Check online het risico op coronabesmetting in jouw gebouw

timer3 min
Check online het risico op coronabesmetting in jouw gebouw

Ingenieursbureau Deerns lanceert een gratis webapplicatie waarmee gebouweigenaren en -gebruikers de risico’s kunnen inschatten van een coronabesmetting in een ruimte.

Ondanks dat veel mensen al een jaar lang zoveel mogelijk thuiswerken en dit nog steeds de norm is, zijn fysieke overlegmomenten soms toch noodzakelijk. Met de web app Viriskfree@work kan eenvoudig worden bepaald, mede op basis van het aantal aanwezige personen, hoe veilig een ruimte is voor een activiteit, zoals een vergadering, presentatie of teambijeenkomst.

De web app is direct online gratis te gebruiken, zonder achterlaten van persoonlijke gegevens of een download uit de appstore. Voor gebouweigenaren, facilitair managers en gebouwgebruikers is hiermee een tool beschikbaar, die hen in staat stelt medewerkers of huurders veilig gebruik te laten maken van ruimtes om te vergaderen of samen te komen.


Risico’s bepalen

Check online het risico op coronabesmetting in jouw gebouwOp kantoor zijn de ruimtes waarin mensen praten, presenteren of bewegen risicovoller dan bijvoorbeeld een bureau in een kantoortuin waar in stilte wordt gewerkt. Het veilig gebruik van een ruimte is afhankelijk van het soort activiteit: het maakt een verschil als zes personen in een ruimte een presentatie van één iemand bijwonen of dat in diezelfde ruimte drie personen een actieve discussie voeren.

De web app van Deerns gaat ervanuit dat de anderhalve meter afstand standaard wordt gerespecteerd door alle aanwezigen en richt zich op het risico van aerogene verspreiding van het virus in binnenruimtes. Hoewel over aerogene transmissie nog geen wetenschappelijke consensus bestaat, zijn er wel aanwijzingen in die richting.

In de web app zijn diverse parameters in te vullen, zoals de afmetingen van de ruimte, de ventilatievoorzieningen, het aantal personen en het soort activiteit. Wie hierna op de knop ‘Bereken risico’ klikt, krijgt te zien in welke risicocategorie de ruimte valt: groen voor een laag risico, oranje voor een beperkt risico of rood voor een hoog risico.

Ook de CO2-emissie wordt met dezelfde kleuren weergegeven. Op basis van de uitkomsten zijn er diverse mogelijkheden om de ruimte veiliger te gebruiken, zoals het inkorten van de bijeenkomst, het toelaten van minder mensen of het aanpassen van de activiteit.

Parameters bepalen risico

Volgens Hugo Jansen, senior consultant bij Deerns, draagt de web app bij aan een veiligere werkomgeving. Gebouweigenaren krijgen hiermee de kans om noodzakelijke bijeenkomsten op een zo verantwoord mogelijke manier te organiseren.

Jansen: “Thuiswerken is nog steeds de norm, maar we zien dat organisaties nu al nadenken over hoe zij hun mensen straks geleidelijk aan veilig kunnen laten terugkeren naar kantoor. Onze web app past daar uitstekend bij. Er kunnen verschillende maatregelen worden genomen om het risico op een coronabesmetting zo klein mogelijk te houden. Denk aan het soort activiteit, het aantal personen, de duur van een bijeenkomst of de te verwachten intensiteit van gesprekken.”

Jansen benadrukt dat voor een veilige werkomgeving niet altijd ingewikkelde technische oplossingen nodig zijn. “Als er bijvoorbeeld één spreker is die staand een presentatie geeft of er een brainstorm aan een vergadertafel plaatsvindt, betekent dat iets voor het risico op een besmetting. In onze web app brengen we deze parameters bijeen en is heel eenvoudig en snel na te gaan wat het risico op een eventuele besmetting is.”
“Vervolgens wordt ook aangegeven hoe je dit risico omlaag kunt brengen door de parameters te veranderen en de bijeenkomst aan te passen. Door het gedrag van mensen aan te passen en goed te kijken naar de aard van de activiteit, qua ruimte, tijdsduur en bezetting, valt veel winst te behalen.”

Geen garantie

De uitkomsten van de web app bieden geen garantie dat een coronabesmetting ook daadwerkelijk uitblijft. Jansen: “Een besmetting kan nog steeds plaatsvinden zolang niet iedereen is gevaccineerd. Dan kan niemand een waterdichte garantie bieden. Met onze kennis van gebouwen en ventilatie kunnen we echter een betrouwbare inschatting maken van het risico op een besmetting. Wij geloven dat gebouweigenaren met het gebruik van deze web app een veilige werkomgeving kunnen bieden.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c245
Programma Inspiratiedag Groenblauwe Schoolpleinen bekend

Programma Inspiratiedag Groenblauwe Schoolpleinen ...

Vandaag om 07:00 uur

Het programma van de Inspiratiedag Groenblauwe Schoolpleinen is bekend! Onder anderen Dave Ensberg-Kleijkers vertelt ...

Lees verder »

c21 c35 c162 c245
Verbindingsfestival #4 - De Slimme Stad
sep30

Verbindingsfestival #4 - De Slimme Stad

Op 30 september vindt alweer de vierde editie van het online Verbindingsfestival plaats, georganiseerd door onze ...

Dit betreft een extern evenement uit het netwerk van Duurzaam Gebouwd

Lees verder »

c21 c225 c245
WHO bevestigt rol aerosolen bij besmetting coronavirus

WHO bevestigt rol aerosolen bij besmetting coronavirus

4 mei om 12:53 uur

Hoewel het al een poosje werd geroepen door wetenschappers, heeft wereldgezondheidsorganisatie WHO nu ook de rol ...

Lees verder »

c21 c245 c286
Luister de nieuwe Duurzaam Gebouwd Podcast

Luister de nieuwe Duurzaam Gebouwd Podcast

29 apr om 19:30 uur
timer 1 min

Kersvers: de nieuwe Duurzaam Gebouwd Podcast is vanaf nu te luisteren. Je luistert hem gratis op Soundcloud, Spotify ...

Lees verder »

c21 c54 c245
Het CO2-vraagstuk tot op de bodem

Het CO2-vraagstuk tot op de bodem

26 apr om 18:00 uur
timer 5 min

Marten Valk: Met de dag word ik me meer bewust van ons CO2-vraagstuk, ofwel het halen van ‘Parijs’. Met spouwmuurisolatie ...

Lees verder »

c21 c225 c245
‘Onvoldoende aandacht voor integraliteit van ventilatie’

‘Onvoldoende aandacht voor integraliteit ...

20 apr om 10:23 uur

Urgenter dan ooit is de opgave om een veilige thuishaven te bieden aan medewerkers. Gezondheid staat in de schijnwerpers ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Praat mee: verdiepingssessie en OSKAfé

Praat mee: verdiepingssessie en OSKAfé

16 apr om 11:00 uur

De standaarden voor het ontwerp van gebouwen moeten rekening gaan houden met warmere zomers en de groeiende behoefte ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
'Wij kunnen virussen voor 99,5% afbreken'

'Wij kunnen virussen voor 99,5% afbreken'

16 apr om 09:00 uur

In de strijd tegen schimmels, bacteriën en andere luchtinvloeden zijn er verschillende bewapeningen voor ...

Lees verder »

c21 c225 c245
<span>Festivalkrant over de Gezonde Stad</span>

Festivalkrant over de Gezonde Stad

14 apr om 07:00 uur

We zijn trots op de enorme hoeveelheid sprekers, partners, kennispartners en andere betrokkenen die hun bijdrage ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
Gezonde Gebouwen: niet meer ‘wegrennen’ na een project!

Gezonde Gebouwen: niet meer ‘wegrennen’ ...

12 apr om 16:00 uur
timer 8 min

Gezondheid staat steeds scherper op de maatschappelijke agenda, versneld door de komst van een pandemie die zijn ...

Lees verder »

c21 c225 c245
Nieuw: digitaal magazine Gezonde Gebouwen

Nieuw: digitaal magazine Gezonde Gebouwen

12 apr om 07:00 uur

Het kersverse digitale magazine Gezonde Gebouwen is uit! Je leest hem helemaal gratis in onze kennisbank.

Lees verder »

c21 c225 c245
Samen gezonde steden maken: nu!

Samen gezonde steden maken: nu!

2 apr om 06:00 uur

Benieuwd naar de sessies die je kunt volgen tijdens het Verbindingsfestival op 22 april en hoe je samen gezonde ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up