bijvoorbeeld het einde van hun levensduur naderen. Daarmee wordt een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) een duurzaam meerjarenonderhoudsplan, waarbij je bijvoorbeeld ook uitgangspunten als gezondheid meeneemt. Dit zorgt ervoor dat je weet hoe je investering in duurzaamheid rendeert.”

Hoe krachtig de tools ook zijn, vastgoedprofessionals staan er niet alleen voor bij het uitwerken en realiseren van de maatregelen aan het vastgoed. “Het uitgangspunt is dat men zelf aan de slag kan, eventueel met behulp van een ondersteunende en adviserende organisatie. Veel partijen komen er bij de uitwerking achter dat ze door onder andere budgetten te ontschotten, zelfs geld kunnen verdienen met verduurzaming en miljoenen euro’s kunnen besparen. Dat geld laten ze anders de lucht in vliegen door onder andere energieverliezen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe duurzaamheid impact kan maken op verhoging van arbeidsproductiviteit en verlaging van ziekteverzuim.”

Stappenplan: upgrade voor gemeentelijk vastgoed

In vijf eenvoudige stappen zorg je voor een duidelijk pad voor een upgrade van je gemeentelijk vastgoed. We laten je zien hoe laagdrempelig dat is.

 1. Zet je portfolio in een online tool en draai een short en long list uit van vastgoed dat je onder handen wilt nemen.
  >2 minuten per gebouw
 2. Werk het meerjarenonderhoudsplan uit naar een duurzaam meerjarenonderhoudsplan en combineer duurzaamheidsmaatregelen met renovatiemomenten.
  >20 minuten per gebouw
 3. Leg de maatregelen langs de BREEAM- en WELL-maatlatten om maximaal impact te maken.
  >10 minuten per gebouw
 4. Benader de markt met een shortlist en longlist, bevraag hen over (technische) duurzaamheid en sluit een prestatiecontract om kwaliteit te borgen en langdurige betrokkenheid te creëren.
  >Tijdsinvestering hangt af van doelstellingen en relatie met installateur
 5. Monitor de voortgang met bijvoorbeeld een energiemanagementsysteem en een scorekaart.
  >1 uur per gebouw per jaar

Hoe staat het ervoor met de duurzaamheid in jouw wijk of gemeente? En welke investeringen zijn er nodig om te blijven voldoen aan de wetgeving? De Duurzame Routekaart van CFP verschaft de data die je als besluitvormer nodig hebt bij het opstellen van een routekaart richting 2030 en 2050. Zowel op landelijk en gemeentelijk niveau als op wijkniveau. Jij selecteert de regio, CFP verschaft de data.

Lees nu de uitgebreide whitepaper over dit onderwerp of check meteen de routekaart.

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: CFP Green Buildings

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c135 c225 c244
Expertteam biedt oplossingen voor flexwonen

Expertteam biedt oplossingen voor flexwonen

11 aug om 10:01 uur
timer 5 min

Door het beperkte aanbod is de woningmarkt niet alleen overspannen, de vraag naar tijdelijke woonruimte zorgt ...

Lees verder »

c21 c54 c135 c243
Energielabel C eerste, kleine stap richting Eindnorm Utiliteitsbouw

Energielabel C eerste, kleine stap richting ...

16 jul om 13:01 uur
timer 3 min

Nog anderhalf jaar en dan is Energielabel C verplicht voor elk kantoorgebouw in Nederland. Daarmee zijn we er ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c237
Duurzame herontwikkeling in Amsterdam goed voor schatkist

Duurzame herontwikkeling in Amsterdam goed voor ...

9 jul om 12:11 uur
timer 3 min

In de Amsterdamse wijk Oostenburg werkt het Rijksvastgoedbedrijf mee aan de snelle herontwikkeling van het gebied ...

Lees verder »

c21 c54 c134 c135 c185
Duurzaamheid in tijden van woningnood

Duurzaamheid in tijden van woningnood

6 jul om 10:00 uur
timer 4 min

Hermen Jansen: Het tekort van meer dan 300.000 woningen is ondertussen zo groot dat het schrikeffect er wel een beetje af is. ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c283
Zaanstad werkt openhartig en intensief aan samenwerking met marktpartijen

Zaanstad werkt openhartig en intensief aan samenwerking ...

28 jun om 14:01 uur
timer 4 min

De gemeente Zaanstad startte een project om de samenwerking met marktpartijen aanzienlijk te verbeteren en te ...

Lees verder »

c21 c135 c160 c185 c225
Routekaart VNG voor verduurzaming door gemeenten

Routekaart VNG voor verduurzaming door gemeenten

7 apr om 11:01 uur
timer 1 min

Gemeenten moeten in een kleine dertig jaar hun maatschappelijk vastgoed verduurzaamd hebben. Makkelijker gezegd ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c286
Bernard Wientjes: ‘De Bouwagenda mag niet verdwijnen in kelders ministerie’

Bernard Wientjes: ‘De Bouwagenda mag niet ...

30 mrt om 11:01 uur
timer 2 min

In de tweede podcast van Duurzaam Gebouwd gaan we uitgebreid in op de doelen en resultaten van De Bouwagenda. ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c283
Borging en monitoring van MVI

Borging en monitoring van MVI

22 feb om 10:01 uur
timer 5 min

Tijdens het grote, recent gehouden MVI-congres was er veel aandacht voor het blijvend borgen van Maatschappelijk ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c283
MVI: toekomstbestendig inkopen

MVI: toekomstbestendig inkopen

19 feb om 08:01 uur
timer 1 min

“Een circulaire economie zonder verspilling van grondstoffen is onmisbaar. MVI is echter nog geen 100% gemeengoed ...

Lees verder »

c21 c135 c225 c243
Ondersteuning van kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren beschikbaar via provincies

Ondersteuning van kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren ...

22 jan om 13:01 uur
timer 2 min

Het Rijk stelt ruim 24 miljoen euro beschikbaar voor het verduurzamen door kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren. ...

Lees verder »

c21 c135 c185 c225 c244
Cirkelstad Deventer trekt samen op met ambitieuze wethouder Walder

Cirkelstad Deventer trekt samen op met ambitieuze ...

21 jan om 10:01 uur
timer 6 min

Sinds afgelopen najaar is Cirkelstad Deventer actief in een gemeente die al heel wat duurzame stappen zette. Zo ...

Lees verder »

c21 c120 c135 c185 c225
Van gesloten bastion naar transparante en flexibele werkomgeving

Van gesloten bastion naar transparante en flexibele ...

19 jan om 10:01 uur
timer 3 min

De renovatie en verduurzaming van het Rijkskantoor Surinameweg 4 (Haarlem) naar energielabel A+ zal worden uitgevoerd ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up