W/E en IGG: samen halen we meer duurzame waarde uit een investering

W/E en IGG: samen halen we meer duurzame waarde uit een investering

Hoeveel kost duurzaam bouwen en wat levert het op in de toekomst? Adviesbureau IGG Bouweconomie en onderzoeks- en adviesbureau stichting W/E adviseurs zijn de samenwerking aangegaan. Samen met opdrachtgevers zoeken ze naar hoe er maximale duurzame waarde met een investering kan worden bereikt. We gaan in gesprek met Djordy van Laar, projectleider en adviseur bij IGG Bouweconomie en Gerben Schuurman, senior adviseur bij W/E adviseurs over hoe zij die duurzame waarde aan kosten koppelen.  

Beeld boven: Gerben Schuurman, senior adviseur bij W/E adviseurs.

Djordy komt in de praktijk vaak klanten tegen die bij verduurzamingsprojecten streven naar beperking van investeringskosten en daardoor uitkomen op een suboptimaal duurzaam project. Dat kan anders, want door de ambitie van de opdrachtgever concreet te maken en direct te relateren aan de financiële prestatie van een gebouw of gebiedsontwikkeling, verandert de dynamiek van het project. “Ik wil klanten graag bewust maken van de impact die ze kunnen maken. Met elke euro maak je een duurzaamheidsbeslissing. Vaak kan je met een gelijke investering meer duurzame waarde creëren op lange termijn.” Tegelijkertijd ervaart Gerben: “Bouwplanontwikkeling start vaak met hoge duurzaamheidsambities maar tegelijkertijd met een eenzijdige focus op investeringskostenbeheersing. Meermaals eindigt het ontwikkeltraject met een ‘gemiddeld duurzaam’ gebouw. Ik toon samen met IGG aan dat duurzaam bouwen economisch aantrekkelijk kan zijn.”

Duurzame waarde

Om te begrijpen hoe beide partijen te werk gaan, is het goed om eerst het begrip duurzame waarde te duiden. Al snel blijkt dat daar niet één opvatting over is. Een beschrijving die volgens Gerben het meest passend is, is afgeleid van Brundtlands omschrijving van duurzame ontwikkeling uit 1986: ‘Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.’ “Met de software GPR Gebouw wordt de duurzaamheid van een gebouw in kaart gebracht via vijf thema’s die wat mij betreft de definitie van Brundtland goed uitleggen: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Deze software gebruiken we voor het maken van verduurzamingsplannen met onze klanten”, aldus Gerben.

De definitie van Brundtland zit in allerlei concepten verwerkt merkt Djordy op: “Je hebt natuurlijk het People, Planet, Profit-concept. Als die drie met elkaar in balans zijn dan sluit dit concept goed aan op de definitie waar Gerben het over heeft. Een ander concept dat in mijn hoofd opkomt is die van de donut economie. Uiteindelijk moeten we er met bouwprojecten voor zorgen dat we de planeet niet overmatig belasten, dat we ons houden aan de planetaire grenzen. We moeten er ook rekening mee houden dat er naast die planetaire grenzen een ondergrens is met sociale waarden, zoals bijvoorbeeld eerlijke lonen en een veilige omgeving om in te werken. Tussen deze grenzen in zit de profit. Daar kunnen bedrijven geld verdienen. Daar kunnen ze projecten ondernemen. Dat zou mijn definitie zijn van duurzame waarde.”

Bouwen met een blik op de toekomst

W/E en IGG: samen halen we meer duurzame waarde uit een investeringEen veel gehoord misverstand is dat duurzaam bouwen duur zou zijn. Hoe komt het dat veel bouwers die opvatting hebben? “Partijen zeggen vaak dat het duurder is, omdat je meer acties moet ondernemen en andere, onbekendere of meer materialen aan moeten schaffen. Als je iets meer uitzoomt dan zie je dat de investering in een duurzaam gebouw veel aantrekkelijker is”, aldus Djordy. Hij licht toe hoe dat in zijn werk gaat: “We kijken naar de GPR scores van een gebouw. Als je bijvoorbeeld van een GPR score 7 naar 9 wil, dan weten we welke veranderingen daarachter zitten en daar kunnen we de kosten voor de hele levenscyclus aan koppelen. Een voorbeeld is als je de energieprestatie wil verbeteren dan zitten er extra kosten aan verbonden voor uitgebreidere installaties, maar de energierekening gaat omlaag. Wat dit voor gevolgen heeft kunnen we, door onze kennis te koppelen, uitrekenen.”

Beeld rechts: Djordy van Laar, projectleider en adviseur bij IGG Bouweconomie.

Dat doet Djordy door vooraf een beeld te schetsen van de kosten en opbrengstenstromen. “Als een eigenaar genoeg opbrengsten uit een gebouw wil halen, is het van belang dat diegene het gebouw niet al na tien jaar alweer verkoopt. Dan loopt hij veel opbrengsten mis.” Daar is een omslag in de manier van denken over bouwen voor nodig vindt Gerben: “Kijk verder dan alleen naar de investeringskosten. Op het moment dat een gebouw wordt opgeleverd, begint het eigenlijk pas. Dan komt de gebruiksfase, de exploitatiefase. Dan begint het gebouw te leven en wordt de waarde die we erin stoppen verzilverd. Denk bijvoorbeeld aan indirecte opbrengsten, zoals een prettiger en gezonder gebouw.”

Djordy vult aan: “De circulaire economie werkt heel anders dan de traditionele economie die we gewend zijn. Daar horen andere verdienmodellen bij, andere rollen en ook andere horizonnen. De gunstige effecten van circulaire ontwikkelingen zitten vaak al in de investering, maar op lange termijn speelt gemakkelijk onderhoud en restwaarde een belangrijke rol. Zowel de eigenaar als de gebruiker kunnen daarvan profiteren. Daarnaast zijn er ontwikkelingen op technologisch vlak, zoals omtrent data.

Die is nu zo breed beschikbaar dat we op een integrale manier naar al die kosten en duurzaamheid kunnen kijken en in slimme modellen kunnen stoppen om aan de klant te leveren. De boodschap is: de wereld is aan het veranderen. Door met ons vooraf de scenario’s door te nemen, creëer je veel meer grip op de duurzame waardecreatie.”

Mocht je willen samenwerken met W/E adviseurs en IGG Bouweconomie dan kun je contact opnemen met Gerben Schuurman (schuurman@w-e.nl) of Djordy van Laar (d.vanlaar@igg.nl).

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwe Duurzaam Gebouwd. Lees het complete artikel nu gratis online via onze Kennisbank.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c246
Complexe sanering Olasfa: uitdaging voor contractmanagement

Complexe sanering Olasfa: uitdaging voor contractmanagement

28 nov om 10:01 uur
timer 5 min

Begin dit jaar werd fase 2 opgeleverd van de sanering van van de voormalige asfaltfabriek Olasfa. Vorige week ...

Lees verder »

c21 c225 c246
Complexe sanering Olst uitdaging voor aanbesteding, contractering en samenwerking

Complexe sanering Olst uitdaging voor aanbesteding, ...

23 nov om 11:01 uur
timer 9 min

Na bijna veertig jaar hebben innovatieve technieken en een moderne contractvorm de bodem van de voormalige asfaltfabriek ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c269
‘Hard op de zaak en zacht op de persoon’

‘Hard op de zaak en zacht op de persoon’

19 okt om 10:01 uur
timer 9 min

In een recent seminar stond centraal hoe je bouwgeschillen kunt voorkomen én oplossen. Wie de gang naar ...

Lees verder »

c21 c225 c246
Woningtekort ondanks krapte gedaald door corona

Woningtekort ondanks krapte gedaald door corona

11-06-2021 om 10:39 uur

Nog steeds worden de meeste woningen boven vraagprijs verkocht. Toch zien we een bijzondere ontwikkeling: het ...

Lees verder »

c21 c225 c246
Update Kwaliteitskader Huisvesting voor onderwijsgebouwen gepubliceerd

Update Kwaliteitskader Huisvesting voor onderwijsgebouwen ...

20-05-2021 om 16:46 uur

Kenniscentrum Ruimte-OK streeft naar een breed gedragen definitie van een basiskwaliteit voor kwalitatief goed ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c261
Visualisatie juridische informatie nieuwbouwwoning in 3D

Visualisatie juridische informatie nieuwbouwwoning ...

05-01-2021 om 08:01 uur
timer 1 min

Gebiedsontwikkelaar Bouwfonds Property Development (BPD) is een groot fan van werken met BIM en maakt een volgende ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c246 c261
Schuif aan bij virtuele handelsmissie Olympische Spelen 2024

Schuif aan bij virtuele handelsmissie Olympische ...

29-10-2020 om 10:31 uur
timer 1 min

In 2024 vinden de Olympische en Paralympische Spelen plaats in Parijs. Frankrijk wil haar hoofdstad in dat jaar ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c269 c283
“Vertrouwen is goed, maar een bouwteam is beter”

“Vertrouwen is goed, maar een bouwteam ...

28-10-2020 om 15:00 uur
timer 6 min

Het bouwteam is een al oudere contractvorm, maar staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling. Na de ...

Lees verder »

c21 c225 c246
Stoom je klaar voor de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Stoom je klaar voor de Wet Kwaliteitsborging ...

14-10-2020 om 15:00 uur
timer 2 min

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wordt komend jaar al bij 10% van de bouwprojecten getest. In 2022 ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c269 c283
Last call voor Gamechangers in de Bouw & Infra 

Last call voor Gamechangers in de Bouw & ...

13-10-2020 om 16:15 uur
timer 4 min

Nieuwe vormen van samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw staan centraal tijdens het congres ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c269 c283
‘Er zit veel paradoxaals in aanbesteden’

‘Er zit veel paradoxaals in aanbesteden’

08-10-2020 om 10:01 uur
timer 7 min

Als universitair docent aan de TU Twente leert Hans Boes studenten alles over aanbesteden en contracten. Toch ...

Lees verder »

c21 c225 c246 c283
Geef een bouwteam een duidelijke focus

Geef een bouwteam een duidelijke focus

07-10-2020 om 16:01 uur
timer 5 min

In het spel van vraag en aanbod in de bouw en infra is Joost Merema een opvallende speler. Naast zijn werkzaamheden ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up