Golf van duurzame renovaties in Europa

timer1 min
Golf van duurzame renovaties in Europa

Dit najaar komt de blauwdruk beschikbaar voor een fabriek die in Europa een duurzame renovatiegolf op gang moet brengen. Wat gaat dat opleveren en welke golven gaan er nog meer ontstaan? Dat ontdek je tijdens het Renovation Wave Event op donderdag 9 september.

Uit gegevens van de Europese Commissie blijkt dat jaarlijks in Europa slechts 1% van de gebouwen een renovatie ondergaat waarbij duurzaamheid een boost krijgt. Daarom heeft de Renovation Wave Strategy van de commissie als doel het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen. Tijd dus voor actie en die komt onder meer van het North Sea Region Interreg-project INDU-ZERO. Daarbij is een blauwdruk voor een fabriek ontwikkeld, waar grootschalige renovatieproducten van de band gaan rollen. Tegen de helft van de huidige kosten levert die fabriek jaarlijks 15.000 renovatiepakketten voor woningen.

Op 9 september organiseert INDU-ZERO een gratis webinar over nieuwe oplossingen en inzichten om de noodzakelijke versnelling mogelijk te maken. Voor het presenteren van de resultaten van het complete project is op 7 oktober het eind-event van INDU-ZERO gepland. Een onderdeel van dit tweede event is het ondertekenen van een intentieverklaring met als doel om partijen te verbinden die willen meewerken richting de toekomstige realisatie van deze fabriek:

Golf van duurzame renovaties in Europa

Krämer: “De fabriek die wij gaan presenteren, wordt geen lelijke blokkendoos om een productielijn heen, maar ook een bezoekerscentrum. De architect ontwikkelt een mooi, natuurinclusief gebouw, dat opgaat in de natuur en het groen, anders dan bovenstaande afbeelding.”

Overijssel

Golf van duurzame renovaties in EuropaDe provincie Overijssel leidt binnen INDU-ZERO de veertien deelnemende organisaties uit zes landen (rond de Noordzee) en daarvoor verantwoordelijk is Ulla-Britt Krämer (foto rechts). Een planning voor de bouw van een eerste fabriek is er nog niet, maar Krämer hoopt dat op 7 oktober veel partijen zich melden om ook aan de slag te gaan. Zeker is alvast dat uit Nederland Rc Panels, Buro De Haan en woningcorporatie Domijn gaan tekenen en Krämer vermoedt dat ook de provincie zelf en verschillende woningcorporaties uit Overijssel willen gaan meedoen. Een grote Duitse corporatie (LEG) schuift ook aan en is misschien zelfs van plan een eigen fabriek te bouwen. Nederlandse corporaties kunnen (mogen) dat niet, aldus Krämer.

Het project leidt zelf niet tot een fabriek. Krämer: “Wij willen vooral aantonen dat het kan. Het bewijs daarvan wordt geleverd door de partijen die nu al in deze opzet geloven en het stokje willen overnemen. Wij zijn best ver gegaan voor zo’n Interreg-project, maar er moet nog veel gebeuren. Zoals het testen van nieuwe materialen, het verder ontwikkelen van nieuwe machines die er nu nog niet zijn en het goed afstemmen van de verschillende machinelijnen op elkaar. Met ons plan ga je echt heel ver komen.”

Significant omlaag

De blauwdruk voor de fabriek beslaat het bouwproces vanaf het ontwerp tot de uitvoering en monitoring nadien. Dat geheel biedt voordelen, aldus Krämer: “Omdat wij in het project het hele proces in handen hebben, kunnen wij in het productontwerp ook verbeteringen van de bouw zelf meenemen. Daardoor gaan de tijd en kosten van de bouw significant omlaag. Zo komen we op ongeveer een halvering van de huidige kosten.”

In de markt zijn organisaties actief die daarbij lager uitkomen dan € 50.000. Is dat waar Krämer op mikt? “Zij doen niet alles wat voor een complete renovatie nodig is en dan is het appels met peren vergelijken. Wij doen echt nul-op-de-meter-renovaties, met ook alle installaties daarbij. Het hangt ook van het type woning af. Het ene appartement is moeilijker dan het andere. En aan het eind van een rijtje huizen heb je altijd nog een woning met een extra gevel.”

“We kunnen de huidige prijs halveren, omdat we met dit idee naar een renovatie gaan die voor een rijtjeshuis slechts drie dagen duurt. Dat is toch uniek in de bouwwereld? Er zijn wel partijen die roepen dat ze het in één dag kunnen, maar die benoemen dan niet de hele voorbereiding en afwerking. Drie dagen bestaat nog niet, maar wij willen aantonen dat het kan en hoe dat kan.”

In dit filmpje krijg je meer uitleg over INDU-ZERO:

Enschede

Binnenkort is in Enschede te zien wat het project in werkelijkheid kan gaan opleveren. Daartoe worden na de zomer drie woningen van corporatie Domijn gerenoveerd met voornamelijk bestaande producten, maar ook met enkele innovaties. Veel van de nieuwe oplossingen moeten echter nog werkelijk geproduceerd of eerst getest worden. Krämer: “Je kunt er een nieuw idee voor een dak zien, dat nog niet op de markt is, en ook een nieuwe kozijnloze gevel met vacuüm glas.”

De drie huizen in Enschede krijgen verschillende gevels, met producten van Factory Zero, Itho Daalderop en Rc Panels. Krämer: “De gevel en het dak bestaan uit een sandwichpaneel met EPS-isolatie, geproduceerd door Rc Panels. Het nieuwe INDU-ZERO product is net iets anders opgebouwd en bevat minder lagen. Ook hebben we een nieuw idee voor een ankersysteem, maar dat wordt nu nog niet gebruikt. De installaties zullen in een apart frame terechtkomen, de zogeheten Skid-module. Ook deze kan in de toekomst in de fabriek geassembleerd worden.”

Naar verwachting zijn de woningen medio oktober klaar, waarna één woning wordt ingericht om te bezoeken. De installaties in de andere twee huizen worden daar in de vorm van mock-ups opgebouwd. Ook kun je met behulp van virtual-reality-brillen de fabriek en verschillende woningen uit diverse landen binnenlopen. Op interactieve wijze krijg je te zien wat er allemaal mogelijk is.”

Tot slot:

  • De ‘showcasewoning’ in Enschede is één van de resultaten van INDU-ZERO. Na monitoring van de effecten wordt het project in de zomer van 2022 afgesloten.
  • Naast de genoemde organisaties hoopt Krämer dat op 7 oktober meer partijen uit de industrie en de categorie grote woningeigenaren de letter of intent gaan ondertekenen en zelf een rol willen gaan spelen bij de bouw van de fabriek en grootschalige renovaties.
  • Tijdens het Renovation Wave Event op 9 september houdt Ulla-Britt Krämer de presentatie: INDU-ZERO: Verduurzaming: Industriële prefab renovatie voor woningen uit 1965-1985.
  • INDU-ZERO richt zich op dit moment met name op woningcorporaties; andere partijen mikken op individuele woningeigenaren. Daarover vertelt Hein Braaksma op 9 september meer in de presentatie Stronghouse: Perspectief huiseigenaar (daarover binnenkort meer op DuurzaamGebouwd.nl).

Het complete programma van het Renovation Wave Event vind je hier of schrijf je meteen gratis is.

 

Tekst Ysbrand Visser

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c275 c280
Warmtetransitievisie 2021: hoe ziet de finish eruit?

Warmtetransitievisie 2021: hoe ziet de finish ...

20 okt om 09:01 uur
timer 31 min

Het gaat er in veel gemeenten om spannen, de komende weken. Welke uitkomsten rollen er precies uit de verschillende ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c280
De Shift: van projecten naar programmeren

De Shift: van projecten naar programmeren

18 okt om 09:01 uur
timer 6 min

Woningcorporaties spelen in de energietransitie vaak een cruciale rol. Om de specifieke vragen van corporaties ...

Lees verder »

c21 c225 c261 c268 c280
Digitaal platform om woningbouw te versnellen

Digitaal platform om woningbouw te versnellen

28 jun om 23:41 uur
timer 4 min

In 2022 zal er in Heerenveen een woonfabriek op volle toeren draaien. Daarbij gaan niet alleen een hele reeks ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c280
Beter en betaalbaar verduurzamen in Brabant met De Renovatieversneller

Beter en betaalbaar verduurzamen in Brabant ...

16 mrt om 13:01 uur
timer 3 min

De samenwerkingsovereenkomst tussen De Renovatieversneller en de Brabantse Duurzaamheids Alliantie (BDA) is een ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c244 c280
Buurblok: wonen als dienst

Buurblok: wonen als dienst

9 mrt om 10:01 uur
timer 3 min

Buurblok is een vernieuwend concept voor woningcorporaties, waarbij zaken als wonen, energie, vervoer en onderhoud ...

Lees verder »

c21 c225 c243 c280
Expertsysteem helpt woningcorporaties met blokverwarming

Expertsysteem helpt woningcorporaties met blokverwarming

9 feb om 13:01 uur
timer 2 min

Bij het aardgasvrij maken van bestaande gebouwen zijn de woningcorporaties als eerste aan zet. Via haar nieuwe ...

Lees verder »

c21 c225 c244 c280
Eerste circulaire sociale huurwoningen in Twente

Eerste circulaire sociale huurwoningen in Twente

12 jan om 16:01 uur
timer 3 min

In de Enschedese wijk Stroinkslanden kregen bewoners vorige week van Woningcorporatie De Woonplaats de sleutel ...

Lees verder »

c21 c225 c244 c280
De eerste circulaire stappen van woningcorporaties

De eerste circulaire stappen van woningcorporaties

11 jan om 07:01 uur
timer 4 min

Hoe kunnen woningcorporaties anno 2021 naast het thema energie ook de circulariteit oppakken? Veel aspecten uit ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243 c280
101 innovatieve renovatie-oplossingen

101 innovatieve renovatie-oplossingen

10-12-2020 om 10:01 uur
timer 1 min

Het is vaak nog goed zoeken naar de soort renovatie die voor een specifieke woning gewenst is. De oplossing is ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243 c280
Rijk nodig bij overstap naar inductie door complete wijk

Rijk nodig bij overstap naar inductie door complete ...

24-11-2020 om 10:01 uur
timer 2 min

Om in de wijk Overvecht-Noord via inductiekoken de omslag te maken naar aardgasvrij kijken de partners in het ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243 c280
Rijk nodig bij overstap naar inductie door complete wijk

Rijk nodig bij overstap naar inductie door complete ...

24-11-2020 om 10:01 uur
timer 2 min

Om in de wijk Overvecht-Noord via inductiekoken de omslag te maken naar aardgasvrij kijken de partners in het ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up