Golf van duurzame renovaties in Europa

timer1 min
Golf van duurzame renovaties in Europa

Dit najaar komt de blauwdruk beschikbaar voor een fabriek die in Europa een duurzame renovatiegolf op gang moet brengen. Wat gaat dat opleveren en welke golven gaan er nog meer ontstaan? Dat ontdek je tijdens het Renovation Wave Event op donderdag 9 september.

Uit gegevens van de Europese Commissie blijkt dat jaarlijks in Europa slechts 1% van de gebouwen een renovatie ondergaat waarbij duurzaamheid een boost krijgt. Daarom heeft de Renovation Wave Strategy van de commissie als doel het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen. Tijd dus voor actie en die komt onder meer van het North Sea Region Interreg-project INDU-ZERO. Daarbij is een blauwdruk voor een fabriek ontwikkeld, waar grootschalige renovatieproducten van de band gaan rollen. Tegen de helft van de huidige kosten levert die fabriek jaarlijks 15.000 renovatiepakketten voor woningen.

Op 9 september organiseert INDU-ZERO een gratis webinar over nieuwe oplossingen en inzichten om de noodzakelijke versnelling mogelijk te maken. Voor het presenteren van de resultaten van het complete project is op 7 oktober het eind-event van INDU-ZERO gepland. Een onderdeel van dit tweede event is het ondertekenen van een intentieverklaring met als doel om partijen te verbinden die willen meewerken richting de toekomstige realisatie van deze fabriek:

Golf van duurzame renovaties in Europa

Krämer: “De fabriek die wij gaan presenteren, wordt geen lelijke blokkendoos om een productielijn heen, maar ook een bezoekerscentrum. De architect ontwikkelt een mooi, natuurinclusief gebouw, dat opgaat in de natuur en het groen, anders dan bovenstaande afbeelding.”

Overijssel

Golf van duurzame renovaties in EuropaDe provincie Overijssel leidt binnen INDU-ZERO de veertien deelnemende organisaties uit zes landen (rond de Noordzee) en daarvoor verantwoordelijk is Ulla-Britt Krämer (foto rechts). Een planning voor de bouw van een eerste fabriek is er nog niet, maar Krämer hoopt dat op 7 oktober veel partijen zich melden om ook aan de slag te gaan. Zeker is alvast dat uit Nederland Rc Panels, Buro De Haan en woningcorporatie Domijn gaan tekenen en Krämer vermoedt dat ook de provincie zelf en verschillende woningcorporaties uit Overijssel willen gaan meedoen. Een grote Duitse corporatie (LEG) schuift ook aan en is misschien zelfs van plan een eigen fabriek te bouwen. Nederlandse corporaties kunnen (mogen) dat niet, aldus Krämer.

Het project leidt zelf niet tot een fabriek. Krämer: “Wij willen vooral aantonen dat het kan. Het bewijs daarvan wordt geleverd door de partijen die nu al in deze opzet geloven en het stokje willen overnemen. Wij zijn best ver gegaan voor zo’n Interreg-project, maar er moet nog veel gebeuren. Zoals het testen van nieuwe materialen, het verder ontwikkelen van nieuwe machines die er nu nog niet zijn en het goed afstemmen van de verschillende machinelijnen op elkaar. Met ons plan ga je echt heel ver komen.”

Significant omlaag

De blauwdruk voor de fabriek beslaat het bouwproces vanaf het ontwerp tot de uitvoering en monitoring nadien. Dat geheel biedt voordelen, aldus Krämer: “Omdat wij in het project het hele proces in handen hebben, kunnen wij in het productontwerp ook verbeteringen van de bouw zelf meenemen. Daardoor gaan de tijd en kosten van de bouw significant omlaag. Zo komen we op ongeveer een halvering van de huidige kosten.”

In de markt zijn organisaties actief die daarbij lager uitkomen dan € 50.000. Is dat waar Krämer op mikt? “Zij doen niet alles wat voor een complete renovatie nodig is en dan is het appels met peren vergelijken. Wij doen echt nul-op-de-meter-renovaties, met ook alle installaties daarbij. Het hangt ook van het type woning af. Het ene appartement is moeilijker dan het andere. En aan het eind van een rijtje huizen heb je altijd nog een woning met een extra gevel.”

“We kunnen de huidige prijs halveren, omdat we met dit idee naar een renovatie gaan die voor een rijtjeshuis slechts drie dagen duurt. Dat is toch uniek in de bouwwereld? Er zijn wel partijen die roepen dat ze het in één dag kunnen, maar die benoemen dan niet de hele voorbereiding en afwerking. Drie dagen bestaat nog niet, maar wij willen aantonen dat het kan en hoe dat kan.”

In dit filmpje krijg je meer uitleg over INDU-ZERO:

Enschede

Binnenkort is in Enschede te zien wat het project in werkelijkheid kan gaan opleveren. Daartoe worden na de zomer drie woningen van corporatie Domijn gerenoveerd met voornamelijk bestaande producten, maar ook met enkele innovaties. Veel van de nieuwe oplossingen moeten echter nog werkelijk geproduceerd of eerst getest worden. Krämer: “Je kunt er een nieuw idee voor een dak zien, dat nog niet op de markt is, en ook een nieuwe kozijnloze gevel met vacuüm glas.”

De drie huizen in Enschede krijgen verschillende gevels, met producten van Factory Zero, Itho Daalderop en Rc Panels. Krämer: “De gevel en het dak bestaan uit een sandwichpaneel met EPS-isolatie, geproduceerd door Rc Panels. Het nieuwe INDU-ZERO product is net iets anders opgebouwd en bevat minder lagen. Ook hebben we een nieuw idee voor een ankersysteem, maar dat wordt nu nog niet gebruikt. De installaties zullen in een apart frame terechtkomen, de zogeheten Skid-module. Ook deze kan in de toekomst in de fabriek geassembleerd worden.”

Naar verwachting zijn de woningen medio oktober klaar, waarna één woning wordt ingericht om te bezoeken. De installaties in de andere twee huizen worden daar in de vorm van mock-ups opgebouwd. Ook kun je met behulp van virtual-reality-brillen de fabriek en verschillende woningen uit diverse landen binnenlopen. Op interactieve wijze krijg je te zien wat er allemaal mogelijk is.”

Tot slot:

  • De ‘showcasewoning’ in Enschede is één van de resultaten van INDU-ZERO. Na monitoring van de effecten wordt het project in de zomer van 2022 afgesloten.
  • Naast de genoemde organisaties hoopt Krämer dat op 7 oktober meer partijen uit de industrie en de categorie grote woningeigenaren de letter of intent gaan ondertekenen en zelf een rol willen gaan spelen bij de bouw van de fabriek en grootschalige renovaties.
  • Tijdens het Renovation Wave Event op 9 september houdt Ulla-Britt Krämer de presentatie: INDU-ZERO: Verduurzaming: Industriële prefab renovatie voor woningen uit 1965-1985.
  • INDU-ZERO richt zich op dit moment met name op woningcorporaties; andere partijen mikken op individuele woningeigenaren. Daarover vertelt Hein Braaksma op 9 september meer in de presentatie Stronghouse: Perspectief huiseigenaar (daarover binnenkort meer op DuurzaamGebouwd.nl).

Het complete programma van het Renovation Wave Event vind je hier of schrijf je meteen gratis is.

 

Tekst Ysbrand Visser

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c225 c280 c286 c298
Talkshow: slimme aanpak om sneller woningen te renoveren

Talkshow: slimme aanpak om sneller woningen ...

Studio Uptempo! breidt uit! Naast de Talkshow-video zijn de programma’s van Peter Linders en Niels Rood nu ook als podcast te beluisteren. Met ‘Renovatiestromen’ ...

Lees verder

c21 c225 c280 c291 c298
Wijkkompas.nl biedt nieuwe inzichten en ontwikkelingen

Wijkkompas.nl biedt nieuwe inzichten en ontwikkelingen

Na een aantal maanden van research en redactie is de website van het Wijkkompas verrijkt met nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Met inspirerende praktijkverhalen, ...

Lees verder

c21 c225 c280 c291 c298
Duurzame verwarming corporaties: uitdagingen en oplossingen

Duurzame verwarming corporaties: uitdagingen ...

Met de stormachtige ontwikkelingen op het gebied van verwarmingsinstallaties als de warmtepomp, staan woningcorporaties voor lastige keuzes. Welke afwegingen maak ...

Lees verder

c21 c225 c243 c280 c291
Toekomstbestendige energieconcepten voor de nieuwbouw

Toekomstbestendige energieconcepten voor de ...

Hoe kies je in de nieuwbouw voor een toekomstbestendig energieconcept? Ijen Kiekebosch, key accountmanager van Ennatuurlijk kent de dilemma’s van projectontwikkelaars ...

Lees verder

c21 c185 c225 c265 c268 c280
Ontdek alles over bouwen met hout op de Dag van de HOUTbouw

Ontdek alles over bouwen met hout op de Dag ...

Tijdens het jaarlijkse open huis van de bouw, op zaterdag 17 juni, stellen enkele bouw- en infrabedrijven, die in Uden en Den Bosch actief zijn in de houtbouw, ...

Lees verder

c21 c225 c260 c280
Inbreiden met houtbouw in Rotterdam biedt veel voordelen

Inbreiden met houtbouw in Rotterdam biedt veel ...

Dat het tackelen van de woningnood in Nederland niet alleen tot traditionele oplossingen hoeft te leiden, wordt binnenkort aangetoond in de Rotterdamse wijk Oud-Crooswijk. ...

Lees verder

c21 c135 c225 c243 c280 c298
Hoe overleef je de ‘valley of death’ van de wijkaanpak?

Hoe overleef je de ‘valley of death’ ...

Wat zijn de actuele knelpunten in de energietransitie? Die onderwerpen vormen de basis van een serie events van Stroomversnelling, genaamd De Shift, waarin ...

Lees verder

c21 c225 c280 c291 c298
Passen en meten bij renovatie van 100 jaar oude monumenten

Passen en meten bij renovatie van 100 jaar oude ...

Hoe renoveer je op grote schaal een wijk waarin betonnen woningen tevens te boek staan als meer dan honderd jaar oude monumenten? De renovatie met veel nieuwe installaties ...

Lees verder

c21 c225 c265 c268 c280
Robotfabriek produceert betaalbare woningen

Robotfabriek produceert betaalbare woningen

Europa’s grootste fabriek voor geïndustrialiseerde woningbouw werd onlangs bezocht door minister Hugo de Jonge. In Heerenveen is het bouwbedrijf Van ...

Lees verder

c21 c120 c185 c225 c280
Circulariteit corporatie: milieu-impact en ketensamenwerking

Circulariteit corporatie: milieu-impact en ketensamenwerking

De klimaatverandering vraagt om hergebruik van bestaande grondstoffen en materialen. Maar hoe kunnen woningcorporaties dat adequaat oppakken? Merel Stolker liet ...

Lees verder

c21 c120 c225 c280
Data en AI spelen cruciale rol bij renovatieaanpak

Data en AI spelen cruciale rol bij renovatieaanpak

Woningen kennen grote onderlinge verschillen en dat aspect is vaak een sta in de weg bij het verduurzamen van die huizen met uniforme maatregelen. Die specifieke ...

Lees verder

c21 c225 c243 c280
Impact en restwaardering van maatschappelijk vastgoed

Impact en restwaardering van maatschappelijk ...

Maak inzichtelijk wat de impact is van verduurzaming en zorg voor een duidelijke restwaardering. Onderzoek kansen van innovatieve financieringsvormen die helpen ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up